Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Вселенска справедливост
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Dani
Цитат(Shade @ 29/05/2020, 20:11) <{POST_SNAPBACK}>
Разговорът тръгна от въпроса доколко е справедливо динозаврите, които са си съществували необезпокоявани в продължение на 160 милиона години, изведнъж да бъдат подложени на масов геноцид.

Динозаврите не са били подложени на масов геноцид, те са измрели, поради някаква природна аномалия.
Dani
Цитат(Shade @ 29/05/2020, 17:55) <{POST_SNAPBACK}>
Казал съм, ама друг път. Самоизтъкване е последното, което бих направил.
Къде точно говоря от първо лице?
И ако не виждаш вътрешна свързаност, не се сърди на мен.

Искаш да кажеш, че не си борбен човек и от първо лице знаеш що е това смирение?
А то според теб е равно на примирение, правилно ли съм те разбрала? misli.gif
Shade
Цитат(Dani @ 29/05/2020, 13:11) <{POST_SNAPBACK}>
Искаш да кажеш, че не си борбен човек и от първо лице знаеш що е това смирение?
А то според теб е равно на примирение, правилно ли съм те разбрала? misli.gif

Очевадно нищо не си разбрала. Не само искам да кажа, но и директно казвам, че форумът е място, където много рядко говоря за себе си.
А ако на теб ти се говори за себе си, няма лошо, можеш да пуснеш проповед по въпроса що е това смирение и равно ли е на примирение.
Shade
Цитат(Dani @ 29/05/2020, 13:02) <{POST_SNAPBACK}>
В природата няма същество, което да си създава домашни любимци, след това да ги изхвърля на улицата, да ги трови, да ги убива и т.н. и т.н. Въпросният защитник на животните е много прав, природата така е устроила нещата, че едни същества да се хранят с други същества, не е справедливо, но е естествено и природно обусловено ... Обаче геноцидното отношение към кучетата и котките не е природно обусловено, то си е чисто човешко престъпление. sad.gif

А, значи "природата така е устроила нещата, че едни същества да се хранят с други същества, не е справедливо, но е естествено и природно обусловено".
Ей сега transalp ще дойде да ти удари една другарска критика, задето приемаш това ужасно явление, понеже не засяга теб. Ако динозаврите не бяха изчезнали, а те гонеха, за да се нахранят с теб, защото е "естествено и природно обусловено", смирена ли щеше да бъдеш или примирена? smile.gif
Shade
Цитат(Dani @ 29/05/2020, 13:08) <{POST_SNAPBACK}>
Динозаврите са измрели поради някаква природна аномалия.

Хайде сега да чуем според теб това справедливо ли е или не? Според transalp е несправедливо, според мен е целесъобразно. Което означава, че е извън класификацията справедливо/несправедливо.
Щеше да е по-интересно, ако хищните динозаври съществуваха до днес и дълбоко моралните се чудеха как да избягнат превръщането си в динозавърска вечеря. Какви ли вариации на категорията "справедливост" щяха да предложат тогава... wink.gif
agrippa
Цитат(Shade @ 29/05/2020, 16:11) <{POST_SNAPBACK}>
А, значи "природата така е устроила нещата, че едни същества да се хранят с други същества, не е справедливо, но е естествено и природно обусловено".
Ей сега transalp ще дойде да ти удари една другарска критика, задето приемаш това ужасно явление, понеже не засяга теб. Ако динозаврите не бяха изчезнали, а те гонеха, за да се нахранят с теб, защото е "естествено и природно обусловено", смирена ли щеше да бъдеш или примирена? smile.gif
Ако питате африканците (поне селските жители) би било страведливо да се изтрепят лъвовете, понеже ги преследват. Нищо че няма да идват туристи на фотосафари. Европейци, американци и прочее искаме да опазваме лъвовете, нищо, че ще изядат някой друг местен жител или козата му. Всичко е относително.
Само дето са измрели всякакви динозаври, не само хищни. Предимно наземни и едротелесни, със бавна смяна на поколенията животни. Но и много влечуги са оцелели от онова време, примерно крокодилите и разни морски плезиозаври.
И къде тогава да търсим вселенската справедливост? Или мъдростта на Твореца? Ако приемем, че по онова време на Земята не е имало хора (в съвременното ни разбиране), то може би истреблението на донозаврите е целяло да се промени еволюцията по такъв начи, че разумното същество на тая планета да произлезе не от динозаврите, а от други, млекопитаещите. Та може би това е бил тогавашния замисъл на някаква разумна сила, нацелила премерено въпросния метеорит.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 30/05/2020, 01:11) <{POST_SNAPBACK}>

Че аз си имам моя справедливост по много въпроси е един друг въпрос, който в случая е без значение. Преди всичко трябва да се уточнят връзката определяща справедливостта и страните, за да говорим, че по отношение на тази връзка, между тези страни има справедливост.
Примерно е справедливо най-подготвеният да спечели състезание по културизъм. Да, ама ако питаме черният му дроб /че и всички органи/ това въобще не е справедливо. Справедливо ли е да загубиш живота си, съсипан от химия, за да спечелиш? Въобще справедливо ли е да загубиш повече, отколкото спечелиш? /мнозина си остават само с идеята да спечелят, но са съсипани безвъзвратно. Има клипове за информация/ Гледайки победата, справедливо си "оцелял" на първото място. Като удариш чертата обаче, не винаги е справедливо, защото победата ти, всъщност е загуба.
Riki
Да, прав си, Транс, НО!

