Горския
04/01/2018, 22:36
Що - американските и европейските за предпочитане ли са?
България, европейска страна ли е?!
Ако е, какво му е лошото да си лиже собствения задник?!
Ако не, кажи си ясно и без заобикалки, че предпочиташ Aзия пред Европа
...
Ако не, кажи си ясно и без заобикалки, че предпочиташ Aзия пред Европа
Влече го, ама щом го кефи!
Предпочитам да не съм ''фил'' или ''фоб'' и да не лижа - колкото и да е трудно на някои да го разберат...а ти си лижи каквото си искаш
Как достигна до това заключение?...аа сетих се - не казвам ''рашкетите'', значи ме кефи
Стилът е '' Не лижете'' , ако можеш го проумя.
agrippa
05/01/2018, 02:01
OK. Демонтира се значи горната, тъмната му част и се продава на заинтересовани "дупедавци" да си я зложат в някой двор, частно владениие и да му организират съхранение и поклонение, ако щат. Махат се плочите и надписите. На постамента се инсталират релси или болтове и гайки за следващия паметник, няма да казвам на кой ще е той. Практично и спокойно.
Или викате, да се изравни всичко със земята и да се насее райграс до хоризонта? Това си е направо примитивно. Ако всички правеха така, нямаше да има и история. Иракчани като бутнаха Садам, та цъфнаха и вързаха. Да, позагинаха с чест и достойнство. Въпрос на национална стратегия, може би.
В Канада колко паметника на диктатори и окупатори има? Питам за един приятел...
Горския
05/01/2018, 12:30
Предпочитам да не съм ''фил'' или ''фоб'' и да не лижа - колкото и да е трудно на някои да го разберат...а ти си лижи каквото си искаш
Поставям ясно и точно въпроса :
България европейска страна ли е?
България в Европейския Съюз ли е ?
Ако е така, що за примитивизъм са изказванията за "лижене на европейски задници"?!
Що за тъпо самочувствие е "ни фил, ни фоб"!
Първоначално са предложили за място на паментика парка срещу Семинарията, но руснаците рекли, че мястото е забутано и така го цопнали в центъра на София.
Но пък сега сме направо като във фентъзи - с паметник на армия на несъществуваща вече държава.
На мен не ми пречи, но няма да ревна ако го махнат. Нарисуваните като герои от комиксите ми харесваха, язък, че ги измиха. Беше оригинален начин да се покаже смяната на ценностите.
Цитат
Или викате, да се изравни всичко със земята и да се насее райграс до хоризонта? Това си е направо примитивно. Ако всички правеха така, нямаше да има и история.
Каква връзка има с историята този паметник?!?!С какво помага на историята на ВСВ и тогавашните събития в България?!?! Какво можеш да научиш от тази грамада?!?!
Защо никой не се сеща да посегне на паметниците от Руско-турската война 1877/78 г.?!?!
Какво можеш да научиш от тази грамада?!?!
Например кое и как не се прави, кое се прави по принуда, горко на победените (които уж не са победени) и други такива нещица.
Мдаа...благодарение на не-опростеченски разбиране на нещата, България загуби работеща енергиина мощност...губи земи и гори...други печелят от сметки за ток...ама какво ли разбирам аз - един тъп българофил
Предпочитам да не съм ''фил'' или ''фоб''
аз - един тъп българофил
Извинявай, но няма ли противоречие.
Радио Ереван
05/01/2018, 21:34
Агнешко е, на тези изедници да им строим паметници.
Да се махне. Сега е момента.
моментЪт
Пълният член да не би вече да е отпаднал? Имаше такова предложение.
Или си позабравил българския?
Радио Ереван
05/01/2018, 21:35
,, - На какво всъщност е този паметник в Княжеската градина, в центъра на българската столица?
Това не е монумент на комунизма. А е паметник на една окупационна сила, която е завоювала България.
На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на нашата страна. На 6 септември съветските войски превземат пристанището на Варна. На 9 септември те преминават р. Дунав, въпреки че на 8 септември България обявява война на Германия. Съветската окупация официално продължава до 1947 г., когато е сключен Парижкият мирен договор.
Окупацията от съветската армия е свързана с много прояви на насилие, както и с узурпирането на властта от Комунистическата партия.
България така и не е призната за воюваща на страната на победителите във Втората световна война, въпреки че под съветско командване във финалната фаза на бойните действия загиват близо 20 000 български войници.
В същото време обаче СССР защитава българската териториална цялост в границите от 1941 година и ограничава репарациите, които София трябва да плати, до 45 млн. долара на Гърция.
