Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Законът или целесъобразността
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Питето
Първо ми дай име на дребен нарушител, дето да е нарицателно от поне 60 години насам, а после ще ти подскажа нарицателно за какво е. И понеже трудно ще намериш такова име, по времето на Гюро Михайлов България е вървяла напред, а откак минаваме на червен светофар останахме на опашката в Европа. Ха сега вей кърпата и тропай ръченица ( wavetowel2.gif ).
Като се замисля, ако един като Гюро Михайлов се запъне в прокуратурата, или в съда...
Cury
Ми като те блазни славата на Гюро Михайлов няма какво да ти кажа.
А нарицателен пример за дребен нарушител естествено не мога да ти кажа именно, защото е дребен.

П.П. Понеже в спора загубихме общата картина да уточня - аз като цяло спазвам правилата, Например обикалям, за да си вляза вкъщи, макар народът масово да прави забранен ляв завой. Не минавам по еднопосочните улици в квартала, макар народът да го прави. И още такива. И съвсем не апелирам за неспазване на правилата, но има някои, които са безумни. И мисля, че темата е за тях, а не за тотална анархия.
Питето
Обаче не се сещаш за име на дребен нарушител... а липсата на нещо означава нещо. animatedwink.gif
New

Говоря по принцип, а не коментирам конкретни казуси, понеже твоят въпрос беше принципен.
New
Цитат(Бай Иван @ 20/12/2017, 21:19) <{POST_SNAPBACK}>
За сведение в Щатите,на червено е разрешено завиване на дясно ,ако не пречиш на движението.

Не във всички щати, обаче.
New
Важно е дали е в населено място или не, а не дали шосето е първокласно или второкласно, Cury.
Cury
Мислех си, че е съвсем ясно, че става дума за извън града. Поне на всеки, карал по нашите пътища, няма нужда да му се обяснява за какво говорех.
Thursday Next
Цитат(New @ 20/12/2017, 23:58) <{POST_SNAPBACK}>
Важно е дали е в населено място или не, а не дали шосето е първокласно или второкласно, Cury.

Класацията "първокласен" и "второкласен" се отнася само за извънградски пътища.
New
Това не го знаех.
В такъв случай Cury е прав. Първокласен път с ограничение 60 км./час е недомислица. Освен проблемът да е в самия път.
Danel
Цитат(New @ 21/12/2017, 00:39) <{POST_SNAPBACK}>
Това не го знаех.
В такъв случай Cury е прав. Първокласен път с ограничение 60 км./час е недомислица. Освен проблемът да е в самия път.

Недомислици са къстовищата.
Ограничение слагат на всяка отбивка (даже и към черен път), и при: бензиностанции, спирки, повече ПТП и пр. и реално са на всеки километър.
А за кариери, варници и махали обивките задължително са в завои, така подбрани, че да нямаш видимост и от двете страни на пътя.

Питето
Зависи. Ако има включване на страничен път с дъъъъъъълга лента за ускоряване и закона задължава тези от първокласния път да пускат включващите се, наистина е недомислица както писа, но... ако включването е просто един обикновен кръстопът (познато за шофиращите в България), а шофьорите по главния път шофират целесъобразно... е животоспасяващо за двете страни да има ограничение 60 около включването, та тези дето се включват и стартират от 0 да имат шанс да ускорят по-безопасно. Е, сега някой ще пише, че да се направи лента, ама в българско казват "асфалт не се яде". bg.gif
Змей
Бай Ганьо
Андрешко
Героите на Чудомир
Остап Бендер
Паниковски
Плюшкин и другите герои на Гогол
Балзак също е писал по въпроса само, че не съм му фен и споменът ми е смътен - беше някакъв еквивалент на Бай Ганьо animatedwink.gif
Личинка

Тези правила са за да предпазят теб и околните, не закона. Всеки ден четем за такива целесъобразни умници..., като онзиденшния в насрещното на магистралата...
Змей
Ами тя осовата линия не случайно е непрекъсната и сигурно има знак за забрана на изпреварването. Това обикновено се прави на участъци с ограничена видимост и е безумие там да правиш ляв/обратен завой. То здравият разум изисква да имаш видимост за подобна маневра.
Като пешеходец след една ситуация при която на косъм отървах кожата държа сметка за кретени. Нищо, че е червено - напълно е възможно някой кретен да кара в града със сто и повече и да те бутне. Впрочем в часовете с нисък трафик светофарите се изключват и започват да важат само знаците.

Съвсем друг е въпросът, че организацията на движение понякога съвсем не е на ниво и понякога е объркваща
Змей
По принцип е забранено да си простираш гащите на простора на открита тераса и следва да искаш разрешение от главния архитект, че се води промяна на фасадата, но правиш ли го? svirkam si.gif
Цитат(Бай Иван @ 20/12/2017, 20:29) <{POST_SNAPBACK}>
И все пак правилата по-важни ли са от мисълта?

