За сведение в Щатите,на червено е разрешено завиване на дясно ,ако не пречиш на движението.Освен в Нанси и в Берлин ми разправяха за подобен случай.Огромна опашка чакаща някой да поправи повредения светофар.Радвам се че живея в България,сред нормални хора.А пруската дисциплина е повече проява на крепостничество от гъвкавия ум.
Не във всички щати е разрешен десен завой на червено, обаче в никой щат няма да стане голяма опашка при повреден светофар. Принципът, който се спазва стриктно в такава ситуация е следният: спираш, даваш път на спрелия (спрелите) преди теб и потегляш. Никой няма да опита да ти вземе предимството, ако си спрял преди него.
Преди години бях впечатлен от тази дисциплина и организация, имайки пресен спомен от повреден светофар в София: всички коли скупчени и блокирани в центъра на кръстовището и не правят нищо друго, освен да държат клаксоните натиснати.
Persian
23/12/2017, 04:11
Изгледах го

Имам някакъв спомен, че някога съм го гледал

Общо взето така стоят нещата но по-опростено.
Взимаш, даваш и заминаваш, но и за това може да се намери решение.
Всички, които имат книжки, след една година наново на изпит, после след три и след това след пет, и всяка година да минават на психо като професионалните шофьори.
Ами, не можеш да вземеш книжка, да не можеш да направиш нормален десен завой, на заден да се спираш у стълба и грам да не знаеш правилника за движение.
Да паркираш 30 минути и да ожулиш ту лявата, ту дясната, а някои мъже същата работа, но и ударили някоя чашка, а още по-лошото е, че и децата си качили, я за детска градина, я от детска или просто са ги взели със себе си.
Тия къде си могат да не се обиждат и добре, че има такива за да пазят такива малоумни, но за съжаление, малоумните нито себе си могат да опазят, нито останалите.
Като преди десетина години, една приятелка ми вика - Ае с мен до центъра за компания.
Леле братче

Направо думите ми бяха - Ама путко заспала, как си още жива.
Тя ми вика - Ами не знам. Явно Господ ме пази и се смее.
Накрая на баща и се изчерпа търпението и и взе колата.
Бай Ганьо
23/12/2017, 08:50
Тук е практика да караш почерпен.
Всички го правят.
И аз включително.
Потребител
23/12/2017, 11:58
Цитат(Бай Иван)
...
Кое е с по-голяма тежест? Целесъобразността /улесняване движението и пропускателността на пътя/,или дисциплината.
... роботи, сър :.) ...
Бай Иван
23/12/2017, 16:24
Да,иска се акъл да се изправиш с/у правилата в точния момент,без да създадеш опасна ситуация.Не е присъщо за човека да следва с капаци инструкциите.Оня затуй е сложил мозък в кутията.
Бай Иван
23/12/2017, 16:30
Където има възможност-да.Но в такъв случай си затрудняваш излизането на балкона.Пък и колко пъти трябва да надиплиш един чаршаф.
Всъщност, особено при скапани правила като у нас, всекиму се случва понякога да "подходи творчески" и да заобиколи някое правило. Аз по принцип спазвам правилата, но понякога си позволявам нарушения, когато е неизбежно или когато знам, че е безопасно. Например когато са ми разкопали еднопосочната улица и се налага да мина от другата страна срещу посоката на движение, защото иначе просто няма как да си стигна у дома. Обаче нарущавайки каквото и да е все пак знам, че съм в нарушение и съм гузен, а ако ме срещне друг в правото си се връщам, отстъпвам и т.н. Но забелязвам много нарушители, които карат в забранена улица и ако те срещнат са нагли и настояват ти да им направиш път. И те псуват ако не го направиш. Ей това вече ми идва в повече.
От Сомалия ли пишеш (от онези райони, дето няма държава и всеки прави каквото си иска) или от някое по-полицейско място. Питам за един приятел.
Където има възможност-да.Но в такъв случай си затрудняваш излизането на балкона.Пък и колко пъти трябва да надиплиш един чаршаф.
Да, има затруднения, ама е възможно. Значи е въпрос на желание. А един чаршаф се простира на две успоредни въжета с три дипли.
Хубаво, поне се сети къде може да има събирателни образи, та ха ми посочи кой от тези (и околните му) са просперирали. А тези като/около Гюро Михайлов, пет години по-късно го докарват до Съединението, че после отупват и комшиите... а Андрешко само си е загубил каруцата без да постигне нищо... Измислени образи от литературата срещу истински човек с истинска постъпка.
