Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Земята е плоска и Космос не съществува
Форум АБВ > Общи > Ъ?
Страници: 1, 2, 3
Бай Ганьо
Видимо е, че всички те забавляват... laughing.gif
Thursday Next
Четирите ветрища веят само в някои глави, дето упорито не щат да видят, че още от пети век един от символите на християнските владетели е държавата - globus cruciger. Повтарям за задните редове - globus. animatedwink.gif Защо не е палачинка, увенчана с кръст?
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 17/02/2026, 08:42) <{POST_SNAPBACK}>
Видимо е, че всички те забавляват... laughing.gif

Правилно си забелязал. Не само ти забавляваш. Всички останали нискообразовани вярващи алтернативници-друготочковци-тръмпофили-путинофили-антиваксъри са доволно забавни.
Бай Ганьо
Вярно е, че сме забавни докъто не започнете да се пържите в собствената си простотия. laughing.gif

https://youtu.be/cZdBI9jpck0?si=QaanGqGUVXujysHH
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 17/02/2026, 09:56) <{POST_SNAPBACK}>
Вярно е, че сме забавни докъто не започнете да се пържите в собствената си простотия. laughing.gif

https://youtu.be/cZdBI9jpck0?si=QaanGqGUVXujysHH

Знае се добре кои са забавни с пърженето си в собствената простотия. Желаеш ли за пореден път извадени на показ всичките ти провалени самодеяни "ясновидски" прогнози на посерко от последните години? Предвижданията ти за Доналд Тръмп, за Ковид-19, за Путлеристан и т.н...

И след като очевидно не можеш да представиш аналогични разминавания с реалността по отношение на никой неалтернативник и недруготочковец, пишещ тук, отново се измъкваш като пръдня от гащи. С отклоняване на темата към някакъв си линк без коментар. Но с агитаторски лозунг "Вие се пържите в собствената си простотия".

Кои сме тези апокрифни "ние", дето се пържим, бе Ганьо? Посочи ни пониково и уточни къде точно се пържим. Че иначе съвсем изпростя и стана за посмешище.
Thursday Next
Цитат
да се подиграват на вярващи хора

Пропуснал си нещо тук: "да се подиграват на вярващи в плоската Земя хора".

Религиозността изобщо не е оправдание да се вярва в пълни дивотии и дебелоглаво да се противоречи на научни факти. Много от американските астронавти са религиозни, но ни един не е седнал да обяснява, че Земята е плоска.

Glo
Потребитела който е мноо хубаво момче между другото, много обича да играе ролята на жертва деебанеговатженка, както цветисто се изразяваха селените в плевенските села, май на село ми бяха най-щастливите години от живота 292.gif , ходех да плувам в разни абсолютни мръсни черни блата, ръкави на река на Вит където се вряха и биволите, нито веднъж не се разболях, но пък развих добра раменна мускулатура, с една дума широки рамене, после бех и футболис извесно време в юношески състав, ду ю ноу нефтохимик? ю ноу, йеа! та! малко се отплеснах! ами всички сме жертви беее, че той даже Исуската е бил жертва! преставяте ли си? даже самия Бог, хе-хе! живеем в един жертвен свят и ни е много гот постянно да принасяме жертви за да ни е хубав живота в качеството ни на жертви! още от време Каиново и Авелово е така! Бога на тоя свят иска жертви, иска кръв, иска тлъсто месо! зеленчуците не ги смята за жертва! трябва да заколиш някого, нещо, да ти се признае жертвата, че те даже и мюсюлманите колят агнета, прасетета никой не ги смята за жертви, сам Исуската се е титуловал като Агне! жертвено Агне! някой подиграва ли му се? че е жертва? w00tbrows.gif ами не! народа одобрява ли жертвата му? одобрява! защо? щото жертвата спасява и дава вечен живот! има една порода хора според Потребитела които се подиграват на жертвите, демек се подиграват с божествения замисъл на тоя свят на вечната жертва през всичките му там жертвени поколения! всеки иска да се спаси , нали! хора, радвайте се , че сте жертви! няма логика да се оплаквате, всички сме жертви, и само избраните за спасение жертви не го разбират това и все да се оплачат, че са жертви, тъпо е, рабирате ли? sunbathing.gif
Бай Ганьо
Цитат(Shade @ 17/02/2026, 21:39) <{POST_SNAPBACK}>
Кои сме тези апокрифни "ние", дето се пържим, бе Ганьо? Посочи ни пониково и уточни къде точно се пържим. Че иначе съвсем изпростя и стана за посмешище.

