Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Ще се върнеш ли обратно................... ?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Питето
Мда, то затварят болници из малките градчета, ти ще чакаш частниците да ти ги отворят, че и с пълен комплект скенери, линейки, лекари, мед.сестри, санитари, обгрижване да ти направят. За стар човек, "златния час" е по-къс, камо ли ако трябва някой да го вози на десетки километри до най-близката болница със ЯМР или нещо подобно. Продължителността на живота е пряко свързана с навременната и достъпна медицинска грижа. АКо има една линейка за цял регион населен предимно с възрастни хора, или в болницата си носиш храната... очаквай спад на продължителността на живота, каквото и да ти разправят местните политици по тАлАвизията. Същото е и при държавите, та надали някой ще се върне да си скъсява живота щото в близките 50км има само една линейка.
Iosarian
328.gif
Cury
За малките градчета не знам, но в София частните болници си имат и линейки, и скенери, и ЯМР и всичко. И нали за това говоря, не за държавното здравеопазване.
Питето
Попитай го същото, ама 4 години след като се е пенсионирал и не работи. Подозирам, че ако ти отговори честно, отговора нЕма да се покрива с това, дето ти го е казал сега. Що имам такива подозрения ли, щото: "Старостта е най-голямата изненада в живота на човека." Лев Николаевич Толстой 1828-1910
Личинка
Цитат(Iosarian @ 19/09/2017, 19:04) <{POST_SNAPBACK}>
България е била в многократно по-лоша ситуация и е оцеляла. Убеден съм, че ще я има много след нас. Така, че това с възглавничките не е излишно. А пък, който не вижда никаква надежда и мрази това място, си тръгва. Това е естествено.

Не можеш да сравняваш 21-ви с 14 век. Хората тогава не са имали избор, на два крака трудно се изнася човек...
Пък и никой няма на разположение 200г. за да чака и види дали ще стане по-добро. На мен лично не ми пука дали Бг щяла да се оправи след два века...
Iosarian
Виж, при всичките кусури на здравеопазването в България, факт е, че достъпът до квалифициран специалист тук е доста по-лесен, в сравнение с повечето западни страни. Срещу 50 лв. ще те прегледа професор. А някои медицински специалности у нас наистина са на много добро ниво. Същото е и с достъпа до изследвания като ЯМР, скенер, ехограф и други.
Iosarian
Като те чета, все се питам, защо живееш в България. Тези, които не я харесват и са я напуснали ги разбирам повече, а теб, не!
Cury
Не мисля, че е нужно да го мразиш за да си тръгнеш. Всичко е въпрос на трезва преценка и накъдето натежат везните, натам. Никой не е закрепостен към държавата си и не е длъжен да понся несгоди заради патриотизъм.
Личинка
Цитат(Iosarian @ 19/09/2017, 19:27) <{POST_SNAPBACK}>
Като те чета, все се питам, защо живееш в България. Тези, които не я харесват и са я напуснали ги разбирам повече, а теб, не!

Ми защото не съм на 25 за да почвам всичко от 0-та. Кое да харесвам, ти кое харесваш?
Личинка

Притчата за съчките я има във всеки народ и не знам защо ни се повтаря, след като синовете на Кубрат не сго послушали и са направили обратното, разделили са се и всеки е драснал в различни посоки. Аспарух и народа с него са първите бг емигранти tongue.gif
Thursday Next
Цитат(Хаос @ 19/09/2017, 16:29) <{POST_SNAPBACK}>
Чакай сега, че тоз идиот само у нас ли вирее, и никъде другаде го няма, че да бягаме като дявол от тамян... ???

Далеч съм от мисълта да оспорвам другото мнение. Говорим си. smile.gif

Не, разбира се, далеч не само у нас вирее. Става въпрос за процентното съотношение на такива идиоти към свестните хора. Става въпрос за система, която не може да защити свестните хора от идиотите, защото се управлява от идиоти. Става въпрос също така за обществена непоносимост към идиотите, за оказване на отпор.

Защото ти казваш "у нас не всичко е разрушено", а надолу Йосариан ми обяснява, че "в Германия не всичко е идеално". Помислете и двамата за избора на тези формулировки и може би ще разберете какво ме натъжава и какво не искам да си причинявам вече.

