Личинка
29/01/2018, 21:48
И до там ли опряхме, да ни казва някоя си конвенция кой е мъж и кой жена!?
Thursday Next
29/01/2018, 21:48
Личи, една конвенция не е закон. Наивно е да очакваш от нея конкретни мерки. Тя е международно споразумение, в духа на което се приемат закони. Но когато една държава се обвърже с такъв международен документ, тя приема, че нейните граждани могат да търсят по-висока инстанция, която да ги защити, в случай че държавните органи си чоплят в носа и гледат на другата страна, докато някой нарушава правата им или упражнява насилие върху тях. Идеята е за сритване на държавни институции да си вършат работата като хората.
Thursday Next
29/01/2018, 21:49
Е именно, де. Кибика пита що конвенцията не казва кой е мъж и кой е жена по анатомични признаци. А аз му обясних, че щото не ѝ е това задачата. Я прочети пак кой тропа с краче и настоява конвенцията да определи кой е мъж и кой е жена.
Горския
29/01/2018, 21:57
Стиви, аз имах съмнения, че искрено проповядваш от истинска христианска гледна точка!
Обаче с този постинг всичките ми съмнения изчезнаха : ти си просто "агент на влияние", пета колона на Москва - Кремъл спуска задачката и хоп, Стиви е насреща!
Разговорът с теб е абсолютно безсмислен : за каквото ти плащат и когато ти плащат, затова и пишеш - демонстрация : този ти постинг!
Ами ето, нали виждаш, имаме си закони, ама те само се подритват. Обаче актове от този порядък ни обвързват на международно ниво и хората могат да си търсят правата не само от нашите държавни органи, които често блеят баирите.
Не те разбирам защо си против. Как точно би могла да ни навреди, според теб?
Колкото повече народ е ангажиран с един проблем, толкова по-големи са шансовете той да изчезна, като такъв.
krem-karamel
29/01/2018, 22:12
Ако искаш да навлезеш по-надълбоко, излизайки от скандално-провокативния тон на "ревностно защитаващите моралните ни християнски ценности", прочети
Тази статия и може би ще виждаш малко по-ясно.
Не знаеш за какво пише, ама ще го обсъдиш в детайли...
Горския
29/01/2018, 22:24
Ако искаш да навлезеш по-надълбоко, излизайки от скандално-провокативния тон на "ревностно защитаващите моралните ни християнски ценности", прочети
Тази статия и може би ще виждаш малко по-ясно.

Стиви не иска изобщо "да навлиза дълбоко" - това му поръчват, това "проповядва"
Личинка
29/01/2018, 22:29
Ами ето, нали виждаш, имаме си закони, ама те само се подритват. Обаче актове от този порядък ни обвързват на международно ниво и хората могат да си търсят правата не само от нашите държавни органи, които често блеят баирите.
Не те разбирам защо си против. Как точно би могла да ни навреди, според теб?
Колкото повече народ е ангажиран с един проблем, толкова по-големи са шансовете той да изчезна, като такъв.
На мен няма как да навреди, освен на джоба ни, щото ние ще издържаме яловите бюрократи за куха пропаганда и дейност. А бай МанГал ще продължава да си бие жената, да си жени децата и пр. и ще му е транс пенис конвенцията. Парите, за които се точат някои, ако се дадат за образование, ще имат хилядократно повече ефект. И под образование не визирам приспивни лекции пред двама за отбиване на номера, а качествени промени. На същия принцип се изсмукаха милиарди за ромското включване - е, и?
Всъщност в страните приели конвенцията, промени да има някакви?
Личинка
29/01/2018, 22:38
Личи, една конвенция не е закон. Наивно е да очакваш от нея конкретни мерки. Тя е международно споразумение, в духа на което се приемат закони. Но когато една държава се обвърже с такъв международен документ, тя приема, че нейните граждани могат да търсят по-висока инстанция, която да ги защити, в случай че държавните органи си чоплят в носа и гледат на другата страна, докато някой нарушава правата им или упражнява насилие върху тях. Идеята е за сритване на държавни институции да си вършат работата като хората.
И тогава за кво ни е? Имаме си закони... Ще сритат държавата, ама друг път, колкото досега са я сритвали...
