stivansand
29/01/2018, 10:08
Здравейте!
Напоследък се вдига много шум по този въпрос. Признавам, че по ред причини не успях да се запозная с пълния и оригинален текст на конвенцията. Така че ми е любопитно какво мислите по въпроса: Наистина ли е заложен капан в този документ, за който твърдят, че касае единствено и само насилието над жените и децата? Така ли е наистина?
От това, което слушам по темата, не мога да си изградя категорично мнение. От една страна са нужни действително по-категорични мерки, законодателни и други, за да се намали насилието над жените и децата. То си ги и има в нашата конституция и законодателство. А че не се спазват, е факт. Едва ли с подобни конвенции това ще се промени. Няма спор по това. Тогава? Защо толкова ни натискат да я приемем? От друга не разбирам примерно какво общо има насилието над жени и деца с някакъв социален или друг пол? И защо децата ни от най-ранна възраст трябва да бъдат възпитавани, а умовете им обработвани в посока на такива крайности? По мое мнение темата се преекспонира, най-вече политически. Но не за това говоря. Биологичната природа на децата така или иначе ще има последна думата, момченцата ще станат все пак мъже, а момиченцата жени, поне повечето. Изключения има и винаги ще има, но те не са решаващи, поне доскоро. Въпросът нормални ли са? С директиви като тази обаче везните може да наклонят в опасна и неконтролируема посока. В смисъл, че когато се върви срещу биологичните закони и умовете на невръстни деца се препрограмират в посока опасна за обществото и самите тях, тогава вече може да стане страшно. Отива се в аморални и извратени територии, чужди на народопсихологията и здравия човешки разум. Пак питам: Какво общо може да има между някакъв измислен социален или трети пол, и насилието над жени и деца? Който иска да е обратен, хомо, травестит или педофил, и сега си е такъв. Защо толкова държат някои това да се узаконява? Че и насърчава! За да се развращават децата ни и обществото ни ли? Това ли е идеята?
Ако е така, да се приеме отделна конвенция за половете, за обратните, педофилите и т. н. И който иска да я подписва. Тогава този спор ще е излишен. Защо това трябва да се свързва с насилието над хората и с възпитанието на децата, и то с цел да бъдат научени да приемат тези извращения като нещо нормално?
На всички стана ясно дотук, че ако текстовете за т. нар. социален или трети пол и възпитанието на децата в училище в същата посока ги няма, то не е никакъв проблем конвенцията да бъде приета. Не малка част от страните, които са я приели, са прибавили съпътстваща декларация отхвърляща точно тези текстове. Кой и защо се опитва да ни ги пробутва покрай благородната идея срещу насилието над жените и децата? Мастити европейски медиатори неистово твърдят, че преводът май бил сбъркан, че нямало връзка с никакъв трети пол, и дрън-дрън. Ми като е така, да ги махнат от конвенцията спорните текстове, и готово, ще я подпишем. Какъв е проблемът?
Смятате ли за нормално децата ви да бъдат възпитавани и обучавани в клас в тази посока - че има и други полове освен биологичния, и че е нормално човек сам да решава какъв е полът му, че е приемливо и морално мъжете да стават жени, а жените мъже, и т. н.? В крайна сметка има ли друг пол освен биологичния? Доскоро капацитети твърдяха, че хомосексуализмът е болестно състояние и аморално, противоестествено поведение. Защо се опитват да представят това като нормално, че и да пълнят главите на децата с подобни идеи? Бързам да уточня, че нямам нищо против всеки да определя сам своята сексуална ориентация, то така или иначе е факт. Личен избор. Въпросът е защо нещо извратено и противоестествено трябва да се представи като нормално и приемливо за обществото? А децата ни да бъдат обработвани от малки да приемат тези извратени неща и така насърчавани дори да правят подобен избор, изгубили правилната, моралната и природна ориентация за собствената си биологична идентичност?
