Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Ще се промени ли живота след пандемията?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Радио Ереван
Вчера се срещнах с квартиранта ми да ми даде наема. Даде ми банкнотите увити в тоалетна хартия. Умислен беше. Работи сезонно, а точно тази зима решил да не ходи в Пампорово и изхарчил спестяванията си. Сега на Златни пясъци сезон едва ли ще има, а ако има ще е много слаб и той се хванал работник в зеленчукова борса. Осем часа товари камиони с плодове и зеленчуци. Плащат му по 35 лева на ден без договор. Приятелката му работи в магазин в мола, който сега не работи. Каза ми, ако ме изгонят, ще мога да ти плащам още само един месец и напускам.
Как мислите, ще се промени ли животът след пандемията?
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 16:55) <{POST_SNAPBACK}>
Вчера се срещнах с квартиранта ми да ми даде наема. Даде ми банкнотите увити в тоалетна хартия. Умислен беше. Работи сезонно, а точно тази зима решил да не ходи в Пампорово и изхарчил спестяванията си. Сега на Златни пясъци сезон едва ли ще има, а ако има ще е много слаб и той се хванал работник в зеленчукова борса. Осем часа товари камиони с плодове и зеленчуци. Плащат му по 35 лева на ден без договор. Приятелката му работи в магазин в мола, който сега не работи. Каза ми, ако ме изгонят, ще мога да ти плащам още само един месец и напускам.

Здравей!
Животът вече се променѝ. И то не към добро. Въпросът е колко още ще сме така, в извънредно положение? Ако се проточи още дълго, дори които имат някакви спестявания, не могат да живеят така безкрайно дълго. В САЩ вече се обсъжда доктрината "пари от хеликоптер", ето:
https://www.manager.bg/biznes/dzhouzef-stig...-drug-vid-kriza
У нас тепърва се говори за някакви мерки, и то по "спасяване на дребния и среден бизнес". А какво правим с хора като твоя квартирант? Само за ден у нас вече се регистрират между 750 и 1300 безработни! Виж тук:
https://www.pariteni.bg/novini/rabota/ot-75...t-na-den-234506
А самотните възрастни хора, а социално изолираните, бедните, инвалидите?
Да си стоим вкъщи, за да не се разпространи заразата. Добре. Така трябва. А кой ще ни храни?
Защото, като гледам как вървят нещата, извънредното положение със сигурност ще се проточи, ще бъде удължено, и не се знае с колко. Какво правим всички в тази ситуация?
Нека да обърна внимание и на един друг факт, за който никой не говори. От Брюксел се отпускат парѝ за борбата с вируса. О кей. Но кой ще отпусне такива за оцеляване на най-уязвимите слоеве по време на кризата? Не се говори за това. А знаете ли колко е на брой бюрократичната машина на ЕС? Над 30-35 000, и то високо платени висши чиновници, евро комисари, депутати, с шофьорите им, секретар/к/ите им, преводачите, и т. н.
https://europa.eu/european-union/about-eu/f...ministration_bg
Средното месечно възнаграждение на всички тези е около 20-30 000 евро. Сега умножете броя по сумата, плюс допълнителни разходи като командировки, наеми, офиси, гориво, пожизнени пенсии, и т. н., и ще получите месечна сума не по-малка от 1 500 000 000-2 000 000 000 евро. 2 милиарда евро! Плащаме на месец данъкоплатците по тази баснословно раздута и почти излишна бюрократична машина! И това са плутократи, които изпуснаха момента на кризата, за да я ограничат поне до допустими загуби, отделно не сториха и не правят нищо по последиците, вкл. в Италия, която изоставиха буквално на произвола на съдбата. Същото очаква тепърва и Испания, както се развиват нещата, а май пикът на заразата в цяла Европа предстои!
Не открих по-нови данни за бедните в ЕС от тези:
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-ex...y_statistics/bg
Да кажем, че процентът бедни и сега е около 16-17%, което умножено по месечни разходи за направо излишната поне в тази криза евро администрация прави по около 100-200 евро на беден само от това перо! На месец. Дори повече, защото процентът бедни е на база активно работещи, а не на общия брой население на ЕС. Разбира се, тези цифри са много относителни, но си заслужава да ги знаем. По причина как гражданите на Европа хранят и то доста добре една почти безполезна администрация. Поне в тази криза е факт, и биха могли сами да помислят от Комисията всички тези, понеже така или иначе няма да работят в ситуацията, да си дарят доходите за някакъв фонд по подпомагане на най-уязвимите, поне докато трае карантината. Поне това добро дело биха могли да сторят, но се съмнявам да го направят. Всичко е едно тотално лицемерие! От страна на този елит. Тази криза поне това ни разкри.
D-rA
Бъди добър - и аз съм човек, не ми се четат свободно съчинени бакалски сметки, а повече от половината ти мнение е такова.Нека се уважаваме, моля - бъдете кратки и ясни с мненията си sunbathing.gif
D-rA
Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 16:55) <{POST_SNAPBACK}>

В този казус, който споделяш, можеш единствено да проявиш съчувствие към тези хора - намали им наема, примерно 50%.Парите както е тръгнало на никого няма да стигнат, но поне да се съхраним като човеци. sunbathing.gif
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 23/03/2020, 18:35) <{POST_SNAPBACK}>
Здравей!
Животът вече се променѝ. И то не към добро. Въпросът е колко още ще сме така, в извънредно положение? Ако се проточи още дълго, дори които имат някакви спестявания, не могат да живеят така безкрайно дълго. В САЩ вече се обсъжда доктрината "пари от хеликоптер", ето:
https://www.manager.bg/biznes/dzhouzef-stig...-drug-vid-kriza
У нас тепърва се говори за някакви мерки, и то по "спасяване на дребния и среден бизнес". А какво правим с хора като твоя квартирант? Само за ден у нас вече се регистрират между 750 и 1300 безработни! Виж тук:
https://www.pariteni.bg/novini/rabota/ot-75...t-na-den-234506
А самотните възрастни хора, а социално изолираните, бедните, инвалидите?
Да си стоим вкъщи, за да не се разпространи заразата. Добре. Така трябва. А кой ще ни храни?
Защото, като гледам как вървят нещата, извънредното положение със сигурност ще се проточи, ще бъде удължено, и не се знае с колко. Какво правим всички в тази ситуация?
Нека да обърна внимание и на един друг факт, за който никой не говори. От Брюксел се отпускат парѝ за борбата с вируса. О кей. Но кой ще отпусне такива за оцеляване на най-уязвимите слоеве по време на кризата? Не се говори за това. А знаете ли колко е на брой бюрократичната машина на ЕС? Над 30-35 000, и то високо платени висши чиновници, евро комисари, депутати, с шофьорите им, секретар/к/ите им, преводачите, и т. н.
https://europa.eu/european-union/about-eu/f...ministration_bg
Средното месечно възнаграждение на всички тези е около 20-30 000 евро. Сега умножете броя по сумата, плюс допълнителни разходи като командировки, наеми, офиси, гориво, пожизнени пенсии, и т. н., и ще получите месечна сума не по-малка от 1 500 000 000-2 000 000 000 евро. 2 милиарда евро! Плащаме на месец данъкоплатците по тази баснословно раздута и почти излишна бюрократична машина! И това са плутократи, които изпуснаха момента на кризата, за да я ограничат поне до допустими загуби, отделно не сториха и не правят нищо по последиците, вкл. в Италия, която изоставиха буквално на произвола на съдбата. Същото очаква тепърва и Испания, както се развиват нещата, а май пикът на заразата в цяла Европа предстои!
Не открих по-нови данни за бедните в ЕС от тези:
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-ex...y_statistics/bg
Да кажем, че процентът бедни и сега е около 16-17%, което умножено по месечни разходи за направо излишната поне в тази криза евро администрация прави по около 100-200 евро на беден само от това перо! На месец. Дори повече, защото процентът бедни е на база активно работещи, а не на общия брой население на ЕС. Разбира се, тези цифри са много относителни, но си заслужава да ги знаем. По причина как гражданите на Европа хранят и то доста добре една почти безполезна администрация. Поне в тази криза е факт, и биха могли сами да помислят от Комисията всички тези, понеже така или иначе няма да работят в ситуацията, да си дарят доходите за някакъв фонд по подпомагане на най-уязвимите, поне докато трае карантината. Поне това добро дело биха могли да сторят, но се съмнявам да го направят. Всичко е едно тотално лицемерие! От страна на този елит. Тази криза поне това ни разкри.

