Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Ще се промени ли живота след пандемията?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Онуфри
Цитат(lati1960 @ 28/03/2020, 13:34) <{POST_SNAPBACK}>
… Само изказах мнение /дано погрешно/, че има наченки за това, че сега се почват някои неща, предсказани като начало на този Апокалипсис, описан в Книгата. ...

Коя Книга?
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 28/03/2020, 14:34) <{POST_SNAPBACK}>
Не само с пандемията и мерките.

Ето, рогцата винаги излизат : Теб "пандемията и мерките" те интересуват дотолкова, доколкото ти позволяват да си развиеш "пророчествата" относно "не само"! dry.gif angry.gif
agrippa
Цитат(lati1960 @ 24/03/2020, 02:20) <{POST_SNAPBACK}>
Разбрах те.
Ще опитам обаче да споделя една от моите конспиративни теории по темата. Първо някои факти, които ще изкоментирам:
Преди време не само у нас избиха домашните птици заради птичия грип.
После избиха едрия добитък заради т. нар. луда крава.
После избиха дребния рогат заради бяс по козите и овцете.
Накрая заради чумата по свинете изтребиха до крак всички прасета, вкл. по фермите, и тези в т. нар. заден двор, че и дивите по горите.
Сега се появи непознат и загадъчен и до днес за учените вирус призрак, който вкара света в невиждан до момента режим на карантина.
Не твърдя, че между всички тези неща непременно има връзка. Че са планувани и проведени целенасочено и последователно. Но, защо не?
У нас поне дори селянията дето наводни София и големите градове имаше възрастни родители и роднини по селата, които се занимаваха повечето с дребно стопанство именно с горепосочените животни и птици. Сега обаче тях ги няма. Селата опустяха, повечето. Дори в обитаемите хората разчитат за храната от по-големите градове и моловете също. Дори пишман "гражданята" си помагаха до сега с нещичко от село, но това вече свърши, генерално. Накратко - всички станахме зависими от големите вериги и магазини, за всичко. И сега изведнъж - бам! Тотален блокаж. Заради вируса. Навсякъде. На всичкото отгоре се очертава и поголовна безработица, и не се знае докога. Туризмът у нас е тотално прецакан. И не само той. Леката индустрия още работи, но не се знае докога. В големите борси и складове още има храни, но, ако спре икономиката и производството, какво правим? Магазините за храни ще се изпразнят. И после? Какво следва? Гладни бунтове, грабежи, мародерство... паника?
Само конспиративен вариант: Според мен някой, някои в мрака и сенките на глобалната власт опитва да вкара света в хаос и безумие, от които той успя да се опази почти вече столетие. По подобен начин съветските комунисти преди точно век за изнесли и продали житото на Украйна и са предизвикали масов глад, на който жертви са станали хиляди, говори се и за милиони! Дали подобни кукловоди не замислят същото и днес? И го прокарват стъпка по стъпка, поетапно, по план? Можем само да гадаем. Аз лично не изключвам подобна възможност. Бъдещето ще покаже, дали съм прав или греша. Много ми се иска да греша, но... а дано!
Трябва да се намери начин да се работи и произвежда и със вируса около нас. Трябва да се научим да го правим. Засега магазините са по-скоро пълни и заредени, отколкото празни. Щото, ако всички си седим вкъщи и не правим нищо, явно ще умрем от глад.
Остави я икономиката, хората са по-важни. Примерно, за да спасим 5% потенциално уязвими, дай всички да умрем от глад, така че трябва да се намери баланса. А че всичко няма да е като през миналия век и началото на тоя – да, съгласен съм, дошло е Новото време.

Войните като че ли засега са спрели, но човека е такъв, че малко като му мине зора и му стане по-конфортно, пак ще ги започне. Така че периодически трябва да му се дават такива уроци, пращат злини и бедствия. Да се поопомни и обедини може би около общото нещастие.
lati1960
Цитат(Питето @ 28/03/2020, 14:46) <{POST_SNAPBACK}>
Е точно история четем, там си пише за далеч по-кофти моменти из държавите и света като цяло, и пак сме оцелели, умножили и вдигнали стандарта на живот. Пак там пише, че всеки дето някога е пророкувал края на света, след векове го четат в пъти повече хора, отколкото е наброявал света по негово време.... Факт.

Първо отново уточнение: Никъде и никога не съм писал за край на света! Ако на някой му се привижда такова нещо, това не съм аз.
Включително тук давам само мнение за начало на едни събития и беди за света, предсказани в библията. Като наказание. Това е.
А за другото си прав. Само че е въпрос на гледна точка това оцеляване. И преди, и сега. Лошото е, че гледната точка на жертвите и мъртвите няма как да я научим, за съжаление. sad.gif
lati1960
Цитат(Питето @ 28/03/2020, 14:41) <{POST_SNAPBACK}>
Всеки избира дали да вярва или да мисли. Твоята пътека е тази на вярването (вярата е част от вярването), та и заради това лесно ще те лъжат и манипулират. Проблема е, че вярващите се опитвате да манипулирате околните и да ги склонявате да вярват като уж "всеки е свободен да вярва"... и ползвате всеки повод (война, болест, дори личните проблеми на отделните хора), а ако няма повод си го измисляте (примерно онова около свършека на света през 2012г и колко народ беше риканен да се прекръсти за всеки случай)....
"Нов световен ред", е друг пиниз за вкарване на лабилни хоа у територията на вярванията (и съотвенто си плащат, де щото квото и да си говорим, накрая винаги опираме до евни пари, което си е исторически доказано за подобните номера). Конспиративен подход, щото е чудесен парадокс — най-якото доказателство е точно липсата на доказателство. Отделно че минава за "разумен" щото не е като "онези прикаки за вярата в богове, ми си е за съвсем реални властлюбци... и т.н." Познато, а... devil.png

Вярата не пречи на мисленето. Обратното.
Иначе донякъде имаш право, факт са такива опити, по манипулиране на част от общественото мнение и съзнание, от подобни псевдо пророци и прокобяващи оракули. /Важно уточнение: Т. нар. край на света "предвиден" за 2012 г. не беше дело на християнски предсказатели. Касаеше се за някакъв календар на маите ли беше, на инките ли, май на маите, да не сбъркам. След като държиш толкова на фактите, да се придържаме стриктно към тях./ Аз обаче никога не съм имал такива претенции, вкл. тук във форума. Навсякъде дебело подчертавам, че изказвам само лично мнение, с което не ангажирам никого. Най-малкото Църквата. За пореден път внасям корекцията, че не става дума за край на света, в моите предупреждения, а за начало на бедствия и беди за света и хора, с по учестен интензитет и ужасяващи последици, точно във времена когато цивилизацията ще напредне много технологически. Именно това е описано с езика на символите във въпросната Книга Апокалипсис, последната в Библията. Която само тълкувам, и то напълно субективно, признавам, а не си измислям мои "пророчества", не и за край на света. Важно е да се разбере това.
Що се отнася до т. нар. Нов световен ред, реално погледнато, той вече е факт. Засега само като опипване на почвата, с тези мерки по вируса, с извънредното положение. Вярваш или не, ще бъде наложен някога тотално, навсякъде и за всички. Говоря също за вкарване реалния ни живот във виртуалното пространство - и като обучение, и като образование, търговия, услуги, работа дори, всичко. Отделно пълният контрол над всички, чрез новите технологии. С оправданието за сигурност и безопасност. Не че е лошо, ако е в демократично общество, но като част от една глобална бъдеща диктатура... това вече не е добро. Вчера точно наш депутат изказа уникалната мисъл: "Каква демокрация по време на пандемия!" Ето ти на. И, като се тръгне оттук, знаеш до къде и какво ще се стигне. Та така. Наистина си свободен да вярваш или не в каквото прецениш. Поне засега тази свобода не могат да ни отнемат. Не се знае обаче докога. animatedwink.gif
Бъди здрав, и се пазѝ!
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 27/03/2020, 15:37) <{POST_SNAPBACK}>
Радвай се че много хора в България имат подобни възгледи, щощо обикновено си правят сметките както възгледите, та да имаш изобилно работа... Между другото, ако някъде в дискусия те порязват в изказванията и ти сипват нормални факти с черпака, ти защо упостваш да ги оборваш в стил "щото така на мен ми се струва". При това многоредово и усукано по килифаревски? Мазохист, неориентиран, повтаряш лъжата 100 пъти та да стане истин"оподобна или просто си пуснал мрежата за улов на последователи...
Я вземи попрочети похватите на онези от радиоточките и на онези, дето преди тях по радиото animatedwink.gif В смисъл, някак си да ти кажат че 2+2=4 (и всеки да може да си го провери на собствения калкулатор дето винаги дава точен резултат), а ти да продължаваш да упорстваш "че е така, но не винаги, дори напротив щото на мен ми се струва..." и два абзаца дето никой няма даги дочете, ма иначе изглеждат като голямо доказателство. Нормалното е да ти светне някаква лампа, че нещо излиза от адекватното и стандартното, та да превключиш на критично мислене. Ей така, за всеки случай, като да се огледаш в двете посоки преди да пресечеш улицата.