Ти още ли се чудиш кои сте тези вие! laughing.gif
Glo
мдааа. жалко че съм ограничен да пиша в христянския, но забелязах че и Потребитела е ограничен незнайно за мен в кои раздели, та, едно е ясно за хората на вярата, че всеки един вярващ е заблуден според всеки друг вярващ laugh.gif
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 18/02/2026, 00:39) <{POST_SNAPBACK}>
Ти още ли се чудиш кои сте тези вие! laughing.gif

На пръв поглед е за чудене, но бързо става ясно, че безсилието ти като за изключително простичък и ограничен човечец, е нормално.
Дежурният ти номер е хвърчащ линк към изпражнение на твой друготочков корифей, без връзка с темата и без коментар по същество. Но задължително придружаван с жълтоклеветнически лозунг.
Дотам ти стига интелектът. С две думи казано: глупав си.
wal
Да попитам, за Никодим ли става въпрос? И ако е така, къде е човекът?
Питето
Пак си разсеян. Ми това е български форум — питаш и всички ти обясняват колко си прост. Нещата се влошават ако си трол (платен или "полезен") или плоскоземец.
Ако нещо ти е тегаво пиши в "религии". Там е забранено за факти, логика и обиди.
Shade
Цитат(wal @ 18/02/2026, 10:15) <{POST_SNAPBACK}>
Да попитам, за Никодим ли става въпрос? И ако е така, къде е човекът?

Няма го, защото не разполага с реални доводи. Ако му възразиш аргументирано и не може да ти отговори, ще те обвини, че го плюеш.

Утеха му е вярата, че светът съществува само заради избраните Божии люде. Това са плоскоземците. Според които животът потвърждава кой казва истината.

Никодим
Цитат(Glo @ 08/02/2026, 09:13) <{POST_SNAPBACK}>
водят си христянски снимачни екипи, толкова е лесно! но те не го правят, защо ли? да не би защото ще си загубят миряните с техните десятъци, много дрънкат кретените по форумите, пускат всякви идиотски клипове за доказателство, цитират библията че земята е плоска, а нищо не правят по въпроса реално да ни отворят очите за ИСТИНАТА! svirkam si.gif

Защото военните не пускат по на юг от 60 паралел.
Преди да стигнеш неканен на Антартида те прихващат.

За Гренландия НАТО ще разцепят, а Антаркитида има всякакви полезни изкопаеми и никой не живее там и все пак не се бият за тази земя и богатствата и и всички държави съвестно спазват договора който е подписан, а за останалата част от света има ли договор който да не е нарушен.
Никодим
Когато самолет лети над окена нощем и особено в тихо време и отгоре е звезди и от долу звезди. Не можеш да определиш кое е долу и кое е горе или е много трудно особено ако прави някакви лупинги, завъртания ако не е уреда да покаже кое е горе става проблем.

Та казват че на летището преди да излетят самолетите включват жироскопа и той като се завърти остава в същото положение независимо какви движения извършва самолета и не се влияе от така наречената гравитация, нито от безтегловност.
С него определят положението си.

Ако земята беше кълбо трябваше постоянно да коригират положението на жироскопа да следва земната извивка сочейки право на долу.
Всъщмост жироскопа е безполезен на кълбо защото запазва постоянно положението си.
Потребител

... здравей, Никодим ...

... малко информация ще е необходима ...

... ще направя уточнението, че не съм специалист по авионика, но поне от 20г на пазара има капацитивни и пиезоелектрически, MEMS акселерометри и инклинометри ... по същество те дават на изходите си почти бял шум, затова сигналът им се превърта няколко стотин пъти през цифрови филтри, като този на Калман примерно ... това е което се използва вероятно в съвременната авиация ...

... всяка сложна система каквото е "инерционната навигационна система" натрупва грешки по време на експлоатация и за това са нужни репери за корекция на данните ...

... уверявам те, поправките нямат нищо общо с "плоската земя" ...

п.п. ... вярвам, че всеки спокойно трябва да има възможността да изрази мнението и съм против "висшата раса" да се държат като липсващото звено ...

Никодим
Цитат(Потребител @ 20/02/2026, 03:57) <{POST_SNAPBACK}>
... здравей, Никодим ...

... ще направя уточнението, че не съм специалист по авионика, но поне от 20г на пазара има капацитивни и пиезоелектрически, MEMS акселерометри и инклинометри ... по същество те дават на изходите си почти бял шум, затова сигналът им се превърта няколко стотин пъти през цифрови филтри, като този на Калман примерно ... това е което се използва вероятно в съвременната авиация ...

... всяка сложна система каквото е "инерционната навигационна система" натрупва грешки по време на експлоатация и за това са нужни репери за корекция на данните ...

п.п. ... вярвам, че всеки спокойно трябва да има възможността да изрази мнението и съм против "висшата раса" да се държат като липсващото звено ...

Здравей

Щом ги разбираш тези неща може да кажеш как работи жироскопа на самолетите.

Аз гледах видео в което извадиха един жироскоп който се монтира в самолетите показаха устройството му и че няма никакви устройства за корекция.
нищ по дух
Цитат(Никодим @ 20/02/2026, 01:31) <{POST_SNAPBACK}>
...

Ако земята беше кълбо...