Здравей!
То е ясно, че по време на пандемията ще има безработни и фалити. Въпросът е какво ще стане после? Нещата ще започнат ли постепенно да се връщат по старому или ще си останем в блатото?
D-rA
Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 20:54) <{POST_SNAPBACK}>
Здравей!
То е ясно, че по време на пандемията ще има безработни и фалити. Въпросът е какво ще стане после? Нещата ще започнат ли постепенно да се връщат по старому или ще си останем в блатото?

На никой не му е ясна тази переспектива... Нямам идея защо, но след твоя въпрос ми излезе асоциация:Тир с портокали се обръща на Тракия - портокали се търкалят навсякъде, масло тече, нафта тече и си е едно голямо мазало...Та, кога според теб този тир ще почне да "ходи" по шосето и как ще си събере портокалите... sunbathing.gif
Радио Ереван
Цитат(D-rA @ 23/03/2020, 19:48) <{POST_SNAPBACK}>
В този казус, който споделяш, можеш единствено да проявиш съчувствие към тези хора - намали им наема, примерно 50%.Парите както е тръгнало на никого няма да стигнат, но поне да се съхраним като човеци. sunbathing.gif

Да, разбира се, само че ще е по друг начин.
Казах му, тъй като съм доволен от теб и си коректен, няма проблем да те изчакам да си стъпиш на краката няколко месеца, стига да ми гарантираш чрез залог, че ще си получа наемите. Не е задължително да платиш накуп всичко. Той ми каза, че ще помисли. Аз пък ще се опитам да му намеря друга по-сигурна работа. Млад е, работлив е, владее пет чужди езика и най-важното лоялен. Не давай хляб на гладния, а го научи или му помогни да си го изкарва.
Направил е грешка, като не е работил зимата и си плаща за нея. Казах му го и той е съгласен.

На мен парите ми стигат. Мога да изкарам с 1000 лева на месец без никакъв проблем, а доходите ми са значително по-големи.
Радио Ереван
Цитат(D-rA @ 23/03/2020, 21:02) <{POST_SNAPBACK}>
На никой не му е ясна тази переспектива... Нямам идея защо, но след твоя въпрос ми излезе асоциация:Тир с портокали се обръща на Тракия - портокали се търкалят навсякъде, масло тече, нафта тече и си е едно голямо мазало...Та, кога според теб този тир ще почне да "ходи" по шосето и как ще си събере портокалите... sunbathing.gif

Аз съм оптимист. Мисля си, че след година и половина или най-много две, ще се оправим. wavetowel2.gif

През 2009 година през финансовата криза, моя позната ме попита, колко ще продължи. Аз казах, че според мен най-много пет години. Оказа се, че горе-долу съм познал. Тя каза, дотогава ще измрем. Е, не измряхме. smile.gif
Mukaveev
И какво ще заложи ?
Щом знае езици в кол центровете ще го вземат.... 2000 лв , би трябвало да изкара....
Стар лихвар си ти , старрррр...... 406.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 23/03/2020, 19:46) <{POST_SNAPBACK}>
Бъди добър - и аз съм човек, не ми се четат свободно съчинени бакалски сметки, а повече от половината ти мнение е такова.Нека се уважаваме, моля - бъдете кратки и ясни с мненията си sunbathing.gif

Добре. Кратко и ясно:
Европейската Администрация проспа навлизането на вируса в Европа.
Същата има несъразмерно високи доходи и стандарт спрямо обикновените хора в ЕС, без да ги оправдае с отговорност.
Същите се държат като някакви божества, дори в сегашната ситуация, издаващи само някакви укази, напълно неадекватни с положението, което се усложнява с всеки изминат ден.
Същите явно нямат никаква идея какво реално се случва в истинския живот и с истинските редови граждани на Съюза. За които не предприемат нищо по същество, за да ги подпомогнат да оцелеят поне докато трае карантината.
Извод: Същите са напълно излишни и непотребни. Поне в настоящия момент на кризата. А явно и не само. Дори са зловредни.
И това не е само мое мнение.
/Извинявай, но по-кратко не мога./
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 23/03/2020, 21:25) <{POST_SNAPBACK}>
И какво ще заложи ?
Щом знае езици в кол центровете ще го вземат.... 2000 лв , би трябвало да изкара....
Стар лихвар си ти , старрррр...... 406.gif

Колата си, струва поне седем бона.
Мислиш ли, че ако има свободни места там, няма да отиде?
Не съм лихвар, а юрист. Лихва няма да му взема. И аз съм добър като доктора.
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 21:11) <{POST_SNAPBACK}>
Аз съм оптимист. Мисля си, че след година и половина или най-много две, ще се оправим. wavetowel2.gif

През 2009 година през финансовата криза, моя позната ме попита, колко ще продължи. Аз казах, че според мен най-много пет години. Оказа се, че горе-долу съм познал. Тя каза, дотогава ще измрем. Е, не измряхме. smile.gif

И двамата сте прави. Ще оцелеем. Поне тези, които не починат.
Но, така ли трябва да е? Защото имам усещането, че обикновените граждани не само на ЕС и Европа сме тотално изоставени от нашия елит, визирам най-вече този в Брюксел. Който се държи от висотата на някакви недосегаеми божества притежаващи машинката за печатане на кинти, смятайки че това решава всички проблеми. Ми не.
Няма да се правя на пророк, в тази ситуация е направо нелепо, но не е само мое мнение, че кризата с пандемията в Европа тепърва ще ескалира, нейният пик се очаква след около месец, там някъде, плюс минус. Така че мерките на карантината и извънредното положение ще се удължат, може би безсрочно, не знам. Как в тази ситуация ще оцеляват обикновените хорица без доходи, работа, храна, и т. н.? На кого от елита и управляващите им пука за това? Къде се покриха супер активните евро депутати наши, като Джамбазки, онзи с опашката, другият от ГЕРБ, забравих им имената? Знаете ли какви са заплатите им? Около 20 000 евро на месец! Това са 40 000 лева. Колко българи имат такъв годишен, не месечен доход? Малцина. Въобще, всички такива могат и с години да си я карат от вкъщи, дреме им. Само че, като не работи икономиката, селското стопанство, индустрията, всичко, какво ще ядат и те, щото стоките в магазините не падат от небето!
D-rA
Цитат(lati1960 @ 23/03/2020, 21:38) <{POST_SNAPBACK}>
Ще оцелеем. Поне тези, които не починат.