Подозирам, че за теб "стоене" и "стоене на пост" са синоними, ама всъщност са съвсем различни неща, нищо че първата дума е една и съща.
Самият Гюро Михайлов нищо не е докарал. А тези около него са били съвсем различни. Нищо общя няма.
Подозирам, че за теб "стоене" и "стоене на пост" са синоними, ама всъщност са съвсем различни неща, нищо че първата дума е една и съща.
Всъщност заради сляпото и безсмислено спазване на устава от Гюро Михайлов умира не само той, а и четирима други хора, които поне са опитвали да спасят живот, а не някаква каса. А ползата е - НИКАКВА. Да ти напомня ли, че дългът на войника не е да умре за Родината, а да направи така, че враговете да умират за тяхната си родина.
Цитат
Гюро Михайлов е роден 1862 г. в село Рахманли. След шест месеца редовна наборна военна служба в милицията на Източна Румелия е зачислен в подразделението за охрана в град Пловдив. На 25 декември 1880 г. Гюро Михайлов е часови в караула, който охранява банката. Постът на Гюро Михайлов е пред касата на третия етаж. По това време градът бил център на Източна Румелия и в сградата се съхранявали много важни документи и пари. Там е бил щабът на милицията и жандармерията, затова имало денонощна охрана от петима войници.[1]
В 11 часа вечерта на първия етаж на банката избухнал пожар. Дежурните офицери и жандарми едва успели да спасят касата на Първа дружина, архивите на Втора и двете бойни знамена. Пожарът бързо се разраствал и всички, освен Гюро Михайлов панически напуснали горящата сграда.[1]
Счетоводителят на щаба Иван Костов направил опит да спаси Гюро Михайлов, като се качил до стаята с парите в горящата сграда и му казал веднага да излиза, ако не иска да умре. Тогава Гюро Михайлов насочил щика на пушката си срещу него и отказал. Михайлов останал на поста си въпреки пожара, в съответствие с чл. 115 от Устава за гарнизонна и караулна служба, приет 1879-та година.[2] В случая, единственият, който можел да промени заповедта, бил началникът на караулното отделение.[3] Това бил Никола Костадинов. За да спаси часовия, той се втурнал през горящите стълбища към касата, но тогава подът на горящата сграда се пропукал и в пламъците паднали Гюро Михайлов, началникът му Никола Костадинов и още трима войници, които се опитвали да им помогнат — Илия Кръстев, Костадин Аргиров и Митю Петков.[1]
В тази посока, предпочитам моята каса да се пази от Гюро Михайлов, а не от хора с извинения и оправдания... Абе нали живееш в целесъобразна среда вече 45+30 години, още ли не схвана, че разликата между целесъобразност и авната (която в другия край стига до корупция и кражби) е мноооого тънка и лесно се прекрачва. Нищо де, всеки живее в последиците от избора си, дори да не го схваща. Честно, ако съм пчела и завися от наличния мед, предпочитам да съм африканска, не целесъобразна европейска.
Я пак, този е бил единствения луд в армията дето е бил готов да умре на пост, а другите (дето след пет-шест години са направили прословутия преход) са били целесъобразни... Малко чудо, а? Аз смятам, че този е бил краен, но другите не са били много далече от неговата крайност и заради това са обърнали куп сражения и схващания на военните експерти.
Еквивалента на това в цивилния живот е описано приятно тук: "Кондрат" от Чудомир.
Thursday Next
24/12/2017, 10:01
Да,иска се акъл да се изправиш с/у правилата в точния момент,без да създадеш опасна ситуация.Не е присъщо за човека да следва с капаци инструкциите.Оня затуй е сложил мозък в кутията.
Това са пълни глупости. Да приравняваш нарушаването на правилника за движение с акт на гражданско неподчинение е смешно. А пък с това да заблуждаваш себе си, че изразяваш протест срещу неуредиците в държавата си е направо тъжно. Ама ... кой колкото може.
Гюро е бил изключително праволинеен буквалист и не е схващал идеи, а сляпо е следвал заповеди. С такива хора държава не се прави.
Говорим за една крайност - Гюро МИхайлов, а не за нюанси и граници. Даже мен в казармата са ме учили да не ставам Гюро Михайлов, защото ако загина напразно полза няма за никого. Гюро е поставен да пази касата от крадци, не от огън.
Абе, доживях някой да защитава Гюро Михайлов като положителен пример
Потребител
24/12/2017, 12:26
... back propagation algorithm ...
... опитай следващия път, когато ти дойде ред за плащане на касата в Билла и касиерката те погледне - "Как сте сър?", да отговориш - "Зле!" :.) ...