А конвенцията е дискриминационна в същността си, защото за едно и също престъпно деяние налага различни фокус, отношение, ангажиране и правораздаване, в зависимост от "ролята" на жертвата.
Много добре и подробно е изяснено всичко, особено проблемните и за Стиви текстове от Конвенцията.
Разбрах те, ти си просто песимистично настроена. Не виждаш светлина в тунела.
То, като стане така, май няма смисъл изобщо да се прави каквото и да е. Да слагаме въжето на врата, тогава и ...
Е, той не знае какво точно пише, но пък знае какво са му казали, че пише.
Бай Ганьо
29/01/2018, 23:00
Набедихте човека и тва е.

Ае ся да видим как Стиви ще ни докаже, че няма сестра.
По-скоро Конвенцията трябва да докаже, че няма сестра. Първо я набедиха, че има текстове, каквито на практика няма, а след това започнаха да се борят срещу нея, заради тези несъществуващи текстове, а Стиви дори предлага да бъдат махнати.
Цитат
Ми като е така, да ги махнат от конвенцията спорните текстове, и готово, ще я подпишем.
Циркът е пълен!
Alexfield
30/01/2018, 00:00
Е що аз???
Работя ИТ, плащам данъци, не бия жена си...
Точно па аз ще правя кризисен център... Нали държавата ще ми го вземе, както стана с фонда за лечение на деца в чужбина. Неудобен стана нещо...
Marbella
30/01/2018, 00:10
И ти не си я чела. Конвенцията не се интересува дали ти си мъж или жена, бъди сигурна.
klik_kibik
30/01/2018, 06:44
Просто ми направи впечатление, че когато в конвенцията се споменава за пол - не е уточнено че е и по анатомичен признак, но съм склонен да приема доводите ти. Това не бива да е работа на една конвенция.
klik_kibik
30/01/2018, 06:47
Линкът ти не работи. Просто се опитах да изясня ситуацията. Стоя си зад мнението и да те информирам - не съм поддръжник на нито една партия в парламента и извън него. Аз не гласувам по принцип. Това си е мое лично мнение.
Моля, да цитираш коя точно част от текста те притеснява и защо!
Или говориш по инерция како го правят и повечето които изобщо не са прочели текста и не разбират смисъла на конвенцията, водени от масовата психоза която всяват разни всевдодуховни и псевдоморални религиозни и политически водачи, които също не са чели и не проумяват същността на текста.

...
Цитат от Конвенцията:
Като се позовават на основните принципи на международното хуманитарно право и
по-специално на Женевската конвенция (IV) относно закрилата на гражданските лица
по време на война (1949 г.) и допълнителни протоколи I и II към нея (1977 г.);
Като осъждат всички форми на насилие над жени и домашно насилие;
Като отбелязват, че постигането на равнопоставеност между жените и мъжете de jure и
de facto представлява ключов елемент в превенцията на насилието над жени; Като отбелязват, че
насилието над жени е проява на исторически неравнопоставените
властови отношения между жените и мъжете, които са довели до доминация над
жените и дискриминация срещу тях от страна на мъжете, както и до възпрепятстване
на пълния напредък на жените; Като отбелязват с
труктурната природа на насилието над жени като насилие, основано
на пола, както и че насилието над жени е един от основните социални механизми, чрез
които жените са принудително поставени в подчинена позиция спрямо мъжете; Като отбелязват с дълбока загриженост, че
жените и момичетата често са излагани на
сериозни форми на насилие като домашно насилие, сексуален тормоз, изнасилване, 4
принудителен брак, така наречени
„престъпления на честта“ и осакатяване на
гениталиите, които представляват сериозни нарушения на човешките права на жените
и момичетата, както и основна пречка за постигане на равнопоставеност между жените
и мъжете; Като отбелязват продължаващите нарушения на правата на човека в рамките на
въоръжени конфликти, които засягат гражданското население и по-специално жените
под формата на широко разпространени или системни изнасилвания и сексуално
насилие, както и потенциала за нараснало насилие, основано на пола, по време на
конфликтите и след тях;
Като отбелязват, че жените и момичетата са изложени на по-големи рискове от
насилие, основано на пола, отколкото мъжете; Като отбелязват, че
домашното насилие засяга предимно жените, но и мъжете също
могат да бъдат жертви на домашно насилие; Като отбелязват, че д
ецата са жертви на домашно насилие, включително и като
свидетели на насилието в семейството; В стремежа си да създадат една Европа, свободна от насилие над жени и домашно
насилие,
Личинка
30/01/2018, 08:08
И ти не си я чела. Конвенцията не се интересува дали ти си мъж или жена, бъди сигурна.