Не ако, тя е:
https://youtu.be/GrepPTE6jT8?si=GjyInLgimLuITnFT

https://youtu.be/63SuUt2XqQg?si=qxR0dRil8rF6a7R4

https://youtu.be/1D5Tadtv6PY?si=9kktVwsQExRkrp4H
Shade
Цитат(Потребител @ 19/02/2026, 17:57) <{POST_SNAPBACK}>
... не съм специалист по авионика ...
... съм против "висшата раса" да се държат като липсващото звено ...

Несъмнено "висшата раса" я представят онези, които преди се захласваха самоуверено по маркизма-ленинизма, а сега със същото самочувствие изразяват вяра в тръмпизма-путинизма.

Не е тайна, че вие двамата с Попето споделяте едни и същи духовни ценности. И като е така, редно е да се поддържате не само на идеологическия, но и на техническия фронт.

На въпроса:
Излишно е да се обяснява на "висшата раса" какво е предназначението на жироскопа в самолета.
Но не е нужно човек да е "специалист по авионика", за да се даде на Попето "малко информация" за връзката между жироскопа и плоската земя. Информацията се изразява в това, че силата, генерирана от жироскопа, не е по-голяма от подемната сила, създавана от крилата на самолета, а още по-малко от земната гравитация.

Така че:
1. Няма опасност нито самолетът да отлети по права линия в Космоса, нито да се сблъска с небесния купол (в зависимост от това, кой читател в какво вярва).
2. Нуждата от жироскоп не потвърждава вярата в плоскоземието и е в пълно съответствие със съвременните научни познания за сферична Земя.

Потребител

... вече уточних [лично мнение], че в съвременната авиация се използват електронни датчици, които формират т.н. "изкуствен хоризонт", който от своя страна се изобразява на екран ...

... инклинометрите - FOG/RLG/MEMS /в покой и след филтриране/ винаги сочат центъра на гравитация и не е необходима системна корекция дължаща се на движение по крива повърхност и въртенето на планетата ... грешките са от друго естество - инерционни и вътрешни/ и се коригират чрез допълнителни данни и триангулация по контролни визуални точки, радиомаяци, сателити и т.н. ...

... авиационните жироскопи за които говориш сами по себе си не разбира се, но като система /примерно левитираща/ също са коригирали механично системните грешки в миналото, примерно /по това което открих/ с т.н. "живачен хоризонт" или механични изчислители и дори обикновени тумблери, които пилотите са въртели за скоростта и курса ...

... но както казах, не съм специалист и вярвам че сам можеш да намериш информация ...

п.п. ... и не съм сигурен, че съм разбрал правилно Сенкин, но мисля че е настъпило известно объркване - жироскопа е консуматор, не генератор ...

Поздрави!

Shade
Цитат(Потребител @ 20/02/2026, 05:34) <{POST_SNAPBACK}>
... и не съм сигурен, че съм разбрал правилно Сенкин, но мисля че е настъпило известно объркване - жироскопа е консуматор, не генератор ...

Със сигурност не си ме разбрал правилно. Жироскопът създава стабилност и следователно може да се разглежда като генератор на тази същност.
Да го обясня простичко. Това е най-очевидно при изкуствените спътници на орбита. Благодарение на триосовия жироскоп, инсталиран в спътниците, те запазват стабилна ориентация. В противен случай и най-малкото външно влияние, като например ефект от неидеалната кълбовидна форма на Земята, а оттам и на гравитацията, спътникът ще започне да се премята хаотично в пространството.
Е, някои изкуствени космически обекти не притежават жироскопи. При тях стабилизация е постигната с предизвикано от реактивен импулс постоянно въртене около избрана ос.
Потребител
Цитат
Със сигурност не си ме разбрал правилно. Жироскопът създава стабилност и следователно може да се разглежда като генератор на тази същност.
Да го обясня простичко. Това е най-очевидно при изкуствените спътници на орбита. Благодарение на триосовия жироскоп, инсталиран в спътниците, те запазват стабилна ориентация. В противен случай и най-малкото външно влияние, като например ефект от неидеалната кълбовидна форма на Земята, а оттам и на гравитацията, спътникът ще започне да се премята хаотично в пространството.
Е, някои изкуствени космически обекти не притежават жироскопи. При тях стабилизация е постигната с предизвикано от реактивен импулс постоянно въртене около избрана ос.

... seizures ...

... вероятно темата се препълва :.) ...

- - -

... в скучните разговори за хората от миналото са крият тайните на техните велики подвизи ...

... Сенкин, става дума за датчици ... ти за какво говориш? ...

:.)

Shade
Цитат(Потребител @ 20/02/2026, 07:33) <{POST_SNAPBACK}>
... в скучните разговори за хората от миналото са крият тайните на техните велики подвизи ...

... Сенкин, става дума за датчици ... ти за какво говориш? ...

Говоря за използване принципа на жироскопа за определяне динамичните параметри на самолет в полет. В тази връзка:
Цитат
Никодим: Жироскопът е безполезен на кълбо, защото запазва постоянно положението си. Ако земята беше кълбо, трябваше постоянно да коригират положението на жироскопа да следва земната извивка, сочейки право надолу.