Ще ти разкажа за първия си сблъсък с идиот в Германия, буквално няколко седмици след като бях отишла. Прибирахме се от кръчма една вечер с бившия, когато на улицата пред нас младо момче и момиче се скараха. Очевидно бяха подпийнали. Той се разкрещя и взе да я шамари, чух две-три звънки плесници. Моментално всички минувачи спряха, развикаха му се, един извади телефон да звъни на полицията, другите се приближиха в група към него и го пропъдиха, след което се увериха, че момичето е добре и няма нужда от медицинска помощ и две семейни двойки решиха да я придружат до тях, за да не я причака някъде. Айде сега ми кажи кой би се намесил у нас, ако види някой да шамаросва гаджето си.
Питето
Абе то така за съчките в снопа, не се чупят, ама ако си съчка в снопа, а снопа е до огнището (щото съчките се събират в снопове не да се чупят, а да се носят по-лесно до огъня) ква ти е файдата че няма да те счупят? Абе докога ще слушате мъдрости от хора, дето нито са го виждали, нито са го правели, нито са го преживявали, а само си мислят че ги разбират нещата... И не, съединението не прави силата. Авантата прави съединението, дето докарва силата. Който не вярва, да гледа съчките в парламентарните снопове... svirkam si.gif
Thursday Next
А мнението на моите болни и стари родители е "Не си и помисляй да се връщаш! Ако беше тука, щяхме много повече да се притесняваме за теб." И аз ги слушам, родители са ми, все пак.
Питето
И за къв да се връщат в София, като по света си имат достатъчно големи градове (като София) с по-прилични условия, а и доста по-малки градове със същите болнични възможности като софийските?
Питето
Мда, а ти давал ли си за изследване еди и същ материал (просто разделен на няколко части) на няколко различни лаборатории и после сравнявал ли си резултатите на лабораториите? Пробвай, ще ти е интересно, а и не е чак толкова скъпо. В смисъл, че местните светила работят с такива/тези резултати от такива изследвания, а грешката при входящите данни, дава грешка при изходните данни.
Thursday Next
Цитат(Iosarian @ 19/09/2017, 16:30) <{POST_SNAPBACK}>
Наистина си живяла на лошо място в България. Около мен такива неща не виждам. А и си попаднала на добро място, защото и в Германия има идиоти. Винаги си била против обобщенията. animatedwink.gif

Много, ама много ти се иска да съм живяла на лошо място в България, но не е така. Русе е един много хубав град, с култура и традиции. После София. Момент да се сетя, там живях една година в Младост, три години до Петте кьошета, на пъпа на града, после в Западен парк (в малките блокчета до Тунела) две години, в Обеля и в Люлин по една година.

В Германия пък живях еднакво дълго в малък град и на село, като пътувах доста често до градове като Франкфурт, Хамбург и Мюнхен. Със сигурност на всяко от тези места има идиоти, но като че ли доста умело се прикриват. Никъде не съм чула комшията ти да дъни каквато и да било музика до два сутринта, така че да не можеш да спиш, никъде не съм видяла като стане катастрофа, някой да излети с бухалка или пистолет от колата да напада другия, нито майки да си крещят истерично на децата и да им викат "кретен", или да ги удрят. Сигурно, както казваш, не съм ходила на правилните места. Може би Тарабас е ходил на правилните места и ще сподели той на какво се е нагледал.

Persian
Цитат(Mukaveev @ 18/09/2017, 22:16) <{POST_SNAPBACK}>
А и ти тук ако отидеш някъде......ще се върнеш ли обратно ?

С хората които съм говорил......установих , че жените са по- крайни.

В края на миналият месец пътувам в автобуса от някъде си за София.
Не знам, от Варна ли беше, а бе някъде от тоя край.
Автобуса мина през летището.
Някакъв полет за Италия.
Викам си, ще слязат пет-шест човека и айде, а то се оказа, че в автобуса толко останахме.
Само с някой да се бях заговорил и да ксже - Брат, идвай. Веднага почваш бачкане, направо слизах от автобуса и дим да ме няма. biggrin.gif

Жените са по-крайни, в смисъл, че са по-готови да си бият камшика, да рискуват и да не се завръщат.
Да. Така е.
Mukaveev
Цитат(Хаос @ 19/09/2017, 19:08) <{POST_SNAPBACK}>
Когато имаш проблем, когато нещо не ти харесва, и когато по-лесният ти избор е да стегнеш куфара и да заминеш, това какво е, ако не бягство? Най-малкото от отговорността и усилието да се бориш. Не отиваш в рая, просто сменяш мястото на борбата. И дори не осъзнаваш, че ако беше полагал същите усилия там, откъдето си дошъл, пак щеше да постигнеш нещо, същото дори....

