Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Безплатно пътуване в градски транспорт
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Тарабас
Цитат(agrippa @ 23/09/2017, 16:24) <{POST_SNAPBACK}>
Безплатно било до 5 годинки. От 6 до 17 г.: $2.25 еднократен и $7 за целия ден. Не мога да си представя обаче турист, дето ще си брои стотинките, пък ще помъкне и детето си в друг град или държава.

Както по-горе защитниците на твоята теза казаха, става дума за спазване на закони и правила. Ти сам казваш
Цитат
Безплатно било до 5 годинки. От 6 до 17 г.: $2.25 еднократен и $7 за целия ден
.

Няма нужда да си представяш как турист броят стотинки, а да приемаш и спазваш правилата.
agrippa
Цитат(Mukaveev @ 22/09/2017, 12:03) <{POST_SNAPBACK}>
... - но градския транспорт ще е БЕЗПЛАТЕН, БЕЗПЛАТЕН.
Пробвал ли си да се пазариш за кмет вече? Нашият след 2 мандата си призна, че не било толкова лесно, колкото му се е струвало в началото.
agrippa
Цитат(Тарабас @ 23/09/2017, 08:34) <{POST_SNAPBACK}>
Няма нужда да си представяш как турист броят стотинки, а да приемаш и спазваш правилата.
Исках да кажа, че системата не е направена да различава местните от чуждите пътници, освен в случаите с по-евтините, силно субсидирани от общината карти.
Cury
Цитат(Тарабас @ 23/09/2017, 17:17) <{POST_SNAPBACK}>
Cury извинявай, но къде освен в съветския свят има държавни фирми?

Сериозно ли питаш?

https://en.wikipedia.org/wiki/State-owned_enterprise

Също така градският транспорт на много места е общински, а не частен. Софийски Градски Транспорт например не е частна фирма и общината може да им наложи да работят без печалба.

Iosarian
То, само в съветски филм има и безплатно. Данъците в Германия са многократно по-големи от България и съответно държавата може да си позволи повече социални дейности. Това не ги прави безплатни. И мигрантите затова силят натам, някой плаща и те си мислят, че е безплатно. България е малка страна, намира се на Балканите, никога не е и помирисала план Маршал, преживяла е 45 години най-античовешката политическа система. Правим много грешки, попадаме на големи боклуци-политици, имаме си хиляди кусури. Но се мъчим нещо да направим, бавно и трудно, но напредваме. Когато някъде отида на чуждо място, никога не съм съдил или осмивал живота там, защото никой насила не ме е карал да отида и дължа елементарно уважение на домакините. Ако не ми харесва, си отивам и толкоз. Няма да плача и да хленча колко е гадно там. Тези хора си живеят на това място стотици години и кой съм аз да ги обиждам. Имам приятел немец-предприемач, който е работил в Нигерия 8 години. Говори с уважение за хората и живота там и навсякъде, където е ходил. Ти си интелигентен човек и затова ти се чудя защо така лесно се поддаваш на озлоблението към всичко, свързано с България.
Cury
Цитат(Iosarian @ 23/09/2017, 17:59) <{POST_SNAPBACK}>
То, само в съветски филм има и безплатно. Данъците в Германия са многократно по-големи от България и съответно държавата може да си позволи повече социални дейности. Това не ги прави безплатни. И мигрантите затова силят натам, някой плаща и те си мислят, че е безплатно. България е малка страна, намира се на Балканите, никога не е и помирисала план Маршал, преживяла е 45 години най-античовешката политическа система.

Точно така, социалността е лукс и скъпо удоволствие. Имаме почти безплатни детски градини, най-дългото платено майчинство и какво ли не още. За толкова стигат парите, толкова правим. Не може всички хубавини. Имаме и най-голямото циганско малцинство (като процент може да е и повече от румънското). От де пари за всичко възможно?
New
Цитат(Leon @ 22/09/2017, 17:01) <{POST_SNAPBACK}>
Та, според вас, трябва ли децата на българските изселници да пътуват безплатно?

