Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: България е социална държава..................
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Mukaveev
,, - Премиерът Борисов отново изненада с нетипично чувство за хумор. Преди заседанието на правителството днес той обяви, че България е социална държава. Какво точно имаше предвид той, така и не стана ясно. Социалните държави обикновено се грижат за хората, които живеят в тях, осигуряват добри ,условия за развитие на икономиката и доходите в тях са над средните за съответния регион.

Според него, нашенци взимат болнични в петък и "Айде в Гърция на почивка".
След като ликвидира безработицата, обяви хората, които не работят за лентяи и ни посочи колко добре живеем, сега Борисов ни светна, че сме и граждани на социална държава. Дали пък да не му вдигнем паметник приживе?

Георги Александров ,, .............. цък

Класация, изготвена въз основа на индекс, който измерва способността на страните да удовлетворяват човешките нужди на населението си. Индексът е дело на световноизвестния професор от Харвардската бизнес школа Майкъл Портър.

Индексът на социалния прогрес на Портър, според който е направена класацията, взема предвид основните човешки нужди (изхранване, основни медицински грижи, качество на въздуха, водата, санитарни условия, здравеопазване, достъп до подслон, сигурност и обществен ред), социалната инфраструктура (достъп до информация, до образование и познание, човешко здраве, устойчивост на екосистемата в страната) и възможностите за хората (човешки права, образование, личен избор, равенство и участие на различните социални групи и полове в обществото).

Класацията на най-социалните държави изглежда така:
10. Испания
9. Франция
8. Япония
7. Австралия
6. САЩ
5. Германия
4. Канада
3. Швейцария
2. Великобритания
1. Швеция

Не знам в тази класация може и да сме 11 или 13.....как ви се струва колко сме социални , къде сме в класацията ?
"Айде в Гърция на почивка"
Cury
Това, дето си го изборил, според мен не е белег за социална държава, а за друго. А България Е социална държава, даже се опитва да е толкова социална, колкото не може да си позволи. И като добавим и краденето и разсипията е ясно защо ти се струва, че не е. Обаче ако се замислиш:
- имаме изключително "строг" КТ, какъвто в малко страни имат. Едва ли някъде е толкова трудно работодател да уволни човек.
- имаме най-дългото платено майчинство
- държавата е заставила фирмите да и поемат част от социалните функции (първите дни болнични)
- мисля, че имаме и най-евтните детски градини
- все минималните пенсии се вдигат, което сие социална дейност, понеже така се изкривява идеята за собствен принос в пенсията и тя става по-скоро социална помощ
- да не казвам циганите как биват обгрижвани социално и какви доходи си докарват

Mukaveev

Аз нищо не съм казал , че ми се струва за да не подвеждам някой.

,,Индексът на социалния прогрес на Портър, според който е направена класацията, взема предвид основните човешки нужди (изхранване, основни медицински грижи, качество на въздуха, водата, санитарни условия, здравеопазване, достъп до подслон, сигурност и обществен ред), социалната инфраструктура (достъп до информация, до образование и познание, човешко здраве, устойчивост на екосистемата в страната) и възможностите за хората (човешки права, образование, личен избор, равенство и участие на различните социални групи и полове в обществото).,,

На онзи пич , това са му правилата върху които си е изградил индекса. Съдим по тях.......
Казваш , че сме социална.......съгласен съм с теб.
Съгласен съм и с онзи който каже , че не сме социални.
Най - съм съгласен , че държавата е социална към една малка част от хората.....
Thursday Next
Цитат(Mukaveev @ 24/10/2017, 19:41) <{POST_SNAPBACK}>
Не знам в тази класация може и да сме 11 или 13.....

41 от 128.
New
Гласувах, че е социална, защото за състоянието на икономиката си, България е прекалено социална, колкото и да не е според разните му класации.
New
Много съм съгласна с теб, Cury.
wal
Гласувах,че е социална.С отвращение гласувах,защото е криворазбрана тази социалност на държавата ни.Като е социална да намалят например възрастта за пенсиониране.Тогава бих гласувал възторжено,радостно и другитемутамопределения!!!
krem-karamel
Цитат(wal @ 25/10/2017, 08:48) <{POST_SNAPBACK}>
Гласувах,че е социална.С отвращение гласувах,защото е криворазбрана тази социалност на държавата ни.Като е социална да намалят например възрастта за пенсиониране.Тогава бих гласувал възторжено,радостно и другитемутамопределения!!!