Да не би погрешно да си го написал това на мен, а не на някой друг? Това ми е коментарът.
lati1960
Цитат(agrippa @ 28/03/2020, 18:01) <{POST_SNAPBACK}>
Трябва да се намери начин да се работи и произвежда и със вируса около нас. Трябва да се научим да го правим. Засега магазините са по-скоро пълни и заредени, отколкото празни. Щото, ако всички си седим вкъщи и не правим нищо, явно ще умрем от глад.
Остави я икономиката, хората са по-важни. Примерно, за да спасим 5% потенциално уязвими, дай всички да умрем от глад, така че трябва да се намери баланса. А че всичко няма да е като през миналия век и началото на тоя – да, съгласен съм, дошло е Новото време.

Войните като че ли засега са спрели, но човека е такъв, че малко като му мине зора и му стане по-конфортно, пак ще ги започне. Така че периодически трябва да му се дават такива уроци, пращат злини и бедствия. Да се поопомни и обедини може би около общото нещастие.

Мъдро изказване. Подкрепям го.
Да, най-важното и според мен, а и според по-умни от мен хора е да се спаси икономиката, производството, и на храни, и на всичко. Именно в условия на пандемия и криза, глобална и регионална. Дано управляващите го разберат и предприемат съответните мерки и по това. Другото, на който каквото му писано.
Съгласен съм и за това, че имаме всички нужда от малко отрезвяване, дано се случи, има и някои положителни признаци в ситуацията. По взаимната подкрепа и сплотяване на хората, по подпомагане, и т. н. Разбира се, всички не сме еднакви, има и злонамерени, има и такива, които най-обичат в мътна вода риба да ловят. Говоря за спекуланти, мародери, телефонните измамници си намериха нова стратегия... разбираш.
Прав/а си и за това, че когато човеците се видим в малко свобода и имане, ни избива на глупости и щуротии, меко казано. Поне повечето. Тук няма да намесвам моя специалитет, теориите за конспирацията, само ще вметна, че не малка част от световните трагедии извън природните катаклизми са планирани и предизвикани целенасочено, с цел печалба именно от едни кланове и фамилии от свръхелита, за които парѝте и властта са най-важното нещо, и печалбите. Елементарен пример ще дам, със семейство Буш в Америка. Още патриархът на фамилията Прескот Буш по време на втората световна война е доставял оръжие, провизии и оборудване и на двете страни в този конфликт, ето малко инфо: https://webcafe.bg/svyat/508087428-dzhordzh...ki-politik.html Внукът на Прескот и син на Буш стариш Буш Младши, последният президент от фамилията, по време на чийто мандат гътнаха Кулите близнаци, е партньор с шейховете от С. Арабия в глобалния нефтен конгломерат, чиито печалби са астрономически, също и за връзките на фамилия Буш с набедения за лидер тогава на Ал Кайда Бин Ладен, и не само: http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=58&...022&Level=1
Опитвам да кажа, че по света има хора, фамилии и съмишленици, за които войните, насилието и всякакви беди за света са източник на огромна власт и много, много парѝ. Не мисля, че доброволно същите ще се откажат да ни набутват периодично в конфликти, в пандемии и в какво ли не, за да ни контролират, манипулират и ограбват. Най-общо погледнато. А не виждам как светът ще ги накара да се откажат. Така че, ще страда.
agrippa
Ако някой умишлено и нарочно е създал вируса и го е пуснал в обръщение по света, имам чувството, че не е нацелил точната му формула. Е, да: страх успя да предизвика. Но кой бе бил застрахован от тая болест, даже и да се крие в някакви бункери или замъци, та нали все някога трябва да излезе оттам и да се подложи на опасност? Освен да (си) го е тествал предварително и да държи и лекарството или ваксината някъде вече налична.

Но това е само един вирус, а какво правим при следващия? След това идва метеорита... Явно много ще загинат, а на другите да им дойде акъл в главата, как да се оправят отсега нататък.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 25/03/2020, 15:59) <{POST_SNAPBACK}>
Да... ама не. У японско са най-спестовните пенсионери, и... на тях не им стига спестеното + пенсиите. От друга страна, колкото ти е по-голям дълга, толкова повече се грижат да не фалираш щото кредиторите ще загубят много. Например прословутото: "Твърде голям за да фалира." Отделно, че днешните пари са въпрос на доверие, а не като жълтиците — стойността идва от ценния метал в самите монети. То дори и златните пари са имали плаваща покупателна способност, но е била в малки граници или при мнооооого голям зор. Няма лесна рецепта...

Елементарно е. Трябва приходите да са по-големи от разходите и да имаш поне два източника на средства. Цитирах ти Бъфет в другата тема.
Питето
"елементарно" е коренно различно от "лесно", "възможно към момента" или "посотянно постижимо", особено пък, ако се опиташ да го приложиш към едни 60-80% от населението, които биха гласували примерно... да ти се отнемат имотите, фабриките... абе порови в историята, да видиш, че идеите на Бъфет работят само в определени обстоятелства, а има моменти, в които нещата се обръщат коренно. Просто така работи икономиката и психологията на обществото, не е мое прозрение. Иначе си прав де (Бъфет е прав), ако обстоятелствата ти позволяват да го постигнеш, а когато си го постигнал пък средата не се промени та да те изненада...
lati1960
Цитат(agrippa @ 29/03/2020, 00:19) <{POST_SNAPBACK}>
Ако някой умишлено и нарочно е създал вируса и го е пуснал в обръщение по света, имам чувството, че не е нацелил точната му формула. Е, да: страх успя да предизвика. Но кой бе бил застрахован от тая болест, даже и да се крие в някакви бункери или замъци, та нали все някога трябва да излезе оттам и да се подложи на опасност? Освен да (си) го е тествал предварително и да държи и лекарството или ваксината някъде вече налична.

Но това е само един вирус, а какво правим при следващия? След това идва метеорита... Явно много ще загинат, а на другите да им дойде акъл в главата, как да се оправят отсега нататък.