Ако си извадят карта - да, трябва. Такова е правилото и би следвало да се спазва.
Друг е въпросът дали това правило е целесъобразно. Все пак говорим за един от големите, туристически градове в страната ни.
Leon
Цитат(New @ 23/09/2017, 18:29) <{POST_SNAPBACK}>
Ако си извадят карта - да, трябва. Такова е правилото и би следвало да се спазва.
Друг е въпросът дали това правило е целесъобразно. Все пак говорим за един от големите, туристически градове в страната ни.

Говорим не само за един от големите, туристически градове в страната ни. Дадох пример и за София, вероятно е така и за останалите места в България.
Наредбата все пак е на Министерство на транспорта.
И още нещо, не ми харесва когато някои казват навсякъде по света е еди как си, като например:
" децата на туристите могат да се возят с градски транспорт безплатно в цял свят освен във Варна".
Факти трябват, иначе обобщенията олекват.
unguriano
Тарабата май тънко е минал. Требало е да го одрънкат барем петдесетак.
Шса вози дети безплатно......ама-ха. navikvane.gif
Thursday Next
Цитат(Iosarian @ 23/09/2017, 15:30) <{POST_SNAPBACK}>
Търсди, абе тези неща, безплатните, кой ги плаща? Кажи нещо за данъците в Германия.

А, ето, ти се сети. Ура!

Едит: И понеже не искам просто да те иронизирам, връщам се да поясня какво и защо.

Транспортните фирми, които движат градския транспорт, не са държавни. Тоест, данъците нямат пряко отношение към тях. Предполагам, без да съм сигурна, че тези фирми имат договори с общини/държава за предоставяне на т.нар. основна услуга, по които получават някакви средства. Но основното си остава продажбата на билети. Безплатното возене на децата просто е калкулирано в билетите и картите на възрастните пътници. Има формули, по които това се прави.

Колкото до банката, тя пък е частна. Изобщо няма какво да намесваш данъците там. Държавата не ми плаща хесапа. Тя само следи банката да не ме дере.

Но се зарадвах, че се сети не само за немската паничка, а и за сметката, която редовият немец плаща всеки месец. Не знам дали знаеш, но има един Tax Freedom Day. За България това е 2-ри май. За Германия е 11-ти юли. Ще те оставя ти да си почетеш малко по въпроса.

Питаше за данъците върху доходите, нали? Минималният (за най-ниските заплати) е 14 %, а максималният - 45 %.
Thursday Next
Цитат
Правото на возене не е основно човешко прави и не може да се говори за дискриминация.

Кюри, тая щуротия откъде я измисли???? Ти сериозно ли мислиш, че дискриминация може да се проявява само спрямо основните човешки права?

Немците се опитаха да си въведат магистрална такса за леки автомобили. Въртяха, сукаха, за да не им писнат немските шофьори, изимслиха някакъв начин да ги компенсират с намаления от данъци, или нещо подобно. И тук се намеси Европейският съд и в отговор на преюдициално запитване постанови, че в този си вид системата за магистрална такса е дискриминационна спрямо другите, ненемските шофьори, и затова не може да бъде въведена. Защото местните ще имат предимства пред чуждестранните шофьори.

Разбра ли сега какво е дискриминация? Да искаш петгодишно дете да плаща за билет въпреки правото си да се вози безплатно, само защото идва от чужбина.
Buitenlander
Цитат(Leon @ 22/09/2017, 16:01) <{POST_SNAPBACK}>
От темата "Ще се върнеш ли обратно ...?" ми направи впечатление, че Тарабас се възмущаваше защо са му искали пари за билет на детето му.

Та, според вас, трябва ли децата на българските изселници да пътуват безплатно?

Само на мен ли ми направи впечатление , че в заключената вече тема, Тарабас беше написал " пет годишно дете, с 80% инвалидност" ? И проблемът , който аз виждам, е не че са свалили детето на един "български изселник" от автобуса, а че са свалили едно дете-инвалид от автобуса.Без значение дали е имало карта за инвалидност на български език, защото 80% просто се виждат....И да, смятам че децата-инвалиди трябва да пътуват безплатно без значение дали са на "български изселници", "сирийски бежанци" или на обикновени ганьовци.Освен това, смятам, че няма да е лошо, пътниците да ошамарват кондуктора, който изхвърля деца-инвалиди от автобуса.
Mukaveev
Кондуктора е нагъл и се бори до последно да те изхвърли без значение какъв си.......взима някакъв процент от глобата.
Не го гледай от хуманна гледна точка, няма смисъл.
Ако имаше смисъл, нямаше да е така.....
Buitenlander
Цитат(Mukaveev @ 23/09/2017, 20:02) <{POST_SNAPBACK}>
Не го гледай от хуманна гледна точка, няма смисъл.
Ако имаше смисъл, нямаше да е така.....

