Тия дни някой (кой ли?) отсече, че не бил длъжен да знае чужд език, та се замислих: смятате ли, че човек е принципно длъжен да знае нещо? Какво? Кое според вас попада в задължителния минимум, който обикновено описваме като "обща култура"? Може и с примери от общообразователните предмети, за да ни е по-лесно да си сравним очакванията. А забелязвали ли сте, че често сме склонни да очакваме от другите повече познания в "нашата" си област? Доколко успяваме да коригираме тези завишени очаквания и спокойно да обясним (според нас) очевидното?
Glo
15/05/2022, 10:48
наздраве не съм длъжен да се инфолокализирам, нито да си снимам краката и да ги пращам на всеки който пожелае, избягвам да общувам с личности сложни като променливи токове, че какво му е лошото на елементарния прав ток? предпочитам , че постинга ми звучи съвсем точно по темата
Тия дни някой (кой ли?) отсече, че не бил длъжен да знае чужд език, та се замислих: смятате ли, че човек е принципно длъжен да знае нещо? Какво? Кое според вас попада в задължителния минимум, който обикновено описваме като "обща култура"? Може и с примери от общообразователните предмети, за да ни е по-лесно да си сравним очакванията. А забелязвали ли сте, че често сме склонни да очакваме от другите повече познания в "нашата" си област? Доколко успяваме да коригираме тези завишени очаквания и спокойно да обясним (според нас) очевидното?
Според мен тук се появява тежко противоречие.
От една страна е повече от нормално, бих казал - задължително е всички русофили да владеят поне прилично, ако не отлично руски език, да са чели в оригинал Пушкин (поне Евгений Онегин), Достоевски (поне Братя Карамазови), Гогол (поне Мъртви души), Булгаков (поне Майстора и Маргарита) и тъй нататък и прочие.
От друга страна русофилите по дефиниция са алтернативници, а някои от тях дори и нещо повече. Което автоматично изключва доброто познаване на каквото и да било, а да не говорим за руската класика
ЕксГорски
15/05/2022, 11:27
Разликата между прост и простак е че простият знае, че много неща не знае и желае да се научи, а простакът си мисли, че знае всичко и ... не е длъжен да учи каквото и да било!
... От една страна е повече от нормално, бих казал - задължително е всички русофили да владеят поне прилично, ако не отлично руски език, да са чели в оригинал Пушкин (поне Евгений Онегин), Достоевски (поне Братя Карамазови), Гогол (поне Мъртви души), Булгаков (поне Майстора и Маргарита) и тъй нататък и прочие. ...
От тия ни един не е чист етнически руснак. Но примерно Есенин и Блок са!
От тия ни един не е чист етнически руснак. Но примерно Есенин и Блок са!
Като си прав - прав си. Тези нещастници имат малко над 20 нобелови награди (Русия+СССР), като повечето от тях са за литература (Германия има над 100, САЩ - над 360). Но дори в литературата повечето им имена не са руснаци. Пушкин изобщо е 3-то поколение африкански негър, прадядо му е от Еритрея. Гогол е украинец. Достоевски има украински корени по бащина линия и пр.
А Есенин е руснак. Както може би знаеш, а може и да не знаеш, той е "канонизиран" от руския криминален ъндърграунд, демек - това е поета на престъпниците. Завършен алкохолик, самоубива се на 30 г. Няма как да сбъркаш - човека наистина е руснак.
А Есенин е руснак. Както може би знаеш, а може и да не знаеш, той е "канонизиран" от руския криминален ъндърграунд, демек - това е поета на престъпниците. Завършен алкохолик, самоубива се на 30 г. Няма как да сбъркаш - човека наистина е руснак.
наздраве не съм длъжен да се инфолокализирам, нито да си снимам краката и да ги пращам на всеки който пожелае, избягвам да общувам с личности сложни като променливи токове, че какво му е лошото на елементарния прав ток? предпочитам , че постинга ми звучи съвсем точно по темата
Абсолютно. Прати ми снимка на краката си без да си длъжен.
Thursday Next
15/05/2022, 12:16
Тука говорим принципно, а не за хора с определени политически/идеологически и прочее пристрастия. Има време, ще стигнем и до тях.