Не знам. Само предположения, признавам. А може би целта не са единствено пораженията от самия вирус, не че са малки вече /виж таблиците на д-р А/, а по-скоро оттрениране на нов глобален ред и отношения в света, в режим на тиха диктатура и перманентно извънредно положение. Засега само като тестване на системата, а в обозримото бъдеще и реално въведено. Не разбира се като открита диктатура, не. А като трансформиране на някои от сегашните мерки в по софт вариант, чрез технологиите, виртуалното пространство, сателитното и дроново сканиране, персоналното биологично чипиране /вече го има за домашни любимци примерно, за затворници също/, и т. н., и т. н. С оправданията по сигурността и избягване на бъдещи пандемии и подобни глобални трагедии. Плюс това, което казваш: "Освен да (си) го е тествал предварително и да държи и лекарството или ваксината някъде вече налична." И картинката на моята конспиративна теория е горе-долу ясна. Дали обаче е погрешна, ще разберем след няколко месеца, предполагам на есен или догодина, когато се предполага вече да сме преборили вируса призрак със сигурност и окончателно. Поне както ни обещават, властите. И за които оцелеят дотогава. Само че като гледам, май самите те, не само нашите, не са наясно какво точно става и защо. Да не говорим пък за учените, които и до днес гадаят по характеристиките на самия вирус, има ли го, няма ли го, какъв е точно, как действа, и т. н. Само някакви общи приказки, а обещанията за ваксина и лекарство се отлагат за поне година и половина две, толкова им били нужни. Че то ако е толкова смъртоносен този вирус, след година две половината население на земята може да се гътне! Нещо не е както трябва в картинката, но ние простосмъртните няма как да знаем какво. Които знаят, няма да ни кажат. Информацията също е власт, и парѝ. А всичко в нашия сегашен свят до това опира. Впрочем, ето кой знаеше предварително нещо по въпроса, инфото е от друг участник тук, в раздел "Християнство":
http://forumabv.eu/index.php?showtopic=175...art=#entry83042
Защо никой не го е послушал и не са взети мерки по въпроса, за нас простосмъртните остава загадка. Всеки да си прави изводите сам. За мен няма случайни неща извън природните стихии /не че и при тях/, всичко което ни се случва в глобален и не само план е добре планирано, обмислено и отиграно, по това нямам никакви съмнения.
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 28/03/2020, 19:39) <{POST_SNAPBACK}>
Да не би погрешно да си го написал това на мен, а не на някой друг? Това ми е коментарът.

Само предположение:
Писал го е на теб, визирайки мен. За да те убеди, че съм злонамерен и неориентиран в реалната обстановка, и че пиша неверни неща, най-общо казано. За съжаление аз неориентираният поне донякъде предвидих това, което сега ни се случва, както и /предполагаемите/ причини за него. Докато добре ориентираните, заедно с любимите управляващи, проспаха цялата работа. И, ето ни сега!
Все пак съм му благодарен на Питето, че използва коректен тон и цивилизован език, щото има други тук, за които всичко е гавра и подигравка. Но си е за тяхна сметка. При нас у шопско има една такава поговорка: Вола рие, рие, и накрая на гърба му пада!
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 29/03/2020, 00:21) <{POST_SNAPBACK}>
"елементарно" е коренно различно от "лесно", "възможно към момента" или "посотянно постижимо", особено пък, ако се опиташ да го приложиш към едни 60-80% от населението, които биха гласували примерно... да ти се отнемат имотите, фабриките... абе порови в историята, да видиш, че идеите на Бъфет работят само в определени обстоятелства, а има моменти, в които нещата се обръщат коренно. Просто така работи икономиката и психологията на обществото, не е мое прозрение. Иначе си прав де (Бъфет е прав), ако обстоятелствата ти позволяват да го постигнеш, а когато си го постигнал пък средата не се промени та да те изненада...

Елементарно е да стигнеш до този извод, а дали ще успееш да го постигнеш е нещо съвсем друго. Проблемът е, че повечето хора дори не се стремят да го постигнат.
За съжаление все още има такива хора (не са чак толкова много), които биха гласували да се отнемат имоти и фабрики. Ако човек е стабилен финансово, с поне два независими източника на средства, с немалка сума на влогове и злато в сейф и поне няколко недвижими имота, почти е невъзможно да бъде разорен. Така че идеите на Бъфет си работят винаги, ако общественият ред е демократичен, а аз вярвам че той ще си остане такъв.
П.П. Притеснява ме обаче, че ще се увеличи значително престъпността.
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 29/03/2020, 09:23) <{POST_SNAPBACK}>
щото има други тук, за които всичко е гавра и подигравка. Но си е за тяхна сметка.

Не всичко, само щуротиите, едни и същи, които пробутваш непрекъснатои във всичките ти "чаршафи" - скучни и без интерес!

Казах ти да се ограничиш с Х-форума, ама май и там много не те ... уважават, та си търсиш друга публика, ама нямаааа!

Мислещите (нормално) хора не се впечатляват от ... цитати от ... Книгата?!
agrippa
Ще се промени ли живота след пандемията?

Да, примерно това "свободно придвижване" ще бъде отменено за много страни и посоки, примерно откъдето има "неблагонадеждна вирусологична обстановка". И за мигрантите, предполагам и се надявам, щото те нямат бележка от доктора, че са здрави. И не може да им се осигури нужната дистанция в лагерите.

Много фирми ще фалират или ще бъдат купени от други, щото няма да могат да се възстановят след пандемията. Тия, които ще отворят след временно затваряне, няма да са същите, няма да наемат същите работници, а може би ще са променили и дейността си и минали във виртуалната сфера. Ресторанти, обществен транспорт трябва да се модифицират примерно, за да не заразяват пътниците един друг, също клиентите – персонала и тнт.
Потребител

Цитат
Ще се промени ли живота след пандемията?, Ще обеднеят ли много хората у нас и в чужбина?..

... тук специално, хората обедняват периодично /бих добавил - със завидна упоритост/ през около десетина години ...

... това не е даденост, това е избор :.) ...

- - -

... сега, по темата - понеже сме отново в пещерната ера, сгушени под каменната стреха, докато светкавици нацепват небесата, по странен и наглед почти чаровен начин валят авторитетните мнения ...

... цялото упражнение си има свой реторически алгоритъм:

Коментатор прави преглед на печата и въобще на "голямата картина" /откъде идваме, кои сме и накъде отиваме/, погледът се рее над континенти, политически дилеми, всякакви там президенти, премиери, предприемачи ... обобщава с лекота най-различни "визии" и тенденции, чертае бъдещето и, разбира се, популяризира свои минали творби :.) ...

lati1960
Цитат(agrippa @ 29/03/2020, 19:21) <{POST_SNAPBACK}>
Ще се промени ли живота след пандемията?

Да, примерно това "свободно придвижване" ще бъде отменено за много страни и посоки, примерно откъдето има "неблагонадеждна вирусологична обстановка". И за мигрантите, предполагам и се надявам, щото те нямат бележка от доктора, че са здрави. И не може да им се осигури нужната дистанция в лагерите.

Много фирми ще фалират или ще бъдат купени от други, щото няма да могат да се възстановят след пандемията. Тия, които ще отворят след временно затваряне, няма да са същите, няма да наемат същите работници, а може би ще са променили и дейността си и минали във виртуалната сфера. Ресторанти, обществен транспорт трябва да се модифицират примерно, за да не заразяват пътниците един друг, също клиентите – персонала и тнт.

Така ще стане, да. Светът ни няма да е същият вече, това е сигурно. Дали за добро, или за лошо, ще видим.
Аз също мисля, че голяма част от мерките по извънредното положение заради вируса ще останат, под една или друга форма. Ще има и други, примерно ще се засили видео наблюдението, тотално, навсякъде. Ще ни наблюдават на работа, по улиците, в колите /през телефоните и смартфоните/, вкъщи дори, в магазините, в учрежденията, навсякъде. Задава се и биологично чипиране в същия аспект, но да не избързвам, засега е само спорадично, в най-напредналите страни, и само за отделни хора. Масовото такова ще е в обозримото бъдеще. Ще бъдем сканирани също от дронове, от сателитите също, през компютрите и телефоните, както вече казах... Не малка част от човешката дейност, вкл. икономическата, бизнес такава и всякаква ще премине във виртуалния свят на устройствата ни, компютри, смарт такива, телефони и т. н. Където глобалният контрол е най-лесен. И всичко с оправданието за сигурност и безопасност. Отделни свободи ще се върнат, по придвижването, по пътуването, но вече под този тотален контрол. Както и в други сфери на живота ни, но в същия смисъл, под всеобхватното наблюдение на всички и всичко. Ситуацията днес с вируса е само един тест в този смисъл, начална подготовка за тези неща, а също добро оправдание те да се случат, колкото се може по-скоро, и за повече хора, навсякъде. Това е, което доскоро се визираше като Новия световен ред.
Нищо страшно, ще кажат някои. Засега, да. Освен пандемията де. Но след нея всичко щяло да си е наред. Може би. Дано.
Само че в по-далечна перспектива, ако се продължава така, ще дойдат и по-страшни неща. А като гледам реакциите на властите навсякъде сега, вероятно и те ще бъдат проспани. Дори със средствата на Биг Брадър.
lati1960
Цитат(Потребител @ 30/03/2020, 05:12) <{POST_SNAPBACK}>
... тук специално, хората обедняват периодично /бих добавил - със завидна упоритост/ през около десетина години ...

