Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: България е социална държава..................
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Mukaveev
Цитат(Хасан @ 25/10/2017, 21:14) <{POST_SNAPBACK}>
Където и да отидеш по света, виждаш японци и много по-малко китайци, въпреки че са много повече.

Аааааааа не .......нищо не е повече от китайците......
Хасан
Цитат(Mukaveev @ 25/10/2017, 20:04) <{POST_SNAPBACK}>
Поинтересувай в коя държава безработния трябва да плаща осигуровка....... а пък тези незаслужени 100 Е.....месечно, просто не е за коментар. То расипия - чудо.

Чакай сега, прави разлика между соц. слаб и безработен. У нас също соц. слабите не плащат здравно осигуряване. Само трябва да отработят едни 14 дни в полза на обществото и то само по 4 часа.
Питето
Как да ти кажа, глада също е полезен за тялото и акъла. Сега, ако прекалиш умираш, ама ако го правиш както трябва, захраниш се правилно и не преяждаш в бъдеще, има файда от гладуването. Най-малкото докато се въртиш гладен у леглото и ти идват разни идеи и смелостта да ги реализираш. В тази посока, какво точно е "социална държава"? Тази, която раздава на всеки ей така — щото му трябва, ама не си мърда дупето за да го постигне? Ми не, това не е социалност, а си е чист политически подкуп с чужди пари (парите на тези дето си скъсват дупетата от мърдане, за да изработят нещо някак)... Та в тази посока не сме социална държава, а сме си нещо като политическа хранилка за правилно гласуващи, наричана за благозвучно "социална". А и това дето наричате пенсия, то пак е социална помощ, щото пак разчита на парите от данъците (които се набират и харчат разходопокривно), а не на отделна пенсионна система, която умножава вноските чрез инвестиции.
Хасан
Цитат(Cury @ 25/10/2017, 20:26) <{POST_SNAPBACK}>
А ти попитай в коя държава ще те лекуват срещу осигуровка от 9 евро... Щото толкова плаща безработният.

9 евро и половина почти. animatedwink.gif
Mukaveev
Цитат(Хасан @ 25/10/2017, 21:17) <{POST_SNAPBACK}>
Чакай сега, прави разлика между соц. слаб и безработен. У нас също соц. слабите не плащат здравно осигуряване. Само трябва да отработят едни 14 дни в полза на обществото.

Ако безработния не е социално слаб, но е безработен 5-та година ?
Няма нищо нормално в подобна схема....
А си мислех , че е елементарен казус.
Хасан
Цитат(Mukaveev @ 25/10/2017, 20:35) <{POST_SNAPBACK}>
Не може да искаш от човек без доходи , да плаща каквото и да е......
Няма такава държава.

Познавам човек, който е безработен, но доходите му може би са по-големи от моите. Имуществото също.
Да те открехна, доходите биват трудови и нетрудови.
Mukaveev
Нали и аз това казвам..................социална сме за малък кръг от хора.
Бай Ганьо
Всичко е сбъркано в България.
Не можеш да си беден и да искаш да си социален.
Хасан
Цитат(Mukaveev @ 25/10/2017, 21:21) <{POST_SNAPBACK}>
Ако безработния не е социално слаб, но е безработен 5-та година ?
Няма нищо нормално в подобна схема....
А си мислех , че е елементарен казус.

Има хора, които работят и са по-зле финансово от безработни.
Питето
Това, че нямаш доходи не пречи да си отработиш това, дето го очакваш от държавата. Кво, тези дето им вземат данъци, та да ти покрият лекаря и образованието на детето, те също работят, та е нормално ако си безработен да не получаваш нищо и да не ти плащат за нищо ако не се трудиш като останалите. Вместо социални помощи на всеки, ще има социална заплата за всеки, който си я отработи. Така де, безработен си, имаш цял работен ден свободен, ако искаш нещо от държавата ще го отработиш през този свободен работен ден. Няма нужда да се работи нещо икономически смислено, достатъчно е натоварването да е адекватно на натоварването на тези, дето работят истински и внасят данъци. Ей тогава ще имаш социална държава.
Mukaveev
Цитат(Хасан @ 25/10/2017, 21:23) <{POST_SNAPBACK}>
Познавам човек, който е безработен, но доходите му може би са по-големи от моите. Имуществото също.
Да те открехна, доходите биват трудови и нетрудови.