Ще се опитам да дам съвсем конкретен пример: според мен вече е задължително да се знае, да речем, че антибиотиците лекуват бактериални, но не и вирусни инфекции. Това познание ще попречи на много хора да вземат на своя глава антибиотици за щяло и нещяло и ще им спести много проблеми.
Thursday Next
15/05/2022, 12:27
Не знам, съседе, аз не искам да лепя квалификации като "простак" в тоя контекст, защото поне според мен простакът има дефекти в поведението и отношението си към околния свят, не непременно в ума и/или познанията си.
Просто се замислих за това, че масивът от познания, който обикновено наричаме "обща култура", периодично се актуализира, защото светът се променя. А ми стана и ясно, че различни хора имат различни представи за това какво включва понятието, затова рекох да си сверя часовника малко.
Glo
15/05/2022, 12:42
горски, правиш печетление на твърде възрастен човек надживял отдавна средната продължителнос на живот у мъжете, обаче досега не съм прочел нищо интересно от тебе, само бабешки клишета
Glo
15/05/2022, 12:45
а кой е форумеца или форумката с ватенката, нека ги изръчкаме на показ, не съм аз във секи случай
Тука говорим принципно, а не за хора с определени политически/идеологически и прочее пристрастия. Има време, ще стигнем и до тях.
Ще се опитам да дам съвсем конкретен пример: според мен вече е задължително да се знае, да речем, че антибиотиците лекуват бактериални, но не и вирусни инфекции. Това познание ще попречи на много хора да вземат на своя глава антибиотици за щяло и нещяло и ще им спести много проблеми.
според мен вече е задължително да се знае, да речем, че антибиотиците лекуват бактериални, но не и вирусни инфекции
Направи си експеримент, особено с по-възрастни хора (но може и с 20-30 годишни) и ще установиш, че поне половината нямат представа за какво иде реч.
Най-малкото ще ти кажат нещо от сорта - да ама като боледувах от еди-какъв-си вирус ми предписаха антибиотици - и тук ще трябва да разясняваш, че е възможно вирусната инфекция понякога да предизвика и бактериална такава и затова превантивно трябва да се даде антибиотик, а не че антибиотика лекува вирусните заболявания.... И става още по-сложно
Ако можех, щях да пратя всички тези добри хора, вкл и антиваксерите, щях да ги пратя само 130 г назад... Мечти...
а кой е форумеца или форумката с ватенката, нека ги изръчкаме на показ, не съм аз във секи случай
С ватенки вече никой не ходи, Глошко, даже и ватниците.
Glo
15/05/2022, 13:13
цял живот се лекуваме с детете с антибиотици, и винаги успешно, наясно съм с бактериалните инфекции и грипа, но винаги съм ЗА за антибиотик и при грипа заради усложненията които може да предизвика, оспамокс 1000, ( амоксицилин) широкоспектърния, хем и евтин, и сега дъщеря ми дето от два дена е с грип и не ме послуша да го почне навреме, слуша разни антибиотичари, почна го ама закъсня а работи с гласа си, татенцата тряя се слушат, запомнете едно от мене - винаги почвайте с антибиотик, не си губете времето да ви гноясат ушите, дробовете и червата, че тогава да ги почнете
За българите е задългжително да могат да говорят и пишат прилично на български и да знаят поне 10% от историята - друго май не може да се иска.
СтиснАхме си ръцете тука.
Thursday Next
15/05/2022, 13:25
Аз съм киборг, пиле, нищо не ми гноясва, грип за последно съм имала 2013-та, антибиотик не помня откога не съм вземала, представям си имунната си система като един Хълк - тръшка агресори с голи ръце, гледа лошо и ръмжи. Антибиотикът е чудесно изобретение, дължим му много, но е глупаво да злоупотребяваме с него, щот ние свикваме, бактериите свикват, и когато наистина ни дотрябва, той вече не работи.
Glo
15/05/2022, 13:34
винаги работи, толкова години няма грешка, бе ние кво сме виновни че сме толкоз кекави възползвам се най-хедонистично от всичко съвременно, оня ден се опитвам да сваля една аптекарка, бяхме с дъщерята за оспамокс, а оная с такова на зъбите ама секси беше и вкарвам рус чар : приспивателни продавате ли? никога не съм пил оная вика вече са с рецепта, имаме на биологична основа 19 лв ти луда ли си ма, три бутилки водка са туй и спя три дена като римски роб
От една страна е повече от нормално, бих казал - задължително е всички русофили да владеят поне прилично, ако не отлично руски език, да са чели в оригинал Пушкин (поне Евгений Онегин), Достоевски (поне Братя Карамазови), Гогол (поне Мъртви души), Булгаков (поне Майстора и Маргарита) и тъй нататък и прочие.