Това малко ( с извинение ) на лакардия ми прилича . Толкова много хора съм изпратил , че тия на паркинга на летището обмислят да ме направят VIP клиент.
На хората които заминават не гледам като на хора хора бягат. Това е личен избор, не му харесва тук.......отива ТАМ. Не му харесва там отива по- натам. Отива там където намира работа, любов, там където се чувства добре. От какво бяга ? Защо не седял да оправя местната регионална цивилизация ? Така като говориш и си представяш нещо като България, ами защо си не предствиш нещо като Африка ? Защо тези от там не стоят да се борят , а с цената на това да отидат на дъното на Средиземно Море ......бягат в Европа ? М ?
Било по- лесно. Като се замисля човек колко живота има ? 2- 3 да се поизмъчи , пък другите вече ще си поживее......Не става така.И не е так.
Хаос
Цитат(Mukaveev @ 19/09/2017, 21:04) <{POST_SNAPBACK}>
Това малко ( с извинение ) на лакардия ми прилича . Толкова много хора съм изпратил , че тия на паркинга на летището обмислят да ме направят VIP клиент.
На хората които заминават не гледам като на хора хора бягат. Това е личен избор, не му харесва тук.......отива ТАМ. Не му харесва там отива по- натам. Отива там където намира работа, любов, там където се чувства добре. От какво бяга ? Защо не седял да оправя местната регионална цивилизация ? Така като говориш и си представяш нещо като България, ами защо си не предствиш нещо като Африка ? Защо тези от там не стоят да се борят , а с цената на това да отидат на дъното на Средиземно Море ......бягат в Европа ? М ?
Било по- лесно. Като се замисля човек колко живота има ? 2- 3 да се поизмъчи , пък другите вече ще си поживее......Не става така.И не е так.

Мога и Сирия да си представя ако искаш, и всяка друга точка на света....
И навсякъде, онези дето бягат насам натам са много по-чужди навсякъде, от онези, които са се задържали на корена си...
И истарията на една нация се пише от останалите, а избягалите никой не ги базари за слива, с извинение... smile.gif
Хаос
Цитат(Личинка @ 19/09/2017, 19:38) <{POST_SNAPBACK}>
Притчата за съчките я има във всеки народ и не знам защо ни се повтаря, след като синовете на Кубрат не сго послушали и са направили обратното, разделили са се и всеки е драснал в различни посоки. Аспарух и народа с него са първите бг емигранти tongue.gif

Нямам какво да отговоря на такъв коментар....
Без да искам да те обидя, просто откровение - за мене той може да бъде направен само от човек без никакво съзнание за корен...
Alexfield
Е ти па ако се върнеш в БГ, баш у София да се набиеш в голямата гмеж...
Хората търсят природа, слънце... Кауза пердута е у нас.
Alexfield
Като се изнесат отвратените.остават отвратителните. Тъжно, но факт.
Alexfield
Идиотите виреят навсякде. Някъде безнаказано, някъде наказано. Просто е.
Ето ти жокер:
Можеш да се изпикаеш на улицата в Германия и в България и нищо да не ти се случи. Сега си помисли къде е разликата.
Личинка

wavetowel2.gif Корен, съзнание за корен!? ха ха ха ... И какво като имаш съзнание за някакъв си прогнил корен!? Това прави ли те горд с територията и етноса? Ами само днес новините чу ли, ами вчерашните, спокойно ли шофираш, спокойно ли живеят родителите ти на село, спокойно ли ходят децата ти по улиците, ... колко души ти се усмихнаха днес и ти на колко се усмихна?
Личинка
Цитат(Iosarian @ 19/09/2017, 19:09) <{POST_SNAPBACK}>
Приказвах си веднъж с един приятел анестезиолог от Пловдив. Казваше ми, че търсят хора с неговата специалност в чужбина. Попитах го защо не замине. А той ми отвърна: "Аз съм от Пловдив, бе майна, не съм от чужбина...". Та и аз за себе си знам, че това е моето място и не бих живял на другаде. И пред мен не стои въпросът за връщане, освен от екскурзия или пътуване по работа.