От друга страна обаче съветската армия от над 600 хил. души на българска територия е издържана от бюджета на българското правителство и действа като типична окупационна сила, извършвайки „конфискации” на средства и имущество......,, . цък
Решението на проблема обаче е преди всичко политическо. Комунистическият режим в България беше обявен за престъпен и символите му забранени, но не става въпрос за негов монумент.
Премахването или преименуването на паметници носи най-вече символично значение. Ето защо трябва да се запитаме какво точно би показала България ако запази или ако разруши монумента в Княжеската градина?

Аз не съм за бутането му.......искам да го обърнат наопаки , с шмайзера надолу , с краката нагоре...... Всички които минават покрай него да питат защо е обърнат и да разберат каква е истината. Да, така би ми харесвал повече - обърнат.
Захарова да си е....... майката с целия екип зад нея.
Премахването или преименуването на паметници носи най-вече символично значение.........та като го обърнем, ще си дойдем по местата.
И втората част......
Ето защо трябва да се запитаме какво точно би показала България ако запази или ако разруши монумента в Княжеската градина?Искам да видя какво ще покаже България ?
Да остане, но да бъде изписано какво е причинила съветската армия.
Шофер, с ударение на "о"-то.
Че какво лошо му е направил "момента", та да му слага разни членове отзад, при това пълни членове. Баси, да не се случи да си подлог и веднага те начленуват с един пълен член, та да не се възгордяваш... В един филм споменаха, че мисленето се променя с промяната на езика, на който мислиш, ама подозирам, че у нас езика отразява мисленето и от там пълния член не е пред главната дума (не е "сър ХХХХ" или "г-н ХХХ") а нарочно е отзад и няма да отпадне щото ни кефи да го слагаме отзад на подлога (и другите главни... думи в изречението, а и това дето си го помислихте).
Горския
05/01/2018, 22:06
Мдаа...благодарение на не-опростеченски разбиране на нещата, България загуби работеща енергиина мощност...губи земи и гори...други печелят от сметки за ток...ама какво ли разбирам аз - един тъп българофил
Пак питам :
България европейска страна ли е?
България в Европейския Съюз ли е ?
Само си въобразяваш, че си българофил, а в същност си ... русофил
Alexfield
06/01/2018, 11:15
България все още е изцяло енергийно-зависима от Русия. Затова плащаме най-скъпите природен газ и течни горива. Затова се опитваме да се закопаем и с АЕЦ Белене, за да можем да плащаме и най-скъпото електричество.
А аз като един българофил искам това да спре да бъде така. Затова казвам "НЕ" на монопола на Лукойл, "НЕ" на монопола на Газпром, "НЕ" на монопола на Росатом, "НЕ" на монопола на РСК МиГ.
Още повече, че откак затворихме прословутите "незаменими" блокове на АЕЦ, нямаме режим на тока. Ха сега де, хем според някои сме били загубили основни, животоспасяващи мощности, хем няма недостиг на ел.енергия, докато като имахме "мнооооого" мощности имахме ток през два часа... Ма трЕбе да се мрънка, иначе кви българи ще сме.
Thursday Next
06/01/2018, 13:47
Да остане, но да бъде изписано какво е причинила съветската армия.
Не съм съвсем сигурна, но подозирам, че това ще е първият път, в който съм съгласна с теб. Предложението е добро. Но пак един куп народ ще заизвиват на умряло. Не че това трябва да е повод за притеснение, според мен, но кво ли разбирам аз от социален мир ...
Alexfield
06/01/2018, 13:53
От фактурата ми от ЧЕЗ:
ЕНЕРГИЕН ИЗТОЧНИК МВтч %
АЕЦ „Козлодуй“ 524388 8.91
Кондензационни топлоелектрически централи (ТЕЦ), използващи гориво въглища 2580802 43.84
Комбинирани ТЕЦ, използващи гориво въглища 327960 5.57
Комбинирани ТЕЦ, използващи гориво природен газ 592762 10.07
Вятърни електроцентрали 483828 8.22
Фотоволтаични централи 462968 7.86
Водноелектрически централи (ВЕЦ) 716761 12.18
ВЕИ на биомаса 104878 1.78
Закупена електроенергия от балансиращия пазар 92455 1.57
Излиза, че ядрената енергия представлява мижавите 9%, а пък вятърни, фотоволтаични и водни ЕЦ са 28%
А какво ще стане, ако електроразпределителните дружества започнат да се конкурират за клиенти? Ако стане възможно да си инсталираш няколко фотоволтаика на покрива (или пък смесени: фотоволтаик + соларен панел) и да продаваш произведената енергия на електроразпределителното дружество? Ами ще се отдалечим още повече от "инвестирането" в кацата без дъно АЕЦ Белене. Ще спрем да изнасяме кинти за Русия. Ще се окаже, че можем да намалим зависимостта си от руския газ и ядрени реактори.
