Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Паметникът на съветската армия..........
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Mukaveev
,, - На какво всъщност е този паметник в Княжеската градина, в центъра на българската столица?
Това не е монумент на комунизма. А е паметник на една окупационна сила, която е завоювала България.

На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на нашата страна. На 6 септември съветските войски превземат пристанището на Варна. На 9 септември те преминават р. Дунав, въпреки че на 8 септември България обявява война на Германия. Съветската окупация официално продължава до 1947 г., когато е сключен Парижкият мирен договор.
Окупацията от съветската армия е свързана с много прояви на насилие, както и с узурпирането на властта от Комунистическата партия.

България така и не е призната за воюваща на страната на победителите във Втората световна война, въпреки че под съветско командване във финалната фаза на бойните действия загиват близо 20 000 български войници.
В същото време обаче СССР защитава българската териториална цялост в границите от 1941 година и ограничава репарациите, които София трябва да плати, до 45 млн. долара на Гърция.
От друга страна обаче съветската армия от над 600 хил. души на българска територия е издържана от бюджета на българското правителство и действа като типична окупационна сила, извършвайки „конфискации” на средства и имущество......,, . цък

Решението на проблема обаче е преди всичко политическо. Комунистическият режим в България беше обявен за престъпен и символите му забранени, но не става въпрос за негов монумент.
Премахването или преименуването на паметници носи най-вече символично значение. Ето защо трябва да се запитаме какво точно би показала България ако запази или ако разруши монумента в Княжеската градина?

Аз не съм за бутането му.......искам да го обърнат наопаки , с шмайзера надолу , с краката нагоре...... Всички които минават покрай него да питат защо е обърнат и да разберат каква е истината. Да, така би ми харесвал повече - обърнат.
Захарова да си е....... майката с целия екип зад нея.
Премахването или преименуването на паметници носи най-вече символично значение.........та като го обърнем, ще си дойдем по местата.
И втората част...... Ето защо трябва да се запитаме какво точно би показала България ако запази или ако разруши монумента в Княжеската градина?
Искам да видя какво ще покаже България ?
Тарабас
Агнешко е, на тези изедници да им строим паметници.
Да се махне. Сега е момента.
Бай Ганьо
Аз ще го купя.
И ще направя страхотен бизнес.
Това може да направи и общината.
Но няма да стане.
Защото в България нищо не може да стане.
Cury
Ако можеше да не се строи щеше да е хубаво, ама след като е построен веднъж нека си стои. Да се бутне ще доведе до ненужни последици - разединение на нацията, напрежение, усложнени отношения с Русия и за какво? За нищо.
Според мен удачно решение ще бъде да го затворят отвсякъде зад една висока ограда, а на нея да окачат разяснителни табелки. Ако някой попита защо е оградата - ми за да се опази от вандали svirkam si.gif
wal
Да не се събаря,а да се премести.Нали вече има Музей на социзкуството.Там му е мястото.На пловдивския Альоша също,и на русенския.
Persian
Между другото, идеята е много добра да има паметници.
Трябва да има всякакви и на всички, а до тях или на тях да е написана историята им.
Демек, всичко това, което си написал, да е написано на паметника.
Така хората ще знаят ако се загледат.

Лично аз, никога не ме е интересувало какво е било.
Интересува ме сега какво е и утре какво ще бъде.
Ако се заровя в миналото, никога няма да мога да видя другите две неща.
Днес, където е Океан, утре може да бъде суша.
Не мога да мисля за бъдещето на тези, които не са се родили, защото ако им подсигуря пералня Перла 05 на тях няма да им е нужна, защото ще са на Перла 105.
Shade
Не бива да се руши. Нека гледат следващите поколения до какво падение може да стигне зомбираната човешка психика.
Би било добре чудото да се премести другаде, не му е мястото на пъпа на София, но това вероятно няма да стане в близките години.
Ето нещо по въпроса, което съм пускал в стария форум:

Главен елемент на композицията на Паметника на Съветската Армия "Освободителка" в София е 40-метровият монумент, на който е представен съветски воин, наместил се с автомат в ръка между българина и българката. Дори простички хора като левичарите би трябвало да осъзнават, че това не е символ на освобождение, а имперски символ на заробване: разделяй и владей. Но левичарите са свикнали да им се спуска официално становище и не могат току-тъй безконтролно да преценяват сами.
Победата над фашизма е представена с 10 бронзови лаврови венци, символизиращи десетте най-решаващи победи на Съветската армия в разгрома над хитлеристката армия, приписвани лично на Сталин. Тези венци са разположени ниско, за да остане победата над фашизма на втори план и да бъде подчертано маркирането на територията, която попада в съветската зона на влияние.