От друга страна русофилите по дефиниция са алтернативници, а някои от тях дори и нещо повече. Което автоматично изключва доброто познаване на каквото и да било, а да не говорим за руската класика
Ей, ама аз съм ставал за русофил. Владея прилично руски, чел съм всичко изброено без Майстора и Маргарита, даже Евгений Онегин съм чел в оригинал. Според теб съм и алтернативник, който кой знае защо има знания повече от теб. Може би защото съм завършил с отличие през далечната 1984 година, когато шестиците се изкарваха трудно.
Според мен куме Иване, от теб може да излезе чудесен русофил. Ти си русофоб, което е от другата страна на монетата. Ако русофилите оправдават всичко лошо направено от Русия , ти като русофоб ще очерниш всичко добро направено от нея. Започваш да разсъждаваш наопаки и си готов за русофил.
За да съм честен признавам, че лошото направено от Русия и СССР е много повече от доброто. Ама има и добро куме Иване.
По принцип никой не ти е длъжен за нищо, освен ако не му влиза в длъжностната характеристика. Много често като пътувам в чужбина, мои приятели се възмущават защо сервитьорът или продавачът не знае английски. Ами не знае, не е длъжен.
Glo
15/05/2022, 14:55
подопечния ни Хасан тука поздравява прекрасната ни администраторка със следното класическо парче на Мотърхед
Good lookin' girl in the corner She nice enough to eat She look over and she smile a little From her head to her feet Over and over and over Trying to catch her eye If I don't do something, it'll come to nothing Hate myself the rest of my life Don't you accuse me, honey You know I feel just fine I know you know that I know Oh yeah, I know you're mine all mine Girl was looking me over Just checking me out Looked me in the eye and I was like to die Knew what I was all about Tell me, tell me, please tell me Tell me what you're gonna say If you don't say yes, I'm gonna be depressed Sure hope I'm doing ok You can't accuse me, honey Talking dirty ain't no crime I know you know and you know that I know Oh yeah, I know you're mine all mine Said she was thinking it over She got a look in her eye Told me her name, expected the same And so I told her mine Forever and ever and ever Swear I ain't no liar Gonna be your man, you'll be glad that I am Burn you in sexual fire You can't refuse me, honey Gonna get along just fine I know you know and I know where you go Oh yeah, I know you're mine all mine
Thursday Next
15/05/2022, 15:13
Ти пак не разбра. Не да "ми" е длъжен на мене лично. Да се чувства длъжен да знае нещо от едното себеуважение, защото тук и сега, в този век и на този етап на развитие на света, това конкретно познание влиза в задължителния минимум.
Колкото до сервитьорите и продавачите, на много места те са длъжни да знаят поне един чужд език. Е, ако чужбината е сръбската скара в Ниш, там е друга работа, то там е "у нас си", кажи-речи.
Glo
15/05/2022, 16:02
днеска ми мина целия ден в тоа форум баси, изпих една бутилка 700 мл сливова дотука, празна е, имам узо и ракия грозден, колебая се коя да отворя да продължа, дъщерята ми купи вчера от джъмбо чаша с физиономия на череп, че ми отивала на простотиите шса държим до последно, няма се плашите
cath_y
15/05/2022, 16:50
С това "не съм длъжен да знам" много хора стават за смях. В смисъл, имат много бели петна в т.нар. обща култура. За мен това включва географска грамотност, историческа, грамотно писане, известни книги и автори, глобални научни познания... списъкът е дълъг. Преди години по тв-то имаше едно състезание с водещ Гарелов, много интересно, познавателно. Гостуваха и известни личности, актьори... Толкова бях разочарована да видя, че известни имена бяха кръгли нули по географски познания. Оттогава спрях да ги приемам насериозно
Leon
15/05/2022, 16:52
Наздраве, Glo, наздрве. Нямам мнение за твоя избор, не съм опитвал тази ракия, аз сам си правя, предпочитам мускат, купувам 1 тон грозде и си решавам проблема. И кайсиева варя, щото имам в двора, ей тъй за заготовка за мастика, щото и мастика правя От обяд се боря с един коняк, не е лош Вижте прикачените файлове
Glo
15/05/2022, 17:32
Leon, ние сме Motorhead , ние свирим рокенрол и ше им наритаме задниците
ти си богат хотелиер, нали, аз имам един вуйчо милионер и един милиардер, нищо не им плащам в механите, ям пия и въртя гуми на юк, вервам в твоята механа също няма да ме таксуваш
Според нас в задължителния минимум на общата култура попада и отсъствието на инфантилни непоискани изявления от рода на "не съм длъжен да знам...". Което е 100%-во свидетелство за напън за избиване на комплекси. Ако титулярът на подобни декларации си ги спестяваше, поне нямаше да звучи настойчиво като недостатъчно умен. Ама то глупакът именно затова е глупак...