Това са данните в 20:00 bg timeВижте прикачените файлове
Колко ли са световните икономисти, които мислят за друго освен за живота си... sunbathing.gif
D-rA
Цитат(lati1960 @ 23/03/2020, 21:29) <{POST_SNAPBACK}>
Европейската Администрация проспа навлизането на вируса в Европа.

Те не са лекари - Световната здравна организация е за разстрел, всичко друго надолу е просто чиновник с голяма заплата... sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 23/03/2020, 21:49) <{POST_SNAPBACK}>
Те не са лекари - Световната здравна организация е за разстрел, всичко друго надолу е просто чиновник с голяма заплата... sunbathing.gif

Добре.
А социалният проблем в тази криза?
Ти кажи: Как да оцелеят с месеци хората без доходи, работа, помощ от държавата?
Защото и ти си наясно, че нещата няма да приключат на 29-ти този месец, мерките ще са още дълго, дълго време. Дори не се знае докога. Как да се оцелява през това време? За какво сме ги избрали тези чиновници? И в Брюксел, и у нас?
Ако не носят отговорност в подобни ситуации, за какво са ни въобще?!
D-rA
Цитат(lati1960 @ 23/03/2020, 21:54) <{POST_SNAPBACK}>
Добре.
А социалният проблем в тази криза?
Ти кажи: Как да оцелеят с месеци хората без доходи, работа, помощ от държавата?

Циничното в случая е че с всеки труп намаляват задълженията на държавите за пенсии, соц и други придобивки, а и за това което питаш- за след това... Дори и да се изтъпанят да кажат - всеки месец по xxx лева на калпак, това с какво ще гарантира че ще си жив да ги получиш? А и в момента дертовете на правителството са за оцеляване от коронката...Иначе - когато бебето зареве, майката му подава цицата, та и така ще е с въпросите ти, когато "ревнат" sunbathing.gif
ПП. Тук при нас е Цвете - сега чета в американския софт форум - паниката е тотална - магазините са им излъскани, тук мина паника за 2 дни и толкова... А там е много по-зле в това отношение... И не само там.Пишат хора и от много европейски страни - със същото описание....Та преди да ревем за след това или за това колко някой щял да краде, да се позамислим че все още сме богопомазани... sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 23/03/2020, 21:46) <{POST_SNAPBACK}>
Това са данните в 20:00 bg timeВижте прикачените файлове
Колко ли са световните икономисти, които мислят за друго освен за живота си... sunbathing.gif

Все някой трябва да мисли и в дългосрочен план. И не само за себе си.
Нали заради това тези висши чиновници получават такива огромни заплати!
Та като дойде нещо такова, да поемат отговорност и да опитат поне да решат проблема. Нищо такова!
Личното ми становище е, че не само тези от елита, въобще повечето хора по света още не си дават сметка пред какво сме изправени. И че нещата няма да приключат толкова бързо и лесно. Според мен сега е само началото на нещо много по-голямо и страшно, което и г-н Велев от Асоциацията на едрия бизнес у нас сподели днес, а именно - по-голямата опасност е за икономиката, не че и тази в здравната сфера е малка. Но, ако светът като цяло спре да работи и произвежда, както се очертава, и то за неопределено време, какво ще последва? Някой пита ли се това? И може ли да даде оптимистичен отговор?
По последни данни до момента над 1 милиард и 300 милиона активно трудещи се са спрели да работят заради кризата с вируса!
Ето инфо, макар да е вече старо, и касае само тези, които са под карантина в домовете си:
https://www.dotbg.bg/article/8336828
Какво ще правим всички, ако заради пандемията икономиката навсякъде тотално спре?!
Радио Ереван
И двамата сте прави. Ще оцелеем. Поне тези, които не починат.
Но, така ли трябва да е? Защото имам усещането, че обикновените граждани не само на ЕС и Европа сме тотално изоставени от нашия елит, визирам най-вече този в Брюксел. Който се държи от висотата на някакви недосегаеми божества притежаващи машинката за печатане на кинти, смятайки че това решава всички проблеми. Ми не.
Няма да се правя на пророк, в тази ситуация е направо нелепо, но не е само мое мнение, че кризата с пандемията в Европа тепърва ще ескалира, нейният пик се очаква след около месец, там някъде, плюс минус. Така че мерките на карантината и извънредното положение ще се удължат, може би безсрочно, не знам. Как в тази ситуация ще оцеляват обикновените хорица без доходи, работа, храна, и т. н.? На кого от елита и управляващите им пука за това? Къде се покриха супер активните евро депутати наши, като Джамбазки, онзи с опашката, другият от ГЕРБ, забравих им имената? Знаете ли какви са заплатите им? Около 20 000 евро на месец! Това са 40 000 лева. Колко българи имат такъв годишен, не месечен доход? Малцина. Въобще, всички такива могат и с години да си я карат от вкъщи, дреме им. Само че, като не работи икономиката, селското стопанство, индустрията, всичко, какво ще ядат и те, щото стоките в магазините не падат от небето!

Е, аз познавам такива българи с 40000 лева заплата, но наистина, не са много хора в държавата.
Колко му трябва на човек за да живее? Според китайците една шепа ориз. Квартирантът ми каза, че ако го оставят на работа в зеленчуковата борса, ще си плаща наема и ще му останат около 300 лева на месец. Баба знае две и двеста.
Не разчитай на държавата, че ще се грижи за тебе! Помагай си сам и ще си добре.
lati1960
Цитат(D-rA @ 23/03/2020, 22:03) <{POST_SNAPBACK}>
Циничното в случая е че с всеки труп намаляват задълженията на държавите за пенсии, соц и други придобивки, а и за това което питаш- за след това... Дори и да се изтъпанят да кажат - всеки месец по xxx лева на калпак, това с какво ще гарантира че ще си жив да ги получиш? А и в момента дертовете на правителството са за оцеляване от коронката...Иначе - когато бебето зареве, майката му подава цицата, та и така ще е с въпросите ти, когато "ревнат" sunbathing.gif

Тоест, да чакаме да "ревнат" гладни бунтове ли?
Понеже рано или късно и това ще дойде, ако икономиките спрат.
D-rA
ПП. Дописах си предния пост. sunbathing.gif
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 22:06) <{POST_SNAPBACK}>
Е, аз познавам такива българи с 40000 лева заплата, но наистина, не са много хора в държавата.
Колко му трябва на човек за да живее? Според китайците една шепа ориз. Квартирантът ми каза, че ако го оставят на работа в зеленчуковата борса, ще си плаща наема и ще му останат около 300 лева на месец. Баба знае две и двеста.
Не разчитай на държавата, че ще се грижи за тебе! Помагай си сам и ще си добре.

