Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Отново на избори
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
lati1960
Отново на избори. Здравейте!
Това е положението. Пак ще гласуваме. Които искат. Вие ще гласувате ли? И, ако не е проблем, може да споделите за кого. Ако не, защо не? Аз лично, както на предния вот, се колебая между "Демократична България" и "Изправи се... ", още не съм решил. В никакъв случай няма да подкрепя ГЕРБ, БСП, ДПС и пишман "патриотите", гледаме им на тези сеира вече повече от 30 години. Това е статуквото. Не харесвам и Трифонов, но, очертава се партията му дори да изпревари тази на Борисов, което е добре, за промяната, която очакваме всички. Впрочем, ето последните прогнозни данни на социолозите, почти на всички са в този диапазон: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika..._za_gerb_i_ima/
Моята прогноза е близка до техните. Преди предния вот бях също до реалните, с изключение тези на ИТН на Слави. Сега обаче вече е ясно, че тази партия ще е ракетата носител на промяната. Одобрявате ли това? Споделете какви са очакванията ви и за след изборите, ще има ли мнозинство и правителство, и кои ще го съставят? Въобще, кажете какво мислите по въпроса.
D-rA
Трябва да си доста наивен, за да очакваш някаква промяна за себе си, пък и за мнозинството хора - няма такъв филм. sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 06/07/2021, 23:23) <{POST_SNAPBACK}>
Трябва да си доста наивен, за да очакваш някаква промяна за себе си, пък и за мнозинството хора - няма такъв филм. sunbathing.gif

В този смисъл, да, не очаквам промяна за себе си, щото не разчитам за такава на политиците и властта. Не очаквам промяна и по механизмите на самата власт и начина на упражняването ѝ, също. Обаче очаквам смяна на караула по самото управление, в смисъл, след този вот да се сформира мнозинство без ГЕРБ, БСП и ДПС, което ще е добре за страната ни. Такава промяна очаквам. Дали тя ще е позитивна, не мога да кажа сега. Но ще я има. Можем да очакваме и съпътстващи сътресения заради същото, не вярвам статуквото в лицето на трите основни гореизброени негови носители да се примирят, ще има отпор. Особено от Борисов и партийците му, помним какво беше срещу Орешарски. И, като прибавим и човека с каскета в Прокуратурата, който е видно как ги брани до последно... Не знам. Предстоят интересни месеци, а може би и години, имайки предвид подготовката за Еврозоната, смяната на лева с еврото, растящите до небесата ценѝ, липсата на свежи парѝ в бюджета... Впрочем, каго стана дума, не виждам как новата власт ще успее да прокара каквото и да е добро за обществото, при положение, че ще наследи една почти фалирала хазна, с огромен дълг, и вътрешен, и външен особено. Без пари всичко ще си остане само като празни обещения, ако не опитат поне да проследят и върнат част от потъналите милиарди последните години, раздадени ей така, на ортаци на властта. Съмнявам се да посмеят. Но, да видим. Нека първо да станат ясни резултатите.
D-rA
Цитат(lati1960 @ 07/07/2021, 00:01) <{POST_SNAPBACK}>
Впрочем, каго стана дума, не виждам как новата власт ще успее да прокара каквото и да е добро за обществото, при положение, че ще наследи една почти фалирала хазна,

И затова си наивен - не виждаш ли колко мухи са накацали кацата с меда? Не е празна хазната, и затова е битката с толкова изобретателни лакардии - за да се цопнат в по-дълбокото... Нищо друго не ги вълнува... sunbathing.gif
Бай Ганьо
Отивам отново за риба.
The_Purifier
Цитат(Бай Ганьо @ 07/07/2021, 01:16) <{POST_SNAPBACK}>
Отивам отново за риба.

И аз мисля да направя така...в събота grin.gif
Dani
Цитат(lati1960 @ 06/07/2021, 21:25) <{POST_SNAPBACK}>
Това е положението. Пак ще гласуваме. Които искат. Вие ще гласувате ли? И, ако не е проблем, може да споделите за кого. Ако не, защо не? Аз лично, както на предния вот, се колебая между "Демократична България" и "Изправи се... ", още не съм решил. В никакъв случай няма да подкрепя ГЕРБ, БСП, ДПС и пишман "патриотите"

Аз мисля да гласувам за ГЕРБ. grin.gif
Радио Ереван
Цитат(Dani @ 07/07/2021, 11:43) <{POST_SNAPBACK}>

Облажил си се нещо от тях, признай си. animatedwink.gif
Питето
Намирисва ми, че пак ще работим с долари и евро вместо с левове, и ще се изкупуват всякакви неща "за да си спася парите от инфлацията"... Щом дори Жан Виденов се е наредил да гласуват за него, смятай какво се гласи за нататък.
Добрата новина е, че имало било евроспирачка за инфлация на лева, и щели да се намесят ако го докара до 2,25лв за 1евро. Лошата новина е, че комунистите са много изобретателни когато искат да докопат чуждите пари...
lati1960
Цитат(D-rA @ 07/07/2021, 00:14) <{POST_SNAPBACK}>
И затова си наивен - не виждаш ли колко мухи са накацали кацата с меда? Не е празна хазната, и затова е битката с толкова изобретателни лакардии - за да се цопнат в по-дълбокото... Нищо друго не ги вълнува... sunbathing.gif

Все някой трябва да преразпределя парите в държавата. Едно от задълженията на властта, ключово впрочем. Идеята е да се сложат хора, които, според твоя изказ, да бъркан най-малко в кацата с меда. А дали ще стане, ще видим. До сега всички, вкл. ГЕРБ мамиха обществото, едно говореха, друго вършеха, без изключения, вече повече от 30 години. Яко крадене зад сладки приказки и голи обещания. Затова българите търсят нова промяна, за да делегират тези задачи на нови хора, които да променят нещата в позитивна посока. Аз лично им желая успех на следващите, дано! Няма да е лесно, давам си сметка. Из основи ще трябва да се префасонира почти всичко - от манталитета на самите българи, до дисциплината, спазване правилата, носене на отговорност най-вече, от всеки за всичко, отгоре до долу, спазване на законите, разделението на властите, и т. н., щото всичко това засега е само на хартия, реалността е потресаващо ужасна. И здрава работа, от всички. Разбира се, за по-добри доходи. Което е възможно, ако се спре теча по ограбването на нацията. Ако българите не се стегнат и не направят тези неща, и колко още, техен избор. Но мисля младите и нови поколения няма за къде и докога повече да чакат, всичко е в техните ръце. За съжаление, според мен избраха неподходящ човек като лидер на тази промяна, но пък може и да греша. Както се казва - глас народен, глас Божи. Такова е решението на суверена, ще трябва да го приемем. И всеки да помага, ако се почнат искрени и добри неща от идващата нова власт. Безплатен обяд няма, и, ако някой чака нещо да падне наготово, объркал се е. Така беше досега, дотук властта беше средство за обогатяване на наши и ваши, ортаци и дружки по далаверите и краденето, нагледахме се. Това трябва да спре. Дали обаче хората си дават сметка, че и за тях лично трябва да спре, на всички нива, не знам? Не виждам кандидатите в предизборната кампания да ги обясняват в дълбочина тези неща. Но, все от някъде трябва да се почне. По-добре лоша промяна, отколкото никаква. Дотам сме я докарали. И сме си виновни всички, без изключение. Така поне аз мисля. А ти бъди здрав!
lati1960
Цитат(Бай Ганьо @ 07/07/2021, 01:16) <{POST_SNAPBACK}>
Отивам отново за риба.