П.П. МОЧА (Монументът на Окупационната Червена Армия) демонстрира все още, че независимо че станахме част от НАТО, независимо че станахме част от ЕС, ние все още сме руско-съветска окупирана територия. И това го демонстрират както управляващи ГЕРБ+ПатрЕоти, така и опозиция БСП+ДПС.
Да бе, енергийно независими граждани, че тарикатите във властта от къде ще вземат комисионни с мнооого нули, а? Я веднага един "данък слънце", и ако много шаваш един "данък вятър" та да не ти излиза сметката по никой начин. А ако го правиш на инат, ще ти турнат и една такса "солидарност" та да те заковат окончателно.
Че то, ако те изтърват със соларите на покрива, после ще минеш на климатик (разпада се схемата с топлофикациите), после ще си купиш електромобил и "единствената рафинерия на загуба" наистина ще излезе на загуба и ще секнат взятките и номерата с износа. Да не говорим, че електричките ще отворят евтин транспорт, дето къде ще му излезе края. Я дръж тази нова АЕЦ на тройна цена и с непродаваем ток (и източен фонд за закриване, щото 50 години са предостатъчно за замитане на следите) и плащай скъпа газ та да има от къде държавните мъже (и тези около тях) да мажат хайвера направо върху салама...
Горския
06/01/2018, 15:47
На какво е символ този паметник :
- През цялата ВСВ, България не прекъсва дипломатическите си връзки с Русия! За благодарност Русия обявява война на България
- През ВСВ, Цар Борис III не позволява ЕДИН български войник да бъде изпратен на руския фронт. За благодарност разстрелват брат му! За какво, с какво е виновен Княз Кирил!
Ако беше останал жив Цар Борис, сигурно и него щяха да го прекарат през "Народния Съд" - за благодарност, както за благодарност оскверниха гроба му, първо в Рилския Манастир, след това във Врана и изгориха (най-вероятно) тялото му
Разстрелват и началника на личната канцелария на Цар Борис, Павел Груев - за какво, с какво е виновен той
Не говорим и за хилядите избити без съд и присъда!
Та ето на какво е символ този паметник в центъра на София, срещу гробницата на Княз Александър Батемберг
Пошегувах се - нали не си се засегнал?
agrippa
06/01/2018, 16:43
И защо примерно не се врасят горива и енергия от съседни страни, нали уж в ЕС движението на стоки е свободно? Явно мафиите още управляват в България, а вие сте се хванали за паметника.
agrippa
06/01/2018, 16:46
Трябва да имате и вариант за случай, ако се окаже взривоустойчив, като мавзолая. Щото инак ще бъде излагация, баш повреме на Председателството.
Радио Ереван
06/01/2018, 18:58
Не съм съвсем сигурна, но подозирам, че това ще е първият път, в който съм съгласна с теб. Предложението е добро. Но пак един куп народ ще заизвиват на умряло. Не че това трябва да е повод за притеснение, според мен, но кво ли разбирам аз от социален мир ...
Няма как да угодиш на всички.
Доколкото си спомням не е първият път, но това не е толкова важно.
agrippa
11/01/2018, 00:12
John A. Macdonald - първият министър-председател, има много паметници в Отава и в Монреал. Площади на негово име, има го и на парите нарисуван. Няма бутнати паметници. Както и на следващите политици, въдворявали я по своето време.
Участвал активно в
политиката по асимилиране на индианците, продължила на д 100 години, сега отменена, оцелелите получиха обезщетения и извинения.
Mukaveev
11/01/2018, 18:33
John A. Macdonald - първият министър-председател, има много паметници в Отава и в Монреал. Площади на негово име, има го и на парите нарисуван. Няма бутнати паметници. Както и на следващите политици, въдворявали я по своето време.
Участвал активно в
политиката по асимилиране на индианците, продължила на д 100 години, сега отменена, оцелелите получиха обезщетения и извинения.
Е га ти и примера........
То тогава и Аспарух е от най - окупаторите....... дошъл от някъде , наритал местните и направил България....
Слаб ти е примера да знаеш.........
На какво е символ този паметник :
- През цялата ВСВ, България не прекъсва дипломатическите си връзки с Русия! За благодарност Русия обявява война на България
- През ВСВ, Цар Борис III не позволява ЕДИН български войник да бъде изпратен на руския фронт. За благодарност разстрелват брат му! За какво, с какво е виновен Княз Кирил!