Ако намалят пенсионната възраст, ще трябва да намалят размера на пенсиите. Вързани са нещата.
Danel
Е, да де, ама как се намира работа след 50, да не говорим за 64-65?
krem-karamel
Това е парадокса. номерът е да запазиш работата си до пенсия. Осовбодят ли те след 50-те, става много трудно.
Cury
.
Cury
Точно затова трябва да отпадне изискването за стаж. Имам предвид ясно е, че за да се сметне пенсията ще се умножава стажът по оигурителните вноски, това си е нормално. Но е тъпо да има изискване да имаш 42 години трудов стаж за да излезеш в пенсия. И ако ги нямаш чакаш още нам колко си години докато почнат да ти плащат ( я дочакаш, я не) и пенсията ти е намалена с някакъв коефициент. Ми то в днешната ситуация кой ще натрупа 40+ години стаж???
krem-karamel
На гости ни е един приятел от Бутан. Понеже малко знаем за тази държава, доста сме си говорили с него за социалната политика на държавата. Нали се говори, че бутанците са едни от най-щастливите народи. Попитах го защо е така и той ми каза, че:
- Няма престъпност
- Няма стрес
- Образованието е безплатно
- Здравеопазването, лекарствата и всички процедури в болниците са безплатни. Ако не може да се направи някаква сложна операция в Бутан, държавата поема изцяло разходите по престоя и лечението в чужбина (обикновено Индия)
- Електроенергията в селата е безплатна, а иначе е много евтина. Бутан е голям производител и износител на ел.енергия от ВЕЦ-ове.
- Храната е изключително био. Забранени са използването на каквито и да е торове, химии и неекологични методи и материали за производство. Много се грижат за природата си.
Тези хора не се стремят да притежават вещи и реално имат всичко, от което се нуждаят, а по нашите стандарти не могат да се определят като богати. Няма и такава заболеваемост като при нас. Добронамерени са, много.
Thursday Next
Не че оспорвам, че в Бутан е така, но ... в класацията за щастливост са на 97-мо място, съвсеееем малко над България (105-то). Все пак най-щастливи са норвежците. Нищо че си плащат скъпо и прескъпо за толкова неща.

Видях, че едва от 1999-та имат телевизия. Да не би пък това да има значение за нивата на стрес? animatedwink.gif
krem-karamel
Вероятно разминаването идва от различието в ценостната система и критериите за "изчисляваненето" на щастливостта.

Ще попитам за телевизията как им се отразява. И все пак, зависи какво гледат по нея.
Личинка

И аз така мисля, даже съм убедена. "Щастливостта" е много субективно усещане + народопсихологията на мрънкач + суеверието да не се хвалиш, че да не чуе дявола..., и ей ти "нещастна" нация в резултат.
trаnsalp
На теория сме социални, на теория и боклука събираме разделно, на теория и колите ни отговарят на техническите изисквания, нали минават преглед. На теория сме европейци, на теория ..... можем да го докараме на всичко.

На практика обаче нещата са доста по-различни. И сега в истина или в лъжа живеем....
trаnsalp
Цитат(krem-karamel @ 25/10/2017, 09:27) <{POST_SNAPBACK}>
На гости ни е един приятел от Бутан. Понеже малко знаем за тази държава, доста сме си говорили с него за социалната политика на държавата. Нали се говори, че бутанците са едни от най-щастливите народи. Попитах го защо е така и той ми каза, че:
- Няма престъпност
- Няма стрес
- Здравеопазването, лекарствата и всички процедури в болниците са безплатни. Ако не може да се направи някаква сложна операция в Бутан, държавата поема изцяло разходите по престоя и лечението в чужбина (обикновено Индия)
- Електроенергията в селата е безплатна, а иначе е много евтина. Бутан е голям производител и износител на ел.енергия от ВЕЦ-ове.
- Храната е изключително био. Забранени са използването на каквито и да е торове, химии и неекологични методи и материали за производство. Много се грижат за природата си.
Тези хора не се стремят да притежават вещи и реално имат всичко, от което се нуждаят, а по нашите стандарти не могат да се определят като богати. Няма и такава заболеваемост като при нас. Добронамерени са, много.