Да де, ама това обяснява до голяма степен и резултатите от анкетата в другата ти тема.....
Mukaveev
Цитат(agrippa @ 23/09/2017, 17:39) <{POST_SNAPBACK}>
Пробвал ли си да се пазариш за кмет вече? Нашият след 2 мандата си призна, че не било толкова лесно, колкото му се е струвало в началото.

Човече , аз съм автора в сянка на книгата на Беър Грилс .

Thursday Next
Ако системата те допусне да се кандидатираш за изборна длъжност, ще си възстановя гражданството и ще дойда да гласувам за тебе.
Mukaveev
Цитат(Thursday Next @ 23/09/2017, 21:15) <{POST_SNAPBACK}>
Ако системата те допусне да се кандидатираш за изборна длъжност, ще си възстановя гражданството и ще дойда да гласувам за тебе.

Безкрайно благодаря за този безграничен и топъл жест, системата ме допуска , но..........няма да стана кмет.
Имам писмо от един кмет на 5 млн. град , по- скоро картичка в която на вътрешната страна бяха думите -

,, Колко е лесно да кажем нещо,
колко е трудно да го направим.
Нека заедно извървим този наш път

Големи думи, на голям кмет. Запомнил съм ги , харесват ми.
Колко е лесно да кажем нещо........
Cury
Цитат(Buitenlander @ 23/09/2017, 20:59) <{POST_SNAPBACK}>
И да, смятам че децата-инвалиди трябва да пътуват безплатно без значение дали са на "български изселници", "сирийски бежанци" или на обикновени ганьовци.

Хубаво, и аз смятам. Но въпросът е дали някъде е записано това. Ако е записано си прав. Ако у нас обаче е забравено това право не си. Просто някой трябва да намери какво пише по въпроса с возенето на инвалиди - как става и при какви условия.
Mukaveev
Цитат(Buitenlander @ 23/09/2017, 21:08) <{POST_SNAPBACK}>
Да де, ама това обяснява до голяма степен и резултатите от анкетата в другата ти тема.....

Е то по някакъв начин трябва да е гадно .......хората в анкетата просто са с по- изострени сетива и нисък праг на търпение..
Mukaveev
Цитат(Iosarian @ 23/09/2017, 16:55) <{POST_SNAPBACK}>
........... извратени.

Това е бъдещето, не бъди толкова чувствително - сантиментален. Приеми реалността. .
Buitenlander
Цитат(Cury @ 23/09/2017, 20:32) <{POST_SNAPBACK}>
Хубаво, и аз смятам. Но въпросът е дали някъде е записано това. Ако е записано си прав. Ако у нас обаче е забравено това право не сиПросто някой трябва да намери какво пише по въпроса с возенето на инвалиди - как става и при какви условия.

В болднатото се разминаваме.......Ако е записано съм прав.Ако е забравено - пак съм прав.Прав съм, защото така е нормално, хуманно, европейски и човешки.А са сбъркани всички, които даже си помислиха, че въпроса за безплатното пътуване на дете-инвалид може да бъде поставян на обсъждане.
Mukaveev
Цитат(Buitenlander @ 23/09/2017, 21:43) <{POST_SNAPBACK}>
В болднатото се разминаваме.......Ако е записано съм прав.Ако е забравено - пак съм прав.Прав съм, защото така е нормално, хуманно, европейски и човешки.А са сбъркани всички, които даже си помислиха, че въпроса за безплатното пътуване на дете-инвалид може да бъде поставян на обсъждане.

Много мъка има по този свят.......а и ние генерираме допълнителни количества.
Cury
Цитат(Buitenlander @ 23/09/2017, 21:43) <{POST_SNAPBACK}>

Нормалното, хуманното и човешкото няма да спестят наказанието на кондуктора. На него му трябва формално правило. Да не говорим, че едва ли разбира какъв документ му показват.
Buitenlander
Цитат(Cury @ 23/09/2017, 20:56) <{POST_SNAPBACK}>
Да не говорим, че едва ли разбира какъв документ му показват.