Съжалявам, но не съм китаец a4dff7b7.gif Не мога да карам само на шапа ориз. Не че, ако не се наложи, няма. Българите знаем и две и двеста, както си казал. Но, защо да е така? Аз самият съм разчитал на себе си досега. Винаги съм се трудил за насъщния. Не съм се занимавал никога с нищо извън честния труд, нито с дрога, нито с кражби, обири, сводничество, други далавери... Нито съм ортак с олигарси, в комбина с политици дето дават порциите, с мафиоти, с престъпници... Какво ми остава, и на всички като мен, освен да работим? Аз съм наемник. На трудовия пазар. Имам някои качества, умения, квалификации, и се продавам да се трудя. Който ме наеме, ми плаща, както се договорим. И не се оплаквам. Поне досега. Само че ситуацията е вече сложна, и различна. И почва да излиза от контрол. Ще почне де. Защото светът буквално се разпада пред очите ни! А като гледам, карантината едва сега почва, ще се проточи поне още месец-два най-малко, може и повече. Още поработвам, но не се знае докога. Имам и спестявания, но няма да стигнат за месеци. Освен шепа ориз, има и сметки, данъци, такси, гориво за колата, и какво ли не още. Не е толкова просто. Всичко това струва парѝ. Какво ще правим всички, ако икономиката тотално спре? Защото май натам отиват нещата. Засега складовете за храни са пълни все още. Но, като спре да се произвежда, какво ще стане? Някой мисли ли за това, от тези, които сме избрали да ни управляват? Не се вижда дългосрочен план и стратегия у нас при най-лошия вариант за дълго извънредно положение, от поне няколко месеца. Всички изглежда се надяват скоро нещата да се разминат и нормализират. Аз обаче не смятам така. Без да плаша никого, мисля че поне април и май ще сме още под карантина у нас, а за света не знам, вероятно на места и още по-дълго. Дано да греша де, но как ще оцелеят хората без доходи, спестявания, работа и помощ, за такъв дълъг период? Който знае отговора, да ни каже.
И друго. След като не бива да разчитаме в такава ситуация на държавата, на кого? Нали държавата сме ние, тя е нашите данъци, най-вече. И осигуровки. Защо ги плащаме изобщо? И защо в тежка криза да не подпомага най-уязвимите? Точно това трябва да прави. Иначе за какво ни е въобще?!
lati1960
Цитат(D-rA @ 23/03/2020, 22:11) <{POST_SNAPBACK}>
ПП. Дописах си предния пост. sunbathing.gif

Разбрах те.
Ще опитам обаче да споделя една от моите конспиративни теории по темата. Първо някои факти, които ще изкоментирам:
Преди време не само у нас избиха домашните птици заради птичия грип.
После избиха едрия добитък заради т. нар. луда крава.
После избиха дребния рогат заради бяс по козите и овцете.
Накрая заради чумата по свинете изтребиха до крак всички прасета, вкл. по фермите, и тези в т. нар. заден двор, че и дивите по горите.
Сега се появи непознат и загадъчен и до днес за учените вирус призрак, който вкара света в невиждан до момента режим на карантина.
Не твърдя, че между всички тези неща непременно има връзка. Че са планувани и проведени целенасочено и последователно. Но, защо не?
У нас поне дори селянията дето наводни София и големите градове имаше възрастни родители и роднини по селата, които се занимаваха повечето с дребно стопанство именно с горепосочените животни и птици. Сега обаче тях ги няма. Селата опустяха, повечето. Дори в обитаемите хората разчитат за храната от по-големите градове и моловете също. Дори пишман "гражданята" си помагаха до сега с нещичко от село, но това вече свърши, генерално. Накратко - всички станахме зависими от големите вериги и магазини, за всичко. И сега изведнъж - бам! Тотален блокаж. Заради вируса. Навсякъде. На всичкото отгоре се очертава и поголовна безработица, и не се знае докога. Туризмът у нас е тотално прецакан. И не само той. Леката индустрия още работи, но не се знае докога. В големите борси и складове още има храни, но, ако спре икономиката и производството, какво правим? Магазините за храни ще се изпразнят. И после? Какво следва? Гладни бунтове, грабежи, мародерство... паника?
Само конспиративен вариант: Според мен някой, някои в мрака и сенките на глобалната власт опитва да вкара света в хаос и безумие, от които той успя да се опази почти вече столетие. По подобен начин съветските комунисти преди точно век за изнесли и продали житото на Украйна и са предизвикали масов глад, на който жертви са станали хиляди, говори се и за милиони! Дали подобни кукловоди не замислят същото и днес? И го прокарват стъпка по стъпка, поетапно, по план? Можем само да гадаем. Аз лично не изключвам подобна възможност. Бъдещето ще покаже, дали съм прав или греша. Много ми се иска да греша, но... а дано!
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 24/03/2020, 11:20) <{POST_SNAPBACK}>
Много ми се иска да греша, но... а дано!

Напротив, напротив : силно, ама мнооого силно ти се иска ПРОТИВНОТО!
И не само ти се иска, но си и напълно уверен в противното hammer.gif
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 24/03/2020, 09:53) <{POST_SNAPBACK}>
Съжалявам, но не съм китаец a4dff7b7.gif Не мога да карам само на шапа ориз. Не че, ако не се наложи, няма. Българите знаем и две и двеста, както си казал. Но, защо да е така? Аз самият съм разчитал на себе си досега. Винаги съм се трудил за насъщния. Не съм се занимавал никога с нищо извън честния труд, нито с дрога, нито с кражби, обири, сводничество, други далавери... Нито съм ортак с олигарси, в комбина с политици дето дават порциите, с мафиоти, с престъпници... Какво ми остава, и на всички като мен, освен да работим? Аз съм наемник. На трудовия пазар. Имам някои качества, умения, квалификации, и се продавам да се трудя. Който ме наеме, ми плаща, както се договорим. И не се оплаквам. Поне досега. Само че ситуацията е вече сложна, и различна. И почва да излиза от контрол. Ще почне де. Защото светът буквално се разпада пред очите ни! А като гледам, карантината едва сега почва, ще се проточи поне още месец-два най-малко, може и повече. Още поработвам, но не се знае докога. Имам и спестявания, но няма да стигнат за месеци. Освен шепа ориз, има и сметки, данъци, такси, гориво за колата, и какво ли не още. Не е толкова просто. Всичко това струва парѝ. Какво ще правим всички, ако икономиката тотално спре? Защото май натам отиват нещата. Засега складовете за храни са пълни все още. Но, като спре да се произвежда, какво ще стане? Някой мисли ли за това, от тези, които сме избрали да ни управляват? Не се вижда дългосрочен план и стратегия у нас при най-лошия вариант за дълго извънредно положение, от поне няколко месеца. Всички изглежда се надяват скоро нещата да се разминат и нормализират. Аз обаче не смятам така. Без да плаша никого, мисля че поне април и май ще сме още под карантина у нас, а за света не знам, вероятно на места и още по-дълго. Дано да греша де, но как ще оцелеят хората без доходи, спестявания, работа и помощ, за такъв дълъг период? Който знае отговора, да ни каже.
И друго. След като не бива да разчитаме в такава ситуация на държавата, на кого? Нали държавата сме ние, тя е нашите данъци, най-вече. И осигуровки. Защо ги плащаме изобщо? И защо в тежка криза да не подпомага най-уязвимите? Точно това трябва да прави. Иначе за какво ни е въобще?!