Едно от обясненията, които се сещам като има гледам страната в гугъл е, че никой няма интерес да вземе нещо от тях. Достъпът е труден, Мястото не е лесно за живот. Затова местните не ги закачат, а те колкото могат улесняват живота.
С добрите места /като нашето/ има много интереси.
Личинка
Прекалено социални сме за възможностите ни и това е умишлено. На системата, на политиците им е по-удобно да разхвърлят трохички, колкото да не умре от глад и да кротува населението, вместо да осигурят условия и законност за икономическа дейност.
Хасан
Цитат(Mukaveev @ 24/10/2017, 20:41) <{POST_SNAPBACK}>
,, - Премиерът Борисов отново изненада с нетипично чувство за хумор. Преди заседанието на правителството днес той обяви, че България е социална държава. Какво точно имаше предвид той, така и не стана ясно. Социалните държави обикновено се грижат за хората, които живеят в тях, осигуряват добри ,условия за развитие на икономиката и доходите в тях са над средните за съответния регион.

Според него, нашенци взимат болнични в петък и "Айде в Гърция на почивка".
След като ликвидира безработицата, обяви хората, които не работят за лентяи и ни посочи колко добре живеем, сега Борисов ни светна, че сме и граждани на социална държава. Дали пък да не му вдигнем паметник приживе?

Георги Александров ,, .............. цък

Класация, изготвена въз основа на индекс, който измерва способността на страните да удовлетворяват човешките нужди на населението си. Индексът е дело на световноизвестния професор от Харвардската бизнес школа Майкъл Портър.

Индексът на социалния прогрес на Портър, според който е направена класацията, взема предвид основните човешки нужди (изхранване, основни медицински грижи, качество на въздуха, водата, санитарни условия, здравеопазване, достъп до подслон, сигурност и обществен ред), социалната инфраструктура (достъп до информация, до образование и познание, човешко здраве, устойчивост на екосистемата в страната) и възможностите за хората (човешки права, образование, личен избор, равенство и участие на различните социални групи и полове в обществото).

Класацията на най-социалните държави изглежда така:
10. Испания
9. Франция
8. Япония
7. Австралия
6. САЩ
5. Германия
4. Канада
3. Швейцария
2. Великобритания
1. Швеция

Не знам в тази класация може и да сме 11 или 13.....как ви се струва колко сме социални , къде сме в класацията ?
"Айде в Гърция на почивка"

Направи проучване какви суми се изразходват от бюджета за соц. помощи и пенсии и ще видиш, че сме социална държава. Вдигнаха незаслужено минималната пенсия на 200 лева. Ами здравните осигуровки? Един плаща примерно 120 лева, а друг плаща (ако изобщо плати) 18,40 лева. Децата пък нищо не плащат. Това не е ли социална държава? Ами депутатите? На практика взимат пет средни заплати, въпреки че почти не работят. wink.gif
От горенаписаното с нищо не съм съгласен, ама керванът си върви.
Хасан
Цитат(Cury @ 25/10/2017, 09:26) <{POST_SNAPBACK}>
Точно затова трябва да отпадне изискването за стаж. Имам предвид ясно е, че за да се сметне пенсията ще се умножава стажът по оигурителните вноски, това си е нормално. Но е тъпо да има изискване да имаш 42 години трудов стаж за да излезеш в пенсия. И ако ги нямаш чакаш още нам колко си години докато почнат да ти плащат ( я дочакаш, я не) и пенсията ти е намалена с някакъв коефициент. Ми то в днешната ситуация кой ще натрупа 40+ години стаж???