Тоест, тъпотията и неграмотността могат да бъдат оправдание?Всъщност, кондукторът би трябвало да бъде наказан след това, което е направил.Много наказан.....
Питето
В България, официалния език все още е българския, а знаенето на останалите е пожелателно, но не и задължително. Законите все още настигат европейските и може да има пропуски, но вече се спазват доста повече от преди, та хайде леко с ошамарването на кондукторката. Между другото, за да те свали кондуктор във Варна, трябва доста да си се постарал.
Buitenlander
Цитат(Питето @ 23/09/2017, 20:45) <{POST_SNAPBACK}>
В България, официалния език все още е българския, а знаенето на останалите е пожелателно, но не и задължително. Законите все още настигат европейските и може да има пропуски, но вече се спазват доста повече от преди, та хайде леко с ошамарването на кондукторката. Между другото, за да те свали кондуктор във Варна, трябва доста да си се постарал.

Валидността на документите издадени в ЕС на територията на България има задължителен, а не пожелателен характер.Неразбирането им, поради незнание на език, е проблем на неразбиращия ги, а не на притежателя им.
Питето
Къде е дискриминацията, ако за всяко дете се изисква безплатен документ? Къде пише че местните деца могат да ползват безплатен превоз без такъв документ? Някъде да пише, че такъв документ не се издава на други деца? Да, не е прагматично, но пък поне е за всички, а не по схемата "наши/ваши". От друга страна, мога да се подпиша с двете ръце, че ако децата плащат билетче (или си имат документ както е в момента), ще е по-евтино от това да пътуват безплатно, а средствата за техните "безплатни" билетчета да идват от другаде. Елементарно, държавата, за да даде някъде 1лв, събира поне 3лв, щото двата лева се загубват някъде по схемите по веригата. Да, пак местна забележителност в държавното преразпределяне...
Iosarian
Значи, според теб има безплатен обяд. Е, според мен, няма.
Thursday Next
Цитат
Да, не е прагматично, но пък поне е за всички, а не по схемата "наши/ваши".

Ако обърна внимание, самата тема е зададена по схемата "наши/ваши".

Правилата имат смисъл само ако могат да се спазват. Нереалистично е да се очаква, че човек, дошъл в България за 10 дни или две седмици, колкото трае почивката обикновено, ще се юрне да си вади документ за пътуване за детето. Именно на това се разчита - че хората ще предпочетат да си плащат, макар да не са длъжни, отколкото да се изправят пред мамута на родната бюрокрация.

Всъщност, от цялата ситуация най-много ми е тъжно за едно - че сте я прегърнали тая безумна бюрокрация като първо либе и сте готови да я защитавате с нокти и зъби "щото си е наша, пък", независимо, че всъщност ви прави живота несравнимо по-сложен. Заобичали сте Големия брат и изобщо не ви дреме, че без него ще ви е по-добре.
Thursday Next
Цитат(Iosarian @ 23/09/2017, 22:55) <{POST_SNAPBACK}>
Значи, според теб има безплатен обяд. Е, според мен, няма.

На това немците му викат Totschlagargument. laughing.gif Аз мисля така, щото така.

На бас, че дори не си направи труда да провериш за какво говорех. Що да проверяваш, ти си имаш мнение, откъде накъде ще те занимавам с факти. svirkam si.gif