Като идеш за риба и не гласуваш, мисля знаеш, че гласът ти ще ида за партията или коалицията, която ще спечели изборите. Системата е така направена, че дори да не упражниш правото си на глас, пак си гласувал. Така че, според мен, е по-добре да го направиш, поне ще избереш лично кого да подкрепиш.
------------------
Някъде в темата за предните избори Алекс го беше обяснил детайлно и много подробно това. В смисъл, че гласовете на негласувалите също са вот, щото така или иначе ще се разпределят 240 мандата за новото народно събрание, без значение какъв точно процент са гласувалите. Разбираш ли?
lati1960
Цитат(Dani @ 07/07/2021, 11:43) <{POST_SNAPBACK}>

Имаш право. Но, след нещата които излязоха - за милиардите потънали авансово при ортаци и баджанаци близки до тази партия и лидера ѝ, това вече е... как да го кажа по-меко, това е необоснован морално избор. Разбира се, всеки си решава, няма проблем. Тепърва много от симпатизантите на ГЕРБ /не говоря за които са се обогатявали чрез тази власт/ ще осъзнават каква грешка са допуснали и колко са били лъгани, доверявайки се на обаятелния ѝ иначе лидер, зад чийто широк гръб държавата е доограбвана тотално както от предишните преди тях. Нищо различно. Повече от 10 години безвремие изгубено от нацията, но милиарди спечелени напълно "законно" впрочем от близките до премиера и обкръжението му обръчи от фирми и хора. Добрата новина е, че повечето българи преодоляха това, и въпреки заплахите и лъжите на Борисов, че държавата ще рухне без него и партията му, ще подкрепят промяната. Чрез която да елиминират не само ГЕРБ от властта, но и останалите производни на бившата БКП и ДС, каквито са БСП и ДПС. Лично аз това очаквам да се случи, а дали, ще видим.
lati1960
Цитат(Питето @ 07/07/2021, 19:42) <{POST_SNAPBACK}>
Намирисва ми, че пак ще работим с долари и евро вместо с левове, и ще се изкупуват всякакви неща "за да си спася парите от инфлацията"... Щом дори Жан Виденов се е наредил да гласуват за него, смятай какво се гласи за нататък.
Добрата новина е, че имало било евроспирачка за инфлация на лева, и щели да се намесят ако го докара до 2,25лв за 1евро. Лошата новина е, че комунистите са много изобретателни когато искат да докопат чуждите пари...

Дано си лош пророк. Много се надявам. Не че и аз не очаквам сътресения в горния смисъл. Да, наследниците на БКП и ДС в лицето на ГЕРБ, БСП и ДПС ще опитат да бойкотират следващия парламент вероятно, по много начини. Специално ГЕРБ са спецове по това, питай другаря Орешарски. animatedwink.gif А и ДПС, щото те го гътнаха тогава, ако помниш, като свалиха подкрепата си. Но, минало. Все пак сме в Евросъюза, има още валутен борд, а се очаква да влезем и в чакалнята на евро зоната, да въведем и еврото... Под контрол сме, надявам се. А и вече няма банки като КТБ, които да са касички на властта, макар донякъде това да е факт за Първа инвестиционна, излязоха знаеш някои неща, как са раздавани милиони на свои хора. Не мисля, че тези ще успеят да атакуват отново банковата система на страната ни, всичко ще се разиграва на политическата сцена. А там и трите упоменати носители на статуквото ще са със замиращи функции, надявам се. До пълното им изчезване. В 21-ви век няма място за такива допотопни посткомунистически изродени и напълно мафиотски формации, които само крадат и мамят. Този зловреден тумор ще трябва да бъде премахнат, ако обществото ни иска да има нормална и истински демократична държава. Само че и всеки от нас ще трябва да се променѝ в същия смисъл - да спре да краде, мами, да върши далавери, да не се труди и да носи отговорност, за всичко, а не както досега - тотална шуробаджанашка безотговорност! Време е българите да излезем от робския си комплекс и турския вилает, и да влезем най-после в 21-ви век реално, както и де факто в ЕС с цялата си тежест на отговорна нация, а не като турски нужник и посткомунистическа отживелица. Братята отвъд големото Море трябва да спрат да ни бойкотират по това, заради хибридните си интереси на изток, щото верният съюзник е богатият и равноправен такъв, и те го знаят. България търси чрез новите си поколения своя нов път, и аз съм сигурен, че ще го намери, въпрос на време. Посткомунистическият преход завърши!
agrippa
Аз не мога да разбера, що толкова много българи разчитат на преразпределяне на парите от държавната хазна за да заживеят по-богато? Пенсионерите – ясно. Ами другите, работещите: явно не могат да изкарват добри пари независимо кой е на власт? Явно има огромна армия от бюджетници и други, зависими от хазната. Дано поне намалее корупцията с новата власт и по-лесно и успешно се прави дребен и едър бизнес. Примерно да се отварят бизнеси, сметки, уреждат сделки и задачи онлайн, без да срещаш лично и пълниш гушата на някой чиновник.

Да, по това време българите мислят "за морето", сезонни настроения, та може би затова няма много активност на мнения, покрай умората от поредните избори.
Аз лично смятам да ходя на планина него ден.
Krapp
Цитат(lati1960 @ 06/07/2021, 21:25) <{POST_SNAPBACK}>
Това е положението. Пак ще гласуваме. Които искат. Вие ще гласувате ли? И, ако не е проблем, може да споделите за кого. Ако не, защо не? Аз лично, както на предния вот, се колебая между "Демократична България" и "Изправи се... ", още не съм решил. В никакъв случай няма да подкрепя ГЕРБ, БСП, ДПС и пишман "патриотите", гледаме им на тези сеира вече повече от 30 години. Това е статуквото. Не харесвам и Трифонов, но, очертава се партията му дори да изпревари тази на Борисов, което е добре, за промяната, която очакваме всички. Впрочем, ето последните прогнозни данни на социолозите, почти на всички са в този диапазон: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika..._za_gerb_i_ima/
Моята прогноза е близка до техните. Преди предния вот бях също до реалните, с изключение тези на ИТН на Слави. Сега обаче вече е ясно, че тази партия ще е ракетата носител на промяната. Одобрявате ли това? Споделете какви са очакванията ви и за след изборите, ще има ли мнозинство и правителство, и кои ще го съставят? Въобще, кажете какво мислите по въпроса.

