Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Изкуфял ли е папата
Форум АБВ > Общи > Ъ?
Страници: 1, 2, 3, 4, 5
Питето
Произвеждат бе, скъсват се от дялане. Заради това "болгарка" е нарицателно за ъглошлайф в руските територии, щото са се скъсали от произвеждане... animatedwink.gif
И като писа за пералните, навремето изнасяхме "Перла" и за СССР. Малки партиди, обаче е показателно. Още по-показателно е, че същия завод, като стана частен се скъса да изнася бойлери за Англия и сега има собствени модели бойлери и печки, което съвсем не е така за наследника на СССР. prashchai grigorii.gif
нищ по дух
Цитат(Питето @ 07/05/2022, 23:23) <{POST_SNAPBACK}>
Произвеждат бе, скъсват се от дялане. Заради това "болгарка" е нарицателно за ъглошлайф в руските територии, щото са се скъсали от произвеждане... animatedwink.gif
И като писа за пералните, навремето изнасяхме "Перла" и за СССР. Малки партиди, обаче е показателно. Още по-показателно е, че същия завод, като стана частен се скъса да изнася бойлери за Англия и сега има собствени модели бойлери и печки, което съвсем не е така за наследника на СССР. prashchai grigorii.gif

Болгарка, защото сме изнасяли за там и първия такъв електроинструмент е бил от България. Те и на джезвето казват турка и какво от това.
Правец 8С също им изнасяхме.
А от тия бойлери и печки с китайски електроматериали на тая фирма кой ли не се оплаква, за навън може и да са с високо качество, ама не и в България.
Има други много по-качествено производство на други български фирми.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 07/05/2022, 22:54) <{POST_SNAPBACK}>
Откакто цените скачат и падат както им нареди пазара, оттогава съм много добре. Знам отстрани как звучи, ама то е само ако не знаеш икономиката как работи. Обаче пък си е напълно реално, при това проиграно в България. Аха, колкото повече се движат цените, толкова повече имаш въпреки цифрите на касовата бележка. И обратното, когато държавата се грижи цените да са ти ниски, тогава хем ти е скъпо, хем няма в магазина. Аз не познавам човек, който тази година да си е спрял колата заради "ужасните цени на горивата", обаче помня време, когато цените бяха ниски, ама колите не се движеха, а бензина се разпределяше за седмицата в бутилки, да не ти го източат от резервоара. Аха, тук, в България. Та да, кефи ме, че само с пазаруване ще прецакам една държава-терорист. Кефи ме, че този път сме от правилната страна на "завесата". Не ме кефи, че все още в мамковината има хора скарани с икономиката, които не схващат колко е евтино да платиш малко отгоре.

Туй дето го пишеш за пазарната икономика си е така, но санкците какво общо имат с нея? Те надуват изкуствено цените. И да, когато горивото мине 4 лв ще се запознаеш с хора, които ще си спрат колите. Няма да мине много време до този момент.
Питето
Това с колите го слушах и за " над три лева за литър". А санкциите са вратичка за други производители, да си оправят пътя на доставките. Аха, щели да ти вдигнат цените, ама на високите цени има мераклии да продават, и почват да свалят цените щото конкуренция. Просто ще има период, докато тукашните мекерета се съпротивляват, а новите доставчици още си оправят логистиката. В момента, в който си оправят пътеката, с или без санкции, цените ще паднат щото имат да завладяват руския пазарен дял.
Питето
hat.gif И що нямаме руски бойлери да конкурират калпавите в българските магазини? Какво, желязо ли нямат в Русия, енергия ли да ги правят, морски път ли да ги докарат евтино, или рублата по-скъпо от еврото и не върви износа...
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 07/05/2022, 22:00) <{POST_SNAPBACK}>
1. Мне, не писа това. Опита се да внушиш, че лошият ЕС направил така, че да паднат лихвите по депозитите. Дали случайно се сещаш за период, в който лихвите по депозитите са били по-високи от инфлацията, така че да оправдаят държането на пари по сметка? Аз се мъча и не мога. С подкрепата на Жан Виденов дори 80-годишната ми тогава баба разбра, че държането на пари на спестовен влог е умряла работа, мислех си, че тя е последната. a4dff7b7.gif

2. Ти написа "нашите земеделски производители", очевидно опитвайки да внушиш, че всички. А сега го усукваш, е да, ама то били само някои. Ми да се оправят - щом едните могат, да се напънат и другите и да се научат как става.
3. Но два са открити, все пак. А ти внушаваше, че всички са закрити.

4. И въпреки, че е по-лесно, нямаше масова емиграция след влизането ни, каквато имаше на трудното през 90-те. А ти твърдеше, че ЕС е виновен за масовата емиграция.
5. Ето ти точно изброени областите, в които ЕС има изключителна компетентност, тези, в които има споделена компетентност с държавите членки, и тези, където компетентността е изключително на държавите членки, а ЕС се намесва само да улесни обмена на информация и най-добри практики. Нямаше нужда да ти издирвам този линк, при положение, че ти сам си си го казал - държим на ветото си за Македония, можем да наложим и вето за петрола. А ти пищиш, че сме правели каквото ни кажат. Усещаш ли как сам се оборваш?

https://europa.eu/citizens-initiative/how-i...ssion-powers_bg

1. Само констатирам, че лихвите станаха като в страните от ЕС - близки до нулата. Мен това не ме устройва. Ако се върнеш още, примерно през 80-те години може и друг пример да дадеш... Аз писах какво беше преди 2007 г. и се задържа до към 2016 година. После лихвите започнаха да падат, а таксите да се покачват.
2. Нищо не внушавам, само писах че има жестока конкуренция. Вярно тези които произвеждат зърно са добре.
3. Два не са закрити, а не са открити. Не съм писал, че са затворили централата.
4. Е, то па това остава.
5. Нямаме независимост, което не е непременно само лошо. Пиша всичко и не си затварям очите.
нищ по дух
Цитат(Питето @ 08/05/2022, 00:34) <{POST_SNAPBACK}>
hat.gif И що нямаме руски бойлери да конкурират калпавите в българските магазини? Какво, желязо ли нямат в Русия, енергия ли да ги правят, морски път ли да ги докарат евтино, или рублата по-скъпо от еврото и не върви износа...