Накрая като вярващ човек ще припомня категоричното послание на библията по въпроса за половете, а то e: "Мъжко и женско ги създаде... мъж и жена"! Явно някои сили и хора се опитват да се намесват и в Божиите дела, така се получава. За мен поне нещата са ясни: И от морална, и от природна, биологична, и от духовна гледна точка няма други полове, освен биологичните - на мъжа и жената. Всичко останало е извратено, аморално и противоестествено. Водещо до морален, духовен и обществен упадък. Може пък точно това да е целта? Така ли е?
Просто нахвърлях някои свои мисли по въпроса, очаквам да прочета и вашите...
biggeorge
29/01/2018, 10:50
Здравейте!
Напоследък се вдига много шум по този въпрос. Признавам, че по ред причини не успях да се запозная с пълния и оригинален текст на конвенцията.
Просто нахвърлях някои свои мисли по въпроса, очаквам да прочета и вашите...
Ето ти пълният текст, запознай се с него и после коментирай:
Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие
Thursday Next
29/01/2018, 10:55
Цитат
Признавам, че по ред причини не успях да се запозная с пълния и оригинален текст на конвенцията.
Запознай се и тогава ела да си говорим. Оригиналите са два - английски и френски. Поне имаш избор.
Бай Ганьо
29/01/2018, 11:00
За да си ядеш пържолата на спокойствие, трябва да хвърляш кокалите на помиярите да се джавкат ени други.
В случая се джафкаме за нищо-не дори за кокал.
Толкова низко паднахме.
Тарабас
29/01/2018, 11:22
Изключително сложен проблем. Сооред мен зад всичко това се крие план за затриване на нацията. И това от сили които са в сянка. Има хора, които не могат да се примирят с факта, че сме високо интелигентна нация, че играем хора в ледени реки, че имаме над 100 народни хора и най-хубавите рецепти за лютеница, сърми и наденици. Имаме най-хубавите трибагреници, никога не попадали във вражески ръце.
Искат да направят от децата педалчета и да ни покварят. И успяват. Господ глави да ние даде, и ние да ги ползваме единствено и само за да си чистим ушите с клечка след къпане, да си стрижем косата и да си червисваме джуките си е постижение.
Alexfield
29/01/2018, 11:52
Кратък отговор: Нищо не си разбрал. Малко четеш. Много пишеш.
stivansand
29/01/2018, 12:13
Току що я прочетох. Направих си труда.
Всичко би изглеждало о кей, ако не бяха трите спорни члена от конвенцията, които и мен ме смутиха и озадачиха. Поне три са, може да има и други, които могат да се тълкуват многозначно. Ето ги:
Член 3 — Определения
За целите на настоящата Конвенция:
.....................
в. „пол“ означава СОЦИАЛНО изградени роли, поведения, дейности и характеристики,
които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;
"Член 12 — Общи задължения
1 Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на промени в социалните
и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на
предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на идеята за
малоценност на жените или на СТЕРЕОТИПНИ роли за жените и мъжете."
"Член 14 — Образование
1 Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на
съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси
като равнопоставеност между жените и мъжете, НЕСТЕРЕОТИПНИ* роли на пола, взаимно
уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения,
насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в
официалните учебни програми и на всички образователни равнища."
*Курсивът мой
Та, ако зависеше от мен, с огромно желание бих подписал тази конвенция, но само ако горните три члена бъдат премахнати. Не обяснявани, тълкувани, и т. н. А премахнати! Просто и ясно. Мисля всички разумни хора биха ме подкрепили в това. За същото са и споровете, и цялата врява по темата.
Thursday Next
29/01/2018, 13:26
Та, ако зависеше от мен, с огромно желание бих подписал тази конвенция, но само ако горните три члена бъдат премахнати. Не обяснявани, тълкувани, и т. н. А премахнати! Просто и ясно. Мисля всички разумни хора биха ме подкрепили в това. За същото са и споровете, и цялата врява по темата.
Предполагам, че под "курсив" имаш предвид "главни букви".