Явно смяташ, че е ОК банките да те правят на маймуна и да ти искат такса за всяка дреболия, понеже няма безплатен обяд. Ами той обядът не е безплатен. Ти им даваш парите си, за да могат да оперират те с тях, да ги инвестират и да генерират печалба. Те ти дължат някакво овъзмездяване за привилегията да разполагат с парите ти. Мен ме овъзмездяват с безплатни услуги. Теб те овъзмездяват с такса теглене на собствен банкомат, такса онлайн банкиране, такса превод към чужда банка, такса вътрешен превод и бог знае още какво. Ми щом ти харесва ...
Питето
Да, така е за валидните документи, но Тарабас не е имал валиден документ точно за тази услуга в тази община (който документ няма как да се издаде в чужбина), та кондукторката не е имала проблем с чуждите езици, а той е имал проблем с липсата на документ... и съответно кондукторката е действала по правилника. Да, кофти е, обаче е така за всички в тази община, та дори не е дискриминиран като приходящ.
Cury
Искаш да ми кажеш, че ако покажа на холандския кондуктор някаква хартия на български от нашия ТЕЛК той ще я приеме? Или ще го уволнят, понеже не знае официален език на ЕС?
Cury
Цитат(Buitenlander @ 23/09/2017, 22:49) <{POST_SNAPBACK}>
Валидността на документите издадени в ЕС на територията на България има задължителен, а не пожелателен характер.Неразбирането им, поради незнание на език, е проблем на неразбиращия ги, а не на притежателя им.

Това важи за паспорт, лична карта и шофьорска книжка. Ако важеше за всички документи би ли ми казал защо на българските кабндидатстуденти им се налага да си правят легализиран превод с апостил на дипломата? Хем говорим за учени хора в университет, а не за прости кондуктори, пък не могат да прочетат една диплома, а? wavetowel2.gif
Хаос
Цитат(Buitenlander @ 23/09/2017, 22:49) <{POST_SNAPBACK}>

Глупости! Никой не е длъжен да знае чужди езици в собствената си държава и не е негов проблем, ако му представят документ на китайски или на арабски, та дори и на така популярния английски език, и той не разбира какво пише в него. Длъжността кондуктор не изисква знаенето на чужди езици. Отговорността е на притежателя на документа, да го преведе на езика на държавата, в която ще го ползва...
Хаос
Цитат(Buitenlander @ 23/09/2017, 20:59) <{POST_SNAPBACK}>
Само на мен ли ми направи впечатление , че в заключената вече тема, Тарабас беше написал " пет годишно дете, с 80% инвалидност" ? И проблемът , който аз виждам, е не че са свалили детето на един "български изселник" от автобуса, а че са свалили едно дете-инвалид от автобуса.Без значение дали е имало карта за инвалидност на български език, защото 80% просто се виждат....И да, смятам че децата-инвалиди трябва да пътуват безплатно без значение дали са на "български изселници", "сирийски бежанци" или на обикновени ганьовци.Освен това, смятам, че няма да е лошо, пътниците да ошамарват кондуктора, който изхвърля деца-инвалиди от автобуса.

В автобуса, на ничие чело не пише дали е изселник, или не. Всички там са пътуващи граждани, които трябва да спазват реда за пътуване в градския транспорт.
Малко лично звучи, но Тарабас не е написал каква точно е инвалидността. Ако и да е 80%, когато тя се вижда - нужда от документ няма. Аз имам позната с 85% инвалидност, която външно по нищо не личи, и винаги си носи документ. Едва ли нормален човек би поискал документ, когато инвалидността е видима и с просто око...
Спорите за глупости, когато нещата в основата си са много простички...
Може би така се лекува стрес, знам ли....
Хаос
Цитат(Cury @ 24/09/2017, 09:41) <{POST_SNAPBACK}>
Искаш да ми кажеш, че ако покажа на холандския кондуктор някаква хартия на български от нашия ТЕЛК той ще я приеме? Или ще го уволнят, понеже не знае официален език на ЕС?

И той не знае какво иска да каже... neprichom.gif
Всички документи трябва да бъдат преведени на езика на държавата, в която ще се ползват.
Cury
Не, прав е, че за паспорти, шофьорски книжки и лични карти няма нужда от превод. Може би и за още някакви там идентификационни документи. Но не и за всяко удостоверение. Аз дадох пример в дипломите за висше образование, които са си съвсем официален и масов документ, ама на, не се приемат без официален превод.
Тарабас
Цитат(Хаос @ 24/09/2017, 09:01) <{POST_SNAPBACK}>
Глупости! Никой не е длъжен да знае чужди езици в собствената си държава и не е негов проблем, ако му представят документ на китайски или на арабски, та дори и на така популярния английски език, и той не разбира какво пише в него. Длъжността кондуктор не изисква знаенето на чужди езици. Отговорността е на притежателя на документа, да го преведе на езика на държавата, в която ще го ползва...