Защото трябва, за да има повече руски стоки, някой да ги внася, да им се направи добра реклама, да има качествен сервиз и обслужване и просто защото електрическите бойлери не са им били приоритет, при положение че са произвеждали и произвеждат газови.
Правят и електрически сега, но са на чужди производители, а защо ли пък те са отишли там да ги произвеждат?
Shade
Цитат(нищ по дух @ 07/05/2022, 15:04) <{POST_SNAPBACK}>
Защото трябва, за да има повече руски стоки, някой да ги внася, да им се направи добра реклама, да има качествен сервиз и обслужване и просто защото електрическите бойлери не са им били приоритет, при положение че са произвеждали и произвеждат газови.
Правят и електрически сега, но са на чужди производители, а защо ли пък те са отишли там да ги произвеждат?

Глупости.
И децата знаят, че единствената причина за отсъствие на сносни руски потребителски стоки е това, че цялата руска икономика е ориентирана на военни релси. Производството на каквото и да е друго, освен пушкала, е без значение, второстепенна занаятчийска ширпотреба.
На Русия никой не й пречи да се развива, имат природни ресурси, имат умове. Но руската икономика винаги е била централизирана и спъвана от агресивна политика. През последните 200 години Русия е нападана два пъти, през 1812 г. от Наполеон и през 1941 г. от Германия. А по въпроса колко нападения е извършила Русия за същия период, може да се напише цял ферман.
wal
Цитат
А от тия бойлери и печки с китайски електроматериали на тая фирма кой ли не се оплаква, за навън може и да са с високо качество, ама не и в България

Я пак, като пишеш не се ли сещаш, че може тук да има потребители, които ползват точно тези електроуреди.Готварската ни печка е на Елдоминвест-Варна от преди някакви си седем години и нямам за сега никакви оплаквания.
нищ по дух
Цитат(wal @ 08/05/2022, 07:35) <{POST_SNAPBACK}>
Я пак, като пишеш не се ли сещаш, че може тук да има потребители, които ползват точно тези електроуреди.Готварската ни печка е на Елдоминвест-Варна от преди някакви си седем години и нямам за сега никакви оплаквания.

Е би трябвало и ти да се досещаш, че щом го пиша значи имам опит с тях.
Основно за бойлерите, у дома сме имали и сменяли, във фирмата съм ги виждал след колко време още по време на гаранцията протичат или се повреждат нагревателите, колеги също са ми споделяли освен за бойлери и за печки.

Това тук като са писали да не би да е нещо друго, има и някои добри отзиви, но и лошите не са малко:

https://forum.setcombg.com/%D1%87%D0%B5%D1%...1%80%D0%B8.html

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=bla...04&part=all

https://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.ph...58a35ef553d3fa3

Ако всичко е направено както трябва, качествено изпълнение с качествени материали в тази фирма, защото са имали и сигурно имат и сега такива, за тях съм съгласен, че са добри. За ключовете, които влагат също бяха писали, какви са използвали, а после са почнали да залагат някакви китайски, които не са издържали и са се топяли и заварявали, не ми се търси сега, защото отдавна съм го чел.
нищ по дух
Цитат(Shade @ 08/05/2022, 03:48) <{POST_SNAPBACK}>
... че цялата руска икономика е ориентирана на военни релси. Производството на каквото и да е друго, освен пушкала, е без значение, второстепенна занаятчийска ширпотреба.
...

Всичко свързано с отбраната е от първостепенно значение, както и ракети, самолети, а също и атомни централи. За какво да се занимават да правят тостери, кафемашини и всякакви други дребни електроуреди, като някой друг ги е произвел.

Прост въпрос, защо в Русия все още се издава списание "Радио", в Германия "Funkamateur",
в Чехия "Praktická elektronika - Amatérské Radio", в Унгария "Rádiótechnika Évkönyv", а в България няма нито едно техническо списание, нито "Радио, телевизия, електроника", нито "Електрон дайджест" и "Електрон за конструктори", нито "Млад конструктор" или пък списания за компютри, които имаше, в училищата се наливат пари за да се откриват разни измислени кабинети за STEM обучение и какво от това, няма ги, защото няма кой да ги купува и биха стрували скъпо, а и всичко е в интернет, ама дори и в Щатите въпреки интернет, се издава "Nuts and volts".
Thursday Next
Цитат(Радио Ереван @ 07/05/2022, 19:55) <{POST_SNAPBACK}>
Реагираш като такъв човек. Може и да не е така. neprichom.gif

Ааа, не съм писал да не влизаме, а хубаво да си помислим преди да го направим.
Как няма да има дългове Франция като хрантути толкова много негри? Минавала ли си от там да видиш колко снежинки има?

Аз съм на 10 км от Франция, през уикендите отскачам. Общо взето, ходя много по-често от теб там и виждам много повече. "Снежинките" са част от колониалното минало на немалко европейски държави и не са причина за задлъжняването им. Голяма част от тях не биват "хрантутени", а работят (макар и нерядко нискоквалифициран труд) и си плащат данъците и осигуровките. Но несъмнено ти от България виждаш много повече, отколкото аз на място. laughing.gif

И ква стана твойта?