Cury
Цитат(New @ 21/12/2017, 00:39) <{POST_SNAPBACK}>
Това не го знаех.

Не говорим за ограничение 60 км/ч, ограничението по принцип е 90. Ама таман се засилиш и идва някаква бензиностанцийка, отбивка, павилионче и какво ли не и хоп, знак за 60 км/ч през няколко километра. И, естествено, никой не ги спазва. Да не говорим, че има знак за опасен завой и поради това ограничение от 60 км/ч. Да де, ама аз този завой го вземам без никакъв риск и поднасяне с 80 км/ч, защо е този знак?
Cury
Цитат(Змей @ 21/12/2017, 09:17) <{POST_SNAPBACK}>
По принцип е забранено да си простираш гащите на простора на открита тераса и следва да искаш разрешение от главния архитект, че се води промяна на фасадата, но правиш ли го? svirkam si.gif

А не, забранено е, ама по друг параграф. За всичко, което не е трайно монтирано, архитектът няма думата svirkam si.gif

Един пример:

Ей това по-долу е забранено по принцип и трябва да се питат съседи и еахитект (не, че някой пита):

Това обаче можеш да си го направиш без да питаш никого:

Cury
Цитат(Питето @ 20/12/2017, 22:00) <{POST_SNAPBACK}>
Обаче не се сещаш за име на дребен нарушител... а липсата на нещо означава нещо. animatedwink.gif

Андрешко - борец срещу закона в името на целесъобразността/солидарността/съпротивата срещу държавата и каквото се сетиш.
Змей
Специално на отбивките би трябвало да отчиташ риска някой да се появи и да се включи в движението. Ако си с много висока скорост той ще види, че си далеч, ще завие и ти няма да можеш да спреш whistling.gif
Затова винаги едното око в отбивката - ако няма - няма, ако има намаляш и го следиш
wal
Топки е имал,но само те не стигат в конкретния случай.Можел е да не напуска поста си и да се опита да гаси пожара.Не се е сетил и е станал нарицателно.
Cury
Цитат(Змей @ 21/12/2017, 09:57) <{POST_SNAPBACK}>
Затова винаги едното око в отбивката - ако няма - няма, ако има намаляш и го следиш

Нормално, ама знакът е императивен и не се интересува има или няма. А и 90 км не е скорост, с която нещо да стане на прав път с видимост. Освен дето онзи на по-малкия път ще има знак СТОП и трябва да чака.
Thursday Next
Цитат(Cury @ 21/12/2017, 09:30) <{POST_SNAPBACK}>
Да де, ама аз този завой го вземам без никакъв риск и поднасяне с 80 км/ч, защо е този знак?

Защото не само ти караш по тоя път. Карат и хора, които не са такива брилянтни шофьори и не могат да вземат завоя с 80. Разбира се, винаги можеш да настояваш да им се забрани да карат по същите пътища, по които и ти, докато не задобреят като теб. А как ще задобреят без да карат вече е техен проблем.
Cury
Това изобщо не е добър отговор.
Първо, аз изобщо не съм някой майстор на волана (съвсем нормален шофьор съм) и не карам супер коли. Някой разли състезател може би ще вземе този завой не с 80, а със 120. Но аз нарочно дава пример със себе си.
И второ, знакът дава максималната скорост, а не задължителната скорост. То затова младите шофьори, знаейки че са такива, карат навсякъде по-бавно отколкото е разрешено, а не се суркат със 140 по магистралата, нали? А по твоята логика би трябвало, защото знакът показва толкова...
krem-karamel
Понеже си знам, че в много от случаите действам машинално, предпочитам да превръщам правилата в навици и ги спазвам. Когато стана по-осъзната и акълът ми е само в действието, което извършвам, тогава може да си позволя целесъобразни "интерпретации". animatedwink.gif
Cury
Естествено, че нарушаването на правилата може да става само в определени случаи. Например при нас има светофар, чиито ритъм познавам перфектно и знам, че след като мине трамваят аз мога да пресека съвсем безопасно и даже става по-добре, защото зеленото за пешеходци светва 30 секунди след това и тогава тръгват и колите за ляв завой и някои чакат (бавя ги), а други не чакат и рискувам да ме сгазят, макар да пресичам на зелено. А на червеното е съвсем безопасно.
Когато пресичам на непознато кръстовище обаче си чакам, защото не знам от къде може да дойде опасността. Много хора например гледат наляво и надясно и решават, че е чисто, но не виждат коли, идващи от завой например.
Thursday Next
Цитат
То затова младите шофьори, знаейки че са такива, карат навсякъде по-бавно отколкото е разрешено, а не се суркат със 140 по магистралата, нали?

http://dnesplus.bg/News.aspx?n=799175

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/inc...kolko-koli.html

http://www.168chasa.bg/article/6496075

https://dariknews.bg/regioni/varna/mlad-sho...riiatel-2057169

https://nova.bg/news/view/2015/06/23/115648...83%D1%81%D0%B5/

В това отношение в България най-широка е ножицата между самооценката и реалните способности.

