И други сме служили в армията, смешната армия, ама не са успели да ни "закачат мозъка на пирона"... "руски ядрен потенциал" бла,бла. Като знам каква беше техниката, дето нали СССР-ска, бегай. Единствената възможност Русия, в настоящия момент, да навреди на света е да гръмне "ядрения си потенциал" на собствена територия и да замърси цялата планета. Служил си в армия, която имаше една-единствена бойна задача (за четирисетина години само една), да мачка един бунт на цивилни граждани в една чужда столица, и същата армия дава жертви още преди да е достигнала до онази държава. Армия, ама само на пропаганда. От един склад с пожарогасители, така и не успяха да намерят един да работи, та да покажат на "глупавите" новобранци как стават нещата. От цял склад! Явно си падаш по фантазии, я за богове, я за армии-световни сили, за Главен оправяч на положението, ама все бъркаш. Точно днешната ни армия е в пъти по-добра от онази дето си бил (дори не си бил) вздводен. А е по-добра, щото е била на места, където наистина се стреля и се умира и си опичаш акъла. И се наемаш да ходиш, ама знаеш, че може да не се върнеш, и не е като да "ошеташ" артелната или да изпиеш една туба вино на учение...
Ми, няма да споря. Щото само донякъде си прав. По отношение на армията ни, предната. Не знам дали още ме касае режима на поверителността, понеже съм подписвал преди години такова нещо, да не разгласявам подобно инфо, но, заради теб ще го направя, като пример. Представѝ си база покрай Балчик, бойна такава, отпреди 30 години, на ракетни войски. С радарите му, с всичко. Американците тогава имаха иноваторска технология да летят с изтребителите си ниско, до под 100 метра над морето. И нашите, тогава съветски радари, не ги хващаха. Само че. От Щаба тогава се обадиха в Москва, дойдоха едни млади момчета, седнаха пред радарите, и след два часа настроиха системата да прихваща турските и щатските самолети дори до 20 метра над водата! Така че, по отношение на "допотопната" съветска техника много си се объркал. Дори днес руската такава военна е водеща в света. Не случайно турците купиха преко волята на янките СС-400, и не се отказват от тези установки. Щото са най-добрите в света, факт. Истината е, че руснаците, притиснати отвсякъде икономически, финансово, всякак, залагат точно на военните си разработки, за да се защитят и оцелеят, а в това си ги бива. Що касае ученията на времето, явно не си бил на такива, понеже аз помня няколко, в които съм участвал, с понтонни мостове, с танкове и бтр-и по тях, имаше дори жертви помня, за съжаление, щото нещата бяха близки до реалните бойни условия... Бяхме на палатки, посред зима, мокри, студ, кал, мраз... Днешните са тотални глезльовци, по американски тертип, с шоколадите му в мешката, с пържолата, с какви ли не екстри. Не че не бива, о кей. Само че, това е разликата между руския войник, който за канче водка и сухар ще обърне света наопаки, и амариканската "професионална" армия, която разчита на авторитет и пропаганда, тоест врага сам да бяга като ги чуе да идват... Е, сам си правѝ извода кой ще я спечели тази война, ако я има, реалната. То затуй янките не смеят да я почнат срещу Русия, а се опитват да ни набутат бившите източни сателити на предния фронт, ама няма да стане! Като искат да се бият с руснаците, да ходят те. Ако им стиска. Но явно не им. От Полша, през Прибалтика, през Чехия, Словакия, Румъния, наша милост и средно азиатските държави се опиват от Вашнгтон да ни натирят да воюваме с Русия. Това им е играта. Благодаря обаче, водете си я вие! Ще ми е любопитно да разбера позицията на новото правителство по въпроса. Ще е от ключово значение. Ако не уйдисат на янките, ги чакат проблеми всякакви, инспирирани отвън, вкл. по банковата система, инвестициите, по всичко. Ако се поддадат, вътре ще се справят, но... Готови ли са български войници да умират в руските степи? Ха сега де!