- Аууу, много е страшно тва евро!
- Ми дай да не влизаме в еврозоната тогава.
- Ееее, не съм казал чак па да не влизаме, ама айде да се пострахуваме първо.
Alexfield
Само да ти напомня, че високи лихви в банките имаше около 1996-та. Ти може да имаш амнезия за този период. Писано има много, стига да ти се чете.
Банковият фалит на България
Thursday Next
Цитат
1. Само констатирам, че лихвите станаха като в страните от ЕС - близки до нулата. Мен това не ме устройва.

Аааааа, *теб* не те устройвало, значи. Ми оправяй се, аз имам да изплащам ипотека и лихвата ми е под 1 %, така че мен пък идеално ме устройва. cool.gif
Hartmann
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 00:35) <{POST_SNAPBACK}>
1. Само констатирам, че лихвите станаха като в страните от ЕС - близки до нулата. Мен това не ме устройва. Ако се върнеш още, примерно през 80-те години може и друг пример да дадеш... Аз писах какво беше преди 2007 г. и се задържа до към 2016 година. После лихвите започнаха да падат, а таксите да се покачват.
2. Нищо не внушавам, само писах че има жестока конкуренция. Вярно тези които произвеждат зърно са добре.
3. Два не са закрити, а не са открити. Не съм писал, че са затворили централата.
4. Е, то па това остава.
5. Нямаме независимост, което не е непременно само лошо. Пиша всичко и не си затварям очите.

През 1996-1997 банковите лихви бяха по 150-200% годишно. Обаче пък долара от 50 лева през май 1996 стана 3000 през март 1997 453.gif И да ти кажа, Ереванчик - мене това идеално ме устройва. Затуй ще опитам, според силите си да, ви насадя отново и се надавям да си изключително доволен. smile.gif

Каква точно независимост искаш, Ереванчик - независимост от какво? Дай пример с някоя друга държава, която според тебе е независима.
Радио Ереван
Цитат(Alexfield @ 08/05/2022, 10:36) <{POST_SNAPBACK}>
Само да ти напомня, че високи лихви в банките имаше около 1996-та. Ти може да имаш амнезия за този период. Писано има много, стига да ти се чете.
Банковият фалит на България

Имах предвид лихвите след въведения валутен борд, когато инфлацията беше малка, а лихвите сравнително високи. Едно е да взимаш 4-5% лихва, а друго е да не взимаш никаква. на 200 000 лева влог губиш около 10 000 лева на година. Не е малко. Ами ако имаш милион лева в банката?
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 08/05/2022, 10:35) <{POST_SNAPBACK}>
Аз съм на 10 км от Франция, през уикендите отскачам. Общо взето, ходя много по-често от теб там и виждам много повече. "Снежинките" са част от колониалното минало на немалко европейски държави и не са причина за задлъжняването им. Голяма част от тях не биват "хрантутени", а работят (макар и нерядко нискоквалифициран труд) и си плащат данъците и осигуровките. Но несъмнено ти от България виждаш много повече, отколкото аз на място. laughing.gif

И ква стана твойта?

- Аууу, много е страшно тва евро!
- Ми дай да не влизаме в еврозоната тогава.
- Ееее, не съм казал чак па да не влизаме, ама айде да се пострахуваме първо.

И като минеш покрай тях всички те ти казват колко са работни и даже си показват трудовите книжки. smile.gif
Във Франция снежинките нямат мотив да работят тъй като получават много добри социални помощи. Ако работят, го правят на черно. Идват двама негри от Африка, детето им се ражда във Франция и става френски гражданин. Егати държавата. w00tbrows.gif
От друга страна данъците които плащат богатите са жестоки.
Има и други причини за огромния дълг на Франция, не твърдя, че е само това.
Престъпността също е голяма, особено на юг. В Париж също не е малка. Един път като ходих на няколко човека от групата им бяха откраднати лични вещи.

Аз казвам да си помислим добре, защото има и плюсове и опасности. Не съм противник на еврото.
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 08/05/2022, 10:40) <{POST_SNAPBACK}>
Аааааа, *теб* не те устройвало, значи. Ми оправяй се, аз имам да изплащам ипотека и лихвата ми е под 1 %, така че мен пък идеално ме устройва. cool.gif

В България няма ипотечни кредити под един процент.
Така е, ниските лихви устройват длъжниците. Не всички обаче имат дългове.
Buitenlander
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 11:25) <{POST_SNAPBACK}>
Ами ако имаш милион лева в банката?

Значи си малоумник.
Радио Ереван
Цитат(Buitenlander @ 08/05/2022, 13:24) <{POST_SNAPBACK}>
Значи си малоумник.

При пет процента лихва защо да си малоумник? Парите ти чакат да ги инвестираш в нещо още по-изгодно, но докато чакат не се обезценяват, а се увеличават.
Предполага се, че имаш още поне три пъти повече в други активи.
Buitenlander
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 12:30) <{POST_SNAPBACK}>
При пет процента лихва защо да си малоумник? Парите ти чакат да ги инвестираш в нещо още по-изгодно, но докато чакат не се обезценяват, а се увеличават.
Предполага се, че имаш още поне три пъти повече в други активи.

Защото , ако лихвата е 5%, значи инфлацията ще е поне 7%. Никога, по никакъв повод, банката не увеличава покупателната способност на парите ти.
Радио Ереван
Цитат(Buitenlander @ 08/05/2022, 14:32) <{POST_SNAPBACK}>
Защото , ако лихвата е 5%, значи инфлацията ще е поне 7%. Никога, по никакъв повод, банката не увеличава покупателната способност на парите ти.

Ами не, тогава инфлацията беше около 3%. Даже по едно време имаше дефлация.
Става въпрос за хора, които не са бизнесмени, а като мен на заплата. Този който се занимава активно с бизнес, ще намери къде да ги вложи.
Thursday Next
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 11:45) <{POST_SNAPBACK}>
В България няма ипотечни кредити под един процент.
Така е, ниските лихви устройват длъжниците. Не всички обаче имат дългове.

