Още по-ужасна е идеята, когато човек има и деца. Да им причиниш това. Човек трябва да е пълен кретен. Затова няма връщане назад. Децата са бъдещето, а там обратно няма такова.
Лятото бях на почивка за 3 седмици по Черноморието с децата. Малката е на 5 и е с 80% инвалидност. Направиха ни на маймуни. Изхвърлиха ни от автобуса по линията 7 в град Варна, понеже отказах да платя за 5 годишното дете с80% инвалидност билетче от един лев. Нямало документи на български
Дали щели да се върнем? За къв кур бе таранкоолу?
Ми ти па що не си си уредил документите, като си се върнал? Тук е България - що трябва кондукторите да са полиглоти филолози? Аз ако представя документи на български в чужбина, и мен ще ме свалят... Ти си се отнесъл несериозно към нещата си, хората са ти виновни... Има закони в тая държава, и те са за всики - дори и за онези, които си идват по за две седмици на три години и се наричат Българи....
Ми аз съм си приказвала и приказвам /това ми е работата/ с лекари с всякакви видове специалности, работещи в чужбина - всички съжаляваха, че са пропилявали години от живота си тук, вместо да си бият камшика тутакси. И на нито един не му минава мисъл за връщане, напротив - ужасяваха се от самата идея.
Това с медицината е голям парадокс!
Всички българи от тук драпат да ходят да се лекуват в чужбина, а българите в чужбина идват специално тук, за да си правят зъбите, да се оперират от апандисит, да си вадят камъните от жлъчките и т.н.
Мисля си, че подсилвайки отвратителните неща в България, храчещите по нас, останалите, искат да оправдаят съмнителния си избор. Казвам съмнителен, защото ако са щастливи там където са, ще помнят и хубавото тук.
Точно.
Градят впечатление от манипулациите на медиите, и отричат всичко.
Едно е да гледаш огъня отстрани, друго е да гориш в него.
Бай Ганьо
20/09/2017, 15:53
Идват, защото им е евтино.
Не виждам друга причина.
Идват, защото им е евтино.
Не виждам друга причина.
Ако качеството беше лошо, евтиното нямаше да бъде причина да дойдат....
Значи все пак има и хубави неща в тая пуста България, а?
Малко черна статистика, но факт.... Познавам десетки хора, които дадоха последния си грош за лечение в Ачъбадем в Турция...
Не знам някой да е оздравял... Отидоха си. Останаха само децата им да изплащат големите кредити....
Ти просто си правил експеримент, който не би направил в Германия, нали? Не ти е било за левчето, а си решил да бъдеш ербап. Но рейсовете там са частни и си гонят бизнеса, пък и кондукторите не са длъжни да знаят немски. Би ли опитал същото с документи на български в Германия?
Catpuccino
20/09/2017, 16:06
Точно.
Градят впечатление от манипулациите на медиите, и отричат всичко.
Едно е да гледаш огъня отстрани, друго е да гориш в него.
Ти защо се палиш толкова? Аз мисля, че всъщност нещата са съвсем простички ...всеки човек има своето чувство за
предел на поносимост ... приеми го!
hristam
20/09/2017, 16:11
Виж, при всичките кусури на здравеопазването в България, факт е, че достъпът до квалифициран специалист тук е доста по-лесен, в сравнение с повечето западни страни.
Като че ли не съвсем. Не знам как е в други страни, но аз преди няколко години опитах сама да си извикам бърза помощ, не за друго, а защото бях сама с бъбречната си криза. Но от там любезно ми обясниха да отида да си купя спазмалгон, и без друго това използвали при бъбречни кризи...
Намекнах, че съм и няма кого да притесня в ранният неделен час с молба да ми донесе спазмалгон, но това не трогна никого.
Само ще допълня, че болницата се намира на няколкостотин метра от блока, в който живея, на същия булевард.
Ми аз съм си приказвала и приказвам /това ми е работата/ с лекари с всякакви видове специалности, работещи в чужбина - всички съжаляваха, че са пропилявали години от живота си тук, вместо да си бият камшика тутакси. И на нито един не му минава мисъл за връщане, напротив - ужасяваха се от самата идея.
Това не е вярно... И аз познавам много заминали лекари. Нито един не е ужасен, една част работят на договори 3 месеца тук, 3 месеца там, а една доста голяма част се завърнаха и откриха свои кабинети тук.