Разбира се, че знакът дава максимална разрешена скорост, къде видя да твърдя обратното? Той е сложен там с плахата надежда, че някой такъв юнак с книжка на два петъка все пак няма да се опита да изправи завоя, а ще намали. Може би в твой интерес може ГУП да бъдат убедени да сложат допълнителна табела на подобни ограничения - "Отнася се за шофьори под 25 години, както и за такива с над 0,5 промила".

Наистина не разбирам тази абсолютно безпредметна казуистика. Правилата, предвидени в закона, са тези. Те се спазват. Няма смисъл да се коментира при какви условия "може" да се нарушат. Защото просто не може! И три коша оправдания да си измислиш, пак не може.
Persian
Цитат(krem-karamel @ 21/12/2017, 12:55) <{POST_SNAPBACK}>
предпочитам да превръщам правилата в навици и ги спазвам

Това е много добре, но правилата трябва правилно да се превръщат в навици, защото не може някой да се бие в гърдите, че е 20 години шофьор на място, а да не знае елементарни правила, като някои мои приятелки.

Ти шофьорка ли си smile.gif
Кажи ми кой е с предимство, но не по картинката, а подобно на нея:
Пътят е същият, но до синята кола има трамвайна линия, която завива надясно.

Ето така, но с трамвайна линия.
Cury
Факт е, че се нарушават масово. Ако бяха по-малко и само изпълними и разумни щяха да се спазват в много по-голяма степен. Прочети "Малкия принц", там много добре е казано.
krem-karamel
С трамвайните линии не съм наясно. Просто не живея в град с трамваи и не съм била шофьор в такива. Иначе по картинката е лесно.
New
Извинявам се, съвсем забравих, че говорим за път, който се състои само от едно платно в едната посока.
Да, ограничението е съвсем разумно, в такъв случай, дори силно наложително.
Бай Иван
Не обичам да грача.Други го правят по-добре от мен.Целта на темата беше да се провери ,до каква степен българина е подчинен на правилника.Проявява ли творчество, или страха от наказание е сковала мисълта му.Честно казано съчувствам им на онези берлинчани ,които безропотно чакат да се отремонтира светофара ,за да преминат на другия тротоар.
Бай Иван
Това на което викаш бяла държава,аз му казвам полицейска държава.Нарисувана ти е пътечката по която да вървиш,и а, си залитнал и в кереча.
Бай Иван
Не,но и никой няма да те осъди ,защото законът/ако наистина има такъв /е глупав.Колко от българите имат сушилни?Къде да си сушат прането?Въобще някой мисли ли като копира чуждите закони?
Бай Иван
При наличието на ненаказани едри нарушители,да наказваш дребни е ...конфликт на интереси.Симулираш дейност.
Persian
Цитат(krem-karamel @ 21/12/2017, 14:34) <{POST_SNAPBACK}>
С трамвайните линии не съм наясно.

Напротив, наясно си, но избърза с отговора, защото е трамвайна а не влакова. smile.gif
Релсов път. smile.gif

На картинката е 2,3,1 а с линията става 3,1,2
Бай Иван
+1.Мога да допълня и с друг случай.На пешеходна пътека изчаквам колата ,за да не я карам да спира.Давам вид че нямам намерение да пресичам.
Cury
Aми опъваш простора на нивото на парапета и си простираш така. Отвън нищо не се вижда. Ние поне така правим у дома.
krem-karamel
Цитат(Persian @ 21/12/2017, 16:19) <{POST_SNAPBACK}>
Напротив, наясно си, но избърза с отговора, защото е трамвайна а не влакова. smile.gif
Релсов път. smile.gif

Защо спориш? Наистина не знам. Какво значение има линията, като няма трамвай на нея?
Бай Иван
Че кое му е целесъобразното.Това си е престъление ,да застрашиш чужд живот.Моля ви правете разлика м/у рисковите случаи и тези с явна безопасност.
Бай Иван
Съвсем друг е въпросът, че организацията на движение понякога съвсем не е на ниво и понякога е объркваща
Скоро във фейса дискутирахме задача от листовка,в която регулацията на кръстовище не осигуряваше безконтактно преминаване.И с знаци и без знаци реда на преминаване е един и същ.
Persian
Цитат(krem-karamel @ 21/12/2017, 16:32) <{POST_SNAPBACK}>
Какво значение има линията, като няма трамвай на нея?