Освен връзка има и друго. Единият случай , катаклизъм. Динозаврите не са го искали. Въпросът е на живот и смърт. Нямали са избор.

Културистът и черния му дроб. Имат избор. Може и да не е вземал анаболи.... neprichom.gif
trаnsalp
Цитат(Riki @ 30/05/2020, 10:41) <{POST_SNAPBACK}>
Да, прав си, Транс, НО!

Освен връзка има и друго. Единият случай , катаклизъм. Динозаврите не са го искали. Въпросът е на живот и смърт. Нямали са избор.

Културистът и черния му дроб. Имат избор. Може и да не е вземал анаболи.... neprichom.gif

Ако искат да спечелят нямат избор. Трябва да вземат. Поне засега, друг начин няма. Системата е който издържи поне до съзтезанието. После, кучета го яли. .https://m.youtube.com/watch?v=xHEtfQPEqaI /това е от ниската захар, преди съзтезание, но пак не е нормално/
Dani
Цитат(Shade @ 30/05/2020, 00:57) <{POST_SNAPBACK}>
можеш да пуснеш проповед по въпроса що е това смирение и равно ли е на примирение.

Не, не е равно. Както казах и по-горе, но уви, изглежда някои хора обичат повече да пишат, отколкото да четат, животните са образец за смирение - те не мрънкат, не роптаят, не се оплакват, че едно или друго обстоятелство било такова, каквото е, но това не им пречи да вземат подходящите мерки, ако някой се отнася зле с тях, за да се спасят и да оцелеят.
Dani
Цитат(Shade @ 30/05/2020, 01:11) <{POST_SNAPBACK}>

Не бих очаквала от динозаври да стоят гладни, за да не наранят човек, също както не бих очаквала метеор да промени траекторията си, за да не блъсне земята, което означава, че съм смирен човек, но пък бих направила всичко възможно да попреча на динозаврите да се нахранят, което означава, че съм несправедлива спрямо тях, след като искам да ги държа гладни и не съм примирена. misli.gif
Dani
Цитат(Shade @ 30/05/2020, 01:20) <{POST_SNAPBACK}>
Хайде сега да чуем според теб това справедливо ли е или не? Според transalp е несправедливо, според мен е целесъобразно.

Целесъобразно е, защото отговаря на твоите цели - ако не бяха измрели, сега щеше да ти се налага да живееш с тях в съседство, но на природата изобщо не й пука какво ти намираш за целесъобразно и какво не, тя си се променя, според както се променя без посока и цел. p.gif
Shade
Цитат(Dani @ 30/05/2020, 03:00) <{POST_SNAPBACK}>
Не бих очаквала от динозаври да стоят гладни, за да не наранят човек, също както не бих очаквала метеор да промени траекторията си, за да не блъсне земята, което означава, че съм смирен човек, но пък бих направила всичко възможно да попреча на динозаврите да се нахранят, което означава, че съм несправедлива спрямо тях, след като искам да ги държа гладни и не съм примирена. misli.gif

Забавна си. Някъде по-горе изказваш убеденост, че "живорните са образец за смирение и приемат обстоятелствата такива, каквито са, без да мрънкат", а сега, в рамките на хипотетична подобна ситуация с твое участие, започваш да се оплиташ в собствения си хаос.
Е, в качеството си на животно в тази ситуация би ли била образец за смирение, приемайки обстоятелствата такива, каквито са, без да мръкаш? Или ще се проивопоставяш на хранителното си предназначение? wink.gif
Най-добре първо пусни тема с аналогична насоченост в религиозния форум, където експертите несъмнено имат изчистена представа за категориите "смирение" и "примирение". И тогава ела да ни смаеш с фундаментални познания.
Shade
Цитат(Dani @ 30/05/2020, 03:04) <{POST_SNAPBACK}>
Целесъобразно е, защото отговаря на твоите цели - ако не бяха измрели, сега щеше да ти се налага да живееш с тях в съседство, но на природата изобщо не й пука какво ти намираш за целесъобразно и какво не, тя си се променя, според както се променя без посока и цел. p.gif

На много места е споменато в какво се изразява целесъобразността в отпадането на динозаврите от сцената. Да обявяваш това за моя цел, звучи наивно и невежествено.
Явно е безсмислено да ти се обяснява, че палеонтологичните изследвания разкриват, че Природата неявно използва и случайни събития за усъвършенстване на творенията си. Защото пак ще се изолираш в черупката си. Динозаврите просто са променени към по-адаптивни форми. Ако не беше станало така, със сигурност и ти нямаше да съществуваш, за да ми приписваш произволните си заключения.
Shade
Цитат(Dani @ 30/05/2020, 02:51) <{POST_SNAPBACK}>
Не, не е равно. Както казах и по-горе, но уви, изглежда някои хора обичат повече да пишат, отколкото да четат, животните са образец за смирение - те не мрънкат, не роптаят, не се оплакват, че едно или друго обстоятелство било такова, каквото е, но това не им пречи да вземат подходящите мерки, ако някой се отнася зле с тях, за да се спасят и да оцелеят.

Звучи неуместно. Не мрънкат, не роптаят и не се оплакват означава, че не държат речи. С каква цел го споменаваш?
Dani
Цитат(Shade @ 30/05/2020, 17:47) <{POST_SNAPBACK}>
Природата неявно използва и случайни събития за усъвършенстване на творенията си.