Ма кой ти каза, че ипотечният ми кредит е в България? Той е някъде, където лошият ЕС свали лихвите.

Гледам, казваш как си човек на заплата, пък обясняваш за един милион в банката на депозит. Къде в България има такива заплати? animatedwink.gif

Теоретично разсъждаваш, знам. Но на практика няма хора, боравещи с милиони, които да си ги държат ей така по принцип в банката и да чакат да разбогатеят от лихви. Това се случва само във фантазиите на бедния човек.
Buitenlander
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 14:13) <{POST_SNAPBACK}>
Ами не, тогава инфлацията беше около 3%. Даже по едно време имаше дефлация.
Става въпрос за хора, които не са бизнесмени, а като мен на заплата. Този който се занимава активно с бизнес, ще намери къде да ги вложи.

Както обикновено, не си прав и дрънкаш каквото ти дойде. Чудя се, що ли се занимавам.Говориш за периода от въвеждането на валутния борд, до приемането ни в ЕС. Според НСИ инфлацията за този период е 91%.

Тоест, при проста лихва от 5%, за 10г би загубил почти половината от покупателната способност на парите си, а при сложна (ако оставяш и лихвите да трупат лихви), би загубил около 8%.
Други мъдри твърдения колко е лошо в ЕС имаш ли?
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 08/05/2022, 15:46) <{POST_SNAPBACK}>
Ма кой ти каза, че ипотечният ми кредит е в България? Той е някъде, където лошият ЕС свали лихвите.

Гледам, казваш как си човек на заплата, пък обясняваш за един милион в банката на депозит. Къде в България има такива заплати? animatedwink.gif

Теоретично разсъждаваш, знам. Но на практика няма хора, боравещи с милиони, които да си ги държат ей така по принцип в банката и да чакат да разбогатеят от лихви. Това се случва само във фантазиите на бедния човек.

То е ясно, че не е в България.

В България можеш да реализираш законни доходи извън заплатата. Разбира се, длъжен си да ги деклрираш в НАП.
Сега ще ти дам един пример.
Решаваш да купиш четири апартамента на зелено за обща сума от 250 000 евро. Естествено плащаш парите на вноски и тези, които не са още платени, "чакат" падежа си в банката. Сега при тези нулеви лихви на депозитите губиш от това.
След като излезе акт 16, продаваш три от апартаментите примерно за 260 000 евро, декларираш си печалбата, а четвъртият ти излиза безплатно. После пак купуваш четири апартамента и след около три години си забогатял с още един. Така беше. Сега при тези несигурни времена, не ти го препоръчвам да го правиш.
Радио Ереван
Цитат(Buitenlander @ 08/05/2022, 15:53) <{POST_SNAPBACK}>
Както обикновено, не си прав и дрънкаш каквото ти дойде. Чудя се, що ли се занимавам.Говориш за периода от въвеждането на валутния борд, до приемането ни в ЕС. Според НСИ инфлацията за този период е 91%.

Тоест, при проста лихва от 5%, за 10г би загубил почти половината от покупателната способност на парите си, а при сложна (ако оставяш и лихвите да трупат лихви), би загубил около 8%.
Други мъдри твърдения колко е лошо в ЕС имаш ли?

Добре, ще се коригирам малко. През 1997 г. бях още младеж. По-голямата част от тази 91% инфлация е била през миналият век. Става въпрос за 2004, 2005, 2006 г., а и един голям период след това до някъде към 2015 година. Тогава лихвите започнаха да падат и сега са на нулеви стойности. Приемането ни в ЕС няма отношение към тези ниски лихви според теб? Така ли да те разбирам? Сигурно няма отношение и че повечето кадърни хора се изнесоха в чужбина.
Buitenlander
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 16:44) <{POST_SNAPBACK}>
Добре, ще се коригирам малко. През 1997 г. бях още младеж. Голямата инфлация е била през миналият век. Става въпрос за 2004, 2005, 2006 г., а и един голям период след това до някъде към 2015 година. Тогава лихвите започнаха да падат и сега са на нулеви стойности. Приемането ни в ЕС няма отношение към тези ниски лихви според теб? Така ли да те разбирам? Сигурно няма отношение и че повечето кадърни хора се изнесоха в чужбина.

Да се коригираш малко, викаш….. да ти обясня малко, колко си объркан, пък каквото това. Приемането ни в ЕС влияе на лихвите в банките точно колкото им влияе избухването на свръхнова в мъглявината Андромеда. Сега изясни ли ти се?
Да ти обясня и в детайли, отношение към лихвите в банката има само и единствено въведения през 1997г. валутен борд. Лихвите в световен план се определят от икономическата ситуация и респективно действията на ЕЦБ и Федералния резерв. През годините за които говориш, и в западните банки имаше лихви по влоговете от порядъка на 4-5%, а моята ипотека беше сключена на 8% в евро преди повече от 15 години. После икономическите условия се промениха, съответно лихвите в евро и долари паднаха. И понеже левът е вързан към еврото , паднаха лихвите и на левовете. Сега, ако може да ми обясниш, как точно приемането ни в ЕС се отнася към това? Като не забравяш да отчетеш факта, че си се самооборил предварително, като си уточнил че през първите 10г от членството ни е имало високи лихви по влоговете, а следващите 7г - не.
Другата глупост за кадърните хора не ми се коментира.
viara
Цитат(Buitenlander @ 08/05/2022, 18:01) <{POST_SNAPBACK}>
Да се коригираш малко, викаш….. да ти обясня малко, колко си объркан, пък каквото това. Приемането ни в ЕС влияе на лихвите в банките точно колкото им влияе избухването на свръхнова в мъглявината Андромеда. Сега изясни ли ти се?
Да ти обясня и в детайли, отношение към лихвите в банката има само и единствено въведения през 1997г. валутен борд. Лихвите в световен план се определят от икономическата ситуация и респективно действията на ЕЦБ и Федералния резерв. През годините за които говориш, и в западните банки имаше лихви по влоговете от порядъка на 4-5%, а моята ипотека беше сключена на 8% в евро преди повече от 15 години. После икономическите условия се промениха, съответно лихвите в евро и долари паднаха. И понеже левът е вързан към еврото , паднаха лихвите и на левовете. Сега, ако може да ми обясниш, как точно приемането ни в ЕС се отнася към това? Като не забравяш да отчетеш факта, че си се самооборил предварително, като си уточнил че през първите 10г от членството ни е имало високи лихви по влоговете, а следващите 7г - не.