Добре де, освен една шепа ориз и една филия хляб намазана с олио и червен пипер. smile.gif Така добре ли е?
Намали си разходите за сметки - ток, парно, телефон и т.н. ? Продай си колата. Лапа ти излишни пари. Ако имаш куче или котка, продай ги или подари ги.
И аз не смятам така. След няколко месеца ще стане страшно, но до две години ще е добре. Почти като преди пандемията.
Държавата за даде на едни, трябва да вземе от други. Не го забравяй това.
Persian
Ще се промени като се върнат времената на самоубийствата.
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 24/03/2020, 09:53) <{POST_SNAPBACK}>

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/189345-...omicheski-merki
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 24/03/2020, 17:26) <{POST_SNAPBACK}>
Добре де, освен една шепа ориз и една филия хляб намазана с олио и червен пипер. smile.gif Така добре ли е?
Намали си разходите за сметки - ток, парно, телефон и т.н. ? Продай си колата. Лапа ти излишни пари. Ако имаш куче или котка, продай ги или подари ги.
И аз не смятам така. След няколко месеца ще стане страшно, но до две години ще е добре. Почти като преди пандемията.
Държавата за даде на едни, трябва да вземе от други. Не го забравяй това.

До две години? Ти сериозно ли? Някои от сега се готвят след два месеца да са на плажа! huh.gif misli.gif
Добре е, че разумът започва все пак да надделява, и някои си дават сметка за реалната ситуация. Все пак не съм съгласен да чакам две години, за да живея отново нормално. Макар че какво значи нормално, нали? Започваме да осъзнаваме абсурдността и на този въпрос.
За Държавата си прав. Но то и сега е така. Ние днес работим, а от нашите данъци и осигуровки се плащат пенсии, социални помощи и т. н. Защо ако и ти примерно /не ти го пожелавам, само хипотетично/ закъсаш финансово, останеш без работа и без доходи, Държавата да не те подпомогне и теб, временно разбира се, докато отново си стъпиш на краката? Само ромите ли да подпомага?
А с филиите с олио и червен пипер ме връщаш в детските години в едни мили и прекрасни спомени... за което ти благодаря. По-младите няма да го разберат, дори се надявам самите те никога да не опрат до тези филии. Макар да бяха толкова вкусни! grin.gif
Колата не мога да продам, защото е необходимост. В съвременния живот без кола не си мобилен, няма как въобще да живееш и работиш. Режийните сметки колкото и да ги намаляваш, си остават. Куче нямам, имам котка, но тя е толкова глезена софийска благородна, че почти не ми е разход, не ми е проблем. Въпросът е друг, и не съм аз този, който пръв го повдига, по умни и влиятелни хора от мен го сториха вече, дадох и инфо с един, с Джоузеф Стиглиц, нобелов лауреат в сферата: Та, проблемът вече е как да се опази една работеща световна и местна икономика в условията на пандемия и на драстичните мерки по ограничаването на тази зараза? Това е най-приоритетното нещо, по което всички и навсякъде трябва да се замислят и работят, ако не искаме утре, след няколко месеца да се събудим в един напълно блокиран и парализиран свят с хаос, паника и безумия. Икономиката, икономиката!, както е възкликнал друг в областта, и с право. Днес, в момента тече брифинг на Министерски съвет и Щаба у нас по същите въпроси. Премиерът Борисов обяви някои мерки в тази насока, но лично аз не останах с убеждението, че дори в Правителството си дават сметка колко сериозно е положението, защото се наливат средства предимно в структурите, които се борят с вируса и последиците /с право/, но не чух нищо конкретно и решително по опазване производства, индустрия, лека промишленост, селско стопанство... По това много удачно се изказа бившият премиер Костов по БНР сутринта:
https://www.bnr.bg/post/101245867/ivan-kost...omicheski-merki
Не съм костовист и не му симпатизирам по принцип, но в случая е напълно прав. Приоритет не само у нас трябва да е спасяване на икономиката. На първо място! Заедно с опазване живота и здравето на хората. Защото, да не се окаже, че като спасим животите си и мине заразата, сме останали в едни тотално фалирали и разорени общества! Надявам се хората, от които зависи това, да го осъзнаят и да вземат съответните мерки, за да не се случи.
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 24/03/2020, 17:57) <{POST_SNAPBACK}>

Похвално е, че се осъзнава ситуацията и започват да се взимат мерки, по спасяване на икономиката. Слушах част от брифинга на Правителството и Щаба, има напредък по темата. Но засега се наливат парѝ с сфери като Здравеопазването, Полицията, Жандармерията и структурите ангажирани с пандемията. Не че не трябва, трябва. Приоритет е. Обаче, не чух нищо по такива за преминаване на индустрията, промишлеността, лека и тежка, както и на селското стопанство в активен непрекъсваем режим в условията на една по-дълга от предвиденото карантина. Да не стане пак късно, действия със закъснение, както по вируса в началото?
Не останах с убеждението, че дори в Министерски съвет си дават сметка колко може да се проточи и разтегли във времето извънредното положение. Щото светът ще полудява още, виж това:
https://www.vesti.bg/sviat/chovek-pochina-o...trevoga-6107325
Корона вирусът беше само началото. Сега се започва. Масовата психоза, подозренията и паниката няма да стихнат за ден. Дано греша, но не изключвам вероятността светът ни като цяло да продължи още дълго да живее под режим на карантина и извънредни мерки. Какво ще правим тогава? Ако сме се провалили всички в икономическата област? Това ще е тотален срив и крах! Ще настъпи пълен хаос и глобална анархия. Чак тогава вече ще включат и военните, и ще стане страшно. Дори не ми се мисли за подобен вариант. Но на теория е възможен. Може да го предотврати единствено спасяване както на световната икономика, така и на тази на всяка една страна, понеже се вижда, че глобалното обвързване ни прави зависими едни от други. Надявам се управляващите навсякъде да осъзнаят този приоритет. Който трябва да бъде решаван паралелно с битката с вируса и заразата. Дори приоритетно.
lati1960
Цитат(ЕксГорски @ 24/03/2020, 14:00) <{POST_SNAPBACK}>