И пак нищо не си разбрал. И знаеш ли защо? Защото и ти, като всички, вряскащи по тия членове, мислят с тамдолието си, а не с главите. Нестереотипна роля не означава гримиран мъж с токчета, а означава мъж възпитател в детска градина и жена автомонтьор. Никой не ви е виновен, че от жестока сексуална фрустрираност избивате все към другите тълкувания. Най-малко битите жени са ви виновни.
А споровете и цялата врява са за това, че трябваше да ви накарат да гледате другаде и да се джафкате за съдържимото на хорските гащи, докато си навържат далаверите.
Alexfield
29/01/2018, 13:37
Например:
- Министерски съвет разреши сеч и строителство върху 48% от територията на Пирин.
- Частни охранители ще могат да пазят градовете и селата и да задържат нарушители.
- Миналите доброволна казарма ще получават с предимство държавна работа.
Шумът около тая конвенциа отвлича вниманието на хората от най-съществения им проблем. А той е ниските доходи.
Marbella
29/01/2018, 14:24
Аз проблем с тия три думи не виждам, освен ако не ги разглеждаш на през призмата на всички глупости, които се изприказваха напоследък.
Искаш или не, човек освен биология, е и социално същество. В резултат на това той има определени социални роли, функции, стереотипи, очаквания и изисквания и пр. Т.е. искаш или не, човек има и друга идентичност освен мъж-жена. Как ще бъде наречена тя, е съвсем друга тема.
За да не се притесняваш как така ще ти пришиват някаква нова идентичност, социален пол или джендър. ще ти кажа, че си се сдобил с нея в момента, в който са ти нахлузили сините ританки и са ти купили първото камионче. Очевидно е, че си оцелял, продължавай все така.
Защо само в България се обсъжда тази конвенция?
Чувствам че не съм в час.
Thursday Next
29/01/2018, 14:35
Защо само в България се обсъжда тази конвенция?
Чувствам че не съм в час.
Щото само в България всеки разбира от футбол и политика.
А, оказва се, че напоследък всеки разбира
и от още няколко неща.
Личинка
29/01/2018, 14:57
Предполагам, че под "курсив" имаш предвид "главни букви".
И пак нищо не си разбрал. И знаеш ли защо? Защото и ти, като всички, вряскащи по тия членове, мислят с тамдолието си, а не с главите. Нестереотипна роля не означава гримиран мъж с токчета, а означава мъж възпитател в детска градина и жена автомонтьор. Никой не ви е виновен, че от жестока сексуална фрустрираност избивате все към другите тълкувания. Най-малко битите жени са ви виновни.
А споровете и цялата врява са за това, че трябваше да ви накарат да гледате другаде и да се джафкате за съдържимото на хорските гащи, докато си навържат далаверите.
Ами точно пък у нас няма такава дискриминация кой да е автомонтьор, кранист, учител, фризьор и пр. Нито пък има женско обрязване и стереотипи за жената домакиня. Щом някой може да я върши работата и желае да я работи си я работи. Отделно, че самата конвенция е дискриминационна - защо ще защитава само жени и деца, къде са старците, мъжете. Само миналата седмица деца пребиха и убиха възрастни, те не са ли жертви? Щом е насилие, то е престъпление, без значение към кого, от кого и защо. А самата конвенция предполага промени в законодателство, държавно финансиране на НПО-та и контролни органи, мониторинг и глоби.
Бай Ганьо
29/01/2018, 15:35
Тези конвенции, декларации, доклади, препоръки и тем подобни административни дрисни са нищо друго, освен отчитане на дейност на политически чиновнически бюрократи, които освен да ръсят празни безсмислени клишета друго така или иначе не могат да правят.
Напълних с поста с отвратителни тавтологии.