Бих искал само обърна внимание на първосигналните русофили преди да ме замерят с дежурните си клишета, че не държа на демонтирането на този паметник. Това е история и нека си седи. Да остане за поколенията да се чудят и смеят как най-хубавата централна градска част на София е загрозена с тази подтискаща сталинистка стилистика.
Още повече, че демонтирането на паметника най-вероятно е практически невъзможно: през 1991 г. е разрушен Паметникът на Съветската Армия в Плевен, което предизвиква бурни протести и брутални заплахи от съветска страна, където не признават суверенитета на България и считат, че винаги са в правото си да диктуват. В резултат България поема ангажимент да опазва и се грижи за съветските паметници.
Бай Иван
Аз съм против самоцелното му разрушаване,освен ако не е пречка за някакво преустройство.Ако питаха мен,щях да предложа преименуване на паметника.Монумент в чест на победата на Съветската тоталитарна система над германската тоталитарна система.Така ще стане ясно ,че е паметник на едно събитие,без да е задължителна някаква почит.
Thursday Next
А какво стана с Ленин от кръговото? Претопиха ли го или се пази още някъде?
Alexfield
Че той си има прекрасно име: Монумент на Окупационната Червена Армия - МОЧА.
Тарабас
Добре де, не ви ли е малко криво, да се кланяте на паметници построени по повод победи или загуби във войни? Не ви ли се иска, да се радвате на живота и да почитате нещо приятно и хубаво?

Паметник на бирата, на прасето, на ракията. Паметник на свирката или на клитора?

От къде тази нечовешка енергия да почитате войни и умрели?
Змей
Че какво общо има прасето с живота?
Cury
Ама точно, че аз на този паметник не просто не му се кланям, а не го и забелязвам даже. И не ми се отделя енергия да го бутам, понеже даже погледът ми не се спира на него. Има го там, част е от историята, ми да си седи. Да му направят една ограда да не го драскат и да се забрави.
Alexfield
За вегетарианците и мюсулманите няма. Ти от кои си?
Alexfield
Съвсем до скоро си имахме паметник с ограда. Виждам, че вече е започнал да ти липсва...
Тарабас
Цитат(Cury @ 10/11/2017, 13:42) <{POST_SNAPBACK}>
Ама точно, че аз на този паметник не просто не му се кланям, а не го и забелязвам даже. И не ми се отделя енергия да го бутам, понеже даже погледът ми не се спира на него. Има го там, част е от историята, ми да си седи. Да му направят една ограда да не го драскат и да се забрави.

Бе прав си, ние с теб не го забелязваме. Ама за маса хора тоа шестокрил петохуйник си е буквално фалос с който се самозадоволяват и после еякулират в общественото пространство, за съжаление и върху масата, която не иска да има нещо общо с това.
Cury
Ми нека се самозадоволяват, това е демокрацията, нали?
Освен това някои неща, веднъж направени, носят прекалено много негативи за да се махнат (в неподходящо време).
wal
В Николово е май,в бившия селскостопански двор.
Mukaveev
Цитат(Тарабас @ 10/11/2017, 12:55) <{POST_SNAPBACK}>
Паметник на бирата, на прасето, на ракията. Паметник на свирката или на клитора?

