Цитат(lati1960 @ 25/03/2020, 10:46) <{POST_SNAPBACK}>
Бе то всичко хубаво, дето си го писал. Но сигурно знаеш онази народна мисъл, че: Икономията е майка на мизерията. И си е така. Според мен е безперспективно да се свиваме чак толкова, не че не бива да ограничим някои неща, разбира се. По-скоро трябва да се научим да живеем в новите условия, с мерките, извънредното положение, пандемията дори... Говоря и в личен план, и като общества и държави, вкл. в икономически аспект, най-вече. Да, в този смисъл Иван Костов не каза нищо ново, но само той очерта някакви смислени мерки по най-важния и според мен проблем - запазване навсякъде работещи икономики! Това е най-важното, приоритетното. Успоредно с мерките по пандемията. Всичко останало можем и ще го преживеем, които оцелеем, но, ако се срине и икономиката, че и глобално... Тогава вече ще стане страшно! И го казвам не да плаша някого, а защото е така. Няма да откривам топлата вода аз, но и според мен всичко позитивно в нашия свят днес, и мирът, и благополучието, където и за които го има, и свободата, колкото и да е субективна и непълна, всичко се крепи най-вече на работещата икономика! С други думи, ако искаш да сринеш света, мира в света, всичко добро в света, ударът ти ще е точно върху икономиката, оттам всичко останало ще се срути от само себе си. Това се опитвам да кажа. Като предупреждение. Надявам се умните глави дето ни управляват, не само у нас, да го вденат туй нещо, и да не позволяват да се случи. Защото, ако стане, колкото и да се свиваме в личен план, че и како отделни държави, обречени сме всички!
Имах предвид голяма част от обществото, които пилеят пари и са затънали в кредити. Те са най-уязвими, а не примерно пенсионерите, които имат малък, но гарантиран доход и обикновено се простират според чергата си. Като стана въпрос за пенсионерите, икономиката ще се срине защото правителството иска да опази здравето и живота им. Това е чудесно, но си има своята цена, която е много голяма. Имаше и друг вариант. Да се "скрият" възрастните и болните хора и и да им се доставя храна и други продукти по домовете. Всеки да има право да излиза в платена или неплатена отпуска, ако се чувства застрашен. Ама световните лидери не решиха така. Защо ли? Може би желаят да настъпи икономическата криза и рецесията?
На теб какво ти пречеше вместо да поддържаш кола и котка да отделяш тези разходи в банкова сметка? Сега щеше да имаш достатъчно пари за да си спокоен поне година-две. Продай си колата възможно най-бързо. Това е моят съвет.
Бях още ученик в горните класове през 90те години когато мой приятел ми каза, че цяла зима са яли мекици. Фурната им не работела, а имали само брашно и олио. Повтарям ти, от криза се излиза. Нека сме живи и здрави, всичко останало ще преживеем.