Толкова бях разочарована да видя, че известни имена бяха кръгли нули по географски познания. Оттогава спрях да ги приемам насериозно
Хихи, това е вярно, аз съм гледала "ВИП" формати на някои такива немски състезания, с точно същия резултат - тежко разочарование. Но то си е проблем на нашите очаквания, мисля. Тези хора са известни обикновено не с това, че имат особено обширни или задълбочени познания, а с други неща. Все си спомням онази сцена, в която доктор Уотсън беше в потрес, че Шерлок Холмс не знае, че Земята се върти около Слънцето.
За географията: редно е човек да може да подреди поне по-познатите държави по континенти, мисля. И като европеец е редно да знае кои са държавите членки на ЕС. Не съм максималист и не чакам да изреди държавите членки на АСЕАН, все пак.
Thursday Next
15/05/2022, 18:30
Ти имаш дроб колко Майбах, бе душа.
Thursday Next
15/05/2022, 18:37
Иххх, бе значиии ... Като почнете така да се ритате иззад мене ... Няма значение кой казал, кво казал, просто това изказване ме наведе на едни размисли за това какво се разбира междувременно под "обща култура". Едно време си мислех, че познаването поне на основни положения от древногръцката митология е важно за разбирането на голяма част от западноевропейското изкуство и затова също би трябвало да се включи в този минимум, но сега вече съм съм махнала това от списъка. Продължава да ми прави много приятно впечатление, когато го срещна, де, но вече не ми е дийл брейкър.
Иххх, бе значиии ... Като почнете така да се ритате иззад мене ... Няма значение кой казал, кво казал, просто това изказване ме наведе на едни размисли за това какво се разбира междувременно под "обща култура". Едно време си мислех, че познаването поне на основни положения от древногръцката митология е важно за разбирането на голяма част от западноевропейското изкуство и затова също би трябвало да се включи в този минимум, но сега вече съм съм махнала това от списъка. Продължава да ми прави много приятно впечатление, когато го срещна, де, но вече не ми е дийл брейкър.
Добре, добре, нека е така. А иначе нямам идея кой и къде го е казал, и не ме интересува, та чак ритане да се предполага. Ако не съм бил ясен по принцип, да поясня: за притежаващите обща култура е нормално е присъщо да избягват да се доказват на дребно и оправдават. И да, ясно е, че никой не знае всичко. Ясно е също така за кой типаж са типични напъни за вечно доказване.
Питето
15/05/2022, 18:56
Никой на никого за нищо не е длъжен, дори сам на себе си. От друга страна, естествения подбор също не дължи нищо на никого. Това че някой не знае друг език освен майчиния си, не го прави по-долна класа, ако има с какво друго да компенсира. Една картинка или едно уравнение или схема (може и Понци) не се нуждае от превод на мандарин, а и като си под упойка няма как да си приказваш с хирурга... примерно.
Както каза Одисей на Ахил (в един филм): " — Боговете са ни дали различни оръжия." Което е интересно, щото Омир е знаел само древногръцки, пък гледай докъде го е докарал.
Питето
15/05/2022, 19:02
Което не пречи да се предпишат, за да не се възползва нЕкоя подмолна бактерия, докато имунната ти система е заета с вирусите. Както е казал гения: "Злото идва колективно." и съответно е хубаво като чуеш "А", да се сетиш че ще ти кажат и "Б" и "В".