Именно, за нея пола е социално изградената роля, дейности, поведение...
И къде по-точно се казва това?
Може ли цитат?
Личинка
30/01/2018, 08:23
И къде по-точно се казва това?
Може ли цитат?
В чл. 3 - пол - означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики,
които определено общество смята за подходящи за жен
ите и за мъжете;
В чл. 3 - пол - означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики,
които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;
Е и? Какво те притеснява в този текст?
Няма ли обществото изградени принципи за ролите на мъжа и жената в това общество?
Личинка
30/01/2018, 08:32
Няма ли обществото изградени принципи за ролите на мъжа и жената в това общество?
И ако съм жена кранистка, щангистка няма ли да съм жена? Нали конвенция изисква изкореняване на тези обществено приети роли, а в същото време ги основополага в дефиницията. Ако бабата прасне дядото с точилката - това домашно насилие ли е?
krem-karamel
30/01/2018, 08:35
Стиви не иска изобщо "да навлиза дълбоко" - това му поръчват, това "проповядва"
Стиви, както и много от хората, си изграждат мнението на база медийната и виртуалната помия, която се излива върху нас, под формата на мнения и анализи на предубедени хора.
krem-karamel
30/01/2018, 08:39
Да, и на мен ми се изясниха тези казуси.
И ако съм жена кранистка, щангистка няма ли да съм жена? Нали конвенция изисква изкореняване на тези обществено приети роли, а в същото време ги основополага в дефиницията. Ако бабата прасне дядото с точилката - това домашно насилие ли е?
Тук става въпрос, че жените са изложени на по-големи рискове от насилие, основано на пола, отколкото мъжете.
Цитат
Като отбелязват, че жените и момичетата са изложени на по-големи рискове от
насилие, основано на пола, отколкото мъжете;
Като отбелязват, че домашното насилие засяга предимно жените, но и мъжете също
могат да бъдат жертви на домашно насилие;
Като отбелязват, че децата са жертви на домашно насилие, включително и като
свидетели на насилието в семейството;
Но е странно, че търсите под вола теле, а не виждате ясните послания на тази конвенция.
В 21-ви век, в днешна Европа, все още има насилие над жени и деца. Всяка трета жена в ЕС е била жертва на някаква форма на насилие, съобщава анализ на Евростат, посветен на днешния 25 ноември, определен от ООН като Международен ден за премахването на насилието срещу жени. Около четвърт милион насилствени сексуални престъпления са били регистрирани от полицията в ЕС през м. г., като една трета от тях - близо 80 000 - са били изнасилвания.
...
БЛИЗО 80 ХИЛЯДИ СА БИЛИ ИЗНАСИЛВАНИЯТА В ЕС
От регистрираните близо четвърт милион сексуални посегателства над жени в ЕС през миналата година - близо 80 хиляди са били случаите на изнасилване, отчита анализът на Евростат.
Най-голям брой сексуални посегателства срещу жени и съответно изнасилвания са регистрирани във Великобритания 64 500 случая, от които 35 800 са били изнасилвания, следвани от Германия - 34 300 сексуални посегателства /7 000 изнасилвания/, Франция - 32 900 /13 000 изнасилвания/ и Швеция - 17 300 случая /5 500 изнасилвания/.
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vsiak...nasilie-2063112
Личинка
30/01/2018, 08:44
Изнасилването е престъпление във всички законодателства и то не от сега - с какво го променя конвенцията?
krem-karamel
30/01/2018, 08:46
Линкът ти не работи.
Работи, поне при мен се отваря. Един цитат да ти поста само (с извинение към Търсди).