Кога е пробвано, та да знаеш? Щото последно се пробвахме да правим държава точно с целесъобразни и гъвкави хора (нагаждачи), и не се получи, че дори 30 години след опита още не може да се окопитим.
И са ти го казали хора, без нито един ден боен опит... на които не им се ще "да изпишат две кофи мастило", що часовия се е прецакал на техния наряд. Таз чорба сме я яли.
Нагаждач е едно, кон с капаци друго. Защо не приемеш, че има и нещо по средата?
Ми ако опълченците бяха останали да защитават Стара Загора вместо да се оттеглят на Шипка какво щеше да стане? Налагало се е да оптимизират и да правя избор, нали?
Ами онзи руски капитан на подводница, дето отказал да изстреля ракета по САЩ, въпреки натиска от политкомисяра и още един командир? И се оказал прав, грешка била цялата ситуация, ама ако беше следвал буквата на устава? Понякога последствията може да са токова грандиозни, че кон с капаци не бива да бъде пставян да взема решения.
Извинявай, ама какво бойно има в охраната на една каса??? Какво зависи от нея? Като умре ще спаси ли касата от пожара?
Не допусках ,че трябва да си ги обясняваме тези неща,но нека опитаме.
Задачата на часовия е да охранява поверения му обект.Трябва да го пази и опази с действията си ,до колкото му позволяват способностите и средствата ,с които разполага.Каква ефективност от охраната му е имало ,въпреки че е загинал?!Въпросният Гюро не е успял да се справи ,въпреки фаталния край на наряда.Със същия успех са можели да поставят там кукла,статуя или плашило някакво.
Това е причината да стане емблема,а не манталитета ни.Преди него и след него е имало загинали войници,но те са реагирали адекватно.
Хайде ,весели Коледни празници!!!
Законите,правилниците и уставите няма как да обхванат целия жив живот и всичките му варианти ,детайли и подробности.Законите са основата върху ,която стъпваме и наистина трябва да ги спазваме.
А,за Гюро Михайлов,никой не му е обяснил ,че трябва да се опита да гаси пожара,но не са му обяснявали,защото това е близко до ума и никой от офицерите де е допускал,че няма да се досети какво да прави.
Весели Коледни празници на теб и семейството !!
Бай Иван
24/12/2017, 15:39
,без да създадеш опасна ситуация
Нещо все не можем да се разберем.Има си места и начини за протест.Тук става дума единствено за повишаване пропускателността на пътя,без нарушаване на безопасността.
Сам го пишеш: коня е с капаци, и не трябва да взема решенията на каруцаря, а да ги спазва. Гюро е бил кон, а офицера дето е отговарял за наряда е бил коняра който е сгафил, а не Гюро. А да ти подскажа, че ако при пожар първата работа на пазача е да избяга, то всеки крадец първо ще пали, после ще вика "Пожар!" и после съвсем спокойно ще пълни джобовете. Само дето "идиоти" като Гюро, прецакват подобни схеми (ако някой досега не си е обяснил що тъпите военни така са нагласили устава /военния закон/, че офицера или друг определен човек да освобождава часовия, а не часовия сам да си решава).
На подводницата, капитана е първи след Господ, нищо че има радиовръзка и ЗКПЧ, та там "коня" не е взел решението, а точно който е по решенията. Отделно, че екипажа ("коня" дето изпълнява нарежданията) е послушал "каруцаря", а не другите в "каруцата". При опълченците пак някой овластен е взел решението, а не е било като да са го гласували. Иначе можеше съвсем целесъобразно да отстъпят и от Шипка, щото нали са свършили мунициите и кво да правят с голи ръце, ами да вземат да ги пресрещнат някъде по-надолу, когато им докарат патрони... целесъобразно нали, ама са били нещо като гюровци и заради това са стояли и то взело че им се получило.
На това наблягам, че коня не мисли целесъобразно, щото не му е ясна цялата картинка. От там, ако "коня" взема решенията според "конската" целесъобразност, тежко и горко на "каруцата" и "каруцаря".
Бай Иван
24/12/2017, 15:50
Човекът не е кон.Спомняш си какво стана с заповедта на коняра да не се отстъпва от Сталинград.Или решението на Наполеон да нападне Русия.Много зависи и от коняра,а при нас са кът свестните.
А аз се чудя, що западняците не вземат да си променят закона и да си простират прането по балконите, щото е целесъобразно да не се набутват със скъпи сушилни... Ма то сигурно щото са тъпи гюромихайловци. Обаче ми изниква един такъв въпрос, що тези гюромихайловци имат такъв висок стандарт на живота, а голям брой хора от целесъобразните народи се мъчат да емигрират точно в полицейските държави. Ах да, по-тъпичките се изнасят, остават само тарикатите и онези с целесъобразното мислене, или не...