... това не е даденост, това е избор :.) ...

- - -

... сега, по темата - понеже сме отново в пещерната ера, сгушени под каменната стреха, докато светкавици нацепват небесата, по странен и наглед почти чаровен начин валят авторитетните мнения ...

... цялото упражнение си има свой реторически алгоритъм:

Коментатор прави преглед на печата и въобще на "голямата картина" /откъде идваме, кои сме и накъде отиваме/, погледът се рее над континенти, политически дилеми, всякакви там президенти, премиери, предприемачи ... обобщава с лекота най-различни "визии" и тенденции, чертае бъдещето и, разбира се, популяризира свои минали творби :.) ...

Едва ли хората ще обеднеят, вече са се напатили. Не и всички, не и в България. Доколкото съм запознат, в родните банки само личните спестовни влогове дори по време на пандемията растат, и са вече почти астрономическите за нашите мащаби над 50 милиарда лева! Което е почти половината брутен продукт на страната ни. Невероятно, нали.
https://nova.bg/news/view/2019/08/26/260886...%BD%D0%BA%D0%B8
Ето интересно мнение как се спестява по време на криза:
https://www.marica.bg/samo-v-marica/intervy...ri-krizata-idva
Отделно фирмените такива. Също на Държавата и институциите, на държавните фирми, в енергийния сектор, и т. н., и т. н. Тоест, парѝ има. Проблемът е, че парите не се ядат. Нито се пият, нито с банкноти можеш да подкараш колата си, и всичко друго. Ако се срине икономиката, всичко се срива. Това е алфата на проблема сега. Омегата е финансовата система. Която също трябва да оцелее на всяка цена. Всичко се крепи на работеща икономика и стабилна финансова система. Останалото са подробности. Вкл. идологемите, политическите трансформации и боричкания, глобалното противостоене и хибридните конфликти... Свободите на хората, правата им и самата демокрация, където я има, се крепят именно на работещата икономика. Тя е панацеята и за благосъстоянието, и за мира, и за стабилността. За всичко добро. Ако някой иска да разклати мира и сигурността в света, ще удари и съсипе икономиката, после и финансовата система. Останалото ще се случи от само себе си. Дано в момента не сме в този сценарий. Много се надявам. До няколко месеца ще се разбере.
Питето
Всичко е точно. Който вярва в края на света, той със същата вяра (и със същата липса на сметки, математика, разпределение на риска и здрав разум) смело тегли кредити около ръба, че и зад него... и често кредиторите му опират до твоята гилдия. Та колкото повече вярващи, толкова по-повече възможности за евентуален хонора от твоя страна. Е, освен ако съм объркал, и ти не си към гилдията. animatedwink.gif
Другото, дето го писах, то, абе той сам се усети и писа. animatedwink.gif
Питето
Глупости. Според историята, след постянните турнета на чумата, хората вместо дасе оградят с по-високи каменни стени и по-дълбоки ровове взели че развили търговията, разкарали разбойниците, отпушили моретата... а накрая за капак открили антибиотиците и ваксините, което позволило да се изобрети туризма... До днес, когато обикновен човек може да обиколи света в рамките на три дни (със съня и кацането по континентите)... Да, амишите и още нЕкои подобни още не го могат, ама то е щото те така искат, а не че "небето пада"...
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 30/03/2020, 14:49) <{POST_SNAPBACK}>
Всичко е точно. Който вярва в края на света, той със същата вяра (и със същата липса на сметки, математика, разпределение на риска и здрав разум) смело тегли кредити около ръба, че и зад него... и често кредиторите му опират до твоята гилдия. Та колкото повече вярващи, толкова по-повече възможности за евентуален хонора от твоя страна. Е, освен ако съм объркал, и ти не си към гилдията. animatedwink.gif

Сега вече се разбрахме. smile.gif
lati1960
Цитат(Питето @ 30/03/2020, 14:49) <{POST_SNAPBACK}>

Момчета, отново напомням: Никога и никъде не съм писал за край на света!
Да се знае де. Щото така да се говори наизуст, не е коректно. Иначе сте свободни да интерпретирате както искате писаното, на всеки.
Засега поне тук имаме тази свобода, да ѝ се порадваме още малко. animatedwink.gif
Бъдете здрави, в буквалния смисъл! И си носете маските! Да не би да стане от играчка плачка. ablow.gif
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 17:55) <{POST_SNAPBACK}>
Вчера се срещнах с квартиранта ми да ми даде наема. Даде ми банкнотите увити в тоалетна хартия. Умислен беше. Работи сезонно, а точно тази зима решил да не ходи в Пампорово и изхарчил спестяванията си. Сега на Златни пясъци сезон едва ли ще има, а ако има ще е много слаб и той се хванал работник в зеленчукова борса. Осем часа товари камиони с плодове и зеленчуци. Плащат му по 35 лева на ден без договор. Приятелката му работи в магазин в мола, който сега не работи. Каза ми, ако ме изгонят, ще мога да ти плащам още само един месец и напускам.
Как мислите, ще се промени ли животът след пандемията?

Всъщност, ето за какво става дума, което според мен изчерпва темата, поне по отношение самия вирус и пандемията, и защо така ни връхлетя, някои. И защо други не. Ето:
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-k...ilishta-6107589
/Ако се върнете към първата тема за заразата, ще видите, че почти същото като предложения за мерки съм предлагал и аз, още през месец февруари!/ А защо това се проспа в Европа, в САЩ и у нас... Разумните ще разберат, сигурен съм.
А неразумните... да слагат маските и да си пият хаповете, щото всичко било нормално. Така де, абсолютно нормално е.
lati1960
Цитат(Питето @ 30/03/2020, 14:55) <{POST_SNAPBACK}>
Глупости. Според историята, след постянните турнета на чумата, хората вместо дасе оградят с по-високи каменни стени и по-дълбоки ровове взели че развили търговията, разкарали разбойниците, отпушили моретата... а накрая за капак открили антибиотиците и ваксините, което позволило да се изобрети туризма... До днес, когато обикновен човек може да обиколи света в рамките на три дни (със съня и кацането по континентите)... Да, амишите и още нЕкои подобни още не го могат, ама то е щото те така искат, а не че "небето пада"...

Така де. Но сега като гледам, не можеш да обикаляш май света. Дори до магазина е трудно да идеш, без да те проверят.
И пак, за пореден път ти напомням, че никъде и никога не съм писал, че небесата падат. Само предположих, че сегашните мерки по тотален контрол, плюс още такива, ще останат и след пандемията, повечето. Че доста от свободите за които говориш, извоювани дотук с висока цена, вече ще са история. Това писах. Ако не си го разбрал правилно, проблемът не е мой. Отделно абсолютния мониторинг и сканиране на живота ни насетне, вкл. и личния, навсякъде, изцяло. На този етап това се подготвя. А дали и кога ще дойдат по-големи беди, ще поживеем, ще видим. И аз предполагах, че няма да додрапам до такива неща, мислех да са в по-далечното бъдеще, но ето, на, виждаме какво ни достигна. Така че, да не бързаме с изводите, ще видим.
D-rA
В посочената статия се говори за Сингапур, но вече са двойно заразените от посоченото в статията
Та и те не са се справили...
Вижте прикачените файлове
lati1960
Цитат(D-rA @ 30/03/2020, 20:55) <{POST_SNAPBACK}>
В посочената статия се говори за Сингапур, но вече са двойно заразените от посоченото в статията
Та и те не са се справили...