Това е целта да не можеш да го натрупаш. wink.gif
Все пак има опция да си купиш пет години.
Хасан
Цитат(krem-karamel @ 25/10/2017, 09:27) <{POST_SNAPBACK}>
- Няма престъпност
- Няма стрес

Аз четох друго. Доста слабо развити са. Отде толкоз пари за соц. държава.
Бутан е една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, но все пак страната се класира на осмо място сред 20-те най-щастливи страни. След нея са държави като САЩ, Люксембург, Япония и др.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BD
krem-karamel
Цитат(Хасан @ 25/10/2017, 12:28) <{POST_SNAPBACK}>
Аз четох друго.
Бутан е една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, но все пак страната се класира на осмо място сред 20-те най-щастливи страни. След нея са държави като САЩ, Люксембург, Япония и др.

Така е.
Thursday Next
Цитат(krem-karamel @ 25/10/2017, 09:09) <{POST_SNAPBACK}>
Вероятно разминаването идва от различието в ценостната система и критериите за "изчисляваненето" на щастливостта.

Кое разминаване? Критериите за щастливост изобщо не са толкова различни по света - да не страдаш от глад и болести, животът ти да не е заплашен от конфликт или насилие, да имаш дом, да виждаш децата си как растат в сигурност, да имаш работа, да си част от общност, в която да усещаш подкрепа ... Такива едни. На бас, че и бутанци, и норвежци споделят тези критерии. Има обаче и още нещо - колкото по-малка база за сравнение имаш, и колкото по-малко познаваш света извън своя балон, толкова по-лесно е да се самоопределиш като щастлив. Да познаваш 100 души, които са на твоя хал, не е като да познаваш 1000 души, от които 500 по твоите критерии живеят значително по-добре.

Питай за телевизията, аз четох тука едни неща, ама да видим от източника как оценяват това "нововъведение".
Thursday Next
https://en.wikipedia.org/wiki/World_Happiness_Report

Виж таблицата с класацията за тази година.
Хасан
Цитат(Thursday Next @ 25/10/2017, 12:33) <{POST_SNAPBACK}>
https://en.wikipedia.org/wiki/World_Happiness_Report

Виж таблицата с класацията за тази година.

На 97 място.
krem-karamel
Цитат(Личинка @ 25/10/2017, 11:38) <{POST_SNAPBACK}>
"Щастливостта" е много субективно усещане

Да.
krem-karamel
Цитат(Thursday Next @ 25/10/2017, 12:31) <{POST_SNAPBACK}>
Кое разминаване? Критериите за щастливост изобщо не са толкова различни по света - да не страдаш от глад и болести, животът ти да не е заплашен от конфликт или насилие, да имаш дом, да виждаш децата си как растат в сигурност, да имаш работа, да си част от общност, в която да усещаш подкрепа ...

Това ли са показателите, по които изчисляват "щастливостта" в статистиките? Защото това, което видях в линка, са показатели, които са предпоставка, но не и гаранция за щастие. Щастието, както отбеляза и Личинката, е субективно. Може човек да има всичко, което си изброила горе, и пак да е нещастен, понеже колежката му не му пуска. Примерно. wink.gif
Бай Иван
+1.
Когато вдигнат пенсиите или заплатите с 20лв. всички викат осанна.Но скоро гледах разследване на Ревизоро.От 3-4г. в България годишно акостират 44 - 45 танкера с петрол без да се отчитат.От това държавата губи о/о 1 млрд на година.И държавата изглежда доволна от това.Защо?Кой е чадърът?Петролът бил получаван от софийски бизнесмен.Съмнява ме че това е собственика на Лукойл.
Thursday Next
Цитат(krem-karamel @ 25/10/2017, 13:48) <{POST_SNAPBACK}>
Това ли са показателите, по които изчисляват "щастливостта" в статистиките? Защото това, което видях в линка, са показатели, които са предпоставка, но не и гаранция за щастие. Щастието, както отбеляза и Личинката, е субективно. Може човек да има всичко, което си изброила горе, и пак да е нещастен, понеже колежката му не му пуска. Примерно. wink.gif

Зависи дали искаш да си говорим за сериозни изследвания в над 150 държави на базата на въпросници и сравними статистически данни, или за кръчмарски лакърдии от сорта на това колко може да е нещастен човек, ако колежката не му пусне.