Цитат
— Мълчи, мълчи — викна чичо Симон. — Тю, какво гласище! Не викай толкова, не си в гората. Бил те — бил, мъж ти е, воля му е. Ако ще, ще те бие, ако ще, ще те гали, пък ти си му жена — търпи! Като те е бил, не те е убил!
klik_kibik
30/01/2018, 08:51
Даааа... не я различавам добре... но нямам проблем със самоиронията и чуството ми за хумор
klik_kibik
30/01/2018, 08:53
Българите май са наследили това от османците... естествено вече е отживелица.
Изнасилването е престъпление във всички законодателства и то не от сега - с какво го променя конвенцията?
При положение, че в досегашните закони насилието, както и изнасилването, се считат за престъпление, явно те не са достатъчни и не действат, след като има нужда от подновяването им и от по-тежки закони в това отношение.
Thursday Next
30/01/2018, 09:16
Да, домашно насилие е. И какво толкова странно виждаш в това да назовеш нещото, срещо което искаш да се бориш?
Има една друга конвенция - тази за премахване на робството. В нейния член 1 се съдържа определение за робство. Надявам се няма да седнеш да ме убеждаваш, че тя всъщност пропагандира и защитава робството.
Бай Ганьо
30/01/2018, 09:18
А тва що го.забрави.
— Е, какво искаш, невесто? Ако искаш да се развеждаш, дай прошение до владиката — това е негова работа.
— Не искам да се развеждам — зарева Нена, — не искам, не искам. Искам да го смъмрите, да го посъдите, да ме не бие вече
Thursday Next
30/01/2018, 09:20
Линкът работи, просто при теб Читанка не се отваря, по каквито там причини. Ще ти го публикувам на части, че наведнъж е дълго.
Невеста Нена
Рано една есенна утрин из село се разнесе пронизителен женски писък. Из улиците тичаше като замаяна Нена, невестата на Кольо Загорчето, боса, гологлава, с разскубана коса. Лицето и ръцете й бяха оцапани с кръв, която извираше някъде от главата, течеше на широки браздулици по бледния образ и капеше по кирливата пазуха. Нена тичаше, ревеше с всичка сила, с глас, задавен от сълзи, грозен, и викаше към всеки срещнат:
— Хорааа, пребиха ме. Моя мъж ме преби. Здравето ми взема, господ душата му да вземе!
Хората се отбиваха плахо от пътя, гледаха я учудено и я окайваха.
Нена мина край черквата, прекръсти се, без да спира, прецапа с босите си крака воденичната вада и ревешката спря пред училището.
Беше много рано. Нямаше никой наоколо. Нена зарида сред буренясалия двор, помисли нещо и бутна вратата.
— Учителю, прошение да ми напишеш. Кольо, мъж ми, ме утрепа.
Училището бе пусто и рева й прозвуча още по-страшно в празния коридор.
Нена се върна и се обърна с безпомощния си плач към биволицата, която се чешеше на ъгъла.
— Олеле, боже, какво да правя!
Биволицата протегна влажната си муцуна към Нена, погледа я зачудено с големите си очи и продължи да се чеше. Две подранили дечица, облечени в изтъркани дрешки, с торби през рамо, мълчеливо ядяха хляб, клекнали до училищната стена. Като видяха разкървавената жена, те скокнаха уплашени.
Нена почна да трие кървавото си лице с широките ръкави на ризата и да нарежда още по-високо:
— Моя мъж ми здравето взема, господ душата му да вземе!
Децата погледаха, постояха и бързо избягаха зад училището.
Нена се повайка насам-натам и наду гайдата към къщата на помощника.
Той дялкаше нещо на дръвника и като видя Нена такава, остави работата си и я срещна чак на портата.
— Какво си тръгнала из село като клана-недоклана — назад! Не ща да ми плашиш децата!
— Олеле, чичо Симоне — зарева с всичка сила Нена, — моя мъж здравето ми взема, господ душата му да вземе!
— Мълчи, мълчи — викна чичо Симон. — Тю, какво гласище! Не викай толкова, не си в гората. Бил те — бил, мъж ти е, воля му е. Ако ше, ще те бие, ако ще, ще те гали, пък ти си му жена — търпи! Като те е бил, не те е убил!
Стрина Симоница беше си подала главата из къщната врата и гледаше плахо. Чичо Симон й подмигна да си влезе, но тя се престори, че не разбира, и продължи да гледа.