Ако има подобни паметници.......... мисля , че биха събудили голям интерес. Хората биха ги забелязвали, стояли до тях , целували, снимали, пиели бира........... изобщо биха водили някакъв социален живот. И биха им се радвали....
А този кютук ...........сега даже не го забелязват. ( аз винаги го забелязвам ).....
Питето
А що да не направим един контрапаметник срещу него? Кво му е лошото, да изразим отрицателното си мнение, официално, без просташки драсканици и то за десетилетия напред. Примерно нещо на тема: "Чемадан, вакзал..."
Thursday Next
Мечка с куфар на гара? Да си купим от англичаните, а? animatedwink.gif

Питето
Мечката дето прилича на енот става, щото се е смалила като територията на бившия СССР, “ма на чемадана трЕбе да му добавя една петолъчка или поне един съпичук.
Бай Иван
Всяко нещо с възрастта си.Младите да се радват на живота,а за преживелите войната и техните близки е добре да си спомнят миналото и саможертвата.Споменът за трудностите и саможертвата дава сили и хъс,за следващите години.
Mukaveev
Анкетата върви към нарязване............. laugh.gif
admiral
Офф, пак ли? frusty2.gif
Mukaveev
Цитат(admiral @ 11/11/2017, 21:26) <{POST_SNAPBACK}>
Офф, пак ли? frusty2.gif

Пак.......
Тиара
Бум и да го няма. На който му е мъчно за паметника: чемодан - вокзал - Россия, а може и при Мария Захарова да иде да се жали.

Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
Помниш ли кагда пришол със танка?
Беше млад, но се държеше мъжки.
Зарази семейството ми с въшки…

Взе на мама златните пендари
и дори галошите ми стари.
Помниш ли, как кушаше картошки?
Наконец забърса три кокошки.

После си преспал със какa Сия
и изпил си всичката ракия.
А след време чухме и мълвата,
че си гръмнал тате във главата!

Длъжен бях да те обичам, Ваня.
Даже кръстих дъщеря си Маня.
Залъкът си давахме насила
на Русия – тая дива сила.

После цели девет петилетки
грабихте уран и руди редки.
Грабихте и жито, папироси…
Зарад тебе ходим голи-боси!

Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
Ние всички хранехме танкиста.
А пък ти ни пазеше със танка
и ни взе последната луканка…

Пазеше и немците, и чехите.
Ние тук възпявахме успехите.
С паметник стърчиш ни на главата
и скверниш небето и земята.

Радой Ралин
Mukaveev
Голям е Бай Радой .............но нямаше кой да го чуе.
Mukaveev
А що да не направим конкурс за най - добро изрисуване ....... кой каквото е решил да боядиса , не да се крие. Оная Захарова, да лае колкото иска.
Питето
Казва по червеноармейски да е рисуването — посред бял ден. Като навремето, дето подводница "Щука" изплавала след обед и разтоварва 15-тина парашутисти-подводничари на плажа на р.Камчия... и станало "както винаги". a4dff7b7.gif
Тиара
И сега много хора са глухи за думите му, Муки. Или просто няма с какво да асимилират казаното от него, или не им изнася.

ЧАвка спасява българските евреи, извеждайки ги от страната. Тезата на Захарова, изразена в шарена, пардон, цветна автентична снимка.

Горския
Цитат(Тиара @ 16/11/2017, 01:21) <{POST_SNAPBACK}>
ЧАвка спасява българските евреи, извеждайки ги от страната. Тезата на Захарова, изразена в шарена, пардон, цветна автентична снимка.

Мы разжигаем пожар мировой,
Церкви и тюрьмы сравняем с землёй.
Ведь от тайги до британских морей
Красная Армия всех сильней!

Даааа, и ордите на Чингиз Хан са били "всех сильней", ама от тях никаква култура не е останала, за разлика от победената Римска империя
Питето
Не им изнася. Ако американците обещаят да им дават хамбургери на корем, тези същите ще проговорят на американски. Не съм объркал езика, просто навремето едни такива бяха проговорили на "съветски" вместо на руски.
Mukaveev
Цитат(Питето @ 16/11/2017, 16:47) <{POST_SNAPBACK}>
Не им изнася. Ако американците обещаят да им дават хамбургери на корем, тези същите ще проговорят на американски. Не съм объркал езика, просто навремето едни такива бяха проговорили на "съветски" вместо на руски.