Ти какви гаранции за щастие смяташ, че имат в Бутан? Ето, да речем в ОАЕ си имат министерство на щастието вече, това няма начин да не ги изстреля направо в топ 5, въпреки боя с пръчки. Изобщо, какво е гаранция за щастие според теб? Много ясно е, че е субективно усещане, но не е толкова невъзможно да се намери коренът на това усещане в някои обективни обстоятелства. Ако искаш да почетеш малко повече за подобни изследвания, препоръчвам ти "Защо сме различни" от Михаил Минков. На моменти ми беше трудно да разбера всичко, но книгата определено дава един по-задълбочен поглед върху подобни изследвания и многото фактори, които влияят върху субективното усещане за щастие и за разлика от него могат да бъдат премерени.
unguriano
Цитат(Thursday Next @ 25/10/2017, 12:31) <{POST_SNAPBACK}>
Критериите за щастливост изобщо не са толкова различни по света

Па, да. Да апнеш, да пинеш, да полегнеш, да поевнеш......... Кво му треба на човека. biggrin.gif
krem-karamel
Не знам каква стойност имат сериозните изследвания, ако според тях трябва да съм щастлива, пък аз не съм. p.gif

За ОАЕ не съм чувала, но Бутан от около 10 години имат министерство на щастието и това май е най-известния факт, за който повечето (поне в моето обкръжение) хора се сещат, като чуят за тази страна. И повечето хора наистина били щастливи, според нашия приятел. grin.gif
Thursday Next
Сещам се, Оруел пишеше за министерство на истината в една своя книга. whistling.gif Изобщо, наличието на министерства не е гаранция за нищо. Най-малко за щастие.

Ако се хванеш да прочетеш тая книга, която споменах, има шанс да разбереш, че това, че бутанци са щастливи в условията в Бутан, съвсем не значи, че и ти ще си щастлива, ако се поставиш в техните условия.

Темата обаче не беше за твоето лично щастие, а за условията, които държавата създава за гражданите си. Много ли е социална, малко ли. Много от държавите в по-предните позиции в класацията вземат предвид подобни изследвания при формирането на политиката си, така че явно са полезни.
krem-karamel
Съгласна съм с теб. Добрата социална политика е значима предпоставка за благоденствието на хората. Ако и по една златна рибка ни се полагаше... laughing.gif

Благодаря за препоръчаната книга, но едва ли ще я прочета. Опитвам се да не си пълня главата с концепции. Нищо лично.
New
Интересното нещо, Унги е, че задоволяването на тези нужди може и да не те прави щастлив, особено когато никога не са ти били на фокус и ги възприемаш едва ли не, като даденост. Мнозинството хора в развитите държави нямат проблеми от такова естество, но не се самоопределят, като щастливи. В същото време, обаче, ако не могат да си задоволят точно тези нужди, определено стават нещастни. Може би за да си щастлив и да цениш нещата, които имаш е нужно периодично да понасяш загуби. Неблагодарно племе сме си хората. smile.gif
Освен това мисля, че щастието е и въпрос на гледна точка. Зависи дали си тип, за който чашата е наполовина пълна или такъв, за когото чашата е наполовина празна. Все една и съща чаша, ама различно възприятие.
New
Да, малкото японци, които не са дълбоко депресирани може и да се самоопределят, като щастливи. Останалите не смеят да ги попитат, за да не им се влоши терапията.
Mukaveev
Цитат(Хасан @ 25/10/2017, 12:25) <{POST_SNAPBACK}>
Това е целта да не можеш да го натрупаш. wink.gif
Все пак има опция да си купиш пет години.

За образованието мисля , че ми искаха 4800.......ей сега....
Mukaveev
Мисля , че човек много добре разбира кога му е зле и кога добре.......да не бъркаме нещата от живота.
Mukaveev
Цитат(New @ 25/10/2017, 17:17) <{POST_SNAPBACK}>
Да, малкото японци, които не са дълбоко депресирани може и да се самоопределят, като щастливи. Останалите не смеят да ги попитат, за да не им се влоши терапията.