Thursday Next
29/01/2018, 16:54
Личо, ще се изненадаш каква част от битите жени са били бити щото не са изгладили риза както трябва, или що не са сервирали салатата и ракията достатъчно бързо. Това ако не са стереотипи, здраве му кажи. Освен това нали зорът е разните амуджи, които идват откъде ли не, да им бъде наложен нашият културен модел, а не те да си влачат техния и да си мислят, че може да си пребият жената, задето е излязла сама от къщи или задето иска да учи/работи. Само щото там, откъдето те идват, на жените тия работи не са им позволени.
За старците мисля да не засягам. Точно от теб не очавах да се изцепиш като Илияна Раева, дето ревна, че тая конвенция била кофти, щото не разглеждала насилието срещу животни.
Цитат
А самата конвенция предполага промени в законодателство
Да, ще се наложи. Според специалисти нашият закон срещу битовото насилие дори не го разглежда като криминално деяние, а като административно нарушение. Не знам теб това дали те устройва. Не знам ти дали си чувала за кризисни центрове, които да са в състояние да приемат побягнала посред нощ от къщи и пребита жена и да я подслонят за няколко дни, докато полицията си начеше топките и благоволи да отстрани насилника. Аз не съм чувала. Къде да идат тия жени, които често са и с малки деца? Какво да правят? Имах такъв случай със сестрата на близък приятел - нейният мъж (вече бивш, слава богу) по едно време на всяко напиване ги гонеше посред нощ, нея и двете деца, да стоят навън до контейнерите. И така цяла нощ. Къде да иде?
klik_kibik
29/01/2018, 17:29
Искат да направят от децата педалчета и да ни покварят.
Къде го пише това в конвенцията - би ли извадил цитат?
Търсих автоматично на хомосексуалист и такава дума не ми намери. Не съм прочел целия текст - признавам... ама не ми намира думите "джендър" и "хомосексуалист", които са твърде нашумели по темата. Имам чуството, че твърде много се спекулира. Хомосексуализма разбирам, че е генетичен и хормонален проблем... т.е. няма как нормален човек да стане хомосексуалист. Не е въпрос на желание а на здраве.
klik_kibik
29/01/2018, 17:33
След обяснението на думата пол не видях към поясненията думата "анатомични". Т.е. полът не е само социален и т.н. ами и анатомична даденост.
Личинка
29/01/2018, 17:48
И тая конвенция ще оправи нещата ли? Имаме си закони, които просто трябва да се спазват и наказват престъпниците, а тва с конвенции не става. Просто ще е поредната безумна и скъпа бюрокращина от типа на правите краставици...
Alexfield
29/01/2018, 18:00
Една хубава статия, която обяснява, какво точно се случи. Защо беше тази истерия около ратифицирането на тази конвенция.
https://clubz.bg/63499-mitichniqt_koj_e_kre...me_ot_nato_i_es
klik_kibik
29/01/2018, 18:08
Ако това е истина - не съм изненадан - обаче тяхното е обречено на неуспех. Просто няма начин при мнозинство за НАТО и ЕС и малцинство за Русия и някакъв Евразийски съюз. Ще стъпят на тесла руснаците. Просто явно не знаят, че си имат работа с българи.
Thursday Next
29/01/2018, 18:13
И тая конвенция ще оправи нещата ли? Имаме си закони, които просто трябва да се спазват и наказват престъпниците, а тва с конвенции не става. Просто ще е поредната безумна и скъпа бюрокращина от типа на правите краставици...
Дето рекъл Ганьо в оня виц, е нали все отнякъде трябва да се почне! Ти откъде предлагаш да се почне, за да започне да се спазва влезлият в сила още през 2005 г. национален закон? Как може да се внуши на полиция и съд, че трябва да го прилагат своевременно и стриктно? Ако България е страна по международна конвенция, поне страхът да не ни разнасят пред ЕСПЧ ще пришпори тук-там някого, т.е. макар и бавно, нещата ще тръгнат в някаква посока. Щото за момента са в подкрушието.
Колко скъпо са излезли на българския данъкоплатец кривите краставици, можеш ли някаква приблизителна цифра да посочиш? Или поне собствена приблизителна оценка да дадеш?