Ама вече никой не обяснява и не дава безплатно икономически уроци, с които човек може да си подобри финансите.
Има скайпове, има разни други начина за получаване на пари срещу обучение.
Съвета ми е да не даваш безплатни съвети, щото те така или иначе не ги оценяват, но кат се бръкнат да платят някой лев, набързо ще ги научат и сами ще се образоват.
Иначе така ще се обяснявате с месеци и те пак нищо няма да разберат.
На такива най-добре да им взамаш пари, така най-бързо се учат.
Радио Ереван
Цитат(Buitenlander @ 08/05/2022, 18:01) <{POST_SNAPBACK}>

Аз не съм финансист признавам. Не ми е работа да ги разбирам тези неща, както не е и работа на повечето хора.
Колкото и да не разбирам съм забелязал, още преди около 10 години, че нашите лихви по депозитите са доста по-високи от тези в страните от ЕС. Всичко беше прекрасно, лихвите дори да не изпреварваха инфлацията до голяма степен я покриваха. В ЕС преди десет години лихвите бяха близки до нулата, а при нас поне 4-5 %. Да не би инфлацията от пет-шест години насам да е по-малка от преди, че лихвите тръгнаха надолу? Ако греша, поправи ме.
А коментира ли ти се защо Тарабас не работи в БГ?
Радио Ереван
Цитат(viara @ 08/05/2022, 20:17) <{POST_SNAPBACK}>
Ама вече никой не обяснява и не дава безплатно икономически уроци, с които човек може да си подобри финансите.
Има скайпове, има разни други начина за получаване на пари срещу обучение.
Съвета ми е да не даваш безплатни съвети, щото те така или иначе не ги оценяват, но кат се бръкнат да платят някой лев, набързо ще ги научат и сами ще се образоват.
Иначе така ще се обяснявате с месеци и те пак нищо няма да разберат.
На такива най-добре да им взамаш пари, така най-бързо се учат.

Плаща се за инфо, което може да ти донесе кинти. Той ми пише за история, какво е било някога и от какво зависели лихвите. И така да е, полза реална за мен от тази информация няма. Аз кинтите си ги правя и без тези знания. sunbathing.gif
viara
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 20:33) <{POST_SNAPBACK}>
Аз не съм финансист признавам. Не ми е работа да ги разбирам тези неща, както не е и работа на повечето хора.
Колкото и да не разбирам съм забелязал, още преди около 10 години, че нашите лихви по депозитите са доста по-високи от тези в страните от ЕС. Всичко беше прекрасно, лихвите дори да не изпреварваха инфлацията до голяма степен я покриваха. В ЕС преди десет години лихвите бяха близки до нулата, а при нас поне 4-5 %. Да не би инфлацията от пет-шест години насам да е по-малка от преди, че лихвите тръгнаха надолу? Ако греша, поправи ме.

Щото никой не работи за тиквен медал, а всеки за заплата.
Като навън му плащат десет пъти повече от тука. Що ще тук да работи?
Ако на теб навън ти плащат 10000, а тук 1000 - къде ще работиш?
И медицинските лица там са още по-добре платени. Може и 50000 на месец да си изкарва. Що ще тука да прави?
Трябва да е без мозък. Други въпроси имаш ли, че да не притесняваме хората, които работят?
viara
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 20:37) <{POST_SNAPBACK}>
Плаща се за инфо, което може да ти донесе кинти. Той ми пише за история, какво е било някога и от какво зависели лихвите. И така да е, полза реална за мен от тази информация няма. Аз кинтите си ги правя и без тези знания. sunbathing.gif

Няма щото не разбираш. То затова е писано, че едно е да узнаеш, друго е да разбереш.
Това, което само узнаваш, без да разбираш, не можеш да го ползваш, се разбира.
Можеш да ползваш само онова, което разбираш.
То и в живота с всичко е така. Ако имаш кола ама не я разбираш, не можеш да я караш, не можеш да я ползваш.
Питето
А може би никога не е имал много пари. Ама наистина много, не просто два-три-пет апартамента, а много повече. Повечето хора са такива, и заради това като обсъждат "имаш милиони" и предлагат силно необмислени (щото не им се е налагало да ги премислят) съвети.
Питето
Тъпо. Реклами да им правели, някой да получил нареждане да ги внася. Май никога не си плащал заплата на някого.
За да има руски стоки, първо трябва да ги произвеждат, второ да ги произвеждат с поне равно на тукашите качество, и накрая, да ги правят по-евтино, та да си струва гимнастиката около вноса. Според мен, са запецнали на произвеждането, по-точно на неможенето да произвеждат някои неща, а други, дето успяват да ги произведат, ги правят под качеството на тукашния пазар. Забележи не "брак" ли напълно некачествени, а просто под качеството на съответните стоки тук. За да има внос, трябва да има икономически смисъл, а не нареждане както ти се върти в главата. Е, щом няма руски стоки на българския пазар (при толкоз русколюбци) значи наистина икономиката им куца повече от нашата.
Питето
Аре и аз да те "нахраня" от същите печки на същата фирма. Имам тяхна фурна от години, при това поръчкова. Индивидуална поръчка за вграждане, и я изпипаха. Ако не вярваш, ела с една торба пържоли да я пробваме.
Радио Ереван
Цитат(viara @ 08/05/2022, 20:39) <{POST_SNAPBACK}>
Няма щото не разбираш. То затова е писано, че едно е да узнаеш, друго е да разбереш.
Това, което само узнаваш, без да разбираш, не можеш да го ползваш, се разбира.
Можеш да ползваш само онова, което разбираш.
То и в живота с всичко е така. Ако имаш кола ама не я разбираш, не можеш да я караш, не можеш да я ползваш.