То това при тях е народо психология.......... cool.gif
Mukaveev
Цитат(trаnsalp @ 25/10/2017, 11:42) <{POST_SNAPBACK}>
На теория сме социални, на теория и боклука събираме разделно, на теория и колите ни отговарят на техническите изисквания, нали минават преглед. На теория сме европейци, на теория ..... можем да го докараме на всичко.

На практика обаче нещата са доста по-различни. И сега в истина или в лъжа живеем....

Много съм съгласен с теб........ това е някакъв напушен сън.
Гледам много сме социални, обаче бежанците заобикалят тази наша социалност, българите които емигрират я загърбват, чудя се има ли доволен от социалността ни...... на теория би трябвало да сме ...........цвете.
Mukaveev
Цитат(Бай Иван @ 25/10/2017, 15:36) <{POST_SNAPBACK}>
+1.
Когато вдигнат пенсиите или заплатите с 20лв. всички викат осанна.Но скоро гледах разследване на Ревизоро.От 3-4г. в България годишно акостират 44 - 45 танкера с петрол без да се отчитат.От това държавата губи о/о 1 млрд на година.И държавата изглежда доволна от това.Защо?Кой е чадърът?Петролът бил получаван от софийски бизнесмен.Съмнява ме че това е собственика на Лукойл.

Дисертацията на Ревизоро с която се дипломира е защитена на тема ,, Нефтохим ,,......иначе е заварчик от Перник.
Mukaveev
Цитат(Хасан @ 25/10/2017, 12:16) <{POST_SNAPBACK}>
Направи проучване какви суми се изразходват от бюджета за соц. помощи и пенсии и ще видиш, че сме социална държава. Вдигнаха незаслужено минималната пенсия на 200 лева. Ами здравните осигуровки? Един плаща примерно 120 лева, а друг плаща (ако изобщо плати) 18,40 лева. Децата пък нищо не плащат. Това не е ли социална държава? Ами депутатите? На практика взимат пет средни заплати, въпреки че почти не работят. wink.gif
От горенаписаното с нищо не съм съгласен, ама керванът си върви.

Поинтересувай в коя държава безработния трябва да плаща осигуровка....... а пък тези незаслужени 100 Е.....месечно, просто не е за коментар. То расипия - чудо.
Mukaveev
Мача с анкетата е ,, X ,,.....още не съм гласувал.
Cury
А ти попитай в коя държава ще те лекуват срещу осигуровка от 9 евро... Щото толкова плаща безработният.
Mukaveev
Цитат(Cury @ 25/10/2017, 20:26) <{POST_SNAPBACK}>
А ти попитай в коя държава ще те лекуват срещу осигуровка от 9 евро... Щото толкова плаща безработният.

Не може да искаш от човек без доходи , да плаща каквото и да е......
Няма такава държава.
Cury
Човек без заплата, не без доходи. Тези, без доходи, получават социални помощи.
В момента и аз съм безработен, пък си плащам.
Mukaveev
Цитат(Cury @ 25/10/2017, 20:53) <{POST_SNAPBACK}>
Човек без заплата, не без доходи. Тези, без доходи, получават социални помощи.
В момента и аз съм безработен, пък си плащам.

И според теб това е нормално....?
Хасан
Цитат(Mukaveev @ 25/10/2017, 19:46) <{POST_SNAPBACK}>
За образованието мисля , че ми искаха 4800.......ей сега....

Не е задължително да ги плащаш.
Mukaveev
Цитат(Хасан @ 25/10/2017, 21:13) <{POST_SNAPBACK}>
Не е задължително да ги плащаш.

Няма и да ги платя.
Хасан
Цитат(Mukaveev @ 25/10/2017, 19:49) <{POST_SNAPBACK}>
То това при тях е народо психология.......... cool.gif

Където и да отидеш по света, виждаш японци и много по-малко китайци, въпреки че са много повече.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.