Thursday Next
29/01/2018, 18:18
След обяснението на думата пол не видях към поясненията думата "анатомични". Т.е. полът не е само социален и т.н. ами и анатомична даденост.
Аз много бих се разтревожила, ако такъв тип международни документи почнат да ми се занимават с анатомията, а ти? Това би развързало ръцете на правоприлагащите органи да ти събуват гащите всеки път, когато упражняват задължението си за контрол на спазването на конвенцията. Аз лично не съм навита, за тебе не знам.
stivansand
29/01/2018, 18:20
О кей, може и да е така, не споря.
Всъщност главният спор е друг, доколкото разбрах - че точно с подобна неясна терминология се подготвя, повтарям, подготвя се почвата за нещо по-лошо и страшно от морална, духовна и всякаква друга гледна точка. Примерно за еднополови бракове, разрешение да осиновяват и гледат деца тези, открито прокламиране на нестандартни да ги наречем сексуални наклонности, и т. н., и т. н. Дори да се изучават от малки деца в училище! Не познавам родител у нас, който би се съгласил с това. Ти познаваш ли?
И, да, признавам - аз съм консервативно настроен спрямо тези "модерни" въведения, и то като законодателно наложени вече. Кой ще защити примерно моите права да не гледам как по уличите свободно се развяват обратни, ексибиционисти, и др.? Или по медиите да ме заливат с подобна помия! Ние, вярващите в традиционните ценности нямаме ли права? Като вярващ човек съм абсолютно против това да стане. Като такъв смятам, че полът не е социално определен, а е единствено биологична даденост. Всичко друго е лъжа, аморалност, поквара и деградация. Който избира или има различна от стандартната, биологичната, нормалната или бих я нарекъл моралната сексуална ориентация, да си я практикува и показва вкъщи, далече от очите на обществото. Особено пък от тези на децата!
Какъв е проблемът тези две-три спорни точки да бъдат извадени от конвенцията? Никакъв. Тогава никой няма да има против да бъде гласувана, нали. Смислово няма да я променят с нищо. Само че е факт, че в нея волно или целенасочено е вкаран троянски кон, като стъпка за проникване в нашето и не само нашето общество на ценности и мироглед чужди на народа, вярата и традициите ни. За това става дума.
klik_kibik
29/01/2018, 18:25
И аз не съм навит, но когато става дума за пол - не бива да се споменават само социални признаци ами и анатомични - както си е и реално. Разбирам забележката - ама то някак се подразбира а в документа не се споменават анатомични а само социални признаци.
Thursday Next
29/01/2018, 18:40
И аз не съм навит, но когато става дума за пол - не бива да се споменават само социални признаци ами и анатомични - както си е и реално. Разбирам забележката - ама то някак се подразбира а в документа не се споменават анатомични а само социални признаци.
Погледни най-отгоре над определенията. Там пише:
"За целите на тази конвенция"
Не виждам да пише
"За целите на учебниците по биология за средните училища и помагалата за студенти по медицина"
Разбираш ли посланието на това уточнение? Ако не, да споделя как го виждам аз?
Thursday Next
29/01/2018, 18:49
Всъщност главният спор е друг, доколкото разбрах - че точно с подобна неясна терминология се подготвя, повтарям, подготвя се почвата за нещо по-лошо и страшно от морална, духовна и всякаква друга гледна точка. Примерно за еднополови бракове, разрешение да осиновяват и гледат деца тези, открито прокламиране на нестандартни да ги наречем сексуални наклонности, и т. н., и т. н. Дори да се изучават от малки деца в училище! Не познавам родител у нас, който би се съгласил с това. Ти познаваш ли?