Вероятно ти си говорила с едната част, аз със другата, щом не сме срещали изключения в своите контакти. Което означава единствено, че светът въобще не е само черен или бял.
И няма да спра да твърдя, че никой друг, освен останалите тук, не може да познава живота в България така добре, че така категорично да го плюе и да твърди, че той е жалък и второ качество, какъвто не е достойно за хората да го живеят... И тук хората могат да живеят добре, и щастливо. Зле живеят само онези, които не искат да намерят своето място, искат всичко наготово, мързи ги да се трудят, смятат че останалите са им длъжни, не желаят да спазват законите и да се възползват от правата си, и непрекъснато търсят причините отвън... Докато не избягат навън, и не видят, че и там е същият гърч, ама като си на чуждо място, щеш не щеш - гърчиш се! И до дупка - не си признаваш!
hristam
20/09/2017, 16:30
Мисля си, че подсилвайки отвратителните неща в България, храчещите по нас, останалите, искат да оправдаят съмнителния си избор. Казвам съмнителен, защото ако са щастливи там където са, ще помнят и хубавото тук.
Може би за тях не е подсилване, а сблъсък с една позабравена действителност или пък горчилка от лоши спомени. Знаеш ли, от познатите ни тези, които заминаха и останаха са и тези, които живееха все по-трудно тук, и то не защото са били мързеливи или некадърни. Преди две години се срещнахме с едно такова семейство - преди повече от двайсет години бяхме кажи-речи неразделни. Приели са живота си в Атланта с всичките му и добри, и не чак дотам добри страни такъв, какъвто е, и няма как да се върнат тук, защото целият им свят е дъщеря им, а тя няма нищо общо с нашата страна. Споделят, че там им липсват някои неща, но си дават сметка, че и те самите са се променили.
Хората се променят в зависимост от средата, нагаждат се, наместват се като частите на пъзел, просто защото живота им го изисква. И ако някои от тях са склонни да бъдат груби в изказванията си, то дори и да е поради причината, която изтъкваш, не бих могла да ги упреквам.
Всеки си има своите тъмни кътчета и своя си начин да се справи с тях.
Аз съм практик.
Родина ми е там, където се чувстам добре.
Но да се жертвам за идеали ... никога.
Не са идеали....
И аз, и други хора писахме - и тук може да се живее добре.
Когато човек е работлив, съзнателен и организиран.
Не става въпрос да се жертваш. Какво жертваш?
Нали и там работиш, спазваш законите и обществения ред - какво ти пречи да го правиш и тук?
Тогава няма да четеш, че в училищата имало 80% цигани. Ами кой да остане, ако всички като теб вземат да се изживяват като жертви и да си плюят на петите...
Catpuccino
20/09/2017, 17:14
Не разбрах нищо...но си прав

)))
Под "живее се добре" явно имаш предвид стандарта на живот (доходите). За това си прав, но като си надвиеш на масрафа и почнеш "да живееш добре" изведнъж установяваш, че не е достатъчно само да имаш покупателната способност на европеец, а има и други неща, които правят живота добър.
Под "живее се добре" явно имаш предвид стандарта на живот (доходите). За това си прав, но като си надвиеш на масрафа и почнеш "да живееш добре" изведнъж установяваш, че не е достатъчно само да имаш покупателната способност на европеец, а има и други неща, които правят живота добър.
Дай пример за неща.
Аз имам покупателна способност на среден българин, не съм от мрънкащите, нещата, които не ми харесват ги избягвам, гледам чашата откъм пълната и страна, децата ми са здрави, имам много приятели, както каза Капучино - онези три неща, не тъна в суета... Къде ще я нося... Защо да ходя другаде?
Примери колкото щеш:
- карането в буслентата на Цариградско шосе, спестяване на опашката от коли като отидеш в лентата за ляв завой, а после почваш да се буташ и да пречиш на балъците, дето са чакали, агресията на пътя.
- мръсотията по улиците, хвърлянето на боклук от балкона.
- дупките по улиците.
- чупенето на малкото хубави работи - опитай да намериш къде е SOS Kinderdorf в парка Заимов например.
- калта по улиците при дъжд - в белите страни колите и обувките не стават кални при дъжд.
- съседите, крадящи ток и парно.
- циганитес всичките им кусури.
- образованието.
- корупцията
- съдебната система
- .......