Не съм много уверен, но ми се струва, че резултата вероятно ще бъде по нататъшно укрепване на позициите на военните във властта.
Просто сме на такъв етап, след като насила я докарахме до сегашното положение.....
А по света именно военните се намесват и оправят работите в такива моменти...
Примери - колкото искаме....
lati1960
Цитат(agrippa @ 09/07/2021, 03:21) <{POST_SNAPBACK}>
Аз не мога да разбера, що толкова много българи разчитат на преразпределяне на парите от държавната хазна за да заживеят по-богато? Пенсионерите – ясно. Ами другите, работещите: явно не могат да изкарват добри пари независимо кой е на власт? Явно има огромна армия от бюджетници и други, зависими от хазната. Дано поне намалее корупцията с новата власт и по-лесно и успешно се прави дребен и едър бизнес. Примерно да се отварят бизнеси, сметки, уреждат сделки и задачи онлайн, без да срещаш лично и пълниш гушата на някой чиновник.

Да, по това време българите мислят "за морето", сезонни настроения, та може би затова няма много активност на мнения, покрай умората от поредните избори.
Аз лично смятам да ходя на планина него ден.

Ти си знаеш, за планината. Добра идея, ако няма избори. И аз го правя. Обаче. И на теб ще пиша същото, като на Бай Ганьо, че ако не гласуваш, гласът ти отива за партията или коалицията спечелила изборите. Не е ли по-добре да отложиш планината и да гласуваш, за когото прецениш? Така поне вотът ти ще е за тези, които ти ще избереш. Размислѝ. И не само ти.
За другото си прав - за хранилката държавна. Но мисля не си наясно колко много народ е на нея. От самите политици и техните далавери и крадене, до администрацията, държавните фирми и агенции, БДЖ, МДЖе, енергетика, газ, маз, и кво ли не. За бордове държавни да не говорим, с петцифрени заплати. Ужасяващо е положението! Такава е и причината толкова много години, дори десетилетия българите да подкрепят партиите на статуквото наследили БКП и ДС, щото имат далавера, полза някаква. И не лоши доходи. Да не говорим за здравеопазването, образованието, армията, и т. н. Навсякъде е същото - ДАЛАВЕРА! За милиони, за милиарди! Само че на младите им писна, и сега ще трябва да си вземат държавата и да си я направят такава, каквато им е удобна за добър живот в съвременния свят. Някои още не вярват, че ще стане, но ще стане. Рано или късно. Допотопните политически динозаври като БСП, ГЕРБ, ДПС и други подобни посткомунистически израждания и мафиотски структури ще изчезнат след време. Новото време няма да ги търпи. Не че одобрявам като вярващ човек и това, което се задава, но, то е неизбежно. Само пример ще дам, по начина по който Слави Трифонов общува и комуникира с обществото, за да е ясно какво иде - през мрежите! Онлайн политика. Това идва. Без политици и власт от плът и кръв, а само като глас или съобщения в нета. През мрежите ще се управлява, впрочем Тръмп провлачи крак по това, нататък всички това ще правят. Така властта ще е недосегаема, щото няма да е персонално отговорна, но друга тема. Задават се нови хибридни форми на управление навсякъде, и глобално, и в отделните държави, неизбежно е.
lati1960
Цитат(Krapp @ 09/07/2021, 08:55) <{POST_SNAPBACK}>
Не съм много уверен, но ми се струва, че резултата вероятно ще бъде по нататъшно укрепване на позициите на военните във властта.
Просто сме на такъв етап, след като насила я докарахме до сегашното положение.....
А по света именно военните се намесват и оправят работите в такива моменти...
Примери - колкото искаме....

По принцип уважавам военните, аз съмият съм служил в Армията, и то на отговорен пост, ЗКВ го водеха тогава, отговарях за сума народ. Наясно съм какво е Армията, или поне какво беше. Но, вече не е същото. Сега тя е само придатък към партньорите ни от НАТО, не че съм против, да не се разбира така. Трябва да сме в НАТО, категорично. Аз съм за. Обаче. Не и като пушечно месо, което опитват да набутат под дулата на руския ядрен потенциал! А това опитва, нашият нов голем брат отвъд големото море. Не е коректно. Ето, днес приключи една инициатива в този смисъл, наречена Три морета, която по същество целѝ да обедини сума държави във фронт против Русия. Сори, ама аз лично, а смятам и повечето българи не живеем на този свят, за да се бием с руснаците! Който иска да воюва с тях, да ходи и да воюва. Ако му стиска! Толкова по това.
Иначе съм притив военни хунти и преврати. Щото когато се стигне до това, означава, че демокрацията се е провалила. А у нас тя още има шанс. Нека изчакаме резултатите и на тези избори, мисля ще има разум по формиране на мнозинство и правителство, нататък пак ще говорим. Да видим накъде ще тръгнат нещата. Аз съм оптимист, умерен, като гледам какви хора е подбрал Слави да управляват, с коалиционни партньори надявам се, от ДБ и ИМВ, предполагам. Ако пишман патриотите влязат, ще видим истинското им лице: Ако пак подкрепят ГЕРБ, ще е ясно, че и те са остатък от ДС и БКП структурите, изродили се в статуквото ограбвало ни вече повече от 30 години. Ако са истински патриоти, ще влязат в управлението и коалицията, няма лошо, да работят за България, ама вече истински. Това очаквам. А дали ще стане, ще видим. До няколко седмици ще са ясни нещата.
Потребител

... предвид обстоятелствата не бих казал, че съм изненадан ... съществува /не и около вас/ такова понятие - закон на Кънингам ...

... подобно на географския текст на Тюринг, обуславя същото онова състояние при което, лишени от привичната си роля за филтриране на реалността, обичайните оценители на стойността на новината се задоволят само с това да 'и сложат етикет ...

- - -

... разбрах от новините, че се допускат хартиени бюлетини и на Халкидики /предполага се, че от стотината грешници там, ще се намерят няколко почиващи, които ще упражнят "правото" си на глас/ ... щото беше тъпо някак, хартиени бюлетини да са разрешени само за секциите при аркадашите ...

Поздрави ... хм ... отново :.) ...

Питето
И други сме служили в армията, смешната армия, ама не са успели да ни "закачат мозъка на пирона"... "руски ядрен потенциал" бла,бла. Като знам каква беше техниката, дето нали СССР-ска, бегай. Единствената възможност Русия, в настоящия момент, да навреди на света е да гръмне "ядрения си потенциал" на собствена територия и да замърси цялата планета. Служил си в армия, която имаше една-единствена бойна задача (за четирисетина години само една), да мачка един бунт на цивилни граждани в една чужда столица, и същата армия дава жертви още преди да е достигнала до онази държава. Армия, ама само на пропаганда. От един склад с пожарогасители, така и не успяха да намерят един да работи, та да покажат на "глупавите" новобранци как стават нещата. От цял склад! Явно си падаш по фантазии, я за богове, я за армии-световни сили, за Главен оправяч на положението, ама все бъркаш. Точно днешната ни армия е в пъти по-добра от онази дето си бил (дори не си бил) вздводен. А е по-добра, щото е била на места, където наистина се стреля и се умира и си опичаш акъла. И се наемаш да ходиш, ама знаеш, че може да не се върнеш, и не е като да "ошеташ" артелната или да изпиеш една туба вино на учение...
lati1960
Цитат(Потребител @ 10/07/2021, 01:13) <{POST_SNAPBACK}>
... предвид обстоятелствата не бих казал, че съм изненадан ... съществува /не и около вас/ такова понятие - закон на Кънингам ...