Ти като разбираш, колко кинти направи от тези знания? w00tbrows.gif
Не ми се четат глупости. Стига вече. sunbathing.gif
Радио Ереван
Цитат(viara @ 08/05/2022, 20:37) <{POST_SNAPBACK}>
Щото никой не работи за тиквен медал, а всеки за заплата.
Като навън му плащат десет пъти повече от тука. Що ще тук да работи?
Ако на теб навън ти плащат 10000, а тук 1000 - къде ще работиш?
И медицинските лица там са още по-добре платени. Може и 50000 на месец да си изкарва. Що ще тука да прави?
Трябва да е без мозък. Други въпроси имаш ли, че да не притесняваме хората, които работят?

Ами и аз това думам. Там им плащат яки кинти на лекарите. Добре е за тях, но не е добре за България, която е дала много пари да ги изучи, а те лекуват в чужбина. Затова лекарите тук трябва да са добре платени, а не дадават надбавки и да вдигат минималната пенсия. Освен това, като завършиш за лекар тук да си задължен да работиш поне 15 г., иначе си плащай обучението като чужденец.
Тук ще се показва по телевизията миналата година един тъпан, който лекува от учебници от 80-те години, а кадърните лекуват в ЕС.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 08/05/2022, 20:47) <{POST_SNAPBACK}>
А може би никога не е имал много пари. Ама наистина много, не просто два-три-пет апартамента, а много повече. Повечето хора са такива, и заради това като обсъждат "имаш милиони" и предлагат силно необмислени (щото не им се е налагало да ги премислят) съвети.

Тук си прав. Никога не съм имал милион лева накуп в банката и да се налага наведнъж да го инвестирам целия. Все пак не съм бизнесмен, а държавен служител.
viara
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 21:06) <{POST_SNAPBACK}>
Ти като разбираш, колко кинти направи от тези знания? w00tbrows.gif
Не ми се четат глупости. Стига вече. sunbathing.gif

Ами за тебе е важно, че валутния борд свършва доколкото чух 24, ако няма нов или друг регулатор може да скочат лихвите до небето, както и инфлацията.
Радио Ереван
Цитат(viara @ 08/05/2022, 21:22) <{POST_SNAPBACK}>
Ами за тебе е важно, че валутния борд свършва доколкото чух 24, ако няма нов или друг регулатор може да скочат лихвите до небето, както и инфлацията.
Аз направих достатъчно. Благодаря на Бог. Откак умът ми е малко по-спокоен доста неща направих.
Пет хиляди ни опростиха. Сега са на път още три. След това поне 250 ще си взема от такси да ми върнат, щот платих 100, но като сложа цена на адвокат два пъти по 50, става още сто и други разходи като пътни, докарвам до 250 които ми са взети поради неправомерно. След няколко месеца се очертава да ни опростят още 500.
Мъжа правеше преди тук докато беше дългове, щото ни такава държавата. Сега аз се грижа за опрощението според закона, разбира се. Който има нужда мога да помагам срещу пет процента от приспаднатите суми. Да ми пише на лични. Няма проблем, но само с пълномощно работя, за да не ме лъжат. Излиза много по-евтино от адвокати ако си наемат и нищо не рискуват при мен. Само сигурни резултати - тогава плащат. Пълномощното аз си го плащам като проуча случая.
Това поради, че поизучих някои закончета. Преписвам направо от решения съдебни в нета, точни адвокатски слова и така не ми се налага да ползвам адвокати. Вече ги преписах де и да ги изтрият ги имам. Щото на някои места са се усетили и са ги направили платени достъпа до информация. На мен ми дай информация, другото се оправям.
Друго от къде печеля - не е от знания, макар че и без това не може. То е от талант. Професионалист съм в каквото започвам. Такъв ми е дизайна. Но за всичко се иска време, пък малко късно се усетих щот мъжа все ми казваше, че не мога.
Сега кат е далече и не ми казва какво мога, та и на него помогнах, щот той ми помогна де. Иначе щях да съм се преселила.
Преди това нито счетоводителката му помогна, нито адвоката дет се консултира и работи в цялата страна ... Та си знам цената, щото и служителките там не ги знаят тези неща дет им ги писах. Само някои адвокати. Бяха объркали закони, които не действат от 2016 г. та така много ми помогнаха. Иначе ме бяха изиграли, но човек като помога на други и на себе си помага. Та така стана и при мен.