Българските документи за самоличност, лична карта и паспорт са на български и английски и са валидни и в Естония, Италия, Франция и в останалите страни от ЕС, в които не се говори на аглийски и български. Това че някой не може да чете на английски, не означава че документите не са валидни. Документът за инвалидност е на три езика и важи в целия ЕС. Навсякъде в ЕС инвалидите пътуват в автобусния и железопътен транспорт без пари.

А това да определяш по външен вид кой е инвалид или кой не е просто вълшебство.

Не исках да го кажа вчера така както го каза директно колегата Buitenlander , щото пак ше почнете с мантрата за изселниците които ви гледали отгоре и били арогантни. Само ще цитирам колегата.

Цитат
Прав съм, защото така е нормално, хуманно, европейски и човешки.А са сбъркани всички, които даже си помислиха, че въпроса за безплатното пътуване на дете-инвалид може да бъде поставян на обсъждане.
Хаос
Цитат(Тарабас @ 24/09/2017, 13:16) <{POST_SNAPBACK}>
Документът за инвалидност е на три езика и важи в целия ЕС. Навсякъде в ЕС инвалидите пътуват в автобусния и железопътен транспорт без пари.

Български има ли сред тези три езика?
И в нашите общини издават документи по гражданско състояние в съответствие с нормите на ЕС, на английски и френски език, но в Германия ги искат преведени, понеже няма писано на немски... Пък става дума за документи по образец на ЕС, каквито се издават едни и същи на територията на всяка държава от ЕС...
Нека не си говорим празни приказки...
Бай Ганьо
Не разбирам защо спорите за казус,
който всяка държава е в правото си да прецени как да бъде решен той.
А и от там изводите: каква е тази държава!
Толкова е просто.
Каква е нашата държава?
"Нашата" е малко неточно в случая. laugh.gif
Хаос
Цитат(Cury @ 24/09/2017, 10:21) <{POST_SNAPBACK}>
Не, прав е, че за паспорти, шофьорски книжки и лични карти няма нужда от превод. Може би и за още някакви там идентификационни документи. Но не и за всяко удостоверение. Аз дадох пример в дипломите за висше образование, които са си съвсем официален и масов документ, ама на, не се приемат без официален превод.

За документи за самоличност не е така стриктно, защото всеки може да прочете името, номера и датата на раждане, например, макар че за съдилища, фирмени дела и други, е нужно и те да са преведени.
Но когато един документ съдържа данни, които няма как да разбереш, ако не знаеш език - това е задължително. Както са дипломите в твоя случай, а и документи за инвалидност, където има повече информация, която трябва да се разбере.
Хаос
Цитат(Бай Ганьо @ 24/09/2017, 13:34) <{POST_SNAPBACK}>
Не разбирам защо спорите за казус,
който всяка държава е в правото си да прецени как да бъде решен той.
А и от там изводите: каква е тази държава!
Толкова е просто.
Каква е нашата държава?
"Нашата" е малко неточно в случая. laugh.gif

Ей заради тези изводи спорим: Каква е тази държава!
Просто е държава, като всички останали, със своите си закони.
И не е редно, когато някой не се е съобразил с някой закон, веднага да започне да я псува, държавицата, и да нарежда, че повече никога няма да стъпи в нея, и останалите ехидно да започнат да му пригласят.

С две думи, във всяка една държава, без изключение, има обявен официален език, и всички официални документи, каквито и да са те, когато са издадени в други държави, трябва да бъдат преведени на този официален език, ако ще се ползват на нейната територия, за да бъдат достъпни до всички контролни органи, когато това се наложи.