То............... и Ваньо Костов е безработен, добре , че е вегетарианец....... laugh.gif
Не го знам как ще избута месеца......
Хасан
Цитат(Mukaveev @ 25/10/2017, 21:15) <{POST_SNAPBACK}>
Аааааааа не .......нищо не е повече от китайците......

Където съм отишъл, това съм видял.
Хасан
Цитат(Mukaveev @ 25/10/2017, 20:06) <{POST_SNAPBACK}>
Мача с анкетата е ,, X ,,.....още не съм гласувал.

Мисля, че те убедихме, че сме социална. smile.gif
Mukaveev
Цитат(Хасан @ 25/10/2017, 21:24) <{POST_SNAPBACK}>
Има хора, които работят и са по-зле финансово от безработни.

За това се въведе термина ,, работещи бедни ,,.......
Хасан
Цитат(Mukaveev @ 25/10/2017, 21:27) <{POST_SNAPBACK}>
За това се въведе термина ,, работещи бедни ,,.......

Тях ги има от както се помня. Имало ги е и преди.
Хасан
Цитат(Mukaveev @ 25/10/2017, 21:14) <{POST_SNAPBACK}>
Няма и да ги платя.

Малко се бях притеснил, че ще ги платиш, но ти ме успокои. smile.gif
Mukaveev
Цитат(Питето @ 25/10/2017, 21:26) <{POST_SNAPBACK}>
Ей тогава ще имаш социална държава.

Въпроса ми е друг.............нашата държава дали е социална.?
И горе дадох някакъв индекс на някой си който се използва да се премери социалността.
Този индекс не казва какво трябва да направиш за да ти дадат нещо или как точно да са нещатната. Казва , че ако има тези условия то ........държавата е социална. та си казах чакай да видя какво си мислят и другите хора, в каква светлина виждат условията .
Mukaveev
Цитат(Хасан @ 25/10/2017, 21:26) <{POST_SNAPBACK}>
Където съм отишъл, това съм видял.

И аз съм така........
Mukaveev
Цитат(Хасан @ 25/10/2017, 21:30) <{POST_SNAPBACK}>
Малко се бях притеснил, че ще ги платиш, но ти ме успокои. smile.gif

........... : thmbup.gif
Mukaveev
Цитат(Хасан @ 25/10/2017, 21:27) <{POST_SNAPBACK}>
Мисля, че те убедихме, че сме социална. smile.gif

Съгласявам се..........
Mukaveev
Цитат(Бай Ганьо @ 25/10/2017, 21:24) <{POST_SNAPBACK}>
Всичко е сбъркано в България.
Не можеш да си беден и да искаш да си социален.

Сбъркано е , че го гледаш от далече..........
От тук ........всичко си е нормално.
laugh.gif
Cury
Да, защото не всеки безработен е и без доходи, нали? Мнооого нашенци крият доходи и се пишат безработни, не може всички те да са даром на софрата. В много държави и пенсионерите плащат данък например. Просто така е по-лесно за администриране.
rocco_george
Цитат(New @ 25/10/2017, 04:11) <{POST_SNAPBACK}>
Гласувах, че е социална, защото за състоянието на икономиката си, България е прекалено социална, колкото и да не е според разните му класации.

Колко социална и за кои точно прослойки на обществото ни е социална?
rocco_george
Цитат(Cury @ 25/10/2017, 09:26) <{POST_SNAPBACK}>
Ми то в днешната ситуация кой ще натрупа 40+ години стаж???