Валутният борд ще свърши, ако приемем еврото. След това какво ще стане... нямам кристално кълбо. neprichom.gif
Такива бизнес предложения тук не нарушават ли правилата на форума, а и аз нямам нужда някой да ми опрощава каквато и да е сума. Не дължа нищо на никого. sunbathing.gif
viara
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 21:50) <{POST_SNAPBACK}>
Валутният борд ще свърши, ако приемем еврото. След това какво ще стане... нямам кристално кълбо. neprichom.gif
Такива бизнес предложения тук не нарушават ли правилата на форума, а и аз нямам нужда някой да ми опрощава каквато и да е сума. Не дължа нищо на никого. sunbathing.gif

Поправих се. То и без това не ми се препоръчва напрежение, само спокойствие. А там ми създават стресови ситуации.
Ти не дължиш, но има много хора които фалират поради некомпетентни управляващи и стават длъжници.
А колкото си по-малък, толкова повече те карат да плащаш, щото нямаш и ти вадят душата.
А във Франция е точно обартното. Там колкото повече пари имат, толкова повече плащат.
Тук незаконно първо ти вземат лихвите и така до живот все ще плащаш лихви ако не си научиш законите.
Пък някои хора не им се отдава, други изобщо не ги знаят, макар че са адвокати. Та при мен беше - виках Неволя, Неволя и като нямаше - взех и сама си оправих колата. Така стана.
За другото не съм прогнозист. Има икономисти, има анализатори. Има статии в нета - чети и се информирай.
На мен никой наготово не ми казва инфо, когато ми трябва за нещо - нито за здраве, нито за пари, нито за нищо.
Така че не съм длъжна и аз на никой с нищо.
А, да пропуснах. Откак ума не ми се стресира почнах да виждам много възможности, но с някои хора като говоря просто ми блокира ума...
Та например спешно трябваше днес да купя котлон. Казвам в П-к ги намалят наполовина, а днес трябвало.
И понежа разрешават връщане. Ще го върна, запазих си касовата бележка и след това ще отида пак и ще си взема намален.
Това е идеята, като не може иначе. И други идеи разни ми минават, стига на човек да не блокират ума с глупости ...
Buitenlander
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 19:33) <{POST_SNAPBACK}>

Не, не си прав. Лихвите преди 10 години в ЕС бяха около 3.75 - 4.25%.

Продължавам да не разбирам, по какъв начин членството ни в ЕС влияе на лихвите по влоговете у нас? Механизма ми обясни, как е според теб. Или уточни че си дрънкаш празни приказки.
За Тарабас - замислял ли си се, че освен фактора “по-добро заплащане” , има и един друг фактор - много по-малко такива като теб дето да му пълнят главата с глупости? Който фактор, например при мен е от голямо значение. И членството ни в ЕС никак не се отнася към него.
ЕксГорски
Цитат(Радио Ереван @ 07/05/2022, 14:23) <{POST_SNAPBACK}>
Излиза, че според Ватикана, Русия е възможно да е провокирана.

Излиза, че нищо не си разбрал от това, което "обсъждаш" - както винаги (почти)!
Радио Ереван
Цитат(Buitenlander @ 08/05/2022, 22:01) <{POST_SNAPBACK}>
Не, не си прав. Лихвите преди 10 години в ЕС бяха около 3.75 - 4.25%.

Продължавам да не разбирам, по какъв начин членството ни в ЕС влияе на лихвите по влоговете у нас? Механизма ми обясни, как е според теб. Или уточни че си дрънкаш празни приказки.
За Тарабас - замислял ли си се, че освен фактора “по-добро заплащане” , има и един друг фактор - много по-малко такива като теб дето да му пълнят главата с глупости? Който фактор, например при мен е от голямо значение. И членството ни в ЕС никак не се отнася към него.

Виж ти, малко по-ниски от тези у нас, а сегашните са даже малко по-високи. unsure.gif Все пак през 2014 г. у нас са повече от два пъти по-високи. Може би тогава съм я получил тази информация и съм направил погрешни изводи. Не съм финансист и каквото го знам е от обща култура. Примерно как ФЕД повишава лихвите по кредитите.
Когато греша обаче си признавам. Явно няма причинно-следствена връзка между лихвите и членството ни в ЕС.
Глупостите зависи от него дали да ги чува. Основното са парите, поне за повечето хора емигрирали навън. Аз съм си доволен от живота тука. Имам си всичко, не бъхтя да плащам ипотека. Харесвам си работата, която няма как да я върша навън. Ако искам мога и да не работя. sunbathing.gif
Радио Ереван
Цитат(viara @ 08/05/2022, 21:59) <{POST_SNAPBACK}>
Поправих се. То и без това не ми се препоръчва напрежение, само спокойствие. А там ми създават стресови ситуации.
Ти не дължиш, но има много хора които фалират поради некомпетентни управляващи и стават длъжници.
А колкото си по-малък, толкова повече те карат да плащаш, щото нямаш и ти вадят душата.
А във Франция е точно обартното. Там колкото повече пари имат, толкова повече плащат.
Тук незаконно първо ти вземат лихвите и така до живот все ще плащаш лихви ако не си научиш законите.
Пък някои хора не им се отдава, други изобщо не ги знаят, макар че са адвокати. Та при мен беше - виках Неволя, Неволя и като нямаше - взех и сама си оправих колата. Така стана.
За другото не съм прогнозист. Има икономисти, има анализатори. Има статии в нета - чети и се информирай.
На мен никой наготово не ми казва инфо, когато ми трябва за нещо - нито за здраве, нито за пари, нито за нищо.
Така че не съм длъжна и аз на никой с нищо.
А, да пропуснах. Откак ума не ми се стресира почнах да виждам много възможности, но с някои хора като говоря просто ми блокира ума...
Та например спешно трябваше днес да купя котлон. Казвам в П-к ги намалят наполовина, а днес трябвало.
И понежа разрешават връщане. Ще го върна, запазих си касовата бележка и след това ще отида пак и ще си взема намален.
Това е идеята, като не може иначе. И други идеи разни ми минават, стига на човек да не блокират ума с глупости ...

Как така фалират заради управляващи? Нали те са си назначили управителите?
Ако се отнася за физически лица, нямаме закон за личния фалит. Имаме обаче много добра защита на бедните длъжници. Не можеш да ги бутнеш.
Хитра си като стадо лисици, но на дребно. smile.gif
Радио Ереван
Цитат(ЕксГорски @ 08/05/2022, 22:11) <{POST_SNAPBACK}>
Излиза, че нищо не си разбрал от това, което "обсъждаш" - както винаги (почти)!