Ето това логично и простичко правило не е спазено в конкретния казус.
Па от там насетне, ваденето на членове от закона, обсъждането на инвалидността, и всякакви други подобни конкретики, не са нищо друго освен чесане на езика...
Защото в случая не става въпрос за някакво безумно изискване на нашата държава, а за общовалидно правило за всички държави по света, което не е никак трудно да бъде осъзнато от всеки.
Iosarian
Ти бягаш от темата. Изреждаш "безплатни" неща в Германия, като те питам кой ги плаща, започваш да носиш вода от девет кладенeца. На мен не ми харесва да ми вземат 40 процента от това, което съм изработил и после да се радвам, че билетчето или паркингът ми е безплатен, но на теб ти харесва. Аз казвам ли ти нещо? Всеки прави избора си. Никога не ми е пукало за немската или която и да е друга паничка, гледам си моята.
Cury
Ама тя нашата държава си е скапана, но Тарабас напада кондуктора, на когото не му е работа да оправя държавата. Напада и фирмата, на която също не и е работа да търпи загуби, понеже държавата не е решила нещата.
Cury
Навсякъде в ЕС инвалидите пътуват в автобусния и железопътен транспорт без пари.

Явно не навсякъде или поне това пътуване не става автоматично, само като си покажеш свидетелството за инвалидност от собствената държава. Потърсих в нета дали е казано нещо за безплатно пътуване на инвалиди и намерих само тази статия (за късмет, баш за Варна се отнася):
http://www.dnes.bg/stranata/2015/05/14/inv...t-1-iuli.263565

Цитат
Инвалидите във Варна ще ползват градския транспорт на преференциални цени от 1 юли. Карта за една линия на половин цена ще купуват хората с до 70% инвалидност. 12-13 лв. ще струва картата на хората, чийто ТЕЛК показва до 90 %. Хората с най-висок процент увреждания ще пътуват по една линия в града за 9 лева. Карти за отстъпка ще има и за придружителите, те ще струват 20 лв.

Потърсих и за Европата и намерих за Англия - там пътуват безплатно, ама ако първо си извадят съответната карта, а не автоматично:
https://www.gov.uk/transport-disabled/cars-buses-and-coaches

Намерих и писано от един чужденец в Германия, който е инвалид и за да се вози безплатно му се е наложило да си извади специален докИмент на немски език (явно този от собствената му държава не става):
https://www.toytowngermany.com/forum/topic/...transportation/

Намерих и за Барселона - и там не е резни си хапни си, а трябва да се вади специална карта и тя да се подновява на определен период:
https://www.tmb.cat/en/barcelona-transport/...ssi-acompanyant

Та явно не е баш както я изкарвате картинката - навсякъде инвалидите да пътуват безплатно хей така и само в Булгария да сме на кестерме.

Онуфри
.... Навсякъде в ЕС инвалидите пътуват в автобусния и железопътен транспорт без пари.

А това да определяш по външен вид кой е инвалид или кой не е просто вълшебство.

......

Ами да!!!

Отивам в дойчландско вадя в джилезницата решение на ТЕЛК № ..... / 18.04.201? г. с председател на II ТЕЛК гр. ?????? д-р Мария Иванова за 85% болест/и (написани на български (задължително)), валидност на ТЕЛК от дата ??.??.201?г, до дата ??.??.201?г., подписи на комисията (3 членна), печат, дата на получаване и още няколко дреболии!

Контролата ми се усмихва, черпи ме лукче и ми пожелава приятно пътуване!!!

animatedwink.gif

п.п. Тарабаско, у наше село има един лаф (щот сме прозти) - Циганинът може да излезе от гетото, но циганията от него НЕ?
Тарабас
Не си виновен с нищо, че си се родил на село. Случва се често.
Leon
В линка от първият ми пост в таблицата пише, че:

Лица до 18 г. със степен на увреждане 50-100% получават безплатна абонаментна карта.
Но трябва да се извади карта!

Не исках да задълбаваме в тази наистина чувствителна лична тема, наистина съжалявам за личната трагедия на Тарабас.
Просто правилата трябва да се спазват, а не директно да се ругае.
Онуфри
Цитат(Тарабас @ 24/09/2017, 18:15) <{POST_SNAPBACK}>
Не си виновен с нищо, че си се родил на село. Случва се често.

Жив и здрав да си, щом само това ти направи впечатление!!!

clap.gif

п.п. Мисленето съм чувал, че не се отдава всекиму.

п.п.п. У наше село има и друг лаф - за калайджията, ама сигурно го знаеш!

animatedwink.gif
Онуфри
Цитат(Leon @ 24/09/2017, 18:15) <{POST_SNAPBACK}>
.....
Просто правилата трябва да се спазват, а не директно да се ругае.

Щом ги кефи!

animatedwink.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.