... подобно на географския текст на Тюринг, обуславя същото онова състояние при което, лишени от привичната си роля за филтриране на реалността, обичайните оценители на стойността на новината се задоволят само с това да 'и сложат етикет ...

- - -

... разбрах от новините, че се допускат хартиени бюлетини и на Халкидики /предполага се, че от стотината грешници там, ще се намерят няколко почиващи, които ще упражнят "правото" си на глас/ ... щото беше тъпо някак, хартиени бюлетини да са разрешени само за секциите при аркадашите ...

Поздрави ... хм ... отново :.) ...

Реалността е това, което нашият ум осъзнава. За това си прав/а. Нататък... без коментар.
Що касае изборите и правилата... Явно полит инженерството е решило, по команда изглежда отвън, да натири Бате с бандата, и да монтира нова такава от по-млади и оправни такива, вече дали и на кого ще служат, ще видим. Този път и аз не мога предварително да се произнеса какво следва. Тотална енигма. Някои прокобяват само лоши неща за утре, кризи, разпад, какво ли не. Други са сложили розовите очила. Вероятно реалността ще е някъде по средата. Истината, щем не щем, е свързана отново с кинтите. Цялата работа е откъде и колко ще акумилират новите управници у нас, за да се справят с положението? Ето това е интересен въпрос. С неясен засега отговор.

Поздрави и от мен!
lati1960
Цитат(Питето @ 10/07/2021, 01:15) <{POST_SNAPBACK}>
И други сме служили в армията, смешната армия, ама не са успели да ни "закачат мозъка на пирона"... "руски ядрен потенциал" бла,бла. Като знам каква беше техниката, дето нали СССР-ска, бегай. Единствената възможност Русия, в настоящия момент, да навреди на света е да гръмне "ядрения си потенциал" на собствена територия и да замърси цялата планета. Служил си в армия, която имаше една-единствена бойна задача (за четирисетина години само една), да мачка един бунт на цивилни граждани в една чужда столица, и същата армия дава жертви още преди да е достигнала до онази държава. Армия, ама само на пропаганда. От един склад с пожарогасители, така и не успяха да намерят един да работи, та да покажат на "глупавите" новобранци как стават нещата. От цял склад! Явно си падаш по фантазии, я за богове, я за армии-световни сили, за Главен оправяч на положението, ама все бъркаш. Точно днешната ни армия е в пъти по-добра от онази дето си бил (дори не си бил) вздводен. А е по-добра, щото е била на места, където наистина се стреля и се умира и си опичаш акъла. И се наемаш да ходиш, ама знаеш, че може да не се върнеш, и не е като да "ошеташ" артелната или да изпиеш една туба вино на учение...

Ми, няма да споря. Щото само донякъде си прав. По отношение на армията ни, предната. Не знам дали още ме касае режима на поверителността, понеже съм подписвал преди години такова нещо, да не разгласявам подобно инфо, но, заради теб ще го направя, като пример. Представѝ си база покрай Балчик, бойна такава, отпреди 30 години, на ракетни войски. С радарите му, с всичко. Американците тогава имаха иноваторска технология да летят с изтребителите си ниско, до под 100 метра над морето. И нашите, тогава съветски радари, не ги хващаха. Само че. От Щаба тогава се обадиха в Москва, дойдоха едни млади момчета, седнаха пред радарите, и след два часа настроиха системата да прихваща турските и щатските самолети дори до 20 метра над водата! Така че, по отношение на "допотопната" съветска техника много си се объркал. Дори днес руската такава военна е водеща в света. Не случайно турците купиха преко волята на янките СС-400, и не се отказват от тези установки. Щото са най-добрите в света, факт. Истината е, че руснаците, притиснати отвсякъде икономически, финансово, всякак, залагат точно на военните си разработки, за да се защитят и оцелеят, а в това си ги бива. Що касае ученията на времето, явно не си бил на такива, понеже аз помня няколко, в които съм участвал, с понтонни мостове, с танкове и бтр-и по тях, имаше дори жертви помня, за съжаление, щото нещата бяха близки до реалните бойни условия... Бяхме на палатки, посред зима, мокри, студ, кал, мраз... Днешните са тотални глезльовци, по американски тертип, с шоколадите му в мешката, с пържолата, с какви ли не екстри. Не че не бива, о кей. Само че, това е разликата между руския войник, който за канче водка и сухар ще обърне света наопаки, и амариканската "професионална" армия, която разчита на авторитет и пропаганда, тоест врага сам да бяга като ги чуе да идват... Е, сам си правѝ извода кой ще я спечели тази война, ако я има, реалната. То затуй янките не смеят да я почнат срещу Русия, а се опитват да ни набутат бившите източни сателити на предния фронт, ама няма да стане! Като искат да се бият с руснаците, да ходят те. Ако им стиска. Но явно не им. От Полша, през Прибалтика, през Чехия, Словакия, Румъния, наша милост и средно азиатските държави се опиват от Вашнгтон да ни натирят да воюваме с Русия. Това им е играта. Благодаря обаче, водете си я вие! Ще ми е любопитно да разбера позицията на новото правителство по въпроса. Ще е от ключово значение. Ако не уйдисат на янките, ги чакат проблеми всякакви, инспирирани отвън, вкл. по банковата система, инвестициите, по всичко. Ако се поддадат, вътре ще се справят, но... Готови ли са български войници да умират в руските степи? Ха сега де!
Питето
Промита работа. Настроили ти радарите... настроили ладата, да върви като порше разбираш ли, нищо че не е проектирана за такова нещо. Те нали са млади и от Съюза, и могат да правят такива неща. 406.gif
Баце, нация дето не може да изкара обикновен автомобил на международния пазар, щяла да има водещи технологии, та да изкара и водещи военни разработки. На тези ракетите им падат, щото нямат американски чипове и като ги заменят с квото имат, и стават толкова тежки, че не достигат до орбита. Ердоган купи руско оръжие, за да спазари доматите за износ, та да не го тричат неговите. animatedwink.gif Приказките от "запаса" ги пази за внуците, щото аз съм се наслушал на подобни щуротии, как "от Съюза дойдоха, и направиха" обикновено някакво чудо невиждано.
То заради това търсите по изборите поредния Крали Марко (а някои дори сте си направили недивим такъв — бог дето може всичко, ама неще да ви изсипе отгоре обилно и безплатно), да ви нагласи и настрои държавата, при това безплатно и без да ви притеснява нещо, а накрая само да седнете на масата и да лапате.
lati1960
Цитат(Питето @ 10/07/2021, 22:25) <{POST_SNAPBACK}>
Промита работа. Настроили ти радарите... настроили ладата, да върви като порше разбираш ли, нищо че не е проектирана за такова нещо. Те нали са млади и от Съюза, и могат да правят такива неща. 406.gif
Баце, нация дето не може да изкара обикновен автомобил на международния пазар, щяла да има водещи технологии, та да изкара и водещи военни разработки. На тези ракетите им падат, щото нямат американски чипове и като ги заменят с квото имат, и стават толкова тежки, че не достигат до орбита. Ердоган купи руско оръжие, за да спазари доматите за износ, та да не го тричат неговите. animatedwink.gif Приказките от "запаса" ги пази за внуците, щото аз съм се наслушал на подобни щуротии, как "от Съюза дойдоха, и направиха" обикновено някакво чудо невиждано.
То заради това търсите по изборите поредния Крали Марко (а някои дори сте си направили недивим такъв — бог дето може всичко, ама неще да ви изсипе отгоре обилно и безплатно), да ви нагласи и настрои държавата, при това безплатно и без да ви притеснява нещо, а накрая само да седнете на масата и да лапате.