Или ти не си ме разбрал заради белите ти коси? smile.gif
Радио Ереван
второ
viara
Цитат(Радио Ереван @ 08/05/2022, 22:43) <{POST_SNAPBACK}>
Как така фалират заради управляващи? Нали те са си назначили управителите?
Ако се отнася за физически лица, нямаме закон за личния фалит. Имаме обаче много добра защита на бедните длъжници. Не можеш да ги бутнеш.
Хитра си като стадо лисици, но на дребно. smile.gif

Да, за фалит на физически лица говорим. Не можеш да ги бутнеш ако си знаят правата и законите, но ако не ги знаят ги лъжат.
Та затова им се ядосах. Решиха и мен да лъжат, даже ме бяха излъгали ама като са некомпетентни ще си плащат неправомерните неща.
Е, чак толкова. Даже хич не се имам за хитра. Това е качество на мъжа. Аз никак.
Иначе предполагам, че каквото е на дребно същото и на едро.
Ако за един човек може, значи и за повече може.
Пък що имам чувството, че си говорите с кодове, че чак заглавия на цели теми ми се виждат като кодове.
Нещо ви ги разчитам. Та вземете да ги смените шифъра най-добре.
Радио Ереван
Цитат(viara @ 08/05/2022, 23:24) <{POST_SNAPBACK}>
Да, за фалит на физически лица говорим. Не можеш да ги бутнеш ако си знаят правата и законите, но ако не ги знаят ги лъжат.
Та затова им се ядосах. Решиха и мен да лъжат, даже ме бяха излъгали ама като са некомпетентни ще си плащат неправомерните неща.
Е, чак толкова. Даже хич не се имам за хитра. Това е качество на мъжа. Аз никак.
Иначе предполагам, че каквото е на дребно същото и на едро.
Ако за един човек може, значи и за повече може.
Пък що имам чувството, че си говорите с кодове, че чак заглавия на цели теми ми се виждат като кодове.
Нещо ви ги разчитам. Та вземете да ги смените шифъра най-добре.

Защо да ги лъжат? СИ не може да изкара единствено жилище за продан, освен в предвидените от закона случаи. Несеквестеруема му е заплатата до минималната за страната. Ако я получава по банков път трябва да се обади в банката. Да му мисли кредиторът как да си прибере парите.
Давността не се прилага служебно, ако пишеш за нея. Трябва да заведе дело или да направи възражение, ако е ответник, че е изтекла.
Аз като давам съвети, не взимам пари. Добра душа съм.

Кви кодове бе! w00tbrows.gif
viara
Цитат(Радио Ереван @ 09/05/2022, 00:10) <{POST_SNAPBACK}>
Защо да ги лъжат? СИ не може да изкара единствено жилище за продан, освен в предвидените от закона случаи. Несеквестеруема му е заплатата до минималната за страната. Ако я получава по банков път трябва да се обади в банката. Да му мисли кредиторът как да си прибере парите.
Давността не се прилага служебно, ако пишеш за нея. Трябва да заведе дело или да направи възражение, ако е ответник, че е изтекла.
Аз като давам съвети, не взимам пари. Добра душа съм.

Кви кодове бе! w00tbrows.gif

Прихванал си от където съм научила. Съвети ми давал. Що не ми ги даде преди пет години, А?
Сега като съм научила всичко от ходене по мъките, не са ми нужни вече. Още колко съвети мога да ти дам.
Научил си повърхността, но щом питаш - не знаеш.
Те от това се хранят. Нали разбираш, нямат желание хората да знаят много, много. Те се хранят от незнанието на хората.
Това което си изучил не може да помогне на никой, но другото, което не знаеш може.
Затова си помогнах и то не аз ИНФОТО. Не знаете как само си дойде при мен. Нямате си напредстава, направо чудо беше. Както и да е. Хаха. Думите-Слово са код Вселенски, първия според Сътворението - В началото бе Словото.
Понякога ми се дават такива неща да виждам, че... Ама в началото се плашат, щото знанието е океан, ума не може да го побере.

Пропуснах. Нямат никаква сметка да те лъжа, ама разчитат на незнанието. Щото ако ги хванеш, по закон ти плащат лъжите, особено такива дет не ти пипали заплатата ако била минимална...
А ако са ти я пипали незаконово - по закон ти я връщат. Това знаеш ли го?
А знаеш ли още колко вредности има от това, че не са ти пипали заплатата, но са ти я спрели?
Знаеш ли питам? А по кой закон да си ги върнеш вредностите знаеш ли? Щото аз знам. И точно го преписах от съдебно решение друго текста, който мога да го приложа за себе си.
Та в случая ако нямаш точен текст знанието не те ползва. Щото аз знанието го имам от преди Нова година, но не знаех как...Е, сега знам. Та ползвай си го знанието, не ми казвай. На мен не ми е нужно, не ми правиш услуга никаква.
Щото изобщо ен ме ползва това, че не мога да си тегля от банкомант и не могат да ми привеждат пари, да плащам дава пъти в месеца по пет лева такси - ще ми ги връщат и чакането по опашки също като морална щета..от лъжа. ВРЕДИ МИ според закона и ще си искам плащане на вредности, които са ми причинили умишлено, с презумция ...
Бъди сигурен ако имаш пръст в това, да си знаеш. Информиран си. В името на Закона ...
И друг проучвай нещата - кое откъде идва. Ако отворена врата от Бога ли е отворена или не. Ако затворена от Бога ли е затворена или не. Да не изпадаш в подобни положения.... Аз винаги го правя. ПРОУЧВАМ Източника.
Когато Бог ти дава - лъжци и крадци не могат да те пипнат, така е.
Пиша цели фермани, особено на такива дет не обичат да четат. Да се осъзнаят какво обичат и какво не.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.