Бай Ганьо
20/09/2017, 18:09
Грозотия, мръсотия и простотия са основните неща, които дразнят в България.
Бай Иван
20/09/2017, 18:14
Човек си тежи на мястото.Ако нямаш своето място тук ,жизнено необходимо е да го търсиш другаде.Яд ме е на някои форумци които обявяват оставащите тук за глупаци.
The_Purifier
20/09/2017, 18:30
Яд ме е на някои форумци които обявяват оставащите тук за глупаци.
Аз пък, честно казано, не забелязвам като цяло българите в чужбина да имат някакво негативно отношение към хората тук, по-скоро е валидно обратното/което пък е обяснимо до известна степен/. От време на време само се появяват някакви кристовци по медиите и социалните мрежи, плюят 2-3 пъти и си заминават обратно в чужбината. По-често съм виждал призиви от рода "Бягайте!", "Спасявайте се!" и т.н., което е може би някакъв вид съпричастност от страна на препатили люде. Високомерно отношение има според мен главно от българите в САЩ и Великобритания и то най-вече от страна на по-образованите.
А би трябвало да ти хареса вместо да ти е кофти. Ето, че без нормални документи или си плащаш билетчето или те свалят, а не като на времето да пътуваш до перфоратора ама с непродупчен билет. Има си закони и кондукторките успяват да ги наложат. Както теб са те свалили, така свалят всеки дето не си плати билетчето, дори и ромите не се возят гратис. За мен е добро развитие, а не "дива балканщина". Между другото, гледам, че докато стъпиш в територията и... веднага си пробвал със старите номера.
Правилно, по-обикновените неща са на прилични цени и качество, обаче колко българи са се върнали да си присадят бъбрек, или за нещо по-сложно или по-рисковано. За зъбите е ясно, дори във Варна развиха дентален туризъм, ама щото зъбите не са нещо сложно спрямо трансплантация на орган (примерно) и цените си казаха думата, а и ползваха "с един куршум — два заека". В смисъл, че хем се връщат да видят роднините, хем си оправят зъбите.
Alexfield
20/09/2017, 20:28
Откога 5-годишните се возят в градския транспорт с билет?
Те се возят безплатно, ама трябва да имат карта:
Цитат
всички деца до 7-годишна възраст с адрес на територията на Столична община– картите се издават срещу акт за раждане / оригинал или копие / и документ за самоличност на родителя / настойника /, удостоверяващи възрастта на детето и неговия адрес.
Предполагам, че това се прави за да се хване бройката и да се платят някакви пари на транспортните фирми, защото иначе от къде на къде държавата ще прави помен с чужда пита - ще нарежда на фирми (и частни в това число) да возят безплатно някого? Държавата като иска да прави социална политика трябва да плаща, а не да стоварва тази социална политика на частниците.
Alexfield
20/09/2017, 20:48
Ти наистина ли смяташ, че немските граждани трябва да си превеждат личните документи на български?
Кажи ми, че се ебаваш!
Всъщност присаждането на бъбрек е рутинна дейност и не е проблем да се присажда и у нас. Проблемът е, че няма бъбреци, защото няма донори.
Тарабас
20/09/2017, 20:51
Ти просто си правил експеримент, който не би направил в Германия, нали? Не ти е било за левчето, а си решил да бъдеш ербап. Но рейсовете там са частни и си гонят бизнеса, пък и кондукторите не са длъжни да знаят немски. Би ли опитал същото с документи на български в Германия?
Не, не бих го опитал този номер в Германмия. Не е нужно. Тука децата до 7 години пътуват без билет в автобуса. С придружител до 12 във влака. А моето е малко и на размер, повече от три няма да му дадеш.
Твоите деца на 5 години плашаха ли билет за автобуса?
Документи за самоличност си имаме.
Thursday Next
20/09/2017, 20:55
http://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?tmp...4%E0%ED%E5#ss_0НАРЕДБА за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община
Моля да ми посочиш къде в наредбата има изискване документите да са на български език.
Тарабас
20/09/2017, 20:56
За това иде реч. Искаха специална карта. Нещо което е просто изумително.
А в Несебър и Влас искаха по 5 лева билет на всички деца от не български произход. Толкова струваше билета за възрастни. На 6 месечно бебе майка му се пулеше и се чудеше с каква логика се делят хората на нави и ваши. И защо трябва да плаща 5 лева, само защото е турист от Русия бебето. Дори и тези туристи ще ги изгонят.