Ми аз съм си приказвала и приказвам /това ми е работата/ с лекари с всякакви видове специалности, работещи в чужбина - всички съжаляваха, че са пропилявали години от живота си тук, вместо да си бият камшика тутакси. И на нито един не му минава мисъл за връщане, напротив - ужасяваха се от самата идея.
Тарабас
Още по-ужасна е идеята, когато човек има и деца. Да им причиниш това. Човек трябва да е пълен кретен. Затова няма връщане назад. Децата са бъдещето, а там обратно няма такова.

Лятото бях на почивка за 3 седмици по Черноморието с децата. Малката е на 5 и е с 80% инвалидност. Направиха ни на маймуни. Изхвърлиха ни от автобуса по линията 7 в град Варна, понеже отказах да платя за 5 годишното дете с80% инвалидност билетче от един лев. Нямало документи на български laugh.gif

Дали щели да се върнем? За къв кур бе таранкоолу?
Thursday Next
Цитат(Хаос @ 19/09/2017, 18:08) <{POST_SNAPBACK}>
Когато имаш проблем, когато нещо не ти харесва, и когато по-лесният ти избор е да стегнеш куфара и да заминеш, това какво е, ако не бягство? Най-малкото от отговорността и усилието да се бориш. Не отиваш в рая, просто сменяш мястото на борбата. И дори не осъзнаваш, че ако беше полагал същите усилия там, откъдето си дошъл, пак щеше да постигнеш нещо, същото дори.... Когато го разбереш, обаче, вече си се вкоренил дотолкова в чуждата почва, че е трудно да се изтръгнеш. Но признанието с ръка на сърцето е привилегия за малцина... И ти остава утешението да плюеш на загърбеното гнездо...
Всички познаваме много заминали хора, и знаем, че е така, ама си чешем езиците...

Момент, а къде пише, че непременно трябва да се прави по-трудният избор? Защо да е задължително? Ще се изненадаш, но има хора, които изобщо не ги гонят мераци да са герои. И не, не е бягство, а свободен избор. Когато мнозинството твои съграждани въпреки минал опит пак захапе същата празна кука от арматурно желязо на избори, а ти не си съгласен, но не можеш да ги надвикаш и да им обясниш, какво правиш? Ходиш да ги млатиш, или просто си събираш тихичко куфарчетата и отиваш на място, където няма да си принуден да живееш в средата, която те очевидно смятат за благотворна и положителна.

Това велико борене, което така възхваляваш, може да приеме много форми. Например просто да се опитваш да обясниш как някой проблем някъде другаде е решен по-успешно, да даваш примери ... След което да ти се обяснява, че ти трябва да си траеш, и няма кво да се обаждаш, понеже ти си "навън" и не се "бориш". Да правиш това години наред без да се отказваш също е борба. И в един момент ти писва от нейното безплодие и разбираш ония пет въпросителни.

Не, колкото и усилия да полагаш там, откъдето си дошъл, никога няма да можеш в рамките на собствения си живот да култивираш у себеподобните си усещане за общност, култура на бита, отношение към заобикалящата ги среда ... Нещата далеч не приключват с едната заплата.

Колкото до признанието с ръка на сърцето, за теб то очевидно е валидно само ако твърди това, което и ти - как всички се съдират да реват и копнеят да се върнат. Колкото и хора да ти признаят, че не, благодаря, двете седмици отпуск през лятото са напълно достатъчни да им излекуват носталгията, това тяхното не е признание с ръка на сърцето, щото не е в духа на избраното за вярно от теб. И дори не се опитваш да разбереш колко по-тежко е това признание.

И не, това, че казваш, че някъде другаде еди-кой си проблем е решен по-добре не е плюене на родното гнездо, а споделяне на опит и наблюдения. Като плюене го възприемат яхниените патриоти, които ръкопляскат на Динко и Перата.