Не ме бива по водене на разговори в предложения от теб по-горе приповдигнат стил, както вече сме коментирали тук.

Alexfield
Добре че през далечната 1911-та година ги е нямало тези лоши военни да патрулират по 60-тия паралел, защото иначе бедният Руал нямаше да увековечи името си.
Южният полюс е математическа точка, в която се пресичат ротационната ос на Земята със земната повърхност, един от двата географски полюса. Той е и най-южната точка на Земята. За пръв път е достигнат от Руал Амундсен на 14 декември 1911 г.
Но е не е добре, че с появата си интернет даде платформа за изява на всякакви идиоти, вярващи в какви ли не причудливи и невероятни конспиративни теории, да се изказват със самочувствието, че щом нещо е писано, значи е вярно.
Thursday Next
С това с жертвата напипваш интересен аспект. Вярно, че има нещо такова: като се обявиш за жертва, автоматично снемаш отговорността от себе си. Блага работа, ти за нищо не си виновен, те нещата се случват, понеже ти си клета жертва и светът се е сговорил да те прецака. Някой друг така е отредил, ти няма кво да се пънеш да правиш нищо. Статусът на жертва става единственият достоен за уважение, а тези, дето не щат да го приемат, са сатанинско семе, или в най-добрия случай заблудени слепци.
Тарабас
Интересно, всички полскоземци са и ратници. Дали е случайно?
Никодим
Цитат(нищ по дух @ 20/02/2026, 07:39) <{POST_SNAPBACK}>

Ще ги видя и тогава мога да ги коментирам.
Никодим
Цитат(Потребител @ 20/02/2026, 16:34) <{POST_SNAPBACK}>
... вече уточних [лично мнение], че в съвременната авиация се използват електронни датчици, които формират т.н. "изкуствен хоризонт", който от своя страна се изобразява на екран ...

... инклинометрите - FOG/RLG/MEMS /в покой и след филтриране/ винаги сочат центъра на гравитация и не е необходима системна корекция дължаща се на движение по крива повърхност и въртенето на планетата ... грешките са от друго естество - инерционни и вътрешни/ и се коригират чрез допълнителни данни и триангулация по контролни визуални точки, радиомаяци, сателити и т.н. ...

... авиационните жироскопи за които говориш сами по себе си не разбира се, но като система /примерно левитираща/ също са коригирали механично системните грешки в миналото, примерно /по това което открих/ с т.н. "живачен хоризонт" или механични изчислители и дори обикновени тумблери, които пилотите са въртели за скоростта и курса ...

... но както казах, не съм специалист и вярвам че сам можеш да намериш информация ...

п.п. ... и не съм сигурен, че съм разбрал правилно Сенкин, но мисля че е настъпило известно объркване - жироскопа е консуматор, не генератор ...

Поздрави!

Да днес има по-модерни уреди.

Жироскопите не се влияят от гравитацията.
При механичните може да се натрупва грешка от триенето на частите му при работа, от отслабване на скоростта на въртене поради електрически колебания или въздушната струя която върти жироскопа. Колкото въртенето е по-бързо толкова по малка е грешката.

А корекциите механични или други се правят спрямо грешки в посоката на летене не хоризонта. При механичните има съединител. Разкача се жироскопа, който си се върти в същото положение, механично се завърта копче и се нагласява правилната посока на циферблата и после пак се зацепва съединителя със жироскопа.
Glo
предлагам компромисен вариант - земята е с формата на кюфте rolleyes.gif

а наш Шрито да дойде и да каже в качеството си на индийски йога и мъдрец, към коя каста принадлежи sunbathing.gif
Shade
Цитат(Тарабас @ 22/02/2026, 08:25) <{POST_SNAPBACK}>
Интересно, всички полскоземци са и ратници. Дали е случайно?

Освен ратници, задължително са и ватници, и ушанкаджии. Значи не е случайно.
Shade
Цитат(Glo @ 23/02/2026, 00:44) <{POST_SNAPBACK}>
предлагам компромисен вариант - земята е с формата на кюфте rolleyes.gif

а наш Шрито да дойде и да каже в качеството си на индийски йога и мъдрец, към коя каста принадлежи sunbathing.gif

Предлаганият от теб компромис е непълен. Слънцето самó ли се върти около кюфтето или е здраво закрепено върху небесния купол, който се върти?

Що се отнася до индийските касти, принадлежността към дадена каста се определя от броя чакри, през които се излиза по време на дематериализацията, необходима за влизане в Божието Царство. Форумният мъдрец лесно може да излезе през една чакра, а ако се напъне в трезво състояние, сигурно би могъл да излезе през две чакри. Дори през три чакри, ако междувременно не се изсипе от напъване. Но това е далеч от възможностите на Търсача, неговият йога култ към Атма осигурява способност за излизане през всичките седем чакри.
Така че ако е натрупал достатъчно мъдрост с четене на детски народни приказки, форумният мъдрец може и да се е издигнал от Далити до кастата на Шудрите. Или поне до някоя от подкастовите джати на Шудрите...
Потребител

... много добре! ... изчистихме едната страна на въпроса - авиационният жироскоп се коригира! ...