Ще поживеем, ще видим. На кой какво му се иска и какво ще стане.
Някои дори тук преди месец-два само се подиграваха с вируса и ситуацията, твърдейки че нищо страшно няма, къде ги сега?
Така че, подигравките и злобните забележки са напълно неуместни в сегашното положение. Но, всеки си знае. Не ми е работа, не ме засяга. Само ще уточня, че няма как да ми се иска това, за което намекваш, след като самият аз се опитвам да го осветля и изоблича!
Така че, бъди здрав! Нищо лично. Дори ти го пожелавам най-искрено, да си жив и здрав, имайки предвид какво се случва напоследък.
Злобеенето и жлъчта показват не добро вътрешно състояние на духа и съзнанието, а и на възпитанието понякога.
Тарабас
По-кратко неписано, но също толкова безсмислено.
Обикновени хора има само в съвеЦкия съюз.
Persian
Ще оцелеем. Поне тези, които не починат.
Но, така ли трябва да е?

Така трябва. Нужно е, защото от ден на ден хората се самозабравят и нещо трябва да им напомни, че не са това за което се мислят.
Останалото е на кой колко му е отредено.
Има хора преживели всички войни и достигнали до близо 100 годишна възраст.
Имало е оцелели и от Хирошима и Нагазаки.
Квото - Такова grin.gif
D-rA
Цитат(Persian @ 24/03/2020, 17:37) <{POST_SNAPBACK}>
Ще се промени като се върнат времената на самоубийствата.

Може би си изпуснал "масовите"... иначе и сега си ги има sunbathing.gif
wal
Цитат
Някои дори тук преди месец-два само се подиграваха с вируса и ситуацията, твърдейки че нищо страшно няма, къде ги сега?

Разбира се, че нищо страшно няма.Елементарни неща трябва да се спазват, а се оказа , лечение има.Апокалипсисът се отлага.Минали сме през доста кризи и тази ще я преживеем.
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 24/03/2020, 18:25) <{POST_SNAPBACK}>
До две години? Ти сериозно ли? Някои от сега се готвят след два месеца да са на плажа! huh.gif misli.gif
Добре е, че разумът започва все пак да надделява, и някои си дават сметка за реалната ситуация. Все пак не съм съгласен да чакам две години, за да живея отново нормално. Макар че какво значи нормално, нали? Започваме да осъзнаваме абсурдността и на този въпрос.
За Държавата си прав. Но то и сега е така. Ние днес работим, а от нашите данъци и осигуровки се плащат пенсии, социални помощи и т. н. Защо ако и ти примерно /не ти го пожелавам, само хипотетично/ закъсаш финансово, останеш без работа и без доходи, Държавата да не те подпомогне и теб, временно разбира се, докато отново си стъпиш на краката? Само ромите ли да подпомага?
А с филиите с олио и червен пипер ме връщаш в детските години в едни мили и прекрасни спомени... за което ти благодаря. По-младите няма да го разберат, дори се надявам самите те никога да не опрат до тези филии. Макар да бяха толкова вкусни! grin.gif
Колата не мога да продам, защото е необходимост. В съвременния живот без кола не си мобилен, няма как въобще да живееш и работиш. Режийните сметки колкото и да ги намаляваш, си остават. Куче нямам, имам котка, но тя е толкова глезена софийска благородна, че почти не ми е разход, не ми е проблем. Въпросът е друг, и не съм аз този, който пръв го повдига, по умни и влиятелни хора от мен го сториха вече, дадох и инфо с един, с Джоузеф Стиглиц, нобелов лауреат в сферата: Та, проблемът вече е как да се опази една работеща световна и местна икономика в условията на пандемия и на драстичните мерки по ограничаването на тази зараза? Това е най-приоритетното нещо, по което всички и навсякъде трябва да се замислят и работят, ако не искаме утре, след няколко месеца да се събудим в един напълно блокиран и парализиран свят с хаос, паника и безумия. Икономиката, икономиката!, както е възкликнал друг в областта, и с право. Днес, в момента тече брифинг на Министерски съвет и Щаба у нас по същите въпроси. Премиерът Борисов обяви някои мерки в тази насока, но лично аз не останах с убеждението, че дори в Правителството си дават сметка колко сериозно е положението, защото се наливат средства предимно в структурите, които се борят с вируса и последиците /с право/, но не чух нищо конкретно и решително по опазване производства, индустрия, лека промишленост, селско стопанство... По това много удачно се изказа бившият премиер Костов по БНР сутринта:
https://www.bnr.bg/post/101245867/ivan-kost...omicheski-merki
Не съм костовист и не му симпатизирам по принцип, но в случая е напълно прав. Приоритет не само у нас трябва да е спасяване на икономиката. На първо място! Заедно с опазване живота и здравето на хората. Защото, да не се окаже, че като спасим животите си и мине заразата, сме останали в едни тотално фалирали и разорени общества! Надявам се хората, от които зависи това, да го осъзнаят и да вземат съответните мерки, за да не се случи.

Кризата от 2008 година колко продължи? Вярно беше друга, но две години е реален и дори малко оптимистичен срок. Нека бъдем реалисти.
Бил съм малък по времето на соца, но помня гладните години през 90те години. Радвам се, че ти харесва циганската баница (ще ти трябва и шарена сол), но като искаш котка ще се наложи да си я разделяш с нея. Може и без кола. Аз от 10 години съм така. Надявам се да съм лош пророк и нещата при теб да изглеждат много по-добре.
Съгласен съм временно да подпомагат безработните, но защо ще дават Великденски надбавки на пенсионерите? Те пък от какво са пострадали?
Проблемът е, че много хора живеят от заплата до заплата и почти нямат заделени пари. Когато са добре харчат и не мислят, че може да настъпи криза или че е възможно да имат лични проблеми, които изискват финансов ресурс. Пушат, пият, пръскат пари за щяло и нещяло и сега олеле. Как да ги съжалиш?
Костов не каза нищо ново.
Все пак от фалит се излиза, а от ...... (по-добре да не споменавам), не.