Искаш да кажеш, че Природата е разумно същество, Творец, което не само създава творения, но и ги усъвършенства!? Има си цели, намерения и т.н.? А емоции и други подобни преживявания Природата има ли!? misli.gif
Винаги съм смятала, че всеки атеист на подсъзнателно ниво е силно вярващ човек и колкото по-силно отрича съществуването на Бог на повърхонстта, толкова по-силно подсъзнателно вярва. grin.gif
Dani
Цитат(Shade @ 30/05/2020, 17:28) <{POST_SNAPBACK}>
Забавна си. Някъде по-горе изказваш убеденост, че "живорните са образец за смирение и приемат обстоятелствата такива, каквито са, без да мрънкат"

Да, точно така, животните са образец на смирение, те не си губят времето да се съжаляват и в други подобни непродуктивни психически състояния, а действат, за да оцелеят.

Цитат
Е, в качеството си на животно в тази ситуация би ли била образец за смирение, приемайки обстоятелствата такива, каквито са, без да мръкаш? Или ще се проивопоставяш на хранителното си предназначение? wink.gif

Ти, ако те нападне примерно някой гладен лъв, ще мрънкаш ли или ще бягаш?
viara
Цитат(Dani @ 31/05/2020, 07:33) <{POST_SNAPBACK}>
Да, точно така, животните са образец на смирение, те не си губят времето да се съжаляват и в други подобни непродуктивни психически състояния, а действат, за да оцелеят.

Те за това са животни, щото не осъзнават, за какво живеят.
Един човек почва да се пита - за какво живея, за да ям или ям за да живея/примерно/.
Щото човек осъзнава, че не оцеляването е важно заради самото оцеляване, а има и нещо друго зад това.
Животното това не го осъзнава и не се пита и затова не мрънка.
Ако ще живея, за да оцелявам - на мен този живот не ми е нужен примерно. Това съм го осъзнала отдавна. и т.н. и т.н.
Shade
Цитат(Dani @ 30/05/2020, 21:33) <{POST_SNAPBACK}>

Ти, ако те нападне примерно някой гладен лъв, ще мрънкаш ли или ще бягаш?

Отклоняваш въпроса, който беше много конкретен, на база развитите от теб философски концепции. А именно, ако ти се окажеш в безизходна ситуация да нахраниш някой хищник, ще бъдеш ли кротък образец за смирение, приемайки обстоятелствата такива, каквито са, подобно на теле в касапница?

Що се отнася до мен, нито мрънкането в критична ситуация е в стила ми, нито разтягането на локуми в обобщена ситуация.
Shade
Цитат(Dani @ 30/05/2020, 21:18) <{POST_SNAPBACK}>
Искаш да кажеш, че Природата е разумно същество, Творец, което не само създава творения, но и ги усъвършенства!? Има си цели, намерения и т.н.? А емоции и други подобни преживявания Природата има ли!? misli.gif
Винаги съм смятала, че всеки атеист на подсъзнателно ниво е силно вярващ човек и колкото по-силно отрича съществуването на Бог на повърхонстта, толкова по-силно подсъзнателно вярва. grin.gif

Вече споменах, че представата за Бог, която имат праволинейните апологети на казионните религии (разумно същество с приписани човешки атрибути като име и образ, което се трогва от молитви), е трогателно примитивна. На нивото на познанията, което са имали хората през безпросветните времена преди хилядолетия.
А тъй като никъде не съм се обявявал за атеист, опитът ти да ми го припишеш, е поредния ти забавен опит за налучкване. Което показва липса на разбиране.
Dani
Цитат(Shade @ 31/05/2020, 08:30) <{POST_SNAPBACK}>
Отклоняваш въпроса, който беше много конкретен, на база развитите от теб философски концепции. А именно, ако ти се окажеш в безизходна ситуация да нахраниш някой хищник, ще бъдеш ли кротък образец за смирение, приемайки обстоятелствата такива, каквито са, подобно на теле в касапница?

Що се отнася до мен, нито мрънкането в критична ситуация е в стила ми, нито разтягането на локуми в обобщена ситуация.

Аз ти обясних, че смирението не е непременно кротост. Убедена съм, че при подходящи условия и ситуация, напълно смирено можеш да забиеш шамар на някого, ако обстоятелствата налагат това, дори и да не го искаш... Мислиш стереотипно, затова изпадаш в подобни незадълбочени размишления.
Dani
Цитат(Shade @ 31/05/2020, 08:49) <{POST_SNAPBACK}>
Вече споменах, че представата за Бог, която имат праволинейните апологети на казионните религии (разумно същество с приписани човешки атрибути като име и образ, което се трогва от молитви), е трогателно примитивна. На нивото на познанията, което са имали хората през безпросветните времена преди хилядолетия.

Няма значение каква представа имат хората за Бог, важно е да им върши работа. И да, молитвите действат, дори и Бог да не е трогващ се.

Цитат
А тъй като никъде не съм се обявявал за атеист, опитът ти да ми го припишеш, е поредния ти забавен опит за налучкване. Което показва липса на разбиране.

След като не си атеист, какво те кара да осмиваш вярата на другите вярващи, какъвто твърдиш, че си и ти? misli.gif

viara
Цитат(Shade @ 31/05/2020, 08:49) <{POST_SNAPBACK}>

Да, много точно - трогателно примитивна представа.