... сега остана и да се раздели естеството на грешките - инерционни и вътрешни /както добре си ги описал/ и системни, дължащи се на движение по дъга заради овоидната форма и въртенето на планетата ...

... лесно може да се разбере защо кръглата форма е предпочитана във Вселената ... по същата причина водна капка заема сферична форма - издължена/капковидна тук на Земята и сферична в безтегловност ... поради т.н. "повърхностно напрежение" и защото сферата има най-малка повърхност за даден обем ...

п.п. ... при ограничени ресурси - простите, бинарни противопоставяния са енергийно ефективен начин за мислене, който спестява когнитивни ресурси ... когато нямаш какво да кажеш по темата, започваш да говориш за всичко друго, стига да звучи достатъчно сложно и забавно за вътрешния кръг ...

... не обръщай внимание ...

Shade
Цитат(Потребител @ 23/02/2026, 12:24) <{POST_SNAPBACK}>
... много добре! ... изчистихме едната страна на въпроса...

п.п. ... при ограничени ресурси - простите, бинарни противопоставяния са енергийно ефективен начин за мислене, който спестява когнитивни ресурси ... когато нямаш какво да кажеш по темата, започваш да говориш за всичко друго, стига да звучи достатъчно сложно и забавно за вътрешния кръг ...

Наистина много добре е изчистена едната страна на въпроса.
С изчистването изпъкват ярко професионалните ти познания по същия въпрос.

Много добре е изчистено и признанието ти по другата страна на въпроса: "... при ограничени ресурси - простите, бинарни противопоставяния са енергийно ефективен начин за мислене, който спестява когнитивни ресурси ... започваш да говориш за всичко друго, стига да звучи достатъчно сложно ..."
Не е нужна кой знае каква проницателност, за да стане ясно, че горният високостилен снобски речитатив е наивен опит за загатнато "обяснение" как от това, че авиационните сензори за отчитане динамичните параметри на самолет в полет са базирани на жироскоп, следвало, че "жироскопите били датчици".

Нямам въпроси към теб. Не е необходимо и да се сучеш допълнително по килифарски, че "изобщо не си имал предвид това". Благодарността на другарчето-друготочковец, задето го образоваш, би трябвало да е предостатъчна за самочувствието ти.
Никодим
Цитат(Потребител @ 23/02/2026, 23:24) <{POST_SNAPBACK}>
... лесно може да се разбере защо кръглата форма е предпочитана във Вселената ... по същата причина водна капка заема сферична форма - издължена/капковидна тук на Земята и сферична в безтегловност ... поради т.н. "повърхностно напрежение" и защото сферата има най-малка повърхност за даден обем ...

Ето библейското описание на земята. Всъщност в библията само сушата е наречена Земя(не планетата), а водите са наречени морета морета.

https://external-content.duckduckgo.com/iu/...78dcb4b75c50c31

https://external-content.duckduckgo.com/iu/...7c645a316694282

Дори и да е сферична вселената имам предвид нашия свят ние сме във вътрешността на тази сфера под купол и плоска суша плаваща посред водите.
Приливите и отливите се наблюдават само в океаните, но не и в езера дори да са огромни като морета т.е водните басейни на сушата нямат приливи и отливи.
Не им действа гравитацията ли?
Никодим
Цитат(Потребител @ 23/02/2026, 23:24) <{POST_SNAPBACK}>
... много добре! ... изчистихме едната страна на въпроса - авиационният жироскоп се коригира! ...

... сега остана и да се раздели естеството на грешките - инерционни и вътрешни /както добре си ги описал/ и системни, дължащи се на движение по дъга заради овоидната форма и въртенето на планетата ...

Те които вярват в планета казват че грешката по отноение на посоката на летене(не на положението спрямо хоризонта) се дължи и на въртенето на земята около остта и.
И се прави корекция по магнитния компас, на посоката. Но магнитните линии на земното магнитно поле не са прави линии.

Ако се върти жироскопа нито безтегловността му влияя:
https://www.youtube.com/watch?v=xQb-N486mA4

нито гравитацията:
https://youtu.be/ty9QSiVC2g0?t=100

Ето трите основни уреда в самолетите работещи със жироскоп.
https://www.youtube.com/watch?v=hVsx4XWafXg

ето още едно видео
https://www.youtube.com/watch?v=giiRLMesFFA
Дончо Тонев
Картофено кюфте?
Аз си представям земята плоска като кораба на Хан Соло, само че съвсем кръгла. Ще излезе, че живеем на летяща чиния. Как само са ни лъгали. А адаша се коси за ковида и за Татовия рай.

Иначе съм от кастата на миньорите, които се пенсионират на 65. Дано докараме дотам, и дано не вдигат възрастта за пенсиониране. Семсе годишни миньори дали има!?
Дончо Тонев
Цитат(Shade @ 07/02/2026, 03:47) <{POST_SNAPBACK}>
5. На Антарктида не дават да се отиде свободно, какво можем да видим там? Дали не е там ледената стена и стълбовете на небето?