Такива като мен,Кюри,ако случайно не фалират болниците.
Вече съм навъртяла 30 години стаж(трудов=на осигурителен),а до пенсия ще е станал 44-45 години,ама с такива доходи и след пенсия ще ме накарат да работя,стига да съм жива и що-годе годна за дейност(не казвам здрава,защото отдавна вече имам хронични болежки,които с времето ще прогресират).
rocco_george
Гласувах с не.
Тарабас
Зависи кой питаш. За хората в системата плащащи някакви данъци е социална, за тези които са основно на социални не.

Иначе абстрахирайки се от конкретния случай с България, няма как едно общество в което само една определена част плаща данъци и то 10% от доходите да си позволи да е социално. Няма как да се получи. За да е социално едно общество, хората трябва да са богати и да отдават половината от доходите си. Тва ако го предложи някой у нас, ще го тричат още докато се изказва на микрофона.

България не е социална държава. Хората отказват дори заради децата си да се застраховат за здраве и ако някое дете има сериозна нужда от помощ, се събират СМС-и!!!
Thursday Next
Цитат(Mukaveev @ 25/10/2017, 20:38) <{POST_SNAPBACK}>
От тук ........всичко си е нормално.
laugh.gif

Дет викаше Кулеков, в страната на джуджетата всичко е мъничко, но не и за джуджетата. В страната на гигантите всичко е огромно, но не и за гигантите. В страната на нормалните хора всичко е нормално, но не и за нормалните хора.
Alexfield
Тъжно, нали?
Тиара
Цитат(Mukaveev @ 25/10/2017, 19:52) <{POST_SNAPBACK}>
чудя се има ли доволен от социалността ни......

Има. И именно заради избирателната социалност на държавата ни, те се плодят като зайци, а ние се топим. Тях държавата ги издържа с детски, с помощи за училище, а бледоликите ги товари с увеличаване на вноските за "пенсия" и "ЗО". А детските надбавки са забранени за хора, които могат да си купят шлифер за 100 лв.. И това ако не е отврат, не зная кое е.
unguriano
Цитат(New @ 25/10/2017, 17:12) <{POST_SNAPBACK}>
Интересното нещо, Унги е, че задоволяването на тези нужди може и да не те прави щастлив, особено когато никога не са ти били на фокус и ги възприемаш едва ли не, като даденост. Мнозинството хора в развитите държави нямат проблеми от такова естество, но не се самоопределят, като щастливи. В същото време, обаче, ако не могат да си задоволят точно тези нужди, определено стават нещастни.

Сигурно. Ако бех на остров, нейде из планините или в джунглата, щеше да ми дреме само да съм здрав, да има кво да ям и да се скрия кат вали. biggrin.gif
Тарабас
Цитат(unguriano @ 25/10/2017, 14:43) <{POST_SNAPBACK}>
Па, да. Да апнеш, да пинеш, да полегнеш, да поевнеш......... Кво му треба на човека. biggrin.gif

Напълно съм съгласен. Навсякъде по света животът се е въртял и ще се върти около тези три неща.

Добрата новина е, че с яденето и пиенето повечето хора вече нямат проблем.
Mukaveev
Цитат(Тарабас @ 26/10/2017, 08:33) <{POST_SNAPBACK}>
Напълно съм съгласен. Навсякъде по света животът се е въртял и ще се върти около тези три неща.

Добрата новина е, че с яденето и пиенето повечето хора вече нямат проблем.

Поне в Европа......
Mukaveev
Цитат(Тарабас @ 25/10/2017, 23:29) <{POST_SNAPBACK}>
България не е социална държава. Хората отказват дори заради децата си да се застраховат за здраве и ако някое дете има сериозна нужда от помощ, се събират СМС-и!!!

Защо хората отказват ...... Мислил ли си ? Защото са тъпи , прости, не далновидни ?
Друг вариант сещаш ли се ?
Mukaveev
Цитат(Alexfield @ 26/10/2017, 01:23) <{POST_SNAPBACK}>
Тъжно, нали?