Аз не търся никого, на избори. Просто упражнявам правото си на глас, за да не иде за статуквото, без значение какво. Имам го, и го упражнявам. Не че разчитам на властта, политиците, и цялата тая гадост. Обратното. Ако за толкова време тук още не си разбрал, че съм им антипод на тези, че не ги долюбвам и апелирам за съвсем различен ред и власт, значи много си се объркал. Не че това, което искам ще стане, не и в този жовот, за туй си прав. Моят свят е друг, следва след този, но за другия раздел. Иначе за руските технологии може би си прав, но, май си забравил някои неща. От близкото минало. Или си прекалено млад и не ги знаеш. Примерно, българи са измислили не само компютъра, но и ЕИМ, тогава са я наричали "Елка", после япончетата закупуват лиценза, и почват да бълват калкулаторчетата, ел часовничета, и т. н. За дисковите устройства заводът край Стара Загора в онези времена е пръв в иновациите по което, голям натиск падна в началото на прехода от янките и запада, за да го закрием - за дискови запаметяващи устройства, така се водеше. Впрочем, истината е съвсем различна - за напредналия запад и изоставащия соц лагер. Западът спечели пропагандната война, оттам и икономическата и финансова, с последвалия разпад на изток. И, открадна технологиите на СИВ, за да ги доразработва и до днес. Такава е истината. Не ти се вярва, но е факт. Впрочем, същото е сторил и след разгрома на Третия Райх - най-големите немски умове и учени са откарани в Америка, за да работят за победителите тогава. Що касае военния сектор, няма по-напреднала нация от руснаците. По това тотално си се объркал. Когато стана майдана в Украйна, шести американски флот се опита да влезе в Черно море, за да предотврати анексирането на Севастопол и Крим. И, знаеш ли какво им се случи? Всичката им електроника отказа, незнайно защо. animatedwink.gif Спряха далеч от целта, и се върнаха после като посрани обратно. И идея си нямаш с какво разполагат руснаците във военния сектор! Но продължавай да вярваш в пропагандни фишеци, пълно е с такива заблудени като теб.
agrippa
Цитат(lati1960 @ 10/07/2021, 13:42) <{POST_SNAPBACK}>
... Когато стана майдана в Украйна, шести американски флот се опита да влезе в Черно море, за да предотврати анексирането на Севастопол и Крим. И, знаеш ли какво им се случи? Всичката им електроника отказа, незнайно защо. animatedwink.gif Спряха далеч от целта, и се върнаха после като посрани обратно. И идея си нямаш с какво разполагат руснаците във военния сектор! Но продължавай да вярваш в пропагандни фишеци, пълно е с такива заблудени като теб.

Искаш да кажеш, че руснаците с в правото си да се смятат за господари в Черно море? И никой не може да им се опреи нямаелектроника да ги стопира. Ще видим, като изкопаят турците втория канал край Истамбул и повече военни кораби на НАТО ще могат да влизат оттам. Ако дотогава дребосъка е още на власт в Кремъл.
Shade
Цитат(lati1960 @ 10/07/2021, 12:42) <{POST_SNAPBACK}>
Когато стана майдана в Украйна, шести американски флот се опита да влезе в Черно море, за да предотврати анексирането на Севастопол и Крим. И, знаеш ли какво им се случи? Всичката им електроника отказа, незнайно защо. animatedwink.gif Спряха далеч от целта, и се върнаха после като посрани обратно.

Ама всичката електроника ли? Ужасни са великите руснаци!
Значи не само двигателите на корабите, навигационните устройства, електронните часовници, но дори CD-плеърите са спрели да работят. Несъмнено посраните са умирали от скука без музика докато са бягали в ужас, гребейки ръчно с веслата. Като са се ориентирали по звездите и без идея колко време им е отнело безславното отстъпление... strah.gif
Бай Ганьо
Цитат(Shade @ 11/07/2021, 03:55) <{POST_SNAPBACK}>
Ужасни са великите руснаци!

E, как да не са ужасни, когато самите вие ги обвинявяте във всички зулуми на планетата.
Както казва Валери Найденов: ако всичко беше така, както казват американците рублата щеше отдавна да е световна валута.
Dani
Цитат(Радио Ереван @ 07/07/2021, 12:51) <{POST_SNAPBACK}>
Облажил си се нещо от тях, признай си. animatedwink.gif

Не съм.
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 11/07/2021, 00:43) <{POST_SNAPBACK}>
E, как да не са ужасни, когато самите вие ги обвинявяте във всички зулуми на планетата.

Карикатурно звучи това именно от теб, експерте-обвинител и смешник с редовни изсмукани от пръстите видения.
Пуснеш гръмогласно някое убедено становище с противпоставяне на "ВИЕ" и "АЗ" (кои точно са "ВИЕ", така и никога те се разбра, но "ТИ" си ясен wink.gif), а когато в крайна сметка се окаже поредната безпочвена глупост, си траеш. Не си в състояние да посочиш дори едно едно-единствено твое сбъднало се предвиждане. Или мълчиш, когато ти го припомнят, или отклоняваш темата към друга безсмислица от рода на "Ама вие там биете негрите!"
Неотдавна коментирахме сбъдването на това твое пророчесто: "Фейсбуци-мейсбуци, туитъри-муитъри и тем подобни комунистически социални медии да бъдат отвяти от Тръмп". Е как е, всезнайко, напредва ли антикомунистическата пропаганда, водена от споменатия комунистически диктатор? w00tbrows.gif
Бай Ганьо
Нямаш търпение нещо.
Споко.
Вие не вярвахте, че ще имате черен президент.
Подигравахте се и на Тръмп, като също не вярвахте че ще ви бъде президент.
Има време.
Потърпи малко.
Ще стане и това, което съм казал.
Това са естествени ходове на събитията.
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 11/07/2021, 09:53) <{POST_SNAPBACK}>
Нямаш търпение нещо.
Споко.
Вие не вярвахте, че ще имате черен президент.
Подигравахте се и на Тръмп, като също не вярвахте че ще ви бъде президент.
Има време.
Потърпи малко.
Ще стане и това, което съм казал.
Това са естествени ходове на събитията.