Според мен, на края на света ще има невидима стена. Стената на купола. Като в романа на Ст. Кинг: Под купола
Потребител

... да ... видео в интернет ...

... твоите показват малки, леки жироскопи [в ролята на датчици], които се въртят бързо и дават информация за положението в пространството - демонстрират принципа, но не и мащаба ...

... Сенкин бай дъ уей, настоява за интересно инженерно решение - ще държи изправен аероплан - Еърбъс примерно, с две ръце и механичен жироскоп с тежест от порядъка на 10-20 тона, въртяща се с хиляда оборота в минута ... отделно и енергия ще му е необходима - няколко мегавата ...

... би се получило интересно видео по постановката ...

Alexfield
Цитат(Никодим @ 24/02/2026, 01:01) <{POST_SNAPBACK}>
Приливите и отливите се наблюдават само в океаните, но не и в езера дори да са огромни като морета т.е водните басейни на сушата нямат приливи и отливи.

Моретата и езерата имат приливи и отливи. Дори се документират на места постоянно.
Например:
Huguangyan Maar Lake, China
Lake Constance, located at the border of Germany, Switzerland and Austria
Loch Ness, Scotland
линк
Твоето невежество и нежелание да търсиш и намираш информация може да е оправдание за пред другите невежи друготочковци.
А тук аз ще те оборя с твоя любим аргумент: "Писано е, значи е вярно!"

За да подчертая още повече твоето невежество, ще те попитам:
Цитат
ние сме във вътрешността на тази сфера под купол и плоска суша плаваща посред водите

Сушата и куполът в покой ли са едното спрямо другото или се въртят, или едното се върти, а другото не се върти? Ако някое от тях се върти - в каква посока? Изложи си концепцията, че да си задам същинските въпроси.
Shade
Цитат(Потребител @ 23/02/2026, 23:44) <{POST_SNAPBACK}>
... Сенкин бай дъ уей, настоява за интересно инженерно решение - ще държи изправен аероплан - Еърбъс примерно, с две ръце и механичен жироскоп с тежест от порядъка на 10-20 тона, въртяща се с хиляда оборота в минута ... отделно и енергия ще му е необходима - няколко мегавата ...

Мъдростта с тежест 10-20 тона е родена в твоята глава. Недей да скромничиш и да я приписваш на други.
В ситуации, когато не му достигат познания, твоят съидейник-друготочковец Баето се измъква с пледиране, че една хилеща се иконка е достатъчна като източник на информация. В твоя случай е повече от достатъчно едно многоточие.
Потребител

"Жироскопът създава стабилност и следователно може да се разглежда като генератор на тази същност."

... за физиката разбрахме но, имаш ли поне бегла представа за какво говори Никодим? ...

Shade
Цитат(Потребител @ 24/02/2026, 05:02) <{POST_SNAPBACK}>
имаш ли поне бегла представа за какво говори Никодим? ...

Попето говори за плоската земя. Интересно би било да се знае ти за какво говориш. Имаш ли представа?
Бай Ганьо
Цитат(Shade @ 07/02/2026, 03:47) <{POST_SNAPBACK}>
Земята е плоска и Космос не съществува извън твърдия небесен купол. Това са рамките на света, създаден от Бог за 6 дни преди 6000 години.
Следват доказателствата, привеждани от Попето...

Цитат(Никодим @ 20/02/2026, 01:31) <{POST_SNAPBACK}>
Когато самолет лети...
Ако земята беше кълбо трябваше постоянно да коригират положението на жироскопа да следва земната извивка сочейки право на долу.
Всъщмост жироскопа е безполезен на кълбо защото запазва постоянно положението си.

laughing.gif

Не е ли повече от достатъчно... laughing.gif
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 24/02/2026, 08:29) <{POST_SNAPBACK}>
laughing.gif

Не е ли повече от достатъчно... laughing.gif

Разбира се, че е повече от достатъчно от твоя страна.
Чрез пускане на дебилен емотикон, Бай Ганьо сигнализира представяне на стойностна информация. Къде е оня ерудит, дето се възхищаваше на стойностна информация, та да се възхити за пореден път...
Glo
пичове, добър вечер! 770d4fd976.gif гледам адмирала е абдикирал явно поради нервен срив изоттук rolleyes.gif махнете я тая истина за плоската земя, те и сънищата са не по- малко истински, искам да ви питам, Потребител?!! sunbathing.gif няма да ви питам за новия фиат 600 който е ебаси сладура, туй сложна инженерия, ама да ви питам ЗАЩО въпреки гравитацията, Луната не пада на Земята и защо планетите не падат върху Слънцата си? angel2.gif
Shade
Цитат(Glo @ 27/02/2026, 12:49) <{POST_SNAPBACK}>
пичове, добър вечер! 770d4fd976.gif гледам адмирала е абдикирал явно поради нервен срив изоттук rolleyes.gif махнете я тая истина за плоската земя, те и сънищата са не по- малко истински, искам да ви питам, Потребител?!! sunbathing.gif няма да ви питам за новия фиат 600 който е ебаси сладура, туй сложна инженерия, ама да ви питам ЗАЩО въпреки гравитацията, Луната не пада на Земята и защо планетите не падат върху Слънцата си? angel2.gif