D-rA
Цитат(Радио Ереван @ 24/03/2020, 20:52) <{POST_SNAPBACK}>

Еее, недей така - един е успял и вече 2020 години светът се надява на повторение...Не казвай че не може, та нима някой преди 2 седмици мислеше че светът ще се срине без ядрено оръжие, или от всякакви други сътворени от нас хората глупости?
А ето - срина се и се срива... От едно изчадие, дори по-малко от въшка...Да не споменавам името, че... w00tbrows.gif А какво ще бъде утре, е рано да се каже... sunbathing.gif
Радио Ереван
Цитат(ЕксГорски @ 24/03/2020, 14:00) <{POST_SNAPBACK}>

Преди близо месец бях за десетина дни в Австрия. Запознах се със семейство българи, които от седем години живеят в Австрия. Мъжът е охрана на две места, а жената е пенсионер по болест въпреки, че няма един трудов ден в Австрия. Дъщеря им учи в една от консерваториите във Виена. Има тумор в мозъка, но пие безплатни животоподдържащи лекарства, които според жената са много по-добри от нашите, макар и произведени от една и съща марка!? Демек, в България едни, а в Австрия таблетките са други, много по-концентрирани. Много са доволни и не желаят и да помислят да се върнат в България. Дотук добре, но когато споменах за времето преди 10.11.1989 година, тя настръхна. Каза, че била върла комунистка. Попитах я учтиво тогава защо са избрали живот в Австрия, а не примерно Беларус, защото е най-близо? Тя ми каза, че в Австрия е социализъм, какъвто е бил описан в "Капиталът" на Карл Маркс и затова е доволна от живота си тук!?

Виждаш ли и в Австрия има хора, които си харесват социализма под една или друга форма.
Радио Ереван
Цитат(D-rA @ 24/03/2020, 21:01) <{POST_SNAPBACK}>
Еее, недей така - един е успял и вече 2020 години светът се надява на повторение...Не казвай че не може, та нима някой преди 2 седмици мислеше че светът ще се срине без ядрено оръжие, или от всякакви други сътворени от нас хората глупости?
А ето - срина се и се срива... От едно изчадие, дори по-малко от въшка...Да не споменавам името, че... w00tbrows.gif А какво ще бъде утре, е рано да се каже... sunbathing.gif

Преди около 1987 години е успял, но той не е човек.

Светът не се е сринал, сринаха се само някои борси, но това е временно. Аз съм оптимист.
Mukaveev
Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 21:32) <{POST_SNAPBACK}>
Колата си, струва поне седем бона.
Мислиш ли, че ако има свободни места там, няма да отиде?
Не съм лихвар, а юрист. Лихва няма да му взема. И аз съм добър като доктора.

Влизаш в чл 252. от НК......... разправяй каквото искаш..... то къде 3 , там и 5 години, колко са , времето лети....
Там с .....1/2 от имуществото на дееца...... там вече лошо ще те ударят.
Що се мъчиш като юрист.... вземи колата за 7, ще я върнеш за 14 и още ще дължи......
Глей какво нещо е живота..... fishing1.gif
D-rA
Цитат(Радио Ереван @ 24/03/2020, 21:21) <{POST_SNAPBACK}>
Преди около 1987 години е успял, но той не е човек.

Светът не се е сринал, сринаха се само някои борси, но това е временно. Аз съм оптимист.

Хубаво е да си оптимист, но разликата от снощи до сега е 2200 човека аут.

ПП. Снощи по това време бяха 16300... sunbathing.gif

ПП2. Другата диаграма е стряскаща - по страни, но ако искаш ще я кача.
ПП3. И още нещо страскащо - в Китай снощи имаше 39 нови заразени със 9 починали, днес са вече 78 нови и още 7 мъртви...
ПП4. Италия е ужасно - 2 пъти повече от Китай, над 6800 са вече...
Какъв оптимизъм да има човек? Ъ sunbathing.gif
Mukaveev
Цитат(D-rA @ 24/03/2020, 21:01) <{POST_SNAPBACK}>

Човешкия косъм е дебел....... 0,03, 0,02 от мм....... човешката клетка е 10 пъти по - малка от дебелината на човешкия косъм, бактерията е 10 пъти по - малка от човешката клетка ........ а вирусът е 10 - 15 пъти по - малък от бактерията...... толкова е мижав, че минава през керамичен филтър, ...... ако в една чаша сипеш вода - водата ще стои , ако сипеш вируси..... ще ,, изтекат,, през стените на чашата....
Хибрид, въглероден кристал с протоплазмена обвивка.... от долната страна на всичките има дребен надпис..... пише - made in....... натам не се чете , а и не съм го разглеждал много. Забелязах, че не е живо нещо, не се храни и не се размножава...... гледа да се завре в ядрото на клетката и генерира себеподобни изроди.... но толкоз...... и на него ще му се е... майката....
D-rA
Цитат(Mukaveev @ 24/03/2020, 21:40) <{POST_SNAPBACK}>
и на него ще му се е... майката....

Както го описваш, какво ще му се е..., като няма майка? sunbathing.gif
Mukaveev
Цитат(D-rA @ 24/03/2020, 21:43) <{POST_SNAPBACK}>
Както го описваш, какво ще му се е..., като няма майка? sunbathing.gif

Като го побарат...... има да дреме в някоя епруветка с короселин......докато му побелеят веждите , ..... и събота , неделя ще му пускат ток..... ей така купон да става. Скапа бизнеса , тая гад..... evil2.gif
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 24/03/2020, 19:57) <{POST_SNAPBACK}>
Само ще уточня, че няма как да ми се иска това, за което намекваш, след като самият аз се опитвам да го осветля и изоблича!

Докторът по-горе те посъветва да пишеш кратко и ясно. Ти в отговора си не успя, само даде вид ,че се опитваш!
Обаче!
Тук отгоре, без да искаш, резюмира базата на всичките ти безкрайни чаршафи.

Ето я и това ме възмущава в писанията ти :

"... Някой, някои в мрака и сенките на глобалната власт опитва да вкара света в хаос и безумие, от които той успя да се опази почти вече столетие. По подобен начин съветските комунисти преди точно век за изнесли и продали житото на Украйна и са предизвикали масов глад, на който жертви са станали хиляди, говори се и за милиони (ГОВОРИ СЕ?!) Дали подобни (НА КОГО?!) кукловоди не замислят същото и днес? И го прокарват стъпка по стъпка, поетапно, по план? Можем само да гадаем. Аз лично не изключвам подобна възможност."
navikvane.gif
D-rA
Цитат(Mukaveev @ 24/03/2020, 21:58) <{POST_SNAPBACK}>
Като го побарат...... има да дреме в някоя епруветка с короселин......докато му побелеят веждите , ..... и събота , неделя ще му пускат ток..... ей така купон да става. Скапа бизнеса , тая гад..... evil2.gif

Аз го блъскам с 300 kHz, за сега ме заобикаля sunbathing.gif
ЕксГорски
Цитат(Радио Ереван @ 24/03/2020, 22:17) <{POST_SNAPBACK}>
Тя ми каза, че в Австрия е социализъм, какъвто е бил описан в "Капиталът" на Карл Маркс и затова е доволна от живота си тук!?

Виждаш ли и в Австрия има хора, които си харесват социализма под една или друга форма.