За хамбургери и урду и фарси ще проговорят , продажно племе - истински комунисти.......
Питето
Във всяко "стадо" си има такива "овце", просто тукашния овчар нарочно ги разплоди над критичната маса.
Mukaveev
Цитат(Питето @ 16/11/2017, 21:19) <{POST_SNAPBACK}>
Във всяко "стадо" си има такива "овце", просто тукашния овчар нарочно ги разплоди над критичната маса.

От природата е известно , че всяко нещо си има начало и край..........
Питето
А мобюсова лента де... И да си знаеш, че точно в природата всяко "както е известно" върви с мноооого повече неизвестни (или неоткрити към момента). wink.gif
agrippa
За мене бутането си е варварство и не е необходимо. Може да се остави да обрастне целия с пълзящи растения и така "да потъне в забрава". А градинката пред него да се използва за различни цели, атракции и забавления разни, сергии и тем подобни.
Лесно и безконфликтно. guitar3.gif
Питето
Счупването на оковите и изгарянето на камшика не е варварство от гледна точка на бившия роб, дори напротив... а и дава ясна представа какво става в главите на хората. В смисъл, ако си запазиш оковите и камшика, рано или късно някой ще се пробва да ги ползва на твой гръб, та е хубаво да подскажеш на мераклиите, че тяхната работа ще стане много трудно и болезнено, ако въобще стане. svirkam si.gif
Mukaveev
Цитат(Питето @ 17/12/2017, 09:32) <{POST_SNAPBACK}>
Счупването на оковите и изгарянето на камшика не е варварство от гледна точка на бившия роб, дори напротив... а и дава ясна представа какво става в главите на хората. В смисъл, ако си запазиш оковите и камшика, рано или късно някой ще се пробва да ги ползва на твой гръб, та е хубаво да подскажеш на мераклиите, че тяхната работа ще стане много трудно и болезнено, ако въобще стане. svirkam si.gif

Много точно казано, ти си днешния пулс на този вечен форум, туптящото сърце на паметта , мъдрост заключена във вечността, ти си хрониката на вековете ТИ СИ ..... Аве Питето

Тарабас
Този паметник се използва от руските подлоги у нас за да напомнят за себе си. Ена кофа боя и после са един месец новина номер едно. Не виждам кое защо премахването му да е варварско.
wal
В Полша са се водили сражения.Има убити много войници от РККА.Въпреки това поляците ще демонтират паметниците на РККА.И не смятат ,че това е варварство.Инфо.
agrippa
Цитат(wal @ 17/12/2017, 12:44) <{POST_SNAPBACK}>
В Полша са се водили сражения.Има убити много войници от РККА.Въпреки това поляците ще демонтират паметниците на РККА.И не смятат ,че това е варварство.Инфо.
Те са си преви за себе си. Нека тогава софиянци да решават. Какво им пука на другите. Аз даже не съм и минавал оттам.
Швейк
Поляци, унгарци,сърби, си водят собствена политика, без много-много да лижат руски, американски или европейски гъзове...за разлика от нашите щедри дупедавци.
Швейк
...''Мьобиус'' се пише точно като ''шофиор''...или ''шофиур''
Онуфри
Цитат(Швейк @ 04/01/2018, 06:06) <{POST_SNAPBACK}>
... , без много-много да лижат ...за разлика от нашите щедри дупедавци.

Ами да!

Дето толкоз години лижат и продължават да лижат на рашкетите гъзЪТ!!!

animatedwink.gif
wal
Цитат(agrippa @ 04/01/2018, 01:44) <{POST_SNAPBACK}>
Те са си преви за себе си. Нека тогава софиянци да решават. Какво им пука на другите. Аз даже не съм и минавал оттам.

Това все пак е столицата на държавата.
Ако тръгнем в тази посока ще стигнем до там, само жителите на този квартал да решават.
Швейк
Що - американските и европейските за предпочитане ли са?
Швейк
Само да не го взривяват като мавзолея! a4dff7b7.gif
Онуфри
Цитат(Швейк @ 04/01/2018, 21:37) <{POST_SNAPBACK}>
Що - американските и европейските за предпочитане ли са?

Това в стил "Що биете негрите" ли е?

wavetowel2.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.