Луната непрекъснато пада върху Земята, но не я достига, тъй като едновременно се движи спрямо нея. Поради което движение при падането си попада и пада в празно пространство. Разминава се със Земята, така да се каже. Не успява да я нацели и да падне върху нея. Eдно видео, което илюстрира тези две едновременни движения.
Снобето ще го обясни по-добре. Освен дълбоки познания, той притежава и съвършен стил на обяснение, осеян и наситен с многоточия.
Но най-добре ще ти го обясни Попето. С дълбока вяра, че Луната не пада върху плоската Земя, понеже е здраво закована върху въртящия се небесен купол. Ще съчетае обяснението с проповед дали Земята е закована там от Бога, от Дявола или става дума за купола на цирка, където световното правителство в сянка е направило солидни инвестиции, за да прибира парите на вярващите в конспирации.
Glo
то ясно, че всичко се върти, обаче някой трябва да обясни, отде иде тая първоначална засилка, някой е набил начален шут на луната да се върти около земята и на земята около слънцето, има нещо гнило в тая вселена, като че някой е навивал часовник безброй еони и после изведнъж го е пуснал да цъка, туй било диханието на бога вика мойто боги, съотвества на теорията, за разширавянето и свиването на вселената, вика, че в началото измислил вселената за да опознае себе си и своята мощ и измислил начин как да погледне на себе си отстрани - а именно като се раздели на ТРИ! - това което Е! това което НЕ Е! и това което Е Между Тях! и че няма начин завръщайки се обратно да пропуснем целта , бил твърде голям понеже laugh.gif има чуство за хумор дагоеба и бога шибан! бе Писано е - богове сте вие! сигурно затова по някой път се чуствам и аз като бог, но в никакъв случай като ИСуска или Йога, противни образи са ми, сигурно е поради разделянето на цялото на различни гледни точки, искам да тегля и едно слово на религиозниците дето се стремят да достигнат до няква духовна истина и да се развият духовно до някви небесни висини - няма да стане тая работа! най-малкото поради ограниченията без които не биха пък били да прескочат поради същността на тоя свят в който живеем, ако си се родил овца , правиш каквото правят и другите овце и дотам! ама що се ме направил овца господи? трай бе маняк, ше му каже Богито, ти сам си го пожела, другия път си избери нещо друго! овцата не знае че живее на планета и закакво изобщо и е да знае? все едно! с копита няма какво повече да направиш! ние сега знаем че живеем на планета, ама милиони години не сме знаели, важното че след като сме разбрали, почваме да се възползваме, ползата е най-важна, аз обичам ползите, други хора ги отричат, като религиозниците - нееееее, не било планета, най ми било тава! ама ползват активно нета, телевизията, навигацията, летят със самолеЛЕти, праят клипове в ютуб, а? що за разминаване? па оня кретен амити-очакване какъв гаден педераски кастратски глас вади , че и проповядва с него laugh.gif както казах за мене най-важни са ползите, да ми е леко и удобно и да ми е по-хубав живота който водя и хич не ми пречи да очистя всеки който ми нахлуе да ме насилва да ходя в некви храмове да им се кланям на измишльотинските богове или па в некви идиотологии, повече от това не мога да дам на тоя свят - мога да убивам - на мене толкова ми е дадено sunbathing.gif
Shade
Цитат(Glo @ 27/02/2026, 23:10) <{POST_SNAPBACK}>
то ясно, че всичко се върти, обаче някой трябва да обясни, отде иде тая първоначална засилка, някой е набил начален шут на луната да се върти около земята и на земята около слънцето, има нещо гнило в тая вселена, като че някой е навивал часовник безброй еони и после изведнъж го е пуснал да цъка, туй било диханието на бога вика мойто боги, съотвества на теорията, за разширавянето и свиването на вселената, вика, че в началото измислил вселената за да опознае себе си и своята мощ и измислил начин как да погледне на себе си отстрани - а именно като се раздели на ТРИ! - това което Е! това което НЕ Е! и това което Е Между Тях! и че няма начин завръщайки се обратно да пропуснем целта , бил твърде голям понеже laugh.gif има чуство за хумор дагоеба и бога шибан! бе Писано е - богове сте вие! сигурно затова по някой път се чуствам и аз като бог, но в никакъв случай като ИСуска или Йога, противни образи са ми, сигурно е поради разделянето на цялото на различни гледни точки, искам да тегля и едно слово на религиозниците дето се стремят да достигнат до няква духовна истина и да се развият духовно до някви небесни висини - няма да стане тая работа! най-малкото поради ограниченията без които не биха пък били да прескочат поради същността на тоя свят в който живеем, ако си се родил овца , правиш каквото правят и другите овце и дотам! ама що се ме направил овца господи? трай бе маняк, ше му каже Богито, ти сам си го пожела, другия път си избери нещо друго! овцата не знае че живее на планета и закакво изобщо и е да знае? все едно! с копита няма какво повече да направиш! ние сега знаем че живеем на планета, ама милиони години не сме знаели, важното че след като сме разбрали, почваме да се възползваме, ползата е най-важна, аз обичам ползите, други хора ги отричат, като религиозниците - нееееее, не било планета, най ми било тава! ама ползват активно нета, телевизията, навигацията, летят със самолеЛЕти, праят клипове в ютуб, а? що за разминаване? па оня кретен амити-очакване какъв гаден педераски кастратски глас вади , че и проповядва с него laugh.gif както казах за мене най-важни са ползите, да ми е леко и удобно и да ми е по-хубав живота който водя и хич не ми пречи да очистя всеки който ми нахлуе да ме насилва да ходя в некви храмове да им се кланям на измишльотинските богове или па в некви идиотологии, повече от това не мога да дам на тоя свят - мога да убивам - на мене толкова ми е дадено sunbathing.gif