Което значи, че изобщо не е отворила "Капитала", а само е чувала, че ...
Иначе, идиоти има навсякъде. И колкото по-демократична е една страна, толкоз повече идиоти се въдят в нея - Демокрация, Сър! svirkam si.gif
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 24/03/2020, 21:27) <{POST_SNAPBACK}>
Влизаш в чл 252. от НК......... разправяй каквото искаш..... то къде 3 , там и 5 години, колко са , времето лети....
Там с .....1/2 от имуществото на дееца...... там вече лошо ще те ударят.
Що се мъчиш като юрист.... вземи колата за 7, ще я върнеш за 14 и още ще дължи......
Глей какво нещо е живота..... fishing1.gif

Опитваш се да продаваш на краставичар крастивици. w00tbrows.gif
По чл. 252 от НК са наказуеми само системните заеми по занятие (три или повече), при които е договорена лихва. Наличието на залог няма отношение по случая. wink.gif Демек, имаш право дори всеки ден да даваш заеми, стига да не договаряш и получаваш лихви от тях.

От шест-седем години лихварите се изхитриха и масово сключват споразумения за да получават условни присъди без конфискация дори по алинея втора. Има обаче един чл.53 от НК, който ги мъчи, както и една комисия, която някои още наричат Комисията Кушлев.
Радио Ереван
Цитат(D-rA @ 24/03/2020, 21:30) <{POST_SNAPBACK}>
Хубаво е да си оптимист, но разликата от снощи до сега е 2200 човека аут.

ПП. Снощи по това време бяха 16300... sunbathing.gif

ПП2. Другата диаграма е стряскаща - по страни, но ако искаш ще я кача.
ПП3. И още нещо страскащо - в Китай снощи имаше 39 нови заразени със 9 починали, днес са вече 78 нови и още 7 мъртви...
ПП4. Италия е ужасно - 2 пъти повече от Китай, над 6800 са вече...
Какъв оптимизъм да има човек? Ъ sunbathing.gif

Няма да е по-зле от това:
https://www.dw.com/bg/когато-испа...ри/a-52793684

Поврвай ми.
Откъде си сваляш тези данни?
Радио Ереван
Цитат(ЕксГорски @ 24/03/2020, 22:30) <{POST_SNAPBACK}>
Което значи, че изобщо не е отворила "Капитала", а само е чувала, че ...
Иначе, идиоти има навсякъде. И колкото по-демократична е една страна, толкоз повече идиоти се въдят в нея - Демокрация, Сър! svirkam si.gif

Твърдеше, че го е чела, а аз невежата, който не съм го чел, но не съм и идиот, не пожелах да споря с нея, а само казах, че доколкото знам, книгата е критически анализ на капитализма и в нея няма логика да пише такива неща.
Хората с малко знания обикновено са уверени в себе си. Нарича се ефект на Дънинг - Крюгер.
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 24/03/2020, 18:42) <{POST_SNAPBACK}>
Похвално е, че се осъзнава ситуацията и започват да се взимат мерки, по спасяване на икономиката. Слушах част от брифинга на Правителството и Щаба, има напредък по темата. Но засега се наливат парѝ с сфери като Здравеопазването, Полицията, Жандармерията и структурите ангажирани с пандемията. Не че не трябва, трябва. Приоритет е. Обаче, не чух нищо по такива за преминаване на индустрията, промишлеността, лека и тежка, както и на селското стопанство в активен непрекъсваем режим в условията на една по-дълга от предвиденото карантина. Да не стане пак късно, действия със закъснение, както по вируса в началото?
Не останах с убеждението, че дори в Министерски съвет си дават сметка колко може да се проточи и разтегли във времето извънредното положение. Щото светът ще полудява още, виж това:
https://www.vesti.bg/sviat/chovek-pochina-o...trevoga-6107325
Корона вирусът беше само началото. Сега се започва. Масовата психоза, подозренията и паниката няма да стихнат за ден. Дано греша, но не изключвам вероятността светът ни като цяло да продължи още дълго да живее под режим на карантина и извънредни мерки. Какво ще правим тогава? Ако сме се провалили всички в икономическата област? Това ще е тотален срив и крах! Ще настъпи пълен хаос и глобална анархия. Чак тогава вече ще включат и военните, и ще стане страшно. Дори не ми се мисли за подобен вариант. Но на теория е възможен. Може да го предотврати единствено спасяване както на световната икономика, така и на тази на всяка една страна, понеже се вижда, че глобалното обвързване ни прави зависими едни от други. Надявам се управляващите навсякъде да осъзнаят този приоритет. Който трябва да бъде решаван паралелно с битката с вируса и заразата. Дори приоритетно.

Написал съм някой неща в другия ми отговор. Прочети го да не се повтарям.
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 24/03/2020, 20:52) <{POST_SNAPBACK}>
Кризата от 2008 година колко продължи? Вярно беше друга, но две години е реален и дори малко оптимистичен срок. Нека бъдем реалисти.
Бил съм малък по времето на соца, но помня гладните години през 90те години. Радвам се, че ти харесва циганската баница (ще ти трябва и шарена сол), но като искаш котка ще се наложи да си я разделяш с нея. Може и без кола. Аз от 10 години съм така. Надявам се да съм лош пророк и нещата при теб да изглеждат много по-добре.
Съгласен съм временно да подпомагат безработните, но защо ще дават Великденски надбавки на пенсионерите? Те пък от какво са пострадали?
Проблемът е, че много хора живеят от заплата до заплата и почти нямат заделени пари. Когато са добре харчат и не мислят, че може да настъпи криза или че е възможно да имат лични проблеми, които изискват финансов ресурс. Пушат, пият, пръскат пари за щяло и нещяло и сега олеле. Как да ги съжалиш?
Костов не каза нищо ново.

Бе то всичко хубаво, дето си го писал. Но сигурно знаеш онази народна мисъл, че: Икономията е майка на мизерията. И си е така. Според мен е безперспективно да се свиваме чак толкова, не че не бива да ограничим някои неща, разбира се. По-скоро трябва да се научим да живеем в новите условия, с мерките, извънредното положение, пандемията дори... Говоря и в личен план, и като общества и държави, вкл. в икономически аспект, най-вече. Да, в този смисъл Иван Костов не каза нищо ново, но само той очерта някакви смислени мерки по най-важния и според мен проблем - запазване навсякъде работещи икономики! Това е най-важното, приоритетното. Успоредно с мерките по пандемията. Всичко останало можем и ще го преживеем, които оцелеем, но, ако се срине и икономиката, че и глобално... Тогава вече ще стане страшно! И го казвам не да плаша някого, а защото е така. Няма да откривам топлата вода аз, но и според мен всичко позитивно в нашия свят днес, и мирът, и благополучието, където и за които го има, и свободата, колкото и да е субективна и непълна, всичко се крепи най-вече на работещата икономика! С други думи, ако искаш да сринеш света, мира в света, всичко добро в света, ударът ти ще е точно върху икономиката, оттам всичко останало ще се срути от само себе си. Това се опитвам да кажа. Като предупреждение. Надявам се умните глави дето ни управляват, не само у нас, да го вденат туй нещо, и да не позволяват да се случи. Защото, ако стане, колкото и да се свиваме в личен план, че и како отделни държави, обречени сме всички!
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.