А може би масовото неспазване е плод на неадекватна полиция и съдебна система, а не толкова на неадекватни правила и закони. Да подскажа, че точно в България, когато хората масово започнаха де се възползват от един неадекватен закон, законодателите много бързо се усетиха и промениха закона с далеч по-адекватен, който пресече шмекериите. Та ако едно правило е неадекватно, то масовото му спазване много бързо ще... абе на достатъчно голям брой хора ще им се вдигне парата, и някой ще оправи нещата. Виж, ако същия голям брой хора почнат да заобикалят закона, то ще се получи "хранилка" я за КАТ, я за данъчните, я за нЕкоя друга държавна служба и от там (съвсем логично) ще последват още неадекватни закони с тайната надежда също да бъдат нарушавани, та да има повече корупция...
Ха сега като техничар, кажи ми що видеозаписа, камерите по улиците, камерите при техническите прегледи или са забранени, или накрая се ползват първобитно та да не вършат работа. Какво, оборудването ли куца, Европа нема мерак да ни услужи с програма дето автоматично пише акта под снимката, или просто едни хора правят капани, та целесъобразните да си плащат от време на време. Виж там статистика, математика, или дори здрав разум, що така нещо дето не работи се бърника, вместо да се вземе нещо готово, дето доказано работи.
В смисъл, че магарето може да вземе по-свестни решения от каруцаря ли?
Я можело... цък
Persian
24/12/2017, 17:13
Не допусках ,че трябва да си ги обясняваме тези неща,но нека опитаме.
Задачата на часовия е да охранява поверения му обект.
Точно така, и в никакъв случай да не застрашава живота на другите.
Човешкият живот е преди и над всичко.
Persian
24/12/2017, 17:16
В смисъл, че магарето може да вземе по-свестни решения от каруцаря ли?
Може, може.

Стига да има кой да натовари пияният му стопанин.

Магарето знае как да го откара при жена му да го разтовари.
За неадекватните полиция, държавни служби и съдебна система спор нямаме изобщо. Неадекватни са, но лошите знаци и правила са именно една от проявите на тази неадекватност. И друг път съм писал, че държавата с бездействието си насърчава неспазването на правилата. Но това са отделни фактори и няма защо да ги противопоставяме.
ОК, писна ми, няма да те надспоря. Весели празници, аз повече и да пиша и да не пиша, все тая.
Ей ти факти, пък ти ги оспорвай, ако можеш. Прясно, прясно: закона казва 90 км/ч, обаче трима целесъобразно го умножили по 2,5 щото нали извън населено място, нЕма много движение, що да се моткат по пътищата. Закона казва, че за да строиш ти трябва разрешение, обаче един друг целесъобразно си поставил гаража до пътя без да пита, щото нали не е Гюро Михайлов, та да спазва буквата на закона... и онез тримата срутили гаража с колата. В смисъл, че те го отнесли на момента, а този с гаража, тепърва ще му стъжняват живота. Ма важното е че всичките са били целесъобразни.
Честита Коледа!!
Примерът ти обаче не кореспондира с темата и спора.Щом ограничението е 90 км/ч трябва да се спазва,а да си построиш гараж до пътя е безумие.
Alexfield
26/12/2017, 11:56
А според мен този пример е баш по темата:
Един по целесъобразност не спазва ограничението. Друг по целесъобразност строи гараж без разрешително.
П.П. Само трудно си представям гараж построен извън населено място... Дори кенеф би било по-целесъобразно...
Бай Иван
26/12/2017, 14:55
Хубави примери ,но не по дадения случай.Темата беше /ако си я спомняш вече/,да нарушиш закона без да нарушаваш безопасността на движение.
Весели празници.
Горския
26/12/2017, 15:10
да нарушиш закона без да нарушаваш безопасността на движение.
А пък ние до тук се опитваме да ти покажем, че такова животно НЕМА !!!
Та всичко е точно по темата ТИ !!
ТЦ, нищо целесъобразно няма в тези постъпки. Нали правиш разлика межу глупост и целесъобразност?
Тарабас
26/12/2017, 15:25
Гюро е бил изключително праволинеен буквалист и не е схващал идеи, а сляпо е следвал заповеди. С такива хора държава не се прави.
Напротив, точно с такива хора се прави държава. Зад всяка заповед стои и отговорен за неа. Ако в системата има грешка, зад всяка грешка има отговорер за нея.