Но пък натурално........ daisy.gif
Mukaveev
Цитат(rocco_george @ 25/10/2017, 22:16) <{POST_SNAPBACK}>
Гласувах с не.

Гледам анкетата наклонява към ,, Не ,,.......
Тарабас
Цитат(Mukaveev @ 26/10/2017, 19:54) <{POST_SNAPBACK}>
Защо хората отказват ...... Мислил ли си ? Защото са тъпи , прости, не далновидни ?
Друг вариант сещаш ли се ?

Мога да ти отговоря по много начини, ни ще го направя честно.
Не ме интересува защо. Правя констстация по темата, не влагам чувства.
New
Много социална и за всички прослойки на обществото.
По-горе Cury е направил добро изброяване.
rocco_george
Ами явно не е така,щом човек,живеещ в България пита колко точно есоциална и за кои точно прослойки на обществото.
krem-karamel
Цитат(Thursday Next @ 25/10/2017, 12:31) <{POST_SNAPBACK}>
Питай за телевизията, аз четох тука едни неща, ама да видим от източника как оценяват това "нововъведение".

Нашият приятел не гледал много телевизия (той е монах), но каза, че имат само два канала и предават новини, разни предавания и филми - предимно бутански и индийски.
Mukaveev
Цитат(New @ 25/10/2017, 04:11) <{POST_SNAPBACK}>
Гласувах, че е социална, защото за състоянието на икономиката си, България е прекалено социална, колкото и да не е според разните му класации.

Не си виждала жираф, но казваш , че не ти харесва ( например )........ 406.gif
New
Виждала съм, но точно този жираф е болнав, затова не ми харесва.
New
Напротив, точно така е. Очевидното е друго - изброеното от Cury не влиза в категорията социалност за този човек, независимо къде живее той.
Cury
Цитат(rocco_george @ 27/10/2017, 11:18) <{POST_SNAPBACK}>
Ами явно не е така,щом човек,живеещ в България пита колко точно есоциална и за кои точно прослойки на обществото.

У нас, българите, ножицата между желания и готовност за принос е доста разтворена. Всеки българин иска всичко според най-високите стандарти - здравеопазване, образование, пътища, чистота, ред и т.н. Но всеки иска това да падне от небето, а не сам да допринесе за него. Имаме високи изисквания, но се опитваме да минем метър баш ние. А някои неща не съм сигурен даже, че ги искаме. Визирам здравеопазването, чистотата, правилата за движение по пътищата... А за да се затвори ножицата има два начина - или всички да почнат да допринасят, или да си намалим очакванията. Е, с нашенския манталитет аз никак не го вярвам, че българите ще почнат да допринасят повече. И затова моето реалистично решение е държавата да стане по-малко социална, защото колкото повече ни цакат, толкова по се краде и пилее. Ей на, все искат да се увеличават осигуровки туй онуй, а резултати няма. Чета статистика колко се били увеличили парите за здраве в последно време (милиарди), а някой да вижда резултат? Ми като не може така, да се оставят тези пари в хората и те да се осигуряват на частно кой колкото и както иска па да видим. Само трябва да се заколи свещената крава за държавно здравеопазване. Циганите пък, при които ножицата е безкрайно разтворена (чисто математически колкото и малко да получават, при нулев принос съотношението получено/принос клони към безкрайност) няма и да коментирам... Ми да се каже, че не сме социална държава, па да ги видим тогава, ако няма за никого няма как да е дискриминация, че и за тях няма.

Или да обобщя - като за нашенските условия (богатство и манталитет) България се опитва да бъде по-социална, отколкото реалистично може да се окачестви като възможно.
Питето
Цитат(Cury @ 28/10/2017, 08:09) <{POST_SNAPBACK}>
... А за да се затвори ножицата има два начина - или всички да почнат да допринасят, или да си намалим очакванията. ...