ПП Към Дани. За мен има огромно значение каква представа имаш, тоест вяра.
Щото ако вярваш, че няма задгробен живот, ще пиеш и ще ядеш и няма да мислиш нито за деца, нито за бъдеще, нито за идни поколения ... и още подобни.
Ако вярваш, че има живот след смъртта и не умираш, мисленето и действията ти са коренно различни.
Същото е с всяка вяра, която като снежна топка си привлича сходните мисли и става един голям снежен човек ...
Вярата ти предсказва бъдещото на човека, както и миналото му виждаш от сегашното ...
Никак не е за пренебрегване ...
Питето
Цитат(Dani @ 31/05/2020, 07:18) <{POST_SNAPBACK}>
...

Пълни глупости. На подсъзнателно ниво, всеки се опитва да манипулира късмета/шанса от който зависи съществуването и просперитета му. Е, някои му дават формата на божество, та да могат да го подкупят (молитви, дарове, спазване на канони, приношения или нещо подобно) та всемогъщото същество да нагласи жребия в тяхна полза. Нищо религиозно, просто сме свикнали на междучовешките отношения (подкупването и пазарлъка са в основата им), и по навик ги прехвърляме към граничните области между човека и неживата природа с нейните неподвластни вероятности...
Dani
Цитат(Питето @ 31/05/2020, 10:09) <{POST_SNAPBACK}>
На подсъзнателно ниво, всеки се опитва да манипулира късмета/шанса от който зависи съществуването и просперитета му.

На съзнателно, на подсъзнателно ниво се случват други неща. hat.gif
Dani
Цитат(viara @ 31/05/2020, 09:39) <{POST_SNAPBACK}>
Щото ако вярваш, че няма задгробен живот, ще пиеш и ще ядеш и няма да мислиш нито за деца, нито за бъдеще, нито за идни поколения ... и още подобни.
Ако вярваш, че има живот след смъртта и не умираш, мисленето и действията ти са коренно различни.

Не мисля, че е така. На много атеисти им пука и то доста за идните поколения. grin.gif
viara
Цитат(Dani @ 31/05/2020, 12:32) <{POST_SNAPBACK}>
Не мисля, че е така. На много атеисти им пука и то доста за идните поколения. grin.gif

Не се и съмнявам, щото всеки вярва в нещо си. Няма атеисти.
Тези, които не вярват в бог, вярват в себе си примерно и богът им е себето и т.н.
На други науката, на трети спорта. Така погледнато няма атеисти. Всички са вярващи.
viara
Цитат(Dani @ 31/05/2020, 12:30) <{POST_SNAPBACK}>
На съзнателно, на подсъзнателно ниво се случват други неща. hat.gif

Подсъзнанието. Там нищо не се случва, само това, което съзнанието си е записало/добро или зло/.
Даже там няма знак. Човека каквото си е записал в подсъзнанието, подсъзнанието го проявява и това е всичко.
Shade
Цитат(Dani @ 30/05/2020, 23:24) <{POST_SNAPBACK}>
Аз ти обясних, че смирението не е непременно кротост. Убедена съм, че при подходящи условия и ситуация, напълно смирено можеш да забиеш шамар на някого, ако обстоятелствата налагат това, дори и да не го искаш... Мислиш стереотипно, затова изпадаш в подобни незадълбочени размишления.

Друг беше началният въпрос. Пренасочването му към остереотипно обсъждане и дефиниране на категориите "смиреност" и "примиреност" е обект на съвсем различна дискусия.
Но след като настояваш за задълбочени размишления в тази насока, добре.
Къде прочете, че при подходящи условия можеш смирено да забиеш шамар на някого? Собствено Евангелие ли пишеш?
Дори само мисълта при допускането ти, че можеш да забиеш на някого шамар, е дълбоко греховна. В разрез е с основната добродетелност на християнския морал. Казано е да не се противиш на злия човек и ако те удари някой по едната буза, да му обърнеш и другата. Прави добро на онези, които те мразят, благославяй ги и се моли за тях!
Съзнателното пренебрегване на Писанието с изказване на тези греховни мисли е крачка към Огненото езеро. Не ти остава друго, освен продължително отдаване на пост и молитва. За да изпросиш опрощението на Милостивия. Нищо по-ужасно от разминаването с Вечния живот!
В противен случай си носител на уклон за връщане към Мрачното Средновековие, когато реки от кръв са пролени в изстъпления, извършени уж в името на Бог от овластената Християнска религия (Света инквизиция, Кръстоносни походи).
Shade
Цитат(viara @ 30/05/2020, 23:39) <{POST_SNAPBACK}>
Да, много точно - трогателно примитивна представа.

ПП Към Дани. За мен има огромно значение каква представа имаш, тоест вяра.
Същото е с всяка вяра, която като снежна топка си привлича сходните мисли и става един голям снежен човек ...
Вярата ти предсказва бъдещото на човека, както и миналото му виждаш от сегашното ...
Никак не е за пренебрегване ...