Дава на едни предимство, на други не
Кола 3 се движи заедно с линията, затова минава първа.
Кола 1, също се движи с линията, но трябва да завие на ляво и изчаква кола 3, а кола 2 трябва да изчака 3 и 1
Alexfield
Завоя ти може да го вземеш с 80 км/ч, но ТИР-а 20 тона може и да не го вземе с 80 и да се натресе върху теб. Автобуса с деца, тръгнали на екскурзия дали ще го вземе?
Изобщо не трябва да гледаш на пътните знаци само от твоята камбанария. Не си сам на пътя. Ти си участник в движението. А като такъв, трябва да се съобразяваш и с другите участници. Защото искаш камионът да ти зареди магазина с хранителни стоки. Защото искаш детето ти да отиде на екскурзия и да се върне живо и здраво.
Thursday Next
Цитат(Cury @ 21/12/2017, 14:50) <{POST_SNAPBACK}>
Факт е, че се нарушават масово. Ако бяха по-малко и само изпълними и разумни щяха да се спазват в много по-голяма степен. Прочети "Малкия принц", там много добре е казано.

Нарушават се масово в България, другаде се спазват масово. Статистиките за ПТП и смъртността на пътя ще ти покажат много по-добре от мен коя е печелившата стратегия.

Като смяташ едно правило за неразумно и неуместно, заставаш и се бориш за промяната му, не го нарушаваш. Това е принципът. А ти какво правиш? Мъчиш се да измислиш правила за това кога е позволено да се нарушават правилата.

Чела съм "Малкия принц" на три езика. Няма нищо общо със ЗДП и ППЗДП.
Cury
Явно толкова си го и чела, ако ще и на десет езика да е. И да, няма общо със ЗДП, разбира се. Но има общо с принципа да се издават разумни и изпълними заповеди.

Цитат
Защото царят извънредно много държеше неговия авторитет да бъде уважаван. Той не можеше да търпи неподчинение. Той бе абсолютен монарх. Но тъй като беше много добър, даваше разумни заповеди.

„Ако заповядам — казваше той обикновено, — ако заповядам на някой генерал да се превърне на морска птица и ако генералът не се подчини, генералът няма да бъде виновен. Виновен ще бъда аз.“

П.П.
Имах си едно време принцип да не отговарям на твои постове, но за съжаление съм се залисал и съм го нарушил. Няма да се повтори повече. И от девет дерета вода да донесеш аз съм до тук.
Thursday Next
Знам за какво говориш, но то просто няма нищо общо в случая. Закон не се създава, за да може законодателят да трупа авторитет.

Отговаряш, я, ти пишеш наред и не гледаш на кого, защото те е натиснала скуката на отегчената домакиня. Ако спреш да пишеш, ще почнеш да си навиваш ролки и да се лакираш. laughing.gif
Thursday Next
Цитат(Бай Иван @ 21/12/2017, 15:55) <{POST_SNAPBACK}>
Проявява ли творчество, или страха от наказание е сковала мисълта му.

Да направиш обратен завой на двойна непрекъсната линия е творчество??? Леле, жива да не бех, дето вика Мак ... 406.gif
Горския
Цитат(Бай Иван @ 21/12/2017, 16:02) <{POST_SNAPBACK}>
Това на което викаш бяла държава,аз му казвам полицейска държава.Нарисувана ти е пътечката по която да вървиш,и а, си залитнал и в кереча.

Значи, за да не е полицейска държавата, трябва да се спазва принципа : "Законът е врата в полето, само глупаците минават през нея!"

Не че подобно разсъждаващи няма и другаде, ама четейки тази тема, ми се струва, че в България са прекалено много!
Persian
Цитат(Горския @ 22/12/2017, 21:32) <{POST_SNAPBACK}>
четейки тази тема, ми се струва, че в България са прекалено много!

Споко, все пак говорим за места и във време където няма живо пиле.
Да направиш сега завой, вместо след километър или пет и да минеш на светофар, където си само ти и светофара. smile.gif

Мен друго ми се струва, което е извън темата, че в България са прекалено много, които не са си изкарали книжките по стандартният начин.
Демек, девет от десет жени са се изтрескали и поне седем от десет мъже са си ги купили.

Това е лично мое мнение от наблюдения.
Не знам как може да се дава книжка на човек, който нито може да кара, нито знае правилника.
D-rA
Цитат(Persian @ 22/12/2017, 22:24) <{POST_SNAPBACK}>
Демек, девет от десет жени са се изтрескали и поне седем от десет мъже са си ги купили.

Ауу май си фен на Ламбо а sunbathing.gif
New
Цитат(Бай Иван @ 21/12/2017, 17:02) <{POST_SNAPBACK}>

Не можеш да си представиш колко е приятно да живее човек в полицейска държава. Всичко е ясно и просто, масово се спазват правилата и нямаш никаква грижа, че някой щял да те настъпи без да се извини за това, и да си плати, естествено. Да му мислят престъпниците.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.