Най-малкото дългата рецепта със задължителния антибиотик, действа успокоително на една определена група хора, които ще те похвалят в БГмама и ще ти осигурят пълна приемна, което ще ти докара няколко лекарски конгреса в едни знойни дестинации...
Glo
15/05/2022, 19:05
Питето , може ли да ни обясниш как в тее форуми винаги си на опашката на обяснявщиниците и безмислотиите
Питето
15/05/2022, 19:09
...и на практика е така, щото им се получават нещата отлично. Аха, ако простотията затриваше безотказно, простаците нямаше да са 80% от народонаселението в коя да е държава по света. В тази светлина ми е чудно, що 20-те % умници не го добутват поне до 30%, къде знанията го играят контра на знаещите?
Thursday Next
15/05/2022, 19:32
Цитат
И да, ясно е, че никой не знае всичко.
Абсолютно. Колкото повече разширяваш познанията си, толкова повече допирни точки с незнанието имаш, то ясно, няма да се замеряме тука с разни Аристотели, но ми е интересен отказът дори да опиташ да научиш нещо с обосновката "Не съм длъжен". Да бе, ясно, че не си длъжен, ама не ти ли е любопитно поне малко?
Ти пак не разбра. Не да "ми" е длъжен на мене лично. Да се чувства длъжен да знае нещо от едното себеуважение, защото тук и сега, в този век и на този етап на развитие на света, това конкретно познание влиза в задължителния минимум.
Колкото до сервитьорите и продавачите, на много места те са длъжни да знаят поне един чужд език. Е, ако чужбината е сръбската скара в Ниш, там е друга работа, то там е "у нас си", кажи-речи.
Всеки сам си преценява какво да прави и дали ще му свърши работа. Ако е вече на възраст и живее в България, трудно ще научи добре чужд език.
Ами не, не се отнася за Сърбия, а за други държави.
Питето , може ли да ни обясниш как в тее форуми винаги си на опашката на обяснявщиниците и безмислотиите
Няма да ми го закачаш, освен ако не си готов ти да ми цитираш сър Тери на всеки втори пост, разбрахме ли се? Аз как не ти закачам Верчето, ами даже ѝ помагам?
Glo
15/05/2022, 19:43
добре, както кажеш, че иначе се бях настървил да го измета от форума тоа нещасник
Но сега вече я има и щи напълни врата с шамари. То па да не иде човек да напраи една баница на домашните, веднага сте си закъсали потниците, мискини с мискини!
Glo
15/05/2022, 21:39
нашокай го хубууу тоя, аз изчезвам в германските метъл форуми
нашокай го хубууу тоя, аз изчезвам в германските метъл форуми
Гледаш да огрееш навсякъде ти. Не си човек за един форум, то ясно. Манастирът тесен за твойта душа е.
Питето
15/05/2022, 22:32
мъча се бе, гълъбо, трудя се и денем, и нощем да те зарадвам и да се махна ... ама без късмет си.
Quaker between your quarks
16/05/2022, 08:05
Да не ме цакат умните, по техните си дестинации, трябва да не съм прост, в техните си дестинации.
Има един тарикатлък обаче. Знаеш че си прост, не знаеш колко обаче, щото ако си по прост от колкото си мислиш, ще решиш, че си по малко прост от това ниво което си го мислиш. Та тарикатлъка е в въвеждането на корегиращ коефициент, знаменател под скобата. Но не какъвто си мислиш, че трябва, а по голям. Простите ора му викат скромност, но аз знам, че е знаменател под скоба.
Ако знаеш че си прост, не е страшно,- слагай си коефициент.
Ако не знаеш че си прост, ми ти може тогава си помислиш че си умен.
Ако не си преводач, чуждият език е ангажиране на неврони в зона, чието използване, понеже е рядко, не се изплаща. Аз с китайката, няма кво толко си говоря, - ше пращаш ли, или няма а пращаш ? То, и тя толко знае, - ше плащаш ли няма ли а плащаш.
С ора не ми се говори. Те са прости, до крак. Ти тръгнеш му обясняваш, мозък му сипваш, той земе, та земе почва се опитва ти разсъждава. Бе ! Бе я бегай у Коньовица бе !
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.