Не е нужно някой да се напъва, за да я види тази представа. Тя се самопредлага наивно и обилно като на длан.
Ето я наивността:
"За мен има огромно значение каква представа имаш, тоест вяра". Да, ама представа никак не е задължително да означава вяра, което автоматично води до обезценяване на предложената от теб интерпретация на "трогателно примитивна представа".
"Ако вярваш, че има живот след смъртта". Задължително вярваш? А ако нито приемаш, нито отричаш съществуването на живот след смъртта, защото при липсата на преки доказателства неподкрепеното със съответстващо познание е наивна вяра? Или този вариант е изключен за вярващите, които са убедени, че всички са като тях?
Най-смешни са религиозните, когато твърдят, че нямало разлика между вярващи и атеисти. Атеистите били вярвали точно толкова силно, че няма Бог, колкото вярващите вярвали, че има Бог. Класически пример на мислене в калъп, в рамка. Не са в състояние да осмислят, че ако за атеистите Бог не съществува, несъщественото няма как да е обект на размисъл. Просто мисъл за подобна същност не съществува.
Shade
Цитат(viara @ 31/05/2020, 03:04) <{POST_SNAPBACK}>
Не се и съмнявам, щото всеки вярва в нещо си. Няма атеисти.
Тези, които не вярват в бог, вярват в себе си примерно и богът им е себето и т.н.
На други науката, на трети спорта. Така погледнато няма атеисти. Всички са вярващи.

Интересно. Вие двете уж една и съща философия споделяте и една и съща книга препрочитате, а сте на диаметрални позиции по нещо основополагащо.
Последно на коя от двете да вярваме? На Dani, която лобира за "Много атеисти" или на viara, според която "Няма атеисти"?
Може би си струва да пуснете отделна тема по въпроса тук, където необременените с религиозни догми биха могли да съдействат за изчистване на представите.

ПП. viara, ако нямаш възражение по същество, моля те, не показвай отново емоционална нестабилност като предишния път, когато при невъзможност да отговориш на кротко зададен въпрос, ни в клин ни в ръкав написа следното: smile.gif

Цитат
Я, по спокойно. Не съм на заплата при тебе, че да ме държиш такъв тон.
viara
Цитат(Shade @ 31/05/2020, 19:59) <{POST_SNAPBACK}>
Интересно. Вие двете уж една и съща философия споделяте и една и съща книга препрочитате, а сте на диаметрални позиции по нещо основополагащо.
Последно на коя от двете да вярваме? На Dani, която лобира за "Много атеисти" или на viara, според която "Няма атеисти"?
Може би си струва да пуснете отделна тема по въпроса тук, където необременените с религиозни догми биха могли да съдействат за изчистване на представите.

Дани ми е интересна като съзнание и затова я чета. Не виждам противоречия.
Атеизмът също е вид вяра.
Цитат
ПП. viara, ако нямаш възражение по същество, моля те, не показвай отново емоционална нестабилност като предишния път, когато при невъзможност да отговориш на кротко зададен въпрос, ни в клин ни в ръкав написа следното: smile.gif

wavetowel2.gif Прощавай. Много паметливи хора имало тук. Някакво предположение съм си направила явно относно въпроса ти.
Обикновено обичам да отговорям на въпроси.
Shade
Цитат(viara @ 31/05/2020, 10:19) <{POST_SNAPBACK}>
Дани ми е интересна като съзнание и затова я чета. Не виждам противоречия.

Атеизмът също е вид вяра.

Не виждаш противоречие между изявленията "Има много атеисти" и "Няма атеисти"?
Бива, нямам повече въпроси.

"А-теизъм" означава липса на вяра, а не вид вяра. Подробности в по-долния постинг:
Цитат
Според религиозните няма разлика между вярващи и атеисти. Атеистите били вярвали точно толкова силно, че няма Бог, колкото вярващите вярвали, че има Бог. Класически пример на мислене в калъп, в рамка. Не са в състояние да осмислят, че ако за атеистите Бог не съществува, несъщественото няма как да е обект на размисъл. Просто мисъл за подобна същност не съществува.
viara
Цитат(Shade @ 31/05/2020, 19:24) <{POST_SNAPBACK}>
Не е нужно някой да се напъва, за да я види тази представа. Тя се самопредлага наивно и обилно като на длан.
Ето я наивността:
"За мен има огромно значение каква представа имаш, тоест вяра". Да, ама представа никак не е задължително да означава вяра, което автоматично води до обезценяване на предложената от теб интерпретация на "трогателно примитивна представа".

Моите изводи са други.
Да, представа може да бъде и всяка фантазия. А вярата била убеждение. За фантазиите не е нужно убеждение, просто може да си фантазираш и без убеждение.
Цитат
"Ако вярваш, че има живот след смъртта". Задължително вярваш? А ако нито приемаш, нито отричаш съществуването на живот след смъртта, защото при липсата на преки доказателства неподкрепеното със съответстващо познание е наивна вяра? Или този вариант е изключен за вярващите, които са убедени, че всички са като тях?

Не е задължително да го вярваш, ако знаеш. Вярата е до знанието. Когато идва знанието, вярата не е нужна.
Който вижда други животи например и това, което е видял се потвърждава от действителността.
Той има знание вече.
А при мен нещата ги узнавам чрез словото-код.
Например физичния закон гласи: нищо не се губи, само се видоизменя. Следва, смъртта не е загуба, а само видоизменяне. След това прочетох подобни публикации, които потвърждаваха изводите ми на физици и лекари.

Цитат
Най-смешни са религиозните, когато твърдят, че нямало разлика между вярващи и атеисти. Атеистите били вярвали точно толкова силно, че няма Бог, колкото вярващите вярвали, че има Бог. Класически пример на мислене в калъп, в рамка. Не са в състояние да осмислят, че ако за атеистите Бог не съществува, несъщественото няма как да е обект на размисъл. Просто мисъл за подобна същност не съществува.