— Я влезни вътре, да не ядеш и ти дървото — подвикна й строго мъжът и тя офейка, като че се изпари.
Thursday Next
30/01/2018, 09:21
Невеста Нена престана да вика, но из гърдите й се къртеха дълбоко подавени стонове:
— Как ще се живее вече, чичо Симоне! Викнете го, посъдете го. Всеки ден бой, бой — за нищо и за никакво. От желязо да съм, не мога утрая. Ще ме съсипе.
На пътя бяха се събрали вече купчина любопитни мъже, жени и деца.
— Хайде, хайде, невесто — подвикна помощника, — върви си, не мога да ти помогна. Иди при писаря, той по разбира законите.
Нена пак даде воля на душата си, отпусна глас и запищя към общината.
— Какво има, невесто? — посрещна я писаря пред канцеларията. Той бе спал вътре и сега току-що беше се умил и изтриваше с пешкир мокрото си лице.
— Мъж ми Кольо ме изеде, господин Панайоте. Прошение давам да го съдите — заговори на песен Нена, като извиваше продължително края на всяка дума.
— Къде ти е прошението? — попита сериозно господин Панайот, като метна пешкира на рамо и почна да закопчава ръкавите си.
— Те ми прошението — запя през сълзи Нена и наведе пред писаря разчорлената си коса, която бе слепнала от съсирена кръв. Господин Панайот турна очилата и прегледа внимателно раната.
— Бре, хубаво ти е пукнал кутлицата! С какво те удари?
— С климията ме удари, гръм да го удари!
— Я слушай, Панчо — обърна се господин Панайот към общинския пъдар, който току-що беше дошъл отнякъде, — намери малко вълна да й запарим раната, че ще й изтече мозъка.
— Очите да му изтечат — завика невеста Нена и доброволно наклони глава, докато писаря и пъдаря й запаряха раната.
— Е, какво искаш, невесто? Ако искаш да се развеждаш, дай прошение до владиката — това е негова работа.
— Не искам да се развеждам — зарева Нена, — не искам, не искам. Искам да го смъмрите, да го посъдите, да ме не бие вече!
— Ако го съдиш за побой, ще го затворят.
— Ааа — завика пак Нена, — не ща да го затворят. Кой ше гледа къщата? Не ща!
— Тогава иди при попа да ви помири. Той ви е венчал, той да ви съди.
Нена не чака повече. Тя зарева пак, мина край любопитно натрупаните около нея жени и без да ги погледне, съпроводена от шеги и насмешки, скриви към поповата къща.
Попа, гологлав и без расо, сипваше помия на два угоени шопара и им говореше галено, като ги чешеше зад ушите. Като видя Нена, кървава и разплакана, той я спря със суров глас:
— Къде си тръгнала ма? Я се погледни каква си!
— Олеле, отче — заплака и занарежда своята кратка история Нена. — При теб ида да ти се оплача. Кольо ме утрепа. Ти си ни венчал, ти да ни съдиш.
Сълзите й затекоха обилно и правеха браздулици по засъхналата кръв на лицето й. Тя се тръшна на земята и се сви като изгонено куче, завря лицето си в скута, хвана се за главата и зави като на умряло:
— Сирота аз, сирота! Каква ме орис постигна! Три годин става, как се ожених. Бял ден не съм видяла. Божичко, божичко! Дали съм грозна-омразна, дали съм клета бездетка, та ме е така намразил.
— Мълчи! Мълчи! Стига си вила. Какво съм ти крив аз, че те бил мъжът ти? Докато се вземахте, селото наопаки обърнахте с вашата любов, сега си дошла тук да цивриш. Махай се! Иди му искай прошка!
Попа хвана Нена за ръцете, изправи я на крака и я изтика из портата.
Нена се намери пак на пътя и не знаеше накъде да тръгне. Зад нея се чуваше лакомото мляскане на свинете.
Хорските сърца бяха корави, немилостиви. Никой я не разбра, никой я не утеши. Тя чу само укори и подигравки и й се струваше, че е паднала в някакъв дълбок и тъмен кладенец, от който никога няма да излезе. Никой не попита нейното скръбно сърце защо я боли. Тя престана вече да плаче. Тя вече не усещаше и болката на счупената си глава. В душата й имаше по-голяма рана и тя я болеше. Тая болка беше свила нейната млада изтощена снага на купчинка и в тая купчинка се беше събрало едно горчиво море, в което тя се давеше.