И, да, признавам - аз съм консервативно настроен спрямо тези "модерни" въведения, и то като законодателно наложени вече. Кой ще защити примерно моите права да не гледам как по уличите свободно се развяват обратни, ексибиционисти, и др.? Или по медиите да ме заливат с подобна помия! Ние, вярващите в традиционните ценности нямаме ли права? Като вярващ човек съм абсолютно против това да стане. Като такъв смятам, че полът не е социално определен, а е единствено биологична даденост. Всичко друго е лъжа, аморалност, поквара и деградация. Който избира или има различна от стандартната, биологичната, нормалната или бих я нарекъл моралната сексуална ориентация, да си я практикува и показва вкъщи, далече от очите на обществото. Особено пък от тези на децата!
Какъв е проблемът тези две-три спорни точки да бъдат извадени от конвенцията? Никакъв. Тогава никой няма да има против да бъде гласувана, нали. Смислово няма да я променят с нищо. Само че е факт, че в нея волно или целенасочено е вкаран троянски кон, като стъпка за проникване в нашето и не само нашето общество на ценности и мироглед чужди на народа, вярата и традициите ни. За това става дума.
Да, това е феноменалната простотия, която изръсиха тумба нискочели патрЕоти, само не знам защо толкова народ тръгна да я повтаря.
Къде пише нещо за еднополови бракове? Къде пише нещо за осиновяване на деца от еднополови двойки? Виждаш ли това някъде в текста? Лъжа, поквара, аморалност и деградация е да се възползваш от незавидното положение на жертвите на домашно насилие, за да трупаш рейтинг, раздухвайки измислени проблеми.
Проблемът, драги ми Стиви, е че тази конвенция е ратифицирана от 28 държави ПО ТОЗИ НАЧИН, и ти не можеш да решиш ей сега пост фактум да си извадиш квото не ти харесва. Като член на Съвета на Европа България е участвала в обсъжданията и работата по този документ, и то години. Ако е имало възражения, да са ги казали тогава. Сега мандалото хлопна.
В нашето общество много отдавна са проникнали ценности и мироглед, чужди на вярата и традициите ни. Пусни си коя да е от трите "Планети", на които гордо стои България, пусни си Азис, и ще ги видиш. Сега седнал да ми се тревожи, моля ти се.
Alexfield
29/01/2018, 18:50
Съкратил си писането - похвално.
Нека разгледаме пример, от който тази конвенция ще предпазва - домашно насилие:
Мъж се прибира от работа. Жена му не работи - в майчинство е.
Влиза през вратата и се нервира, че салатата е нарязана бавно (ти какво правиш цял ден?), че ракията е топла (толкова ли си тъпа, че не сия сложила в хладилника/фризера).
Следват шамари и изхвърляне пред вратата. Родителите на жената са в друг град или са починали.
Първи въпрос: Какво трябва да направи жената в този случай?
Втори въпрос: Къде тук виждаш легализиране на гей-бракове?
П.П. Бъди кратък.
Личинка
29/01/2018, 18:51
И как конвенцията ще оправи спазването на законите, които имаме срещу насилието? Не конвенция, ами и Господ да слезе, все тая... Докато не измре тъпата нация, няма да се промени нищо.
Личинка
29/01/2018, 18:53
Каквото ще направи и със и без конвенция - отива в полицията... и се надява, че шси гледат работата.
Alexfield
29/01/2018, 19:01
Да. Като спрат еврофондовете за догонване - кохезионни и ние никой не сме догонили, защото са откраднати? Какво правим?
ГЕРБ спират да се бият в гърдите с построените магистрали, а България Фалира за 3-ти път от 1989-та.
И какво става? БНО Шипка (обучени вече в добровлни казарми) казват, че това вече на нищо не прилича и правят военен преврат. Какво ще стане после - никой не знае. Но можем да се сетим, защото имаме примери в района: ДНР, ЛНР, Крим, Transnistria (Приднестровие):
Я камилата, я камиларят...
Alexfield
29/01/2018, 19:02
Вземат ѝ показания - 1-2-3 часа (а та е с бебе). И после окаречао... И?
Thursday Next
29/01/2018, 19:03
И как конвенцията ще оправи спазването на законите, които имаме срещу насилието? Не конвенция, ами и Господ да слезе, все тая... Докато не измре тъпата нация, няма да се промени нищо.