Ново предсказание, а? Да, при теб празнодумията са наистина "естествени ходове на събитията".
По глупавите вярвания само ти си силен. Никой не е излючвал възможността за черен президент, а Тръмп винаги си е бил за подигравка, дори от страна на онези, които впоследствие се превърнаха в най-верните му гъзолизци.
Колко горе-долу предлагаш да "потърпя" ("Трай, коньо, за зелена трева!"), докато се сбъдне неотдавнашното ти недоносено инфантилно предвиждане как в скоро време неочаквано щял да ми залипсва Тръмп, заедно с лъжите, потъпкването на законите, диктатурата и останалите си простотии като удвоения трилионен дефицит, с които името му ще остане в историята? Или си знаеш, че, както винаги, и това няма да се сбъдне, но важното е да се намираш приказки?
Колко още време се предполага да "потърпя", за да се потвърди поне едно от кухите предвиждания, публикувани от теб във форума през последните 10 години?
Ако не е така, сподели пресни новини от дейността на "свободната" платформа, дето "Фейсбуци-мейсбуци, туитъри-муитъри и тем подобни комунистически социални медии да бъдат отвяти от Тръмп". 264.gif
lati1960
Е, свърши се. Мина и това.
Ето какво се очертава: https://nova.bg/news/view/2021/07/11/333268...B5%D0%BD%D1%82/
Жалкото е, че избирателната активност по официални засега данни е около 34%. Наистина жалко.
Не мога да разбера защо българите постъпват така. Като не гласуват масово, те всъщност подкрепят най-добре представилите се на дадените избори. И, какво като не са гласували? Пак са в системата, и схемата. После ще псуват на по ракия, но ще е късно. Сега разбирам защо Слави е "носителят" на промяната у нас, самото име на партията му подсказва напипване пулса на българското общество - Има/няма такъв народ! Ще спра дотук, за да не съдя, не ми е работа. Но си запазвам правото да не разбирам защо българите се оставят толкова лековато полит тарикатите да ги манипулират и ограбват. Толкова ли е трудно да се обединят и създадат свои, народни партии с автентични кандидати от средите на хората по места? Явно е. Лошото е, че това е изгубено време, а се задава нова ера в политиката, да я наречем дигитална такава. В която ново поколение мутри като Трифонов ще управляват хората онлайн, без да носят персонална отговорност по действията и решенията си. Наистина жалко. Аз си обичам Родината и народа, затова се кося така и сега, но... Каквото сам си направиш, никой не може. И, каквото си надробиш, това ще си сърбаш.
Да пожелаем успех все пак, на новото управление!
lati1960
Цитат(agrippa @ 11/07/2021, 02:07) <{POST_SNAPBACK}>
Искаш да кажеш, че руснаците с в правото си да се смятат за господари в Черно море? И никой не може да им се опреи нямаелектроника да ги стопира. Ще видим, като изкопаят турците втория канал край Истамбул и повече военни кораби на НАТО ще могат да влизат оттам. Ако дотогава дребосъка е още на власт в Кремъл.

И сто канала да изкопаят към Черно моне, то си остава руска зона за сигурност, понеже нагоре е границата на Русия. Да не би Америка да изостави Атлантика към Ню Йорк, или океана към Лос Анжелис и Сан Франциско, или дори Мексиканския залив към Флорида? Защо САЩ да си имат своите зони за сигурност, а Русия да няма? Знам, че много подлоги у нас на една или друга политика мечтаят Русия или да я няма, или да е разфасофана буквално от Запада, но, ще трябда да ги разочаровам. Няма да дочакат. Русите са най-устойчивият и кален народ на света, и, за добро или зло, никой няма да може да ги унищожи до идването на Този, Който определя съдбата на народите. Каквото и да опитват кукловодите в този смисъл, няма да успеят. Това е положението.
В горния смисъл не е ли по-добре Западът да изостави контрапродуктивната си хибридна политика по отношение на Русия, и да опита да си сътрудничи с нея, за да може да има някакви все пак лостове да влияе за промяна на вътрешната реалност в руската държава, а това е наложително, факт. За положението на самите руснаци, признавам. Но, така, с рогата напред - военните, нищо продуктивно и добро няма да се постигне. Тоест, проблемът не е в Кремъл и Москва, а в тези, които определят тази политика по отношение на Русия, във Вашингтон най-вече. Какво си мислят, че могат да постигат така? Видно е, че нова революция и майдан в Москва няма как да стане. Е, тогава? Искат да набутат бившите соц.страни да воюват с Русия? Ми няма да стане и това. Тогава? Не е разумен този подход, и дано скоро бъде променен. За доброто на целия ни свят е. Пикът по това е сега. Само че, оттук-нататък колкото повече Америка настоява да съсипва Русия, бумерангът ще се върне към Вашингтон, и все повече ще изолира САЩ от новите глобални тенданции. Вярвам, че в Белия Дом има много умни и мъдри хора, които скоро ще вземат правилните решения в тази посока. Дано!
Бай Ганьо
Нещо си се напрегнАл.
Полека а не вземеш да скъсаш некой минискус.
lati1960
Цитат(Shade @ 11/07/2021, 20:07) <{POST_SNAPBACK}>
Ново предсказание, а? Да, при теб празнодумията са наистина "естествени ходове на събитията".
По глупавите вярвания само ти си силен. Никой не е излючвал възможността за черен президент, а Тръмп винаги си е бил за подигравка, дори от страна на онези, които впоследствие се превърнаха в най-верните му гъзолизци.
Колко горе-долу предлагаш да "потърпя" ("Трай, коньо, за зелена трева!"), докато се сбъдне неотдавнашното ти недоносено инфантилно предвиждане как в скоро време неочаквано щял да ми залипсва Тръмп, заедно с лъжите, потъпкването на законите, диктатурата и останалите си простотии като удвоения трилионен дефицит, с които името му ще остане в историята? Или си знаеш, че, както винаги, и това няма да се сбъдне, но важното е да се намираш приказки?
Колко още време се предполага да "потърпя", за да се потвърди поне едно от кухите предвиждания, публикувани от теб във форума през последните 10 години?
Ако не е така, сподели пресни новини от дейността на "свободната" платформа, дето "Фейсбуци-мейсбуци, туитъри-муитъри и тем подобни комунистически социални медии да бъдат отвяти от Тръмп". 264.gif

По горното съм склонен да се съглася с теб. Щото реалността и бъдещето са на мрежите, електронните, социалните, всякакви. Факт. Никой не може да спре това. То е като глобално кълбо, което трябва да се развие докрая. Може би Бай Ганьо е прав за края на тази история, но е прогноза за много далечното бъдеще. Засега всичко предстои да се дигитализира, тотално. Включително и политиката, навсякъде. Все повече лидери приеха модата на Тръмп да управляват обществата и народите си през социалните мрежи, а не през официалните институции предназначение за това. Самият Тръмп не само не унищожи мрежите, обратното, използваше ги доста добре, за да налага своите идеи за управлението на САЩ, най-вече. Истината е, че много американци го подкрепяха в това, да не кажа половината, но не са малко. Впрочем, наш Славчо Трифонов възприе именно маниера на мистър Тръмп, и това не е случайно. Това ни чака напред във времето, щем или не щем. Ще ни управляват някакви профили от мрежите, а не живи политици от плът и кръв, с които можеш да комуникираш на живо, очи в очи. Това иде. На мен не ми харесва. Против съм. Казвам го направо. Но, това е реалността. Глобалният Биг Брадър е факт, биороботизирането на обществата и хората се задава. Хората ще бъдат набутани в глобална електронна Матрица, в която всички ще сме като някакви мини пиксели от глобалния Сървър и Софтуер, управляван и направляван от нет Машина, зад която ще стоят... Тук ще спра, щото е за другия раздел, макар да не е тайна кои са днес хората, родовете и клановете, които налагат на света подобен нов ред и порядък.
Питето
А-а-а, ДЗУ-то ги знам. От техните дискове правеха "високотехнологични" антени за "втора програма". Не че не ставаха и с друг материал, ама със срязан диск изглеждаше като мого яка самоделка. Аха, и ЕЛКА-та с лампите-цифри я помня, голяма работа, само дето накрая не можеха да копират откраднатото и цялата "полупроводникова" индустрия стана "за цели проводници"... Пак същото, ако нямаш технологиите за да правиш по-едрите неща, няма как да имаш технологиите, с които да правиш фините. Флопитата на ДЗУ, можеше да ги познаеш през затворена врата, само по звука. Между другото, в рубриката "сътворено от българския ум" пропусна електронния часовник, дето също бил изобретен от българин.