На пътя пак се струпаха любопитни хора, гледаха я отдалече, тюхкаха се и подмятаха шеговити думи. Милостиви жени я задърпаха, заговориха с утеха, но Нена стоеше свита, като загубено куче, след което всеки хвърля камък. Стоеше неподвижна, сама самичка в целия свят, не вдигаше очи да погледне никого и стенеше задушено.
Thursday Next
30/01/2018, 09:21
От големия орех пред поповата къща върху нея падаха едно след друго мъртви корави листа като замръзнали въздишки и я покриваха, но тя не трепна да ги отърси.
Отсреща се зададе мъжът й Кольо с голямо дърво в ръка.
— Още ли е тука оная магарица? — завика той. — Да си остави децата да плачат и да скита по улиците като луда.
Като го видя, Нена пак почна да пищи и да нарежда:
— Кольо, Кольо, как ще се, Кольо, живее! Ако не те е срам от хората, не те ли е грях от бога!
Кольо я хвана за плитката и я задърпа.
— Хайде, прибирай се дома, не ставай за смях на хората.
Той я бутна напред и я подкара с дървото като овца.
— Брей, Кольо — обади се една стара жена, — не бий булката си — бога биеш.
— Защо да я не бия? Жена ми е. Моя жена — изръмжа Кольо и скриви подир невестата си към къщи.
Елин Пелин, 1905 г.
Thursday Next
30/01/2018, 09:23
Именно, за нея пола е социално изградената роля, дейности, поведение...
Именно, бе Личи, ЗА НЕЯ. Абе толкова трудно ли е да се схване това? Тя се занимава само с един ограничен аспект, в който има проблем за решаване. Затова ограничава определението. Сто пъти казах - не пише "за изобщо", а само "за целите на тази конвенция".
Thursday Next
30/01/2018, 09:24
Българите май са наследили това от османците... естествено вече е отживелица.

Не знам кого сме наследили, ама Турция е ратифицирала конвенцията. Па ти си лЕж на тая кълка.
Thursday Next
30/01/2018, 09:30
А тва що го.забрави.
— Не искам да се развеждам — зарева Нена, — не искам, не искам. Искам да го смъмрите, да го посъдите, да ме не бие вечеДаммм, обаче жените вече масово работят и не ги е страх да дадат прошение до владиката. Едно време лесна работа - ако не е мъж ѝ, гладна ще умре, така че къде ще ходи? Само че ситуацията се промени. За разлика от нечии нагласи. Вече болшинството жени имат избор и изобщо не са склонни да се примирят с боя. Затова и с развод свършват близо половината бракове. Не за друго. Вече я няма финансовата принуда.
Знаеш ли кое е най-долното и подлото? В огромна част от случаите на домашно насилие купонът почва именно тогава, когато жената е най-беззащитна - малко след раждането на първото дете. Не работи, вързана е вкъщи с бебе, зависима, емоционално нестабилна от хормоните, няма къде да ходи, удриии!
Thursday Next
30/01/2018, 09:32
Че за кво ни е и Всеобщата декларация за правата на човека тогава? Дай да си оттеглим ратификацията, щото и тя не забранява третия пол.
А конвенцията е дискриминационна в същността си, защото за едно и също престъпно деяние налага различни фокус, отношение, ангажиране и правораздаване, в зависимост от "ролята" на жертвата.
Не разбирам какво казваш, може ли с цитат?
Българите май са наследили това от османците...
естествено вече е отживелица.

Като се има предвид статистиката, май не е толкова отживелица. Но пък някакси не е прието открито да се говори за насилието. Повечето хора/жени/, предпочитат да си траят, но от срам не си признават и не дават гласност на личния си живот.
Най-интересното е че поповете първи надигнаха вой...Може би искат, потърпевшите да ходят да изливат мъките си и да се изповядват по църквите. Така хем да търсят утеха там, хем пък колкото повече мъка има, толкова повече свещички ще се палят, и толкова повече Църквата ще печели от страданието на хората.