Няма и как.
Тяхната грешка, поне според мен, е че след адекватните в началото мерки, после са разхлабили режима, виждаме как свободно пазаруват, тълпите по улиците... Така че и там ще пламне, може би по-късно, но и там. Никой не пожела да го каже в прав текст, поне не и от управляващите, навсякъде. Но, като се разбра за вируса, веднага навсякъде и всички по света трябваше да направят това, което се прави в момента, но вече закъсняло. И да не се отменя, докато не мине пандемията. За съжаление политиците си пазят хляба и не пожелаха да излязат от политкоректността с по-решителни мерки в самото начало. За да не ги обвинят в това, което вече е факт - отнемане на свободи и права за сметка сигурност и справяне с проблема. Парадоксът е, че тази тяхна боязън в началото доведе до по-голяма трагедия, поне за които се разболеят и няма да го преживеят. Липсват днес решителни лидери, и това не е само мое мнение. Говорим за хора като Чърчил, Рузвелт, Тачър дори, Кол, защо не и Горбачов, и т. н. Днес такива за съжаление няма, и ето какво ни сполетя! sad.gif
lati1960
Вчера се срещнах с квартиранта ми да ми даде наема. Даде ми банкнотите увити в тоалетна хартия. Умислен беше. Работи сезонно, а точно тази зима решил да не ходи в Пампорово и изхарчил спестяванията си. Сега на Златни пясъци сезон едва ли ще има, а ако има ще е много слаб и той се хванал работник в зеленчукова борса. Осем часа товари камиони с плодове и зеленчуци. Плащат му по 35 лева на ден без договор. Приятелката му работи в магазин в мола, който сега не работи. Каза ми, ако ме изгонят, ще мога да ти плащам още само един месец и напускам.

Ето какво слушам в момента, по новините на БНР. Говори финансовия министър Горанов. Ще цитирам приблизително и по памет, всеки може да си го види на сайта на БНР.ком:
http://www.focus-news.net/news/2020/03/31/...niyat-dalg.html
Накратко, държавният дълг ще нарасне от позволените до момента 2 милиарда и 200 милиона, до над 10 милиарда! И то до края само на тази финансова година. Министърът обеща да не се вдигат данъците, но аз лично не вярвам. Няма как да се плати такъв дълг при криза, която не се знае кога ще свърши, при стагнираща и почти замразена икономика, и т. н., и т. н. Нови цени и по-високи данъци ще има, със сигурност. Но дори не това ни е главният проблем сега. Банките са пълни с парѝ, както вече посочих, така че това ще мине. Проблемът е, че всички тези колосални суми, за които говорим, не стигат до редовите граждани, особено до най-нуждаещите се и най-уязвимите. Средствата ще минат през бюджета, част от тях ще се налеят пак в структури като МВР, военните, обръчите около властта и по мерките на пандемията, а дълга ще се плаща отново от тези, които няма да получат и стотинка! Възниква и друг въпрос: Докога може да се емитира и тегли дълг, при една замряла и почти не работеща икономика? Никой не може да каже. Защото в момента никой не знае докога ще е карантината. Изводът за мен: Освен че ни налагат /засега временна/ тиха диктатура* и нов вид тоталитаризъм, който не е ясно кога и дали въобще някога ще свърши, властите заробват хората и с нови, астрономически дългове, които все някога ще трябва да се плащат. От кого мислите?

*Само като мнение: Новата заповед на здравния министър Ананиев за задължителното носене на маски на обществени места е абсурдна, защото първо - тотално е закъсняла, като самите мерки, и второ - тя не предпазва никого реално, защото вирусът се разпространява не само по въздушно капков път, а по много други начини - от повърхности, пипане, докосване, ръкостискане, и т. н. За мен тази заповед е безумен опит именно по идеята властта у нас да се изхвърли над необходимите и разумни мерки по ситуацията, в смисъла именно на злоупотреба с власт във време на криза. Утре ще ни задължат да обличаме и мантии сигурно, и калцуни, защо не и шлемове, и ръкавици... Ха сега се сетете кои фирми у нас се преструктурираха по производството на въпросните пособия? Ми тези от обръча на властта. Това си е жива корупция, клиентилизъм. И то в режим, когато всички тези неща не достигат до онези, които най-много се нуждаят от тях, до здравните работници! Пълно безумие! Нищо чудно, че на някои почна да им писва вече, и с право. Вчера в Ямбол е имало подобен случай: https://www.expert.bg/curious/curious-all/a...ta-1448229.html Ако властта продължава по тази плоскост, да въвежда неадекватни и вече безсмислени, изцяло закъснели мерки, нищо чудно този случай да не остане единствен.
lati1960

Още нещо по темата, което смятам е подходящо:

https://www.facebook.com/stanislav.tsanov.3...c0NzUyOTg3Nzg3/

Няма да го коментирам. Само по себе си то обяснява много.
Питам се обаче: Къде е критичната маса, която трябва да принуди манипулаторите да се спрат? Няма такава.
Нищо не става от нас, жалко. Затова, ще страдаме!
Питето
Баце, то войни с мобилизации и вечени часове и куп още простотии по ограничение на движението на хората е имало , всичките са се споминали, а хората са ги надживели. По твое мнение обаче, историята ще се обърне и повече никога няма да се повтори... Твоето мнение, срещу хилядолетия рисувана и писана история, с далеч по-сериозни катаклизми и заплахи. И понеже историята не ти е силна страна (или поне така личи от това дето го пишеш), да ти споделя че точно най-заплашените от болести са точно най-карантинираните общества. Куп островни общности са се стопили от болести при досег с преживелите пандемии. Мда, оказва се че каквото е добро за вида, в повечето случаи е кофти за индивида...
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 31/03/2020, 10:30) <{POST_SNAPBACK}>
Ето какво слушам в момента, по новините на БНР. Говори финансовия министър Горанов. Ще цитирам приблизително и по памет, всеки може да си го види на сайта на БНР.ком:
http://www.focus-news.net/news/2020/03/31/...niyat-dalg.html
Накратко, държавният дълг ще нарасне от позволените до момента 2 милиарда и 200 милиона, до над 10 милиарда! И то до края само на тази финансова година. Министърът обеща да не се вдигат данъците, но аз лично не вярвам. Няма как да се плати такъв дълг при криза, която не се знае кога ще свърши, при стагнираща и почти замразена икономика, и т. н., и т. н. Нови цени и по-високи данъци ще има, със сигурност. Но дори не това ни е главният проблем сега. Банките са пълни с парѝ, както вече посочих, така че това ще мине. Проблемът е, че всички тези колосални суми, за които говорим, не стигат до редовите граждани, особено до най-нуждаещите се и най-уязвимите. Средствата ще минат през бюджета, част от тях ще се налеят пак в структури като МВР, военните, обръчите около властта и по мерките на пандемията, а дълга ще се плаща отново от тези, които няма да получат и стотинка! Възниква и друг въпрос: Докога може да се емитира и тегли дълг, при една замряла и почти не работеща икономика? Никой не може да каже. Защото в момента никой не знае докога ще е карантината. Изводът за мен: Освен че ни налагат /засега временна/ тиха диктатура* и нов вид тоталитаризъм, който не е ясно кога и дали въобще някога ще свърши, властите заробват хората и с нови, астрономически дългове, които все някога ще трябва да се плащат. От кого мислите?

*Само като мнение: Новата заповед на здравния министър Ананиев за задължителното носене на маски на обществени места е абсурдна, защото първо - тотално е закъсняла, като самите мерки, и второ - тя не предпазва никого реално, защото вирусът се разпространява не само по въздушно капков път, а по много други начини - от повърхности, пипане, докосване, ръкостискане, и т. н. За мен тази заповед е безумен опит именно по идеята властта у нас да се изхвърли над необходимите и разумни мерки по ситуацията, в смисъла именно на злоупотреба с власт във време на криза. Утре ще ни задължат да обличаме и мантии сигурно, и калцуни, защо не и шлемове, и ръкавици... Ха сега се сетете кои фирми у нас се преструктурираха по производството на въпросните пособия? Ми тези от обръча на властта. Това си е жива корупция, клиентилизъм. И то в режим, когато всички тези неща не достигат до онези, които най-много се нуждаят от тях, до здравните работници! Пълно безумие! Нищо чудно, че на някои почна да им писва вече, и с право. Вчера в Ямбол е имало подобен случай: https://www.expert.bg/curious/curious-all/a...ta-1448229.html Ако властта продължава по тази плоскост, да въвежда неадекватни и вече безсмислени, изцяло закъснели мерки, нищо чудно този случай да не остане единствен.