И много ме кефи, когато някой разказва как били блокирали военна електроника от разстояние. С някаква свърхсекретноБожественоспусната технология... Баце, ефекта е известен отдавна (точно американците са първите, дето се сблъскват с този ефект при тестове на едни други оръжия) и защитата е отработена, дори и в руската военна техника. Това съм го виждал лично. А снимка на един керван кораби, дето нямат електроника и си дрейфат кой на където го подкарат теченията и ветровете имаш ли, или пак са само преразкази от чутото на пазара?
Питето
Тя беше. Рублата беше световна валута. ИЗточника ти пак е век назад. Още миналия век, СССР контролираше 1/6 (една шеста от света) и имаше "преводна рубла" за разплащане в тази една шеста от света. Източника ти обаче също пропуска, че когато имаше "преводна рубла" на долара, г.марка, бр.лира, шв.франк, йената... им казваха "твърда валута". Аха, официално при това ги наричаха "твърда валута". svirkam si.gif
lati1960
Цитат(Питето @ 11/07/2021, 22:30) <{POST_SNAPBACK}>
А-а-а, ДЗУ-то ги знам. От техните дискове правеха "високотехнологични" антени за "втора програма". Не че не ставаха и с друг материал, ама със срязан диск изглеждаше като мого яка самоделка. Аха, и ЕЛКА-та с лампите-цифри я помня, голяма работа, само дето накрая не можеха да копират откраднатото и цялата "полупроводникова" индустрия стана "за цели проводници"... Пак същото, ако нямаш технологиите за да правиш по-едрите неща, няма как да имаш технологиите, с които да правиш фините. Флопитата на ДЗУ, можеше да ги познаеш през затворена врата, само по звука. Между другото, в рубриката "сътворено от българския ум" пропусна електронния часовник, дето също бил изобретен от българин.

И много ме кефи, когато някой разказва как били блокирали военна електроника от разстояние. С някаква свърхсекретноБожественоспусната технология... Баце, ефекта е известен отдавна (точно американците са първите, дето се сблъскват с този ефект при тестове на едни други оръжия) и защитата е отработена, дори и в руската военна техника. Това съм го виждал лично. А снимка на един керван кораби, дето нямат електроника и си дрейфат кой на където го подкарат теченията и ветровете имаш ли, или пак са само преразкази от чутото на пазара?

Не ти прави чест, като българин. Поредният продажник, и нихилист, да ме прощаваш. Или не.
Може и да се подиграваш, но, български инженери и иноватори създадоха и компютъра, и електронно изчислителната техника, и дисковете, и всичко предшестващо компютърната ера. Вече друга работа как глобалните насилници и тарикати прецакват малки народи като нашия, за да се пъчат колко велики били. Но, няма да споря. Без да се обиждаш, но, заради мислене като твоето, България е на тоя хал. Вместо да се гордеем с това, което сме дали на света, такива като тебе го омаловажават и се гаврят с хората, които са го постигнали. Жалко, че цялата ни нация влезе в този нихилистичен режим, като твоя. На твое място щях да се срамувам!
lati1960
Цитат(Питето @ 11/07/2021, 22:35) <{POST_SNAPBACK}>
Тя беше. Рублата беше световна валута. ИЗточника ти пак е век назад. Още миналия век, СССР контролираше 1/6 (една шеста от света) и имаше "преводна рубла" за разплащане в тази една шеста от света. Източника ти обаче също пропуска, че когато имаше "преводна рубла" на долара, г.марка, бр.лира, шв.франк, йената... им казваха "твърда валута". Аха, официално при това ги наричаха "твърда валута". svirkam si.gif

Много се гордеете заблудени с "победата" на запада срещу въпросната 1/6-та, само че не виждате всъщност кой спечели реално т. нар. Студена война, и това не е Америка. Щото САЩ скоро ще се разпаднат пред очите ви, а гадната Роша ще оцелее, и ще има водеща роля с Китай в обозримото глобално бъдеще. Не ти се вярва? Твой проблем. Продължавай да сричаш допотопните си читанки, докато светът навлиза в наистина нова ера, в която твоите помагала стават само за... е, знаеш, чети си ги в тоалетната.
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 11/07/2021, 10:45) <{POST_SNAPBACK}>
Нещо си се напрегнАл.
Полека а не вземеш да скъсаш некой минискус.

Атмосферата в компания, в която присъстват инфантилни палячовци, е развлекателна и разпускаща. Така че спокойно можем да се наслаждаваме на вечността в очакване духовната нищета, представена с дълъг списък от празнословия, да демонстрира проницателност. bye1.gif
Питето
За голямо съжалени, Рейгън успя да се класира предпоследен...

Знам ги твотие щуротии, все някаква тайна конспирация или файда, дето нито я има, нито някой друг я е видял, а за капак веднага буташ от факти към предсказания, с великото ...ЩЕ...
Buitenlander
Цитат(lati1960 @ 11/07/2021, 20:55) <{POST_SNAPBACK}>
Може и да се подиграваш, но, български инженери и иноватори създадоха и компютъра, и електронно изчислителната техника, и дисковете, и всичко предшестващо компютърната ера.

Може ли, списък на изобретателите.Поименно.Моля…
lati1960
Цитат(Питето @ 12/07/2021, 17:51) <{POST_SNAPBACK}>
За голямо съжалени, Рейгън успя да се класира предпоследен...

Знам ги твотие щуротии, все някаква тайна конспирация или файда, дето нито я има, нито някой друг я е видял, а за капак веднага буташ от факти към предсказания, с великото ...ЩЕ...