Така грешката може бързо да се отстрани. Там където има само целесъобразност, никой не носи отговоерност и системата страда.
Напротив, точно с такива хора се прави държава. Зад всяка заповед стои и отговорен за неа. Ако в системата има грешка, зад всяка грешка има отговорер за нея.
Така грешката може бързо да се отстрани. Там където има само целесъобразност, никой не носи отговоерност и системата страда.
Защо в спора все отиваш на крайния случай? Кой говори за липса на закон и САМО за целесъобразност??? Целесъобразността, за която говорим, не е анархия а здрав разум и анализ на конкретна ситуация. Точно с Гюро Михайлов какво се е променило в системата? И нужно ли е били 4-5 човека да умрат без никаква полза? Или за теб тези погубени животи са нищо в сравнение с буквата (не духа) на устава?
Тарабас
26/12/2017, 16:15
Защо в спора все отиваш на крайния случай? Кой говори за липса на закон и САМО за целесъобразност??? Целесъобразността, за която говорим, не е анархия а здрав разум и анализ на конкретна ситуация. Точно с Гюро Михайлов какво се е променило в системата? И нужно ли е били 4-5 човека да умрат без никаква полза? Или за теб тези погубени животи са нищо в сравнение с буквата (не духа) на устава?
За целесъобразността си говорим.
Целесъобразността е анархия . Може зад нея да се крие здрав разум и анализ на конкретна ситуация, но както по-горе писах, не носи отговорност. И ако стане грешка някъде в системата, никой не носи отговорност. И грешката се повтаря.
Отговорност носи инициаторът на тази целесъобразност, защо никой да не носи? Когато нарушаваш закона си носиш последствията. Макар че в България спазването на закона не те спасява от отговорност. Ако разрешената скорост е 60 км/ч, но бутнеш някой излязъл от нищото велосипедист, ще бъдещ виновен, нищо, че си спазил закона. И ще си виновен именно, защото скоростта ти не е била целесъобразна

Т.е. спазването на закона нишо не ти дава, ако не приложиш към него и малко целесъобразност.
Persian
26/12/2017, 16:35
Зад всяка заповед стои и отговорен за неа.
От такива отговорни, колко хора си отидоха и виновният е отишлият си.
Тарабас
26/12/2017, 16:48
Целесъобразността не е регламентирана със закон, няма как да се носи отговорност заради целесъобразност.
Целесъобразността не е регламентирана със закон, няма как да се носи отговорност заради целесъобразност.
Да, бе. По-долу писах - ако бутна човек, въпреки че съм спазил всички букви на закона, пак ще съм виновен, защото не съм карал със съобразена (т.е. именно целесъобразна скорост). При това при разрешени 50 км/ч съобразената скорост може да е 20 км/ч - ще сметнат, че ако съм бил карал с толкова съм щял да мога да спра. Т.е. спазването на закона не ми дава никаква защита.
Точно такива хора могат да провалят държавата и е добре,че са единици.Никой,никога не е твърдял,че трябва да има само целесъобразност и да липсват закони.Това е анархия.
Това бях написал на Бъдни вечер:
Цитат
Задачата на часовия е да охранява поверения му обект.Трябва да го пази и опази с действията си ,до колкото му позволяват способностите и средствата ,с които разполага.Каква ефективност от охраната му е имало ,въпреки че е загинал?!Въпросният Гюро не е успял да се справи ,въпреки фаталния край на наряда.Със същия успех са можели да поставят там кукла,статуя или плашило някакво.
Това е причината да стане емблема,а не манталитета ни.Преди него и след него е имало загинали войници,но те са реагирали адекватно.
Гюро се е провалил в изпълнение на задачата ,а ние трябва да му се възхищаваме!!
Persian
26/12/2017, 17:54
Не може да не е

Отказ на работника или служителя да изпълнява възложената работа
Чл. 283. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят има право да откаже изпълнението или да преустанови работата, когато възникне сериозна и непосредствена опасност за живота или здравето му, като незабавно уведоми прекия ръководител. В тези случаи продължаването на работата се допуска, само след отстраняване на опасността, по нареждане на работодателя или на непосредствения ръководител.
И още нещо 
Законът за движение по пътищата казва, че автомобилите на спешна медицинска помощ могат да използват звукова и светлинна сигнализация, но това не е лечебно заведение, което спада към структурите на Центъра за спешна медицинска помощ.
Оказва се, че по закон дори и автомобилите да са регистрирани като линейки, частните звена, каквато е и неотложната бърза помощ, нямат право да включват сирени и да преминават на червено.