Не само че няма да вдигнат данъците, но и ще увеличат пенсиите от първи юли!!!??? Това е все едно да издържаш някой и по време на криза да му увеличиш издръжката!!! Да не забравяме, че догодина ще има парламентарни избори.
Похарчени са над 4 милиарда лева за самолети и кораби. За санирането са пръснати над 6 милиарда лева за последните шест години. Ако не бяха тези меко казано неразумни харчове нямаше да има нужда да се взимат 10 милиарда лева заем, които ще се плащат десетилетия. За останалите обществените поръчки от които се присвояват милиарди няма да споменавам.
Какво му дреме на Бойко, важното е да закрепи положението, а как и кой ще ги плаща ще се мисли после. Самият той преди седмица каза, че дълговете ще ги плащат нашите деца.
Закъсняла, но не безмислена мярка е тази за маските. Болните хора по-трудно с тях ще заразят здравите.
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 31/03/2020, 11:29) <{POST_SNAPBACK}>
Още нещо по темата, което смятам е подходящо:

https://www.facebook.com/stanislav.tsanov.3...c0NzUyOTg3Nzg3/

Няма да го коментирам. Само по себе си то обяснява много.
Питам се обаче: Къде е критичната маса, която трябва да принуди манипулаторите да се спрат? Няма такава.

Народът в София и в големите градове не е гладен, а и много хора се страхуват да не дойде отново БСП на власт. Сега като огладнеят, нещата ще се променят.
Питето
Абе Бъфет не беше ли писал, че "ако имаш заем от 100 долара имаш проблем, но ако имаш заем от 4 000 000 (милиона за който му са много нулите) проблем има кредитора"? Еле ако длъжника е цяла една суверенна (собствена армия подчинена на собствено правителство) държава. Мисля че вземането на тези заеми, са едно от добрите попадения на ББ — изобилно на ниска лихва, когато всичко при всички беше "цветя и рози" и кредиторите се чудеха де да си дянат кинтите...
Допускам, че си професионално изкривен спрямо думите "заем" и "длъжник", автоматично ги свързваш с "гражданин", а не с "държава" от което произтичат леки обърквания.
lati1960
Цитат(Питето @ 31/03/2020, 13:34) <{POST_SNAPBACK}>
Баце, то войни с мобилизации и вечени часове и куп още простотии по ограничение на движението на хората е имало , всичките са се споминали, а хората са ги надживели. По твое мнение обаче, историята ще се обърне и повече никога няма да се повтори... Твоето мнение, срещу хилядолетия рисувана и писана история, с далеч по-сериозни катаклизми и заплахи. И понеже историята не ти е силна страна (или поне така личи от това дето го пишеш), да ти споделя че точно най-заплашените от болести са точно най-карантинираните общества. Куп островни общности са се стопили от болести при досег с преживелите пандемии. Мда, оказва се че каквото е добро за вида, в повечето случаи е кофти за индивида...

Не съм писал, че няма да надживеем и това. Ще го.
Притесненията ми са други. И ги споделям тук. Първо бяха по абсолютно закъснелите мерки по пандемията. Сега са по неадекватните на моменти действия на Кризисния Щаб, случаят от вчера и днес с маските е показателен. А глобата беше 5 000 лв! Нали се сещаш колко абсурдно е това. Примерно беден човечец, който няма как дори маска да си купи, или няма откъде, щеше да бъде щрафосан с тази баснословна за него сума. На първо раздаване, в кризата, никой няма да го закача. Но, като мине кризата, ще го потърсят. Щото нищо друго да не работи, цялата икономика да се срине, онези "колектори" си шътат и сега, и ще го потърсят, бъди сигурен. И, ако въобще на такъв му е останало нещо, ще му го вземат. Примерно жилището. Та така. Ето против тези неща съм, не въобще против мерките, те са нужни. Отделно притесненията ми, и не само моите, по огромните суми, с които се готвят да боравят в кризата властите, не само у нас. И то безконтролно, при липса на реален работещ парламент. В смисъл, че дори част от тези суми няма да стигнат до най-засегнатите и уязвимите. Разделѝ 10 милиарда на 7 милиона българи, и ще разбереш за какви парѝ става дума. Но, няма и да разберем къде и как ще потънат, и тези, отново. После пак ще теглят заеми, и пак, и отново... Докъде мислиш, че ще ни докарат така? Разбира се, всичко ще си е напълно законно, прозрачно, не споря. Но е факт, че никой от нас не усеща ефекта от тези баснословни средства, нито получава пряко или косвено стотинка! А говорим само за този подготвян заем. А останалите? В бюджета, в социалното ведомство, и т. н., и т. н. Че ако са реални тези суми, то бедни у нас въобще не бива да има! Нещо не е наред в цялата картинка, нарича се май корупция, но си прав, аз не съм капацитет, обикновен средностатистически гражданин съм, и не мога да давам акъл.
По пандемията си прав, няма да споря. Но сам разбираш, че отдавна вече самият вирус не ни е основният проблем. И точно там е цялата работа. Бъди здрав!
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 31/03/2020, 14:18) <{POST_SNAPBACK}>
Не само че няма да вдигнат данъците, но и ще увеличат пенсиите от първи юли!!!??? Това е все едно да издържаш някой и по време на криза да му увеличиш издръжката!!! Да не забравяме, че догодина ще има парламентарни избори.
Похарчени са над 4 милиарда лева за самолети и кораби. За санирането са пръснати над 6 милиарда лева за последните шест години. Ако не бяха тези меко казано неразумни харчове нямаше да има нужда да се взимат 10 милиарда лева заем, които ще се плащат десетилетия. За останалите обществените поръчки от които се присвояват милиарди няма да споменавам.
Какво му дреме на Бойко, важното е да закрепи положението, а как и кой ще ги плаща ще се мисли после. Самият той преди седмица каза, че дълговете ще ги плащат нашите деца.
Закъсняла, но не безмислена мярка е тази за маските. Болните хора по-трудно с тях ще заразят здравите.

Вярно. Какво да кажа?
Само ще изразя съмнение и опасение, че, ако така продължава, не само у нас, то може догодина и да няма избори.
Предполагам вече знаеш за мерките в Унгария, за суспендиране на парламента там, а така като гледам, нашите власти са на косъм от същите мерки, напоследък постоянно намекват, че е нужно да ги усилят и втвърдят. Отдалеко май ни подготвят.
В клипа по-долу, с 5-те въпроса към Щаба, е дадена реакцията на ген. Мутафчийски в началото на пандемията, и после. Виждаш за какво става дума. Или ги изкомандваха някъде отвън, или се усетиха по някое време, че по-голяма далавера от тази криза няма как да им дойде. И си е така.
За маските няма да споря. Проблемът е друг - като искат всички в страната да носят маски, да закупят няколко милиона, и да ги раздадат безплатно на населението, както се прави в цивилизовани страни като Австрия, Израел и т. н. За това ставаше дума, а не че не бива да носим маски. Добре, че и по това се усетиха, и го отмениха. Защото търпението на обществото не е безкрайно!
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 31/03/2020, 14:34) <{POST_SNAPBACK}>
Народът в София и в големите градове не е гладен, а и много хора се страхуват да не дойде отново БСП на власт. Сега като огладнеят, нещата ще се променят.