Едните вярват в един бог, другите в друг. Вече отговорих на този въпрос.
Бог е толкова различен за всеки, че ... За едни е белобрад старец, както казваш. Това е детската представа, да не кажа бебешката. За други друго. Колкото човек израства, съзнанието, толкова и представата му за Бог израства. Например за мен Бог беше белобрад старец когато съм била на три годинки навярно. Така си го представях. После Светлина, после друго ... Много измерения има Бог и много образи, да не кажа, както вече е казано: В Него движим се, живеем, съществуваме.
А светлината е инфо, инфото код-слово и т.н. Та представите се променят с израстване на съзнанието. Последно Бог ми се откри като един голям фрактал от малки фракталчета като лице.
Но не ми остана ред, да прочета основното по тези въпроси. Само една книжка има и то на руски.
Та не разбрах какво точно те интересуваше, но както и да е.
viara
Цитат(Shade @ 31/05/2020, 20:29) <{POST_SNAPBACK}>
Не виждаш противоречие между изявленията "Има много атеисти" и "Няма атеисти"?
Бива, нямам повече въпроси.

"А-теизъм" означава липса на вяра, а не вид вяра. Подробности в по-долния постинг:

Липса на вяра в белобрадия старец, но пък всеки друг вяра се води атеизъм.
И тук можеш да приложиш физичния закон:няма празно пространство и ще ти се изясни.
Имаше пример за чашата наполвина пълна и наполвина празна. Та същото е. Нищо сложно.
От ясно по-ясно е, защо ми се задават допълните въпроси като всичко е ясно, не ми е ясно.
Shade
Цитат(viara @ 31/05/2020, 10:33) <{POST_SNAPBACK}>
Липса на вяра в белобрадия старец, но пък всеки друг вяра се води атеизъм.
От ясно по-ясно е, защо ми се задават допълните въпроси като всичко е ясно, не ми е ясно.

А липсата на вяра до какво води? Или изключваш възможността да си жив и без нужда от вяра? Как точно я изключваш, освен по умозрителен път и аналогия със себе си?
viara
Цитат(Shade @ 31/05/2020, 20:45) <{POST_SNAPBACK}>
А липсата на вяра до какво води? Или изключваш възможността да си жив и без нужда от вяра? Как точно я изключваш, освен по умозрителен път и аналогия със себе си?

Няма живи без вяра. Все вярват в нещо си. И кръговрат. Вярата води до знанието, знанието до нова вяра и отново пак вярата до знанието и знанието до нова вяра. Та това е житейския кръговрат за всички.
Shade
Цитат(viara @ 31/05/2020, 10:32) <{POST_SNAPBACK}>
Моите изводи са други.
Не е задължително да го вярваш, ако знаеш. Вярата е до знанието.

Как го узна, с четене на книжки, където вярваш нарочено на написаното, без да си задаваш въпроса откъде пишещият знае? "Много ми допада написаното и някои други писачи го потвърждават, следователно е боговдъхновено". А писачите, които не го потвърждават? "Те, разбира се, са вдъхновени от Дявола".
А ако "боговдъхновеното" просто е писано, без да е боговдъхновено? Този вариант се изключва, нали? И нямаш притеснения, че може просто си оставаш на ниво "вяра до знанието", само вяра без знание, т.е. невежество, заблуда.
viara
Цитат(Shade @ 31/05/2020, 20:59) <{POST_SNAPBACK}>
Как го узна, с четене на книжки, където вярваш нарочено на написаното, без да си задаваш въпроса откъде пишещият знае? "Много ми допада написаното и някои други писачи го потвърждават, следователно е боговдъхновено". А писачите, които не го потвърждават? "Те, разбира се, са вдъхновени от Дявола".
А ако "боговдъхновеното" просто е писано, без да е боговдъхновено? Този вариант се изключва, нали? И нямаш притеснения, че може просто си оставаш на ниво "вяра до знанието", само вяра без знание, т.е. невежество, заблуда.

Е, това се учи цял живот няма как да ти се обясни в един пост в някакъв си форум.
Нито едно от предположенията не ми отговаря.
Възможно е, ако го вярваш. Но при мен доста бързо си идват потвържденията от сигурни източни.
Иначе с една дума, от опит се познава, от живота.
Макар, че и това е относително. Но думите са само фрагменти от цяло, така че не може да се обясни, достига се. Както при учените. Същото е.
Shade
Цитат(viara @ 31/05/2020, 11:49) <{POST_SNAPBACK}>
Е, това се учи цял живот няма как да ти се обясни в един пост в някакъв си форум.
Нито едно от предположенията не ми отговаря.
Възможно е, ако го вярваш. Но при мен доста бързо си идват потвържденията от сигурни източни.
Иначе с една дума, от опит се познава, от живота.
Макар, че и това е относително. Но думите са само фрагменти от цяло, така че не може да се обясни, достига се. Както при учените. Същото е.