Ти как го намираш това? Интересно ми е точно твоето мнение.
Catpuccino
20/09/2017, 20:59
....картата е застраховката при пътуване ... учудвам се че не знаеш това!
Издават се безплатно!
Обичайно родителите се радват децата им да са наблизо.
Да, родителите - егоисти винаги слагат себе си на първо място. Хубавото е, че не всички са такива.
Тарабас
20/09/2017, 21:06
Ми ти па що не си си уредил документите, като си се върнал? Тук е България - що трябва кондукторите да са полиглоти филолози? Аз ако представя документи на български в чужбина, и мен ще ме свалят... Ти си се отнесъл несериозно към нещата си, хората са ти виновни... Има закони в тая държава, и те са за всики - дори и за онези, които си идват по за две седмици на три години и се наричат Българи....
Имам си документи бе колега. И децата си имат.
А дали си идвам или не и за колко не играе никва роля. Ти сам казваш, има си закони и трявба да се спазват. Дете на 5 години с документ за легитимация и с 80% инвалидност изписана му на лицето не мое го свалиш от един автубус, защото детето не е ходило при кмета да си изкара неква хартийка.
Thursday Next
20/09/2017, 21:07
Няма такова нещо. Документи за самоличност не се превеждат. Държавите членки на ЕС си признават взаимно документите за самоличност.
И не, никой няма да те свали. Защото никой не гледа на безхаберния чужденец като на лесен отдушник за натрупаната си агресия, за разлика от родния контрольор. Както потвърждават многото скандали около поведението на контрольорите по линия 84 в София.
Личинка
20/09/2017, 21:07
Ти, едва на стари години ли разбра колко е лошо тук? Ти си имала възможност да се махнеш от този ад още преди 28 години.
Ми не, просто от глупава наивност хранехме надежда, че нещо може да се оправи... , а годините се изнизват... и среден пръст.
А за теб наистина се чудя... на кой свят живееш, та ти липсва обективност към среда и атмосфера, толкова ли си свикнал вече с неуредиците, недъзите, агресията, корупцията, ненаказуемостта, простотията и пр. гадости и помии, че вече не ги забелязваш..., та чак с такава пламенна упоритост държиш да ме убедиш, че трябва да обичам и харесвам територията и населението.
Ето
пресен пример към момента - като как виждаш държава, чието правораздаване даже няма да изключи от училище ученика /пълнолетен/ пребил учителя си по английски?
Тарабас
20/09/2017, 21:08
....картата е застраховката при пътуване ... учудвам се че не знаеш това!
Издават се безплатно!
Излиза, че само децата от чуждестранен произход са застраховани.
Че защо не и мене?
Ти си знаеш защо. Аз мога само да предполагам и предположението ми е, че не го заслужаваш.
Thursday Next
20/09/2017, 21:08
Мразя да цитирам себе си, но се налага. Поне докато не ми покажеш, че си разбрал защо съм написала това, което написах.
Цитат
Защото ти казваш "у нас не всичко е разрушено", а надолу Йосариан ми обяснява, че "в Германия не всичко е идеално". Помислете и двамата за избора на тези формулировки и може би ще разберете какво ме натъжава и какво не искам да си причинявам вече.
Thursday Next
20/09/2017, 21:09
Може така да ти е по-удобно, а може и те да са изключение. Хора разни. Обичайно родителите се радват децата им да са наблизо. Наистина всеки ден съм свидетел на вече безпомощни възрастни хора, на които децата са в чужбина. Винаги ми е било жал за тях.
Не. Обичайно родителите се радват децата им да са добре.
Личинка
20/09/2017, 21:16
Идват за платените услуги, не за гарантираните от осигуровките им.
...
А в Несебър и Влас искаха по 5 лева билет на всички деца от не български произход. .....
Свиквай ве тарабаско!
Щом си решил да одиш на несебър и влас!
п.п. Да не би да си от алкохолните туристи?
Не, не плащаха. Но не срещу документ за самоличност, защото такъв нямат на тази възраст, а срещу специална карта. Такива са правилата (поне в София).
Всички деца до 7-годишна възраст с адрес на територията на Столична община– картите се издават срещу акт за раждане / оригинал или копие / и документ за самоличност на родителя / настойника /, удостоверяващи възрастта на детето и неговия адрес.