Никак не ми се иска да споделям твоя песимисъм, но разбирам откъде идва. И имам все по-малко аргументи "против".
В този ред на мисли, но в по-весела нотка, след като така или иначе единствената оправия е умирачката, тогава със или без еднополови бракове, кво значение има изобщо? Както казва котаракът Румен, всичкищеомрем.
Личинка
29/01/2018, 19:19
Вземат ѝ показания - 1-2-3 часа (а та е с бебе). И после окаречао... И?
И кво, с конвенция пак също, само че ще дава показания, разказва и преразказва 6, а не 3ч. за да имитират дейност емисарите от НПО-тата.
Пак същото, но до време - докато се изградят работещи структури за борба с домашното насилие. Но за да се случи това, първо винаги е нужно да има законова уредба. Без такава, без установени норми, никой нищо не може да легитимира.
klik_kibik
29/01/2018, 19:59
EС има нужда от нас - чисто геополитически (иначе нямаше да сторят така че да ни приемат)... тъй де - защо да ни приемат ако нямат нужда от нас. От друга страна на руснаците открай време също им трябваме - пак чисто геополитически... иначе за какво да се домогват до нас през всичките тези години (за какво да водят войни за да ни "освобождават")?!
Странното е, че и американците имат нужда от нас - за противоракетния щит... ама че работа... това е то да си на кръстопът - от една страна си полезен - от друга вреден. Всеки иска да отхапе сочно парче от задника ни - това е то да си на кръстопътя на интересите. Може да е и хубаво но при друго устройство на света - може и да е лошо - като имаме предвид какви сили имаме насреща. Това е майтапът на историята - кво можем да направим полезно за нас - да се сближим поне с две (САЩ и ЕС) от три от страните които искат сочно парче от горепоменатия наш задник за сметка на трета . Изглежда нямаме печеливша стратегия поне в този етап и при това разделение на силите - но това е по-доброто - отколкото да заложим единствено и само на Русия. Ясни са нашите политици - те просто нямат избор или поне правят най-доброто на което са способни за момента.
Тези "Шипка" не могат да направят военен преврат - защото нямат народна подкрепа - те са просто една организация, която прилича на паравоенна. Крим е далеч от нас... няма начин при всички тези интереси в региона. Ние сме на кръстопът, но Украйна не е. България може да фалира много пъти още - но определено ще я има. Който се е захванал с нас не е прокопсал.
Така мисля. Това е според мен.
klik_kibik
29/01/2018, 20:01
Сподели моля. После и аз ще споделя.
klik_kibik
29/01/2018, 20:07
Да поразсъждаваме за въпросната конвенция. Нашите политици могат да си гласуват какво ли не - обаче ние сме минали през около 500 години потисничество и пак сме оцеляли. Да речем, че приемат конвенцията - както се очертава - щото ги натискат. Кво ще стане - ще имаме поредният неработещ закон. Силата на семейната среда е тази истинска сила, която възпитава и е ВЪЗПИТАВАЛА през тежките години на потисничество. Няма значение какви закони приемат ако хората просто спазват традициите си. А те определено го правят и определено като че ли не искат никой да им налага нищо. Абе ние сме си българи... с извинение б.м. на говедата, които искат да ни променят - ще ударят на стомана. Потомци сме на хората, минали сме през огън и меч - та това ли. Божеее...
Alexfield
29/01/2018, 20:35
Ще има (ще са задължени да направят) кризисни центрове, които сега ги няма. И по закон не са предвидени. Както казваш, закон има. Дано усещаш разликата.
Понеже ме мързи да пиша дълго и напоително като автора на темата ,помествам мнението на един богослов и преподавател в СУ,с когото съм напълно съгласен.
Ето го.
klik_kibik
29/01/2018, 20:45
Дай конкретен цитат от конвенцията за да говорим.
klik_kibik
29/01/2018, 20:46
Специално за мен богословите не са никакъв фактор.