Значи, казваш, вярваш в нещо, защото знаеш със сигурност, че вярата го прави възможно. И научи това след цял живот целенасочено самоубеждаване в единствената вярна доктрина от източници, набедени за "сигурни източници". Толкова сигурни, че дори не можеш дадеш смислено обяснение защо са толкова сигурни. Гола вяра и няма шест-пет.
И нито за миг не те впечатли, че доста алтернативни виждания са не по-малко убедителни и поддръжниците им са не по-малко сигурни от теб, че именно тяхното е за вярване, защото се позоватат на "сигурни източници", от които са го учили цял живот.
Ами че това е ситуация, при която всеки критично разсъждаващ човек би се замислил дали пък при толкова едностранчивост не загърба нещо по-истинско. Но не, фанатична праволинейна вяра до дупка, до степен пълно игнориране и отхвърляне на всичко обкръжващо, което не се вписва в нея.
Да ти имам потрисащата самоувереност! Типчина за една позната общност на "коне с капаци", всеки от които е убеден, че само и единствено той не е кон с капаци. grin.gif
viara
Цитат(Shade @ 01/06/2020, 01:19) <{POST_SNAPBACK}>
Значи, казваш, вярваш в нещо, защото знаеш със сигурност, че вярата го прави възможно. И научи това след цял живот целенасочено самоубеждаване в единствената вярна доктрина от източници, набедени за "сигурни източници". Толкова сигурни, че дори не можеш дадеш смислено обяснение защо са толкова сигурни. Гола вяра и няма шест-пет.
И нито за миг не те впечатли, че доста алтернативни виждания са не по-малко убедителни и поддръжниците им са не по-малко сигурни от теб, че именно тяхното е за вярване, защото се позоватат на "сигурни източници", от които са го учили цял живот.
Ами че това е ситуация, при която всеки критично разсъждаващ човек би се замислил дали пък при толкова едностранчивост не загърба нещо по-истинско. Но не, фанатична праволинейна вяра до дупка, до степен пълно игнориране и отхвърляне на всичко обкръжващо, което не се вписва в нея.
Да ти имам потрисащата самоувереност! Типчина за една позната общност на "коне с капаци", всеки от които е убеден, че само и единствено той не е кон с капаци. grin.gif

Говорим за съвсем различни неща. Изобщо не си вникнал и не си разбрал. Това прилича на предубеденост, но както и да е. Няма да се обяснявам. Няма нужда.
Shade
Цитат(viara @ 31/05/2020, 19:42) <{POST_SNAPBACK}>
Говорим за съвсем различни неща. Изобщо не си вникнал и не си разбрал. Това прилича на предубеденост, но както и да е. Няма да се обяснявам. Няма нужда.

Различни неща? Наистина ли?
Видна е вярата, че с една самомнителна декларация (обикновено закърпена с цитат при дискусиите в цитатаджийския форум), елементарното се превръща в нещо специално и различно. Но както дори ти осъзнаваш, няма нужда. Вярвай си.
Shade
Цитат(viara @ 31/05/2020, 10:50) <{POST_SNAPBACK}>
Няма живи без вяра. Все вярват в нещо си. И кръговрат. Вярата води до знанието, знанието до нова вяра и отново пак вярата до знанието и знанието до нова вяра. Та това е житейския кръговрат за всички.

Само защото ти вярваш, че е така? Обаче вярата ти ни най-малко не го прави вярно. Единственото, което е вярно, е че си го вярваш.
Да ти има човек самочувствието на експерт по общовалидна вяра. smile.gif
viara
Цитат(Shade @ 01/06/2020, 06:00) <{POST_SNAPBACK}>
Само защото ти вярваш, че е така? Обаче вярата ти ни най-малко не го прави вярно. Единственото, което е вярно, е че си го вярваш.
Да ти има човек самочувствието на експерт по общовалидна вяра. smile.gif

Това са разговори от пусто в празно, абстрактни.
Задавай точни въпроси, за да получиш точни отговори.
Интересува те какво е истина и как се доказва ли?
Сама се доказва, в живота.
Обърни внимание, че има променливи истини, които се променят с място, време и човек.
Има и такива, които не се променят като: каквото сееш си го жънеш.
Нямам никакво самочувствие нито на експерт, нито на неексперт и затова мога да преценявам обективно, а не субективно и без предубеждения.
А и с общи приказки не се проверява и доказва нищо. Та говори си не ми пречиш.
Тези диалози отдавна са ми безинтересни и безполезни.

Shade
Цитат(viara @ 31/05/2020, 20:29) <{POST_SNAPBACK}>
Тези диалози отдавна са ми безинтересни

Е, ти си знаеш дали е така.
На мен не са ми е безинтересни, това е форма на дискусия. Общите приказки, с които се обосновават всички форми на фанатизъм, са интересни и забавни.
Някой от световните класици беше писал, че от всяка дискусия се научавало нещо. Там смисълът беше да научиш как да постъпваш и как да не постъпваш, но може да се интерпретира и в по-широк смисъл.
viara
Цитат(Shade @ 01/06/2020, 06:58) <{POST_SNAPBACK}>
Е, ти си знаеш дали е така.
На мен не са ми е безинтересни, това е форма на дискусия. Общите приказки, с които се обосновават всички форми на фанатизъм, са интересни и забавни.
Някой от световните класици беше писал, че от всяка дискусия се научавало нещо. Там смисълът беше да научиш как да постъпваш и как да не постъпваш, но може да се интерпретира и в по-широк смисъл.

Явно не знаеш какво е значението на думичката фанатизъм, та можеш да погледнеш и да си изясниш, преди да я използваш, за да не звучиш фанатично.

Shade
Цитат(viara @ 31/05/2020, 21:28) <{POST_SNAPBACK}>
Явно не знаеш какво е значението на думичката фанатизъм, та можеш да погледнеш и да си изясниш, преди да я използваш, за да не звучиш фанатично.