Когато имаш проблем, когато нещо не ти харесва, и когато по-лесният ти избор е да стегнеш куфара и да заминеш, това какво е, ако не бягство?
Писах ти какво е, ама ти не вдяваш и все питаш ли питаш.
Ще ти го обясня отново, белким разбереш тоз път.
Когато работиш някъде, където условията на труд са лоши, заплащането е ниско, колегите мързеливи и нахални, и ти предложат работа от друга фирма, с по-хубави условия на работа, с по-високо заплащане, с приветлива колеги, които не се потриват и чудят как да изклинчат, а си вършат съвестно работата, ти правиш избор - дали да останеш в старата фирма или да отидеш в новата. Много дълго не се чудиш, защото птичето на късмета не каца всеки ден на рамото ти.
Същото нещо е и същото усещане. Поне при мен беше така.
А, ако бившите ти колеги разправят, че си бил избягал, просто им се чудиш на акъла и ако това ще им погали егото някак си, просто ще се съгласиш с тях, че си избягал, за да не им е толкова кофти, но няма да им пожелаеш да го направят и те, защото може да дойдат в новата ти фирма и да освинят и нея.
За това иде реч. Искаха специална карта. Нещо което е просто изумително.
Изумително или не, такива са правилата. Предполагам, че в основата на всичко е частният характер на транспорта там и стремежа на собственика да излезе на печалба накрая, а не да се занимава с благотворителност. А държавата, чият задача е социалната политика, за да знае колко да му отпусне като компенсация, иска да знае колко деца се возят. Да вземе местната община да измисли нещо, като искат туризъм - да напишат друга наредба, да компенсират превозвачите и всички ще са доволни.
Catpuccino
20/09/2017, 21:28
??? ти май само себе си слишаш...
по-добре се запознай с наредбите, публични са и ...едва тогава раздавай присъди
Излиза, че само децата от чуждестранен произход са застраховани.
Моето дете също си имаше карта. Тъпо или не, правилата са такива. Не струва пари, а известно разкарване до съответния пункт.
Тарабас
20/09/2017, 21:41
Казус. Семейство от Япония идва на почивка в София. Две деца, на 6 и на 11, примерно. Мен ме забрави.
Твоето лично мнение, не според столична разпоредба. Да ги пратим ли да извадят карти на децата? Така съвсем интуитивно. Определено въпросът има много общо с темата.
Ма моето мнение няма значение. Ти всъщност питаш "трябва ли правилата да не важат за чужденци". Когато бях в Германия на един студентски курс за да се возя безплатно ли беше, с намаление ли беше в градския транспорт на Бремен ходих да си извадя карта. Нищо, че бях там за 2 седмици. И не съм роптал, защото такива им правилата на хората. Можех да си покажа паспорта, или студентската книжка, ама не става.
Alexfield
20/09/2017, 21:51
Не е "свиквай", а "защо няма да се върнеш".
Затова не искат да се връщат. За какво да свикват, ако имат избор?
Казус. Семейство от Япония идва на почивка в София. Две деца, на 6 и на 11, примерно. Мен ме забрави.
Твоето лично мнение, не според столична разпоредба. Да ги пратим ли да извадят карти на децата? Така съвсем интуитивно. Определено въпросът има много общо с темата.
Тарабаско,
за 5 йоро изхаби хардуер и ток за два пъти повече!
п.п. Дотам ли си я закъсал?
Тарабас
20/09/2017, 22:05
Да речем, че до там съм я закъсал
Да речем, че до там съм я закъсал

Ами, ней добре.
Земи се в ръце!
Тарабас
20/09/2017, 22:10
Ма моето мнение няма значение. Ти всъщност питаш "трябва ли правилата да не важат за чужденци". Когато бях в Германия на един студентски курс за да се возя безплатно ли беше, с намаление ли беше в градския транспорт на Бремен ходих да си извадя карта. Нищо, че бях там за 2 седмици. И не съм роптал, защото такива им правилата на хората. Можех да си покажа паспорта, или студентската книжка, ама не става.
Не, не питам за чужденците, дреме ми за тех.
Темата беше дали некой ше се върне и защо му е да се връща там където секи си е бей за себе си и си спазва само личните правила.
А примерът с билетчето не беше за един лев. Не е за пари въпроса.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.