Специално за мен Калин Янакиев е авторитет.Може би ,защото мненията ни по много въпроси съвпадат.
klik_kibik
29/01/2018, 20:50
E това си е твоя работа. За мен не е.
Thursday Next
29/01/2018, 20:51
Това е стандартна формулировка в международните документи от този тип. Тя уточнява, че при тълкуването и прилагането на съответния документ правна сила имат дадените в него определения. А не определенията в някой речник или Уики, например. След това се дават конкретни определения, които могат дори на моменти да се различават от общоприетото. В случая е абсурдно да се пита защо не се говори за анатомията. Анатомията е факт и не е предмет на регламентиране с международен документ. Затова и това определение изобщо не я коментира, защото не иска да променя нищо в нея и не смята, че тя подлежи на уточняване по какъвто и да било начин.
Marbella
29/01/2018, 20:58
Понеже чете конвенцията, къде виждаш подготвяне на почвата? Терминологията е неясна за този, който много държи да види нещо повече от това, което пише вътре. Но за щастие, това не е художествена литература, а закон.
А ако ми обясниш защо сексуалното възпитание, различните наклонности пр., е по-добре да се научават от улицата, а не в семейството и училището, ама така, че да разбера, ще съм ти благодарна.
Thursday Next
29/01/2018, 21:38
Да поразсъждаваме за въпросната конвенция. Нашите политици могат да си гласуват какво ли не - обаче ние сме минали през около 500 години потисничество и пак сме оцеляли. Да речем, че приемат конвенцията - както се очертава - щото ги натискат. Кво ще стане - ще имаме поредният неработещ закон. Силата на семейната среда е тази истинска сила, която възпитава и е ВЪЗПИТАВАЛА през тежките години на потисничество. Няма значение какви закони приемат ако хората просто спазват традициите си. А те определено го правят и определено като че ли не искат никой да им налага нищо. Абе ние сме си българи... с извинение б.м. на говедата, които искат да ни променят - ще ударят на стомана. Потомци сме на хората, минали сме през огън и меч - та това ли. Божеее...
Ами да поразсъждаваме малко върху традициите си, ама без да ги идеализираме. Я виж кво е писал Елин Пелин през 1905-та:
https://chitanka.info/text/5272-nevesta-nenaИ никой не ни е натискал за тая конвенция да е точно сега, спри да си съчиняваш. Гърция я е подписала през 2011, а още не я е ратифицирала. Между другото, въпреки, че не я е ратифицирала, Гърция прие закон за еднополовите бракове. На който фон целият рев и вой става двойно по-смешен.
И годините не са 500, а 700 - забравяш 200 години византийска власт. Не я научихте тая история тва родолюбците и това си е.
Личинка
29/01/2018, 21:40
Пак същото, но до време - докато се изградят работещи структури за борба с домашното насилие. Но за да се случи това, първо винаги е нужно да има законова уредба. Без такава, без установени норми, никой нищо не може да легитимира.
Ама то си имаме закони, на хартия всичко е перфектно. Да видя в конвенцията някакви бързи процедури, специална и ефективна защита, кризисни центрове... !? Всичката пара е в свирката - имагинерна превенция, информация, "обучения", "закрила" - това е в три изречения, останалите 303 са описание как да се подържат НПО-та, какви права им се гарантират, какъв мониторинг да правят, как да им се плаща...
Всяка измислена организацийка може да обяви, че работи по конвенцията, да иска пари, да прокарва "жертви" и да съди държавата... респ. данъкоплатците.
Личинка
29/01/2018, 21:45
Ще има (ще са задължени да направят) кризисни центрове, които сега ги няма. И по закон не са предвидени. Както казваш, закон има. Дано усещаш разликата.
Ми направи, де... пак по-евтино ще излезе отколкото през препоръките.
Горския
29/01/2018, 21:46
Искат да направят от децата педалчета и да ни покварят.
Къде го пише това в конвенцията - би ли извадил цитат?
Някои имат проблем с хумора и иронията