Би ли ми разкрила значението и нефанатичното изполване на думичката "фанатизъм"?
Любознателен съм да се обогатя с това ново познание.
Dani
Цитат(Shade @ 31/05/2020, 18:08) <{POST_SNAPBACK}>
Друг беше началният въпрос. Пренасочването му към остереотипно обсъждане и дефиниране на категориите "смиреност" и "примиреност" е обект на съвсем различна дискусия.

Ти насочи дискусията към "смиреност", "примиреност", върни се и виж какви си ги писал, изглежда тези въпроси те вълнуват, затова. misli.gif Ако е така, чувствай се поканен да си отвориш нова тема тук или пък заповядай във форум "Християнство" там мисля има тема по темата, ако вече не са я заключили и спокойно си постави въпросите, които те интересуват. wink.gif

Цитат
Къде прочете, че при подходящи условия можеш смирено да забиеш шамар на някого? Собствено Евангелие ли пишеш?
Дори само мисълта при допускането ти, че можеш да забиеш на някого шамар, е дълбоко греховна. В разрез е с основната добродетелност на християнския морал. Казано е да не се противиш на злия човек и ако те удари някой по едната буза, да му обърнеш и другата. Прави добро на онези, които те мразят, благославяй ги и се моли за тях!

Да удариш шамар на някого, понякога може да е добро. p.gif
Shade
Цитат(Dani @ 31/05/2020, 23:40) <{POST_SNAPBACK}>
Ти насочи дискусията към "смиреност", "примиреност", върни се и виж какви си ги писал, изглежда тези въпроси те вълнуват, затова. misli.gif Ако е така, чувствай се поканен да си отвориш нова тема тук или пък заповядай във форум "Християнство" там мисля има тема по темата, ако вече не са я заключили и спокойно си постави въпросите, които те интересуват. wink.gif

Да удариш шамар на някого, понякога може да е добро. p.gif

Проявих интерес към същността на някои понятия, въведени от участващите тук. За съжаление ударих на камък. Не стана ясно дали има много атеисти или изобщо няма атеисти. Не се разбра какво е значението на думичката "фанатизъм" и кога се използва. Не беше даден дори зачатък на отговор на един куп други конкретни въпроси. Изясни се само, че тези неща ги пишело в някакви хипотетични "сигурни източници" и вместо отговор по същество, беше предложен упрек в детски стил "Не ги разбираш тези работи".
В съответствие с елементарните принципи на разговор и логичката, това отразява понятието "затваряне в черупката на тесногръдието".
Запознат съм с онзи форум. Дискусионен стил на преливане от пусто в празно, доведен до съвършенство. Среща на изолирани експерти по материя, по която никой не е в състояние да даде със свои думи отговор кратък и ясен. Замерят се с цитати, писани от някога от някой и обявени за безусловна истина, и всеки се възхищава самовлюбено колко правилно именно той ги е разтълкувал. Нещо друго случва ли се там?
Тук стигаме до същото празно въртене в кръг, но ако нещо те интересува около тези въпроси и желаеш да чуеш какво мисля, пусни ти тема, може и да се включа.

Сигурно наистина е добре понякога да удариш шамар, но никак не си убедителна с тази гола декларация в познатия стил. Посочих ти смущаващия момент, а ти отново се затваряш в черупка. Някои в такива случаи поне опитват да минат по тъча с мътни и неясни обяснения.
viara
Цитат(Shade @ 01/06/2020, 16:28) <{POST_SNAPBACK}>
Среща на изолирани експерти по материя, по която никой не е в състояние да даде със свои думи отговор кратък и ясен. Замерят се с цитати, писани от някога от някой и обявени за безусловна истина, и всеки се възхищава самовлюбено колко правилно именно той ги е разтълкувал. Нещо друго случва ли се там?

Нещо не разбрах. Как хем не дават отговор със свои думи, хем тълкуват самостоятелно със свои думи?
Ако може да обясниш по-подробно какво имаш в предвид?
Щото така изказано прилича на човешки речник, който не знае какво точно иска и какво говори.
Може и да не съм разбрала правилно, затова питам де. Да не правя предположения от предубеждения.

ПП Пропуснала съм относно въпроса:Нещо друго случва ли се там? - Какви очаквания имате, да се случват там? ... Каквито и да са, обикновено почти всички очаквания с изключенията от правилото водят до разочарования... Та това моя отговор със мои думи, кратък и ясен/ забележи, щото явно си пропуснал, да забележиш кратки и ясни отговори/.

Какво имаш в предви под "свои думи... мисли". Би ли ми обяснил?
Щото моят кратък отговор и мисъл по този въпрос е, че човек няма свои думи и мисли, а просто прихваща според честотата на която е мисли и думи.
И за да не си мислиш, че си налагам мнението/щото това е фанатизъм/. За да не си правиш подобни предположения от предубеждения. Пояснявам, че просто споделям мнението си, своите си мисли.
Кой разбрал, разбрал, кой не ... когато ... а може и да не разбере ...
Това няма абсолютно никакво значение за мен.
Споделих, за да се видиш отстрани чрез думите си, какво се вижда. Щото може и други да виждат същото, но да си мълчат ... та да имаш представа как се виждат думите ти от страничен наблюдател ...
Затова коментирах, един вид да се огледаш в собствение си слова.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.