Моят коментар съм го дал, по-горе. По същество: Несправедливо и непропорционално разпределение на благата и произведеното в света, и в отделните общества и държави. Това е най-кратко. Примерът с китайският милионер е малко спекулативен, понеже е в същия контекст - първо ограбване на хората до степен да ги държат в жестока бедност, и после, когато някой го жегне съвестта, тръгне да им "подарява" нещо, и се чуди защо тези изтерзани хорица се бият за нещо, което по право им принадлежи, като на всеки човек на тази земя - дом, работа, сигурност, справедливост, права, задължения, и т. н. Аз пък мога да дам друг пример, антипод на същия, как в щата Калифорния едни предприемачи саздали фирма комуна, в която мениджърите и собствениците работят наравно с всички останали, и получават съвсем малко повече от другите, заради отговорността си. Което превърнало тези фирми в толкова печеливши, че дори служителите на най-ниските нива можели да си позволят луксозни къщи, лимузини, добър стандарт, и всичко останало за прекрасен живот. Включително и ръководството. Не че от него станали милиардери, но, какво от това? Като нямат милиарди по офшорките, значи ли, че не живеят много добре? Ми не. Така че, не е задължително да ограбваш работниците си, да не им даваш заплати, или някакви трохи, та едва да оцеляват, че и да не им стига. Обратното. Когато ги стимулираш съответно усилията и вложения труд, те ще работят още по-добре и по-качествено. Особено ако го има и личния пример, както в посочените корпорации. И въобще не става дума нито за социализъм, комунизъм, капитализъм и всякакви други щуротии. Не. Просто е. Намери подходящите хора, стимулирай ги добре, давай им справедливото и заработеното, не ги ограбвай и ощетявай, и те ще си скъсат задника да бачкат за теб и фирмата. Това е. Само че не виждаме нищо подобно по света и у нас, генерално погледнато. Точно обратното. Затуй във Франция предпочитат да не се скапват от работа за 1000 евро, а да си лежат вкъщи за 800. Разбираш ли? Защо да се трепят, за да ги ограбва някой! Ми прави са. Самата същност на дивашкия корпоративен и финансово спекулативен капатилизъм възпроизвежда и насърчава подобно поведение. Стимулира и престъпността, грабежите, сенчестата икономика, корупцията, и всички престъпни практики. Когато няма справедливост в едно общество, то се изражда, тотално. Това и наблюдаваме, навсякъде. Поголовна корупция на всички нива, не само в България. Всичко е стока, всичко се купува и продава, вкл. провасъдие, права, имидж, информация, каквото се сетиш. Как мислиш, че ще свърш всичко това?
Аз ако имам активи примерно 100 000 000 евро никога не бих се хванал да работя заедно с работниците и служителите. Ако фирмата работи добре, ще им плащам достойни заплати. Ако не са доволни, имат право да стачкуват или да напуснат. Ще ги контролирам, ще сключвам нови договори, но нищо повече. За какво ги имам тези активи, ако ще се налага да работя наравно с тях и ще получавам почти колкото тях? Ако искат да правят комуна (кооперация) да си съберат пари по един или друг начин и да печелят колкото искат. Нищо против нямам,
но не и на моя гръб с моите активи. Не бъркай справедливостта с милосърдието.
Не мислиш ли, че безделниците, които получават 800 евро ограбват държавата и това се отразява на доходите на работниците? Това справедливост ли е? Разбира се затова са виновни политиците във Франция, но нали тези политици са избрани от народа.
За корупцията съм съгласен. Ако всички сме бедни и равни няма да има кой да дава подкупи, поне не в такива размери. Зная какво е било при социализма.
Никога не съм бил, но съм чувал, че страхотно да си милиардер. Защо да няма и такива хора? Те на практика не притежават милиарди в активи, а само ги управляват или са назначили хора, които да ги управляват. На хартия обаче са техни. Това е добре, защото тези активи ще се управляват съвестно.
Пак не мога да те стигна по писане, признавам си.
П.П. Китайският милионер е забогатял в града. Бившите му съселяни, нямат нищо общо с успеха. Никой не им пречи да станат като него. Ето ти справедливост.
Погледни какво съм писал на Питето. Надявам се поне с това да си съгласен.