Значи Бог е в основата на движението. Стивън Хокинг го потвърждава. На въпроса "Вярваш ли в Бог като творец на Вселената?", той отговаря "Вселената е материализация на законите на физиката и математиката. Нямам възражения, ако някой ги нарича Бог".
Потребител

... не разбирам за какво ти е? :.) ...

... обяснението, че луната "падала/или не" е наивно и опростено и не е изненадващо предвид "либералната аудитория" :.) ...

... ако земята е плоска [прилича на пица] тогава има горе долу два варианта за орбита на луната:

- по окръжността - Луната се върти в равнина, която е успоредна на повърхността на пицата ... в този случай масата и скоростта противодействат, гравитацията се държи като при сфера значи следва - стабилна орбита ... но! с едно важно условие - разстоянието ... лунната орбита да е достатъчно високо над диска - т.е. разстоянието до Луната е по-голямо от диаметъра на "пицата" ... тогава гравитационният център съвпада с геометричния център на диска и законът за обратните квадрати работи почти идентично както при сфера ... и в този случай Луната би имала стабилна, почти елиптична орбита, точно както сега, защото дискът действа като точкова маса ...

- и вариант две - перпендикулярна орбита ... скоростта на луната трябва да се увеличили когато е точно над центъра на диска /отгоре или отдолу/ защото гравитационното привличане, което в този случай ще е правилен конус е най-силно ... след това луната ще отлита далеч, като стига ръба на диска по силно изтеглена ексцентрична орбита, докато тангенциалната и скорост стане нула в апогея и се върне обратно ... т.е. описваме с думи механизма на запазване на енергията и втория закон на Кеплер, адаптиран за специфичното гравитационно поле на диск ...

... т.е. щеше да виждаш същата Луна на небето ...

... това ли искаше? :.) ...

п.п. ... предвид последните събития, най-силен аргумент в полза на овоида са изчисленията за траекторията на балистични снаряди, които поразяват американски бази ...

... чиста математика ...

Shade
Казах ти, че Снобето ще ти го обясни най-добре. Не с "наивно опростено обяснение" като за пред "либерална аудитория", а с усложнено (... чиста математика ... и т.н.) научно-обосновано обяснение като за пред "анти-либерална аудитория".
Що за аудитория, "антипод на либерализма", е това, снобска, консервативна, авторитарна, тоталитарна или някакво название, започващо с "ултра-", това само Снобето го знае.

Предивид високата научна стойност на същността на снобското обяснение, го давам тук в компактен вид:

... при плоската земя [приличаща на пица] има два варианта за орбита на луната ...
1 - по окръжността - Луната се върти в равнина, която е успоредна на повърхността на пицата ... в този случай масата и скоростта противодействат, гравитацията се държи като при сфера значи следва - стабилна орбита ... но! с едно важно условие - разстоянието ... лунната орбита да е достатъчно високо над диска - т.е. разстоянието до Луната е по-голямо от диаметъра на "пицата" ... тогава гравитационният център съвпада с геометричния център на диска и законът за обратните квадрати работи почти идентично както при сфера ... и в този случай Луната би имала стабилна, почти елиптична орбита, точно както сега, защото дискът действа като точкова маса ...
2 - и вариант две - перпендикулярна орбита ... скоростта на луната трябва да се увеличили когато е точно над центъра на диска /отгоре или отдолу/ защото гравитационното привличане, което в този случай ще е правилен конус е най-силно ... след това луната ще отлита далеч, като стига ръба на диска по силно изтеглена ексцентрична орбита, докато тангенциалната и скорост стане нула в апогея и се върне обратно ... т.е. описваме с думи механизма на запазване на енергията и втория закон на Кеплер, адаптиран за специфичното гравитационно поле на диск ...

След тези напълно разбираеми за умници научно издържани разкрития, нямаш повече съмнения по въпроса защо Луната не пада на Земята, нали?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.