Ако беше останал жив Цар Борис, сигурно и него щяха да го прекарат през "Народния Съд" - за благодарност, както за благодарност оскверниха гроба му, първо в Рилския Манастир, след това във Врана и изгориха (най-вероятно) тялото му
Разстрелват и началника на личната канцелария на Цар Борис, Павел Груев - за какво, с какво е виновен той
Не говорим и за хилядите избити без съд и присъда!
Та ето на какво е символ този паметник в центъра на София, срещу гробницата на Княз Александър Батемберг
Може би е символ на това, което си изброил. Историята трябва да се помни.
klik_kibik
13/01/2018, 09:29
Да го боядисват любителите на графити... за друго не става. Не е редно да се бута според мен - обаче за майтап на графитчийте - става.
agrippa
14/01/2018, 06:52
Факт е, че на властите, държавни или градски, или не им се занимава, или не щат да сърдят някой дето му пука за паметника. Не виждам и тълпа с въжета или фадроми да го наближава с деструктивни намерения. Толкова години е оцелял, в тва число и разрухата преживя, та чака се да падне се някога.
Mukaveev
14/01/2018, 22:20
Пазят го....... и се сърдят като им го изрисуваш.......
Mukaveev
16/01/2018, 20:05
Аз ще го купя.
И ще направя страхотен бизнес.
Това може да направи и общината.
Но няма да стане.
Защото в България нищо не може да стане.
Верно е..........може да стане голяма атракция.....
Да го изрисуват всяка седмица ......хората биха се снимали пред него.....
Може би, да не се унищожава, но да се премести някъде, на по подходящо място....
Може би, да не се унищожава, но да се премести някъде, на по подходящо място....
А русофилчетата ще платят ли за преместването?
п.п. Най-добре ще е да се претопи бронза, да се отлеят значки по 5 грама, които русофилчетата да купуват за пеесе лефа, които после да се привеждат за подпомагане на майка рашка!!!
Е, все пак е част от историята на Бг...
Е, все пак е част от историята на Бг...
Моля?
Тези с шмайзерите, дет са ни завладели? (без да им обявявали война?)
п.п. Баси и историята!!!
Моля?
Тези с шмайзерите, дет са ни завладели? (без да им обявявали война?)
п.п. Баси и историята!!!
Именно....
За да помним!.....
Именно....
За да помним!.....

За да помните?
Какво?
Тези с шмайзерите ли?
п.п. Колко е бил прав Славейков!!!
Истината е, че покрай лозунгите за "Вечната дружба" и плакатите с прегърнатите Брежнев и ТЖ бяхме позабравили кое как е било...
Истината е, че покрай лозунгите за "Вечната дружба" и плакатите с прегърнатите Брежнев и ТЖ бяхме позабравили кое как е било...

Позабравили?
Кои бяхте позабравили?
Ами същото, за което ни напомня паметника с шмайзерите...
Ами същото, за което ни напомня паметника с шмайзерите...

Напомня ти за окупаторите ли?
п.п. Щом те кефи!
Изобщо не ме "кефи" ...
Аз съм наблизо, тука, до един двор, където са складирани и звездата на Партийния дом, и Ленин, дето беше пред ЦУМ, и куп други реликти от онова време...
Идея си нямаш, каква е върволица и посещаемост - и от нашенци, и от чужденци.
Като куриоз, лятото трябваше да заведа даже едни швейцарци дотам - хванаха ме на улицата да ги упътя...
И още по забавно ми стана, когато някакви арабски шейхове ме хванаха, пак лятото, още на метрото "Г.М. Димитров" и бяха убедени, че именно то е музея....
Част от историята ни е ,но не всичко заслужава паметници.В родният ми град имаше паметник на Г.Димитров,който също е част от историята ни ,но го преместиха и сега там има нова спортна зала.
България губи Междусъюзническата война и чужди войски навлизат на територията ни.Това също е наша история.Ако историята е причина да оставим МОЧА,то и съседите ни ще поискат паметници на техните войски.
ba4o_a4o
17/01/2018, 21:29
Окупацията от съветската армия е свързана с много прояви на насилие, както и с узурпирането на властта от Комунистическата партия.
Армия, наречена "Съветска" не е съществувала в интервала от 17 септември 1939г. когато фашизираните орди на червения фашизъм нападат вероломно Полша, до 7 май. 1945г., когато в столицата на шампанското - Реймс в 2 часа и 41 минути /средно европейско време/ е подписана Договора за безусловната капитилация на национал - социалистическа Германия!
В тази връзка - това е паметник с фалшиви име, който няма нищо общо с историческата истина!
Подобен фалшификат е обида за България и българската историография!
Добре,не е била съветска,била е РККА-РаботническоСелска Червена Армия.Това с какво променя факта,че тази армия има паметник почти в центъра на столицата?!?!
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.