Няма да се променят, според мен. А вече ти и писах, ако така продължава, не се знае дали догодина въобще ще има избори. Натам отиват нещата, не само у нас. Само предположение де, ще видим какво ще стане.
lati1960
Цитат(Питето @ 31/03/2020, 16:24) <{POST_SNAPBACK}>
Абе Бъфет не беше ли писал, че "ако имаш заем от 100 долара имаш проблем, но ако имаш заем от 4 000 000 (милиона за който му са много нулите) проблем има кредитора"? Еле ако длъжника е цяла една суверенна (собствена армия подчинена на собствено правителство) държава. Мисля че вземането на тези заеми, са едно от добрите попадения на ББ — изобилно на ниска лихва, когато всичко при всички беше "цветя и рози" и кредиторите се чудеха де да си дянат кинтите...
Допускам, че си професионално изкривен спрямо думите "заем" и "длъжник", автоматично ги свързваш с "гражданин", а не с "държава" от което произтичат леки обърквания.

Да де, то е добро попадение, не само на г-н Борисов, но докато се харчи заема. Ще видим колко е добро, за народа, като скочат цените, данъците, всичко. Понеже заемите трябва да се връщат. Дори от държавите. Помним какво сполетя Гърция в този смисъл.
Онуфри
Цитат(lati1960 @ 31/03/2020, 10:29) <{POST_SNAPBACK}>

Чак сега ми светна!

ТИ си народен представИтел и говориш (пишеш) от името на 30 000 избиратели, които са те упълномощили да ги представляваш…

animatedwink.gif
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 31/03/2020, 18:40) <{POST_SNAPBACK}>
Няма да се променят, според мен. А вече ти и писах, ако така продължава, не се знае дали догодина въобще ще има избори. Натам отиват нещата, не само у нас. Само предположение де, ще видим какво ще стане.

Гладът променя и то много.
Е, как да няма? Изтича мандатът на правителството.
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 31/03/2020, 18:37) <{POST_SNAPBACK}>
Вярно. Какво да кажа?
Само ще изразя съмнение и опасение, че, ако така продължава, не само у нас, то може догодина и да няма избори.
Предполагам вече знаеш за мерките в Унгария, за суспендиране на парламента там, а така като гледам, нашите власти са на косъм от същите мерки, напоследък постоянно намекват, че е нужно да ги усилят и втвърдят. Отдалеко май ни подготвят.
В клипа по-долу, с 5-те въпроса към Щаба, е дадена реакцията на ген. Мутафчийски в началото на пандемията, и после. Виждаш за какво става дума. Или ги изкомандваха някъде отвън, или се усетиха по някое време, че по-голяма далавера от тази криза няма как да им дойде. И си е така.
За маските няма да споря. Проблемът е друг - като искат всички в страната да носят маски, да закупят няколко милиона, и да ги раздадат безплатно на населението, както се прави в цивилизовани страни като Австрия, Израел и т. н. За това ставаше дума, а не че не бива да носим маски. Добре, че и по това се усетиха, и го отмениха. Защото търпението на обществото не е безкрайно!

Подозирам, че президентът Радев тайно чете форума и по-точно това, което аз съм писал. Казал е почти същото, което говорех, а по-късно и написах, но с малко по-други думи. smile.gif
Мутафчийски е хирург. Какво разбира от вируси? Все едно мен да ме направят конституционен съдия. Не че няма да се справя, но .... хайде да не се хваля. smile.gif
Така и ще правят. Ще ги раздават маските безплатно доколкото разбрах. Днес го съобщиха. И теб те четат, само че тия от щаба.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 31/03/2020, 16:24) <{POST_SNAPBACK}>

Не е мисъл на Бъфет. Поне не съм чувал за такава.
И друг път сме дискутирали по тази тема. Не споделям мнението ти, че заемите на една държава не са проблем, но обаче не претендирам, че мога да съм компетентен по този въпрос. Изказвам се като средно статистически българин, който разбира от всичко. Действително има разлика, между гражданин длъжник и държава длъжник. При първата хипотеза мога да ти напиша много неща, а при втората много по-малко. Ще спомена само Луканов и Гърция.
D-rA
Цитат(Радио Ереван @ 31/03/2020, 22:05) <{POST_SNAPBACK}>
Не е мисъл на Бъфет. Поне не съм чувал за такава.
И друг път сме дискутирали по тази тема. Не споделям мнението ти, че заемите на една държава не са проблем, но обаче не претендирам, че мога да съм компетентен по този въпрос. Изказвам се като средно статистически българин, който разбира от всичко. Действително има разлика, между гражданин длъжник и държава длъжник. При първата хипотеза мога да ти напиша много неща, а при втората много по-малко. Ще спомена само Луканов и Гърция.

Само като допълнение малко за дълговете - бях, може би на 4 или 5 години, тогава живеехме в едно село по пътя за Кулата... Това което съм запомнил са тирове - ежедневно и много тирове, напълнени с блеещи агнета - сега знам че са били за Гърция, репарации т.е. плащане на някакви дългове за войната...Сега и агнета няма, домати и чушки няма, та с какво ли следващите поколения ще плащат днешните дългове - само си мисля... sunbathing.gif
Питето
Ми със заеми... Така де, като няма гаранция в агнета, кредиторите ще трябва да дават заеми за да си прибират старите дългове. Проблема за големите дългове бил проблем на кредиторите. animatedwink.gif
lati1960
Цитат(Питето @ 31/03/2020, 22:56) <{POST_SNAPBACK}>
Ми със заеми... Така де, като няма гаранция в агнета, кредиторите ще трябва да дават заеми за да си прибират старите дългове. Проблема за големите дългове бил проблем на кредиторите. animatedwink.gif

То хубаво, но така докога?
Те кредиторите да не са идиоти! Кои са глобалните "колектори" според теб, и как си събират заемите?
Освен като финансов инструмент, заемът се ползва и като такъв за власт, контрол, налагане на политически и геополитически решения, и не само. Уважавам претенциите ти да си стриктно по фактите и познанията ти по история, но тогава би трябвало да си наясно кога и защо рухват всъщност империите? Примерно Османската? Рухнала, когато фалирала. И не можела да си връща заемите. А Съветската? Ми пак така. Да не се връщаме по-назад. Също замислял ли си се не за политическите, а за дълговите и финансови причини за т. нар. Световни войни? Защо и как е дошъл на власт в разорена и смазана от репарации Германия Адолф Хитлер, примерно? А как и защо са взели властта и актябърските революшъни в Русия през 1917-та? Сигурен съм, че ще разбереш за какво говоря. Ще го кажа и така: Когато една държава не може или откаже да си плаща дълговете, или я изкупуват като активи и ѝ налагат много тежки условия по нови заеми /за да си плати старите, като Гърция, както и ти каза/, или ако опита да се измъкне от това, я вкарват в режим на революции, майдани, преврати, тотална бедност, мизерия, хаос и анархия... И пак постигат своето накрая. Нагледали сме се. А когато повече държави или почти всички опитат това, то започва световен конфликт, или нещо като това, което сега гледаме онлайн, през прозореца или на компа и телефона. Де не мислиш, че американците няма да си платят сметката, по астрономическия дълг, който продължават да трупат? Ще платят. Ако не могат или няма с какво, или откажат, ще платят с кръв! Те и сега плащат с войните в Близкия изток, и не само. Ще се измъкне елитът, кукловодите, но не и обществото, хората. Това важи за всички страни, включително за нашата. Дотук удържахме нисък дълг, с цената на голям процент бедност, демографска катастрофа и какво ли не, но ето че ни намериха цаката, и не само на нас. Да ни заробят тотално отвън със заеми до дупка! Което не е лош мотив, поне един от тези да ни се случва, което сега. Само като предположение, но защо не? И това.
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 31/03/2020, 21:53) <{POST_SNAPBACK}>
Подозирам, че президентът Радев тайно чете форума и по-точно това, което аз съм писал. Казал е почти същото, което говорех, а по-късно и написах, но с малко по-други думи. smile.gif
Мутафчийски е хирург. Какво разбира от вируси? Все едно мен да ме направят конституционен съдия. Не че няма да се справя, но .... хайде да не се хваля. smile.gif
Така и ще правят. Ще ги раздават маските безплатно доколкото разбрах. Днес го съобщиха. И теб те четат, само че тия от щаба.