Като стана дума за конспирации, аз нали съм световен конспиратор №1, затова ще се върна към темата и ще ви предложа една такава, която загатнах в темата за предните избори от 4 април, мисля все повече се налага и сега, ето я:
Мислите ли, че Статуквото на ДС и БКП в лицето на системните партии ГЕРБ, ДПС и БСП ще се даде така без бой да не ограбва страната ни? Ми знаете отговора. И, какво измисли полит инженерството? Измисли ИТН на шоумена Трифонов. Не смея да гадая дали същият е пил кааве с Бате както беше преди между Борисов и Местан тогава, за да гътнат Орешарски. Може би да, може би не. Но, сговора е факт, събитията политически ни го подсказват. Каква е идеята? Тя е, което Трифонов ни разиграва в момента - да прави кабинет с 60 депутати! Колко мислите ще просъществува това нещо? Аз му давам няколко месеца, може би до президентските избори, когато отново ще гласуваме и за парламент, пак. Примерно. Само че. Като се провали тоя шоумен, народът какво ще каже? Ми лесно е да го предвидим: Да си дойде пак Бойко! И, оп, идваме си на думата. Въртял се Илия, огледал се, пак си в тия. Така Слави Учиндолски обра протестния вот на обществото, жадуващо за промяна, а ГЕРБ с Батко, които вървяха устремно към политическата пропаст, ще се възродят и отново ще яхнат България. И милиардите отново ще потекат, в правилната посока. Авансово. Ето затова аз не го харесвах Трифонов, и не го одобрявам, щото той волно или не, играе за Борисов и ГЕРБ. Дали е договорено това предварително, вече е без значение. Но, това се случва, пред очите ни. Какво може да стори обществото ни по въпроса? Хрумват ми едни сцени от 1997-ма на жълтите павета, но, да не предизвиквам нещата. Щото едва ли. Видно е, че във всякакви условия народецът наш се е замогнал достатъчно, за да му е по-важна почивката в гръцко, отколкото кой точно ще го управлява и как. Избирателна активност под 40% е показателна. Изводът от всичко това: Народът наш и обществото ни сам/о си е виновно за съдбата си. Това е. Така решили, това получили. Никой да не се сърди!
lati1960
Цитат(Buitenlander @ 12/07/2021, 18:12) <{POST_SNAPBACK}>
Може ли, списък на изобретателите.Поименно.Моля…

Не си чувал за Джон Атанасов? Съмнявам се.
Ето подробно инфо по въпроса:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%...%B8%D0%BA%D0%B0

И извадки от него, касаещи страната ни:
"През следващата 1965 г., когато все повече фирми представят своите електронни калкулатори, между които е усъвършенстваният програмируем калкулатор Olivetti Programma 101, и България показва своя първи транзисторен електронен калкулатор Елка-6521, един от първите с клавиш за директно извличане на квадратен корен, макар че серийното производство се бави още няколко години."

"Второ поколение (Second generation computer) – с логически елементи, изградени изключително от дискретни полупроводникови прибори – диоди и транзистори. В България с такива елементи е изградена ЗИТ-151, произвеждана в края на 1960-те години."

"Трето поколение (Third generation computer) – с интегрални схеми с ниска и средна степен на интеграция. В България с такава конструкция е ЕС 1020."

"През периода от 60-те до началото на 80-те безспорен лидер на пазара е IBM System/360. Нейни клонинги са се правили в много страни, в това число и социалистическите (серия ЕС ЕИМ)."

За дисковите устройства има отделна история, мога да ти я дам. Но мисля е ясно, че соц лагера тогава не е бил толкова изоставащо и допотопно праисторическо общество с боздугани и прашки, както някои се опитват да го изкарат сега. Нещата са били на кантар. Вече по какви причини кликата зад Горби се е договорила с кликата във Вашингтон да самоликвидира Източния блок, отделна тема. В сферата на политиката, не на технологиите.
Бай Ганьо
Aз мисля, че никой не стоИ зад Слави.
Грешката му е, че реши да влезе в политиката в неподходящ момент.
Моментът беше преди години.
Ако го беше направил тогава щеше да ги отвее абсолютно всички.
Но, толкова си може.
lati1960
Цитат(Бай Ганьо @ 12/07/2021, 21:39) <{POST_SNAPBACK}>
Aз мисля, че никой не стоИ зад Слави.
Грешката му е, че реши да влезе в политиката в неподходящ момент.
Моментът беше преди години.
Ако го беше направил тогава щеше да ги отвее абсолютно всички.
Но, толкова си може.

Не твърдя, че всичко е нагласено, но. Трифонов де факто прави така, че да върне ГЕРБ и Бойко на власт. Това се очертава. Нататък всеки да си прави изводите.
Е, поне ти ще си доволен, предполагам. laugh.gif
D-rA
Тц, не играе за Борисов. Играе за Радев.С това авансово правителство, си измива ръцете пред избирателите - ето избрах можещи и знаещи...Много добре е наясно че това няма да мине - няма кой да му осигури 121.И предстоящата рулетка вече е ясна - тя ще си се върти, ама топче няма да има.Радев ще продължи да управлява до края на мандата си, най-малко, ако не извърти и преизбиращи избори.Това 46 то, той няма да има право да разпусне.Но кабинета му - сегащния служебен, а и препотвърден след няколко седмици пак, ще си управлява наволя без контрол на беззъбите и нокаутирани политически сили - т.е. много се карат и ще продължат да се карат в НС, без ясна причина защо, но с усърдие да защитят заплатките си...А Радев, ще обира каймака на самоуправството... sunbathing.gif
Buitenlander
Цитат(lati1960 @ 12/07/2021, 19:32) <{POST_SNAPBACK}>
Не си чувал за Джон Атанасов? Съмнявам се.

Благодаря ти, чувал съм.Ето какво съм чувал :
“ Джон Вѝнсънт Атана̀сов (на английски: John Vincent Atanasoff) е американски физик, математик и електроинженер, изобретател на един от първите електронни цифрови компютри”

Бащата на този американски изобретател е българин, а майка му е ирландка. Но досега не съм срещал толкова откъсан ирландец, че да седне да ми обяснява че “ирландците са измислили компютъра”. Понеже Джон Атанасов си е американец, роден е там, сам се определя като такъв, в България е бил два пъти в живота си на екскурзия, не говори български език (чуй интервюто му за програма Хоризонт от 80-те години има го в тубата). И най-важното - продукт е на американската образователна система.

“ Според И. Русков популяризирането на Атанасов като „българин, изобретил първия електронен компютър“, се дължи на организирана пропагандна кампания , а според Б. Зюмбюлев тя е пример за клишето „българинът първи във всичко“

Друг някой “български” изобретател на компЮтУри и ЕЛКИ да знаеш?
Бай Ганьо
А и винаги забравят да споменат Clifford Berry.

With Clifford Berry, he developed the Atanasoff-Berry Computer (1937–42), a machine capable of solving differential equations using binary arithmetic. In 1941 he joined the Naval Ordnance Laboratory; he participated in the atomic bomb tests at Bikini Atoll (1946). In 1952 he established the Ordnance Engineering Co., which he later sold to Aerojet Engineering Corp. In 1973, after a judge voided a patent owned by Sperry Rand Corp. on ENIAC, the Atanasoff-Berry Computer was credited as the first electronic digital computer.
Радио Ереван
Цитат(Dani @ 11/07/2021, 17:07) <{POST_SNAPBACK}>
Не съм.

Тогава защо? neprichom.gif
wal
Пускай моля те по-често такива постове, за да се върне настроението на групата тук.Искрено се посмях, особено като разбрах какви оръжия били имали руснаците.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.