Всеки ден съм сред около 50 заминали хора. Не повече от 3-4 от тях оплакват избора си така, както ти сантиментално го описваш. Но чудна работа, въпреки прекрасните български домати продължават да си седят тука, нищо, че са абсолютно свободни да се върнат когато пожелаят. Изглежда просто обичат да си мрънкат.
The_Purifier
Бях пускал подобна тема в стария форум и като я поразрових, установих, че резултатите от отговорите тогава и сега са доста сходни, предвид все пак сравнително малкия времеви период smile.gif Хареса ми мнението, което е дал потребителят с никнейм dvvb:

Цитат
Мишките не виждам да са тръгнали да напускат все още. Виждам, че отиват и се връщат прелетните птици. Напуснаха козите, овцете останаха. Напуснаха много от делфините. Напуснаха и някои акули, след като ги подгониха. Земните феи още са тука. Троловете и те не мърдат, а нападенията на орки над хората зачестиха.
krem-karamel
Цитат(The_Purifier @ 19/09/2017, 16:08) <{POST_SNAPBACK}>
Чувството е взаимно! smile.gif

В крайна сметка така става.
hristam
Знам за такива, които са се връщали. Познавам и такива, които са останали. Не се наемам да правя статистика, още по-малко бих упрекнала когото и да било. Не разбирам тези настроения, свързани с личния избор на хората. Дори и когато са свързани с известна надменност и пренебрежително отношение, това, струва ми се, не е толкова породено от местожителството, колкото от личните качества на човека.
New
Цитат(Хаос @ 19/09/2017, 18:03) <{POST_SNAPBACK}>
Какво финансират?

Определено не тебе, като ти чета постовете. laugh.gif
Бай Ганьо
Цитат(Хаос @ 19/09/2017, 16:50) <{POST_SNAPBACK}>
...- никой няма да се връща, щото няма да има къде... prashchai grigorii.gif

Има къде, но...
Сега чета за ученика набил учител в Садово.
Повече от 80% в училището били цигани.
Явно това е бъдещето на България.
Iosarian
Аз нямам вашето преживяно време в чужбина. Но ми се е случвало да присъствам на масов бой между пияни немци във влака за Мюнхен, брутален тип да пребива жена си в хотела в Мец, араби да застрашават детето ми в Белфор, пак араби да пребиват французин в Марсилия, и още.... Мисълта ми беше, че не навсякъде тук е както си го представяш и не навсякъде там е както ни го представяш.
Iosarian
Може така да ти е по-удобно, а може и те да са изключение. Хора разни. Обичайно родителите се радват децата им да са наблизо. Наистина всеки ден съм свидетел на вече безпомощни възрастни хора, на които децата са в чужбина. Винаги ми е било жал за тях.
Iosarian
Ти..., защо си толкова озлобен?
Catpuccino
Цитат(Mukaveev @ 18/09/2017, 22:16) <{POST_SNAPBACK}>
За напред ще мисля върху този факт.....от къде идва .

На мен пък ми е интересно да мисля, защо всяка такава тема се превръща в странен вой wink.gif...защо се прокрадват нотки на
осъждане на останалите и на осъждане на заминалите ... кому е нужно това...наистина не разбирам!

Знаеш ли, Муки ... избор и изход винаги има wink.gif дори ако бъдеш изяден пак имаш два възможни изхода smile.gif)))

Защо толкова лесно се забравя простичката истина, че всеки живее в своя собствена утопия, която е затворена за останалите, а и светът никога не е черно-бял wink.gif
Iosarian
Ами и аз това казвам. Никога не съм осъждал ничий избор, просто понякога човек реагира на откровени неистини и дори обиди към хората, останали тук. Не помня някой, живеещ в България и пишещ в този форум да е атакувал пръв напусналите страната. Всеки да живее, където си иска. Но не бива някой насила да те убеждава колко е лошо тук, а пък ти се чувстваш щастлив именно тук.
Leon
Мисля си, че подсилвайки отвратителните неща в България, храчещите по нас, останалите, искат да оправдаят съмнителния си избор. Казвам съмнителен, защото ако са щастливи там където са, ще помнят и хубавото тук.
Catpuccino
Цитат(Iosarian @ 20/09/2017, 14:38) <{POST_SNAPBACK}>
...ти се чувстваш щастлив...

Казано е много преди нас ...
...да правиш нещо...
...да обичаш някого...
...да вярваш в нещо...