Така е правилно, за маските.
Иначе за изборите... Засега не е ясно. Нека ти дам най-новото по това какво май ни се готви, по продължителността на тази криза, ето:
http://www.bta.bg/bg/c/NF/id/2180364
http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2180446
В смисъл, пандемията явно ще се повтори, на есен може би потрети... и така, докога?
Впрочем, не само Тръмп прогнозира дълга карантина без краен засега срок. Същото в хор повтарят учените, вирусулозите и разбира се повечето държавници по целия свят вече. За елита навсякъде кризата е прекрасна възможност за безсрочно и безконтролно управление, най-меко казано. А аз бих го нарекъл директно ДИКТАТУРА. Или Нов световен ред. Което си изберем. Но е това. Засега с оправданието за нужните мерки по борбата със заразата. Което обаче отдавна премина в други измерения - и със заемите, и със суспендиране на ключови за демокрацията институции, обричане на задаващ се глад и още по-голяма мизерия или направо смърт хиляди, може би и милиони от най-засегнатите и уязвими слоеве... И вече няма на кого да се оплачеш. Парламент няма. Има извънредно положение, и точка. Ходи търси арменския поп! Това е положението.
Аз лично съм любопитен докога ще издържат нервите на обществото, и най-вече на които са най-зле, социално, здравословно, всякак? И по света, и у нас. Засега магазините все още са пълни, и всички изчакват. Но... Е, сещаш се.
Иначе се радвам, че президентът те чете, и те е послушал. Но от него почти нищо не зависи. Дано г-н Борисов попрочита нещо от мислите на народеца, щото всичко у нас от него зависи в момента. Засега решенията му са правилни, с малки изключения, най-вече по закъснелите мерки. Но приемам, че са го заблудили и него, маститите капацитети, които всеки ден гледаме и слушаме. Но и той няма много полезни ходове, освен със заеми да закрепи страната в обозримото бъдеще, не вярвам и той да е наясно докога. Може би до следващите избори. animatedwink.gif Ако въобще има такива де. Ще видим.
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 31/03/2020, 21:41) <{POST_SNAPBACK}>
Гладът променя и то много.
Е, как да няма? Изтича мандатът на правителството.

Така е, гладът е страшна мотивация. Да се молим да не се стига дотам.
Унгарският модел обаче може да бъде наложен и у нас. Дано не, но може. В смисъл, разпускане на парламент, повечето институции също, без Съдебната и Полицията, също и Армията. Суспендиране на Конституцията, "временно" разбира се, с оправданието по мерките срещу заразата, и настоящата власт ще може да управлява безсрочно чрез укази, както в момента го прави Орбан. А и нашият Щаб през Правителството. При това положение изборите се отлагат, до приключване на извънредното положение. А кога ще приключи, май само един Господ знае, и кукловодите, които ни го натресоха това. Така че, всичко е възможно. Дотогава властта ще крепи нещата именно чрез заеми, както писаха тук д-р А и Питето, заеми до безкрай, докато не дойде друга директива "отгоре", отвън. Такива ми ти работи.
Естествено, само мои предположения. И както винаги много се надявам да не се сбъднат. Това, че ги правя, не значи, че ги желая. Както са се объркали някои мои "доброжелатели". Опитваме всички да вървим със събитията, но други имат предимство, които ни спретнаха цялото това шоу. Така че не държа да съм наясно какво следва, просто защото не знам какви точно са целите на същите. Можем само да предполагаме, нали така. Да сме живи и здрави, и ще видим.
Пазѝ се все пак! И си носи маската, нищо че не било задължително.
ЕксГорски
Би ли бил така добър да ни разясниш следните намеци - база на всичките ти писания :

"и кукловодите, които ни го натресоха това."
1) Кои са "кукловодите" ?
"докато не дойде друга директива "отгоре", отвън",
2) Къде е това "отгоре", "отвън" ?
"които ни спретнаха цялото това шоу."
3) Кои "ни спретнаха това шоу" ?
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 01/04/2020, 10:49) <{POST_SNAPBACK}>
Така е правилно, за маските.
Иначе за изборите... Засега не е ясно. Нека ти дам най-новото по това какво май ни се готви, по продължителността на тази криза, ето:
http://www.bta.bg/bg/c/NF/id/2180364
http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2180446
В смисъл, пандемията явно ще се повтори, на есен може би потрети... и така, докога?
Впрочем, не само Тръмп прогнозира дълга карантина без краен засега срок. Същото в хор повтарят учените, вирусулозите и разбира се повечето държавници по целия свят вече. За елита навсякъде кризата е прекрасна възможност за безсрочно и безконтролно управление, най-меко казано. А аз бих го нарекъл директно ДИКТАТУРА. Или Нов световен ред. Което си изберем. Но е това. Засега с оправданието за нужните мерки по борбата със заразата. Което обаче отдавна премина в други измерения - и със заемите, и със суспендиране на ключови за демокрацията институции, обричане на задаващ се глад и още по-голяма мизерия или направо смърт хиляди, може би и милиони от най-засегнатите и уязвими слоеве... И вече няма на кого да се оплачеш. Парламент няма. Има извънредно положение, и точка. Ходи търси арменския поп! Това е положението.
Аз лично съм любопитен докога ще издържат нервите на обществото, и най-вече на които са най-зле, социално, здравословно, всякак? И по света, и у нас. Засега магазините все още са пълни, и всички изчакват. Но... Е, сещаш се.
Иначе се радвам, че президентът те чете, и те е послушал. Но от него почти нищо не зависи. Дано г-н Борисов попрочита нещо от мислите на народеца, щото всичко у нас от него зависи в момента. Засега решенията му са правилни, с малки изключения, най-вече по закъснелите мерки. Но приемам, че са го заблудили и него, маститите капацитети, които всеки ден гледаме и слушаме. Но и той няма много полезни ходове, освен със заеми да закрепи страната в обозримото бъдеще, не вярвам и той да е наясно докога. Може би до следващите избори. animatedwink.gif Ако въобще има такива де. Ще видим.

Ти май забрави какво ти бях писал. Пандемията или поне извънредното положение ще приключи в края на май или най-късно в началото на юни. След това нещата бавно ще започнат да се нормализират и след две години ще си бъде като по старому. Поне за тези, които сме живи и здрави и не сме разорени.
Мандатът на правителството свършва догодина и не може да бъде продължен, освен ако не променят Конституцията.
Приеми нещата от добрата им страна. Хората ще станат по-задружни и ще гледат по друг начин на живота.
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 01/04/2020, 15:43) <{POST_SNAPBACK}>
Ти май забрави какво ти бях писал. Пандемията или поне извънредното положение ще приключи в края на май или най-късно в началото на юни. След това нещата бавно ще започнат да се нормализират и след две години ще си бъде като по старому. Поне за тези, които сме живи и здрави и не сме разорени.
Мандатът на правителството свършва догодина и не може да бъде продължен, освен ако не променят Конституцията.
Приеми нещата от добрата им страна. Хората ще станат по-задружни и ще гледат по друг начин на живота.

Дано си прав. И аз се надявам да стане така, но... ще видим.
Засега това е сигурното: https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-k...ozhenie-6107692
Бъди здрав!
biggeorge
Аз не вярвам, че извънредното положение ще бъде отменено. rolleyes.gif
Сега искат да удължат извънредното положение до 13 май, после ще искат да го удължат до 13 юни, после до 13 юли ...
И така до безкрай.
Според мен управляващите да не искат да тестват цялото население за коронавирус, за да могат максимално да удължат епидемията от коронавирус.
Така и след година ще могат да твърдят, че има коронавирус и извънредното положение трябва да бъде подновявано отново и отново.
Опитвам се да отгатна какви са истинските мотиви на управляващите да действат по този начин. dry.gif
D-rA
Цитат(biggeorge @ 02/04/2020, 00:32) <{POST_SNAPBACK}>
Опитвам се да отгатна какви са истинските мотиви на управляващите да действат по този начин. dry.gif

Тези мотиви малки ли са? Или предлагаш да следваме "примера" на развитите?

Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.