Има и трети начин — държавата да е социална според приноса на индивида към обществото. Социалното ще е, че всеки, абсолютно всеки ще може да получи помощ от обществото/държавата... но само ако е готов да си я заслужи. ПРосто вместо социални помощи, ще има социални заплати със всичките добавки като при нормалинте заплати, както и със същите изисквания. Дори няма нужда труда за социалната заплата да е икономически смислен — един ще копа траншеи, друг след него ще ги заравя, ама и двамата ще се потят яко 8часа на ден, точно като онези балами, дето се потят за заплати в нормалните фирми. Който не му се копа траншея, да учи, да си взема образованието/курса и да си търси работа за повече пари при същия положен труд. За тези дето не могат да копат, но могат да теглят помощите от банкомата, труда ще е плътно 8 часа канцеларска дейност пред монитора — там програмата ще им пуска проблем на всеки десетина минути и ще се налага да се цъка верния отговор иначе нЕма премии а само минимална социална заплата. Ако искаш нещо отгоре, се напъваш за следващата степен... Какво? Социално и справедливо отвсякъде, без дискриминация по пол, раса, етнос, образование, навършени години или физически данни. От друга страна съвсем не е задължително, та който не го влече не участва. animatedwink.gif
rocco_george
Кюри,за мен България не е социална държава за българите и това е на фона на наблюденията ми точно в сферата на здравеопазването.
Давам пример:В отделението в една и съща стая на две съседни легла в един ден приемат българин и „ром“.Българинът е безработен от три години,със спрени здравноосигурителни права от половин година-в тежко състояние.Веднага натирват близките му да идат да внесат парите за шест месечни осигуровки иначе след два дни ще бъде изписан и ще трябва да заплати тези дни лечение по цена 150 лева на ден+такса като за ВИП стая-100 лева за два дни.„Ромът“ е безработен повече време със спрени здравноосигурителни права от 5 години-приемат го по клинична пътека(при това от по-продължителните) и се заявява,че при нужда ще му бъде удължено лечението по договор към СО.Никой нищо не му казва за плащане на вноските към ЗОК,нито за заплащане на лечението и се оказва,че ще му се направят и много от скъпите изследвания без да плати пари за контраст или анестезия.
Не ми се ще да коментирам за какви дребни стотинки над минимума са ми отказвани на мен детските.Дори,когато въведоха правилото,че деца само с един родител ще получават детските отново ми бяха отказани такива с довода надвишавам минимума доход на член семейство с 12 стотинки.
За една държава се съди доколко е социална по отношението ѝ към децата,болните и социално слабите хора в нея без разлика на етнос,пол,възраст и ценз.Но щом непрекъснато се натъквам на делене и прикрита дискриминация,не мога да твърдя,че държавата е социална.
Cury
Никога не съм отричал, че за мангалите държавата е хептен социална. Нито смятам, че така е честно. Тук спор нямаме.
wal
Цитат
Ми като не може така, да се оставят тези пари в хората и те да се осигуряват на частно кой колкото и както иска па да видим. Само трябва да се заколи свещената крава за държавно здравеопазване.

Напълно подкрепям, но винаги има едно "ако".Ако в предизборната си програма някоя партия обяви,че ще работи по тази методика,тя никога няма да влезе в парламента за да я осъществи.Не само мангустите,пенсионерите също ще бъдат против,а те са постоянното присъствие на изборите за НС.
Питето
Я пак помисли, ако една партия обещае, че милионите от здравната каса ще влЕзнат у джобовете на гласоподавателите, то тази партия ще спечели. То, пенсионерите гласуват за една петолевка горница, та като чуят за делба на милиони... а и всеки има зъб на нЕкой с бела престилка... Нема начин партията да не вземе мнозинство в парламента — алчност + "на Вуте да му е зле". animatedwink.gif
Бай Иван
Свалям шапка на такива заварчици.
Mukaveev
Цитат(Бай Иван @ 30/10/2017, 14:32) <{POST_SNAPBACK}>
Свалям шапка на такива заварчици.

Доста се потруди човека, къде ще завърши .........не знам.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.