Бай Ганьо
30/01/2018, 09:43
Знаеш ли кое е най-долното и подлото? В огромна част от случаите на домашно насилие купонът почва именно тогава, когато жената е най-беззащитна - малко след раждането на първото дете. Не работи, вързана е вкъщи с бебе, зависима, емоционално нестабилна от хормоните, няма къде да ходи, удриии!
Оправдания винаги могат да се намерят.
Защо има корупция?
Защо политиците ни крадът?
Защо не се изпълняват законите?
Отговорът е лесен.
Защото им позволяваме.
Оправдания винаги могат да се намерят.
Защо има корупция?
Защо политиците ни крадът?
Защо не се изпълняват законите?
Отговорът е лесен.
Защото им позволяваме.
За съжаление не се е родил още втори Кимон Георгиев.
Спорадичните убийства на "бизнесмени" няма да оправят нещата.
Но все пак е нещо...
Чета я тази т.В от чл.3 от самото начало (изчетох Конвенцията, още от момента избухването на скандала в НС) и така и не мога да схвана, какво ВСЪШНОСТ иска да каже това определене за "пол". Проблемът ми не е толкова в нея, колкото в непосредствено свързаната с нея следваща точка:
г. "насилие над жените, основано на пола", означава насилие, което е насочено срещу жена, защото тя е жена, или което засяга предимно жените"
От тия две свързани точки следва такава рекурсия, че свят да ти се завие, в смисъл:
Дали едно "насилие, основано на пола" е насилие над жена, защото тя е "жена", а, дали е жена (може би) се определя от т.
В, където е дадено определението за "пол", в който се казва, че
- някой е жена, ако притежава социално изградена роля, поведение, дейности и характеристики (бел. всичките едновременно), които определено общество смята за подходящи за жените
- ... или е жена, ако притежава ИЛИ социално изградена роля, ИЛИ поредение, ИЛИ извършва дейности, ИЛИ има характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете (ей тука се опитват да набъркат понятието "трети пол" - имаш "характеристики на жена", значи си жена!).
- ... или е жена, ако ако притежава социално изградена роля, поведение, дейности и характеристики, които __определено___ общество смята за подходящи за жените (бел. кое точно общество?!? На жителите на Умоджа, Кения, където и до днес цари матриархат?!!)
- ... или е жена, ако притежава социално изградена роля, поведение, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за мъжете И жените (бел. ударението е върху това "И", защото то може (и бива) изтълкувано като "логическо И", т.е., става дума за "роля, поведение и т.н., които обществото смята за подходящи ЕДНОВРЕМЕННО и за мъжете и за жените"
Накратко - създателите на Конвенцията трябва моментално да попаднат под ударите на самата Конвенция, защото са приели, че терминът "жена" е ясен на всички по подразбиране и не се нуждае от уточняване, което само по себе си вече показва пренебрежително отношение към жените.
По-скоро Конвенцията трябва да докаже, че няма сестра. Първо я набедиха, че има текстове, каквито на практика няма, а след това започнаха да се борят срещу нея, заради тези несъществуващи текстове, а Стиви дори предлага да бъдат махнати.
Циркът е пълен!
Чух, че ако я подпишем, щели да ни режат пишките
Тарабас
30/01/2018, 10:13
Чух, че ако я подпишем, щели да ни режат пишките

Някой да знае, дали Нострадамус или Баба Ванга са казали нешо по въпроса?
Потребител
30/01/2018, 10:22
"Прозорецът на Овертон“ още малко в дясно :.) ...
.. Арнолд Шварценегер отказал да се снима в "Терминатор 6: Гендър генезис“ където, по сценарий в миналото е изпратен криптоджендърен киборг, чиято мисия е да сключи еднополов брак със Сара Конър и по този начин да предотврати появата на сина ѝ ...
"Вече съм стар за тези неща“, сподели актьорът.
/по НЕ Новините/
... по отношение на въвеждането на законодателни промени, ще цитирам мнение:
"когато цял живот си бил Пепеляшка, какво може да искаш - власт и обувки" :.) ...
Някой да знае, дали Нострадамус или Баба Ванга са казали нешо по въпроса?
Аз вече не еба, така че ми е все едно.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.