Това е Светата троица на щастието wink.gif останалото са...приказки под шипковия храст!
Iosarian
Ти, едва на стари години ли разбра колко е лошо тук? Ти си имала възможност да се махнеш от този ад още преди 28 години.
Хаос
Цитат(Thursday Next @ 19/09/2017, 12:06) <{POST_SNAPBACK}>
Е да чупят, да чупят, колко да чупят? Най-много до 18. После порастват, стават отговорни и поемат по собствения си път. А ти си отдъхваш. Ако 27 години ти пикаят в пепелника, преджобват ти панталона за некой лев, пишат "КОР" по стените и надуват чалга до 3 сутринта, дали пък и на тебе няма да ти писне?

Между другото, това, дето си го описала го правят в голямата си част децата на родители, заминали на гурбет, и са ги оставили или сами или с някакви немощни баби и дядовци. Винаги има изключения, разбира се, но децата на родители, които са ги възпитали в любов към страната им - не го правят. Само онези, които от малки са чували в дома си единствено псувни и руганти към тая държава. От родители, на които все другите са им виновни, а те са най-праведни и от всико разбират...
Бай Ганьо
В чужбина децата обикновено не живеят с родителите си.
Това прави ли ги лоши деца?
Хаос
Цитат(New @ 20/09/2017, 13:45) <{POST_SNAPBACK}>
Определено не тебе, като ти чета постовете. laugh.gif

Че защо не и мене?
Нали спомагали за хубавото с финансирането си?
Нали злото щяло да бъде по-малко, ако ги нямало тези отвън?
Как да го разбера аз това нещо, като си стоя отвътре?
По какво да го разпозная това хубаво, за което спомагали?

Тук стана голяма комедия! Веселба! laughing.gif
Catpuccino
Цитат(Бай Ганьо @ 20/09/2017, 15:36) <{POST_SNAPBACK}>
В чужбина децата обикновено не живеят с родителите си.
Това прави ли ги лоши деца?

еееее...хайде сега пак насичаме на тук и там...ти например за големите италиански и гръцки фамилии не си ли чувал и не си ли ги виждал smile.gif
...или...Италия не е чужбина ...wink.gif
Хаос
Цитат(Бай Ганьо @ 20/09/2017, 13:48) <{POST_SNAPBACK}>
Има къде, но...
Сега чета за ученика набил учител в Садово.
Повече от 80% в училището били цигани.
Явно това е бъдещето на България.

Жалка е тая тенденция, но е факт....
И пак ще се върна към избягалите - затова остава само боклука тук и нещата загниват.
Хората са различни...
Едни си казват: "Абе кво ми дреме мене за другите, нека аз да съм добре, там."
Други: "Може да изгоря, ама ще се боря, тук."
На едните им викаме егоисти, на другите идеалисти.
Ти от кои си?
Бай Ганьо
Не ме карай да си мисля, че живееш в миналия век. smile.gif
Catpuccino
хахаха...за 19 или за 20 говориш wink.gif
...пресни спомени от това лято в Неапол wink.gif

Както и да е...да не ти пука...светът е шарен wink.gif
Бай Ганьо
Аз съм практик.
Родина ми е там, където се чувстам добре.
Но да се жертвам за идеали ... никога.
Хаос
Цитат(Личинка @ 19/09/2017, 23:25) <{POST_SNAPBACK}>
wavetowel2.gif Корен, съзнание за корен!? ха ха ха ... И какво като имаш съзнание за някакъв си прогнил корен!? Това прави ли те горд с територията и етноса? Ами само днес новините чу ли, ами вчерашните, спокойно ли шофираш, спокойно ли живеят родителите ти на село, спокойно ли ходят децата ти по улиците, ... колко души ти се усмихнаха днес и ти на колко се усмихна?

На всиките ти въпроси - да, спокойно и с усмивка!
Защото аз съм тук, и по-добре знам, че новините не са нищо друго освен една огромна манипулация за постигане на нечии цели.
Защото всеки ден се убеждавам в манипулативността им, навсякъде и във всичко.
Но това може да го разбере само човекът тук - отвън манипулацията действа с пълна сила, когато хората просто гледат отстрани и се правят на голямата работа...
Бай Ганьо
Един познат емигрира от ЮАР в Канада.
Питам го как е там, а той: Ами представи си Джермистън.
Джермистън е средно беден квартал на Йоханесбург. smile.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.