Не е нужно някой да се напъва, за да я види тази представа. Тя се самопредлага наивно и обилно като на длан.
Ето я наивността:
"За мен има огромно значение каква представа имаш, тоест вяра". Да, ама представа никак не е задължително да означава вяра, което автоматично води до обезценяване на предложената от теб интерпретация на "трогателно примитивна представа".
Моите изводи са други.
Да, представа може да бъде и всяка фантазия. А вярата била убеждение. За фантазиите не е нужно убеждение, просто може да си фантазираш и без убеждение.
Цитат
"Ако вярваш, че има живот след смъртта". Задължително вярваш? А ако нито приемаш, нито отричаш съществуването на живот след смъртта, защото при липсата на преки доказателства неподкрепеното със съответстващо познание е наивна вяра? Или този вариант е изключен за вярващите, които са убедени, че всички са като тях?
Не е задължително да го вярваш, ако знаеш. Вярата е до знанието. Когато идва знанието, вярата не е нужна.
Който вижда други животи например и това, което е видял се потвърждава от действителността.
Той има знание вече.
А при мен нещата ги узнавам чрез словото-код.
Например физичния закон гласи: нищо не се губи, само се видоизменя. Следва, смъртта не е загуба, а само видоизменяне. След това прочетох подобни публикации, които потвърждаваха изводите ми на физици и лекари.
Цитат
Най-смешни са религиозните, когато твърдят, че нямало разлика между вярващи и атеисти. Атеистите били вярвали точно толкова силно, че няма Бог, колкото вярващите вярвали, че има Бог. Класически пример на мислене в калъп, в рамка. Не са в състояние да осмислят, че ако за атеистите Бог не съществува, несъщественото няма как да е обект на размисъл. Просто мисъл за подобна същност не съществува.
Едните вярват в един бог, другите в друг. Вече отговорих на този въпрос.
Бог е толкова различен за всеки, че ... За едни е белобрад старец, както казваш. Това е детската представа, да не кажа бебешката. За други друго. Колкото човек израства, съзнанието, толкова и представата му за Бог израства. Например за мен Бог беше белобрад старец когато съм била на три годинки навярно. Така си го представях. После Светлина, после друго ... Много измерения има Бог и много образи, да не кажа, както вече е казано: В Него движим се, живеем, съществуваме.
А светлината е инфо, инфото код-слово и т.н. Та представите се променят с израстване на съзнанието. Последно Бог ми се откри като един голям фрактал от малки фракталчета като лице.
Но не ми остана ред, да прочета основното по тези въпроси. Само една книжка има и то на руски.
Та не разбрах какво точно те интересуваше, но както и да е.