Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Изкуфял ли е папата
Форум АБВ > Общи > Ъ?
Страници: 1, 2, 3, 4, 5
evanka
Цитат(Thursday Next @ 06/05/2022, 08:18) <{POST_SNAPBACK}>
Референдум за еврото? Ти искаш да оставиш фундаментални решения, касаещи икономиката на страната, в ръцете на народ, който търка билетчета?

Хахаха, билетчетата са нищо.
Народа ходи да му развалят магии, внимава да не му мине котка път ... тъгува по времената на плановата икономика..
Alexfield
Да, да... България е Швейцарията на Балканите. А дано, ама надали. Като стигнем стандарта на живот на швейцарците, ще можем да си позволяваме да си правим референдуми за какво ли не. А до тогава е препоръчително да правим каквото правят държавите със стандарт близък до швейцарския.

Аз не съм съгласен Иван от Долно Уйно с интелект "Сипи още една ракия" да решава макроикономически въпроси наравно с икономиста Иван Костов, какво е полезно и какво не е за цялата държава.
Радио Ереван
Цитат(Alexfield @ 06/05/2022, 10:49) <{POST_SNAPBACK}>
Да, да... България е Швейцарията на Балканите. А дано, ама надали. Като стигнем стандарта на живот на швейцарците, ще можем да си позволяваме да си правим референдуми за какво ли не. А до тогава е препоръчително да правим каквото правят държавите със стандарт близък до швейцарския.

Аз не съм съгласен Иван от Долно Уйно с интелект "Сипи още една ракия" да решава макроикономически въпроси наравно с икономиста Иван Костов, какво е полезно и какво не е за цялата държава.

Този Иван от Долно Уйно не трябва ли да му се забрани да гласува, като е такъв простак и пияница? Ако е така на какво основание, той не е затворник.
Като ще забраняваш референдумите, забрани и изборите.

П.П. Прочети какво написах на Питето.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 05/05/2022, 21:09) <{POST_SNAPBACK}>
Споко, като фалират отново, пак ще освободят териториите дето са заграбили от съседите, та този явно иска нещо по-голямо... ама ще е "как всегда".

Повечето хора искат да живеят добре сега, а не да чакат някого някога да фалира.
За осем години да бяха се подготвили за мощни санкции, които почти няма да ни засегнат. Не го направиха, а сега народът трябва да бърше лайната на политиците.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 05/05/2022, 21:12) <{POST_SNAPBACK}>
Сега, ако този казваше това от нЕкой фронт в Украйна, под обстрел, щях леко да се притесня, обаче от студиото, дето е далече далече... поредния слагач на заплата.

Дори да е от фронта, пак не се притеснявай, че ще има война.
Виж за цените, че ще скочат още, дори е късно да се притесняваш.
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 05/05/2022, 22:17) <{POST_SNAPBACK}>
Не ме поправяй. Държавният герб на СССР беше сърп и чук на фона на цялото земно кълбо. Но това не означава, че руснаците са били готови да го превземат преди войната. Те са много устати и държат нагъл език само когато се чувстват силни и побеждават. Иначе кротко говорят за "мирно съвместно съществуване".
Та така и в края на Втората световна война. След като подгонват германците на запад и стигат до Германия, намерението им е да продължат на запад. Чувстват се силни, благодарение на масираната американска военна и хуманитарна помощ. [b]Единствено десантът в Нормандия им пречупва мераците. [/b]
Сега американската помощ е насочена другаде, а те вместо помощ получават икономически санкции. Което ги вади от равновесие. Навремето задръстваха пътя на военната машина на хитлеристка Германия с труповете на собствените си войници. Да видим дали ще приложат тази печеливша стратегия и сега.

Аз за десантът в Нормандия ти пиша. Той е на 06.06.1944 г. Ако Сталин беше нападнал пръв през лятото на 1941 г., щеше да владее Европа без Великобритания.
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 06/05/2022, 09:18) <{POST_SNAPBACK}>
Референдум за еврото? Ти искаш да оставиш фундаментални решения, касаещи икономиката на страната, в ръцете на народ, който търка билетчета?

Самият аз не съм убеден, че трябва да го приемем. Много евро напечатаха, а ние имаме борд. Ако приемем еврото, той ще падне. Испания, Италия, Франция, Португалия и Гърция имат огромни дългове.
Да направят разяснителна кампания с доводи за и против и ще реша. Струва ми се, че с тази инфлация няма да ни приемат.
Ти явно си свикнала никой да не те пита за нищо и да изпълняваш.
Така е. И търка билетчета и не иска да се ваксинира. Какво да правим, влязохме в ЕС и повечето читави хора вече не са в страната, но имат право да гласуват. На тях разчитам.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 05/05/2022, 21:10) <{POST_SNAPBACK}>
Явно не знаеш, ама оставката на папата се разписва и изпълнява свише...

Що бе, предният как се пенсонира и това не е прецедент. Пет хиляди евро май му беше пенсията.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 06/05/2022, 05:27) <{POST_SNAPBACK}>
Аз за десантът в Нормандия ти пиша. Той е на 06.06.1944 г. Ако Сталин беше нападнал пръв през лятото на 1941 г., щеше да владее Европа без Великобритания.

Историята няма заден ход. Хипотетично, обаче, не, Сталин нямаше да завладее Европа. В крайна сметка, изолиран и не получаващ военна и хуманитарна помощ, щеше да си строши зъбите точно както се случи с Хитлер. Други щяха да са победителите и победените, комунизмът и символите му щяха да са забранени, а светът да е различен.
wal
Като стана дума за страданието дето го страдаме, миналата събота с 4 коли тръгнахме към източните Родопи, щото имаше обекти, които не сме изръшкали.Явката беше на бензиностанцията до МЕТРО на 05.00 часа сутринта за да можем да пътуваме спокойно и в пакет.Бедната ти е фантазията какво беше до Бяла.Имах чувството, че градът се евакуира и изнася панически на юг.
В понеделника умишлено тръгнахме обратно по-късно за да избегнем трафика и нервите по пътя.Същата история беше до Гурково.Хайде сега кажи как ще го наречеш освен страдание!?Ей за това днешният ден е празен без походи.Излизането ще бъде чак утре за да бъде по-спокойно.На връщане от Кърджали започнахме с умиление да си спомняме(с бандата сме заедно от студентските ни години) лятото на 1990- а година, когато и на морето и по планините нямаше навалица.
Да идват вече на власт Костя и Виденов и да се свършва с тази мъка!!
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 06/05/2022, 16:06) <{POST_SNAPBACK}>
Историята няма заден ход. Хипотетично, обаче, не, Сталин нямаше да завладее Европа. В крайна сметка, изолиран и не получаващ военна и хуманитарна помощ, щеше да си строши зъбите точно както се случи с Хитлер. Други щяха да са победителите и победените, комунизмът и символите му щяха да са забранени, а светът да е различен.

Прочети книгите на Виктор Суворов, който доказва всичко с факти и ще си промениш мнението. Той я завладя половината през 1945 г. при огромните загуби през 1941 г. и 1942 г.. Какво ли щеше да бъде, ако беше нападнал през 1941 г. ? Само Румъния да завладее и Хитлер остава без нефт. Нещо повече, явява се като освободител на Европа от нацизма и фашизма.
Но как е станало така, че Сталин е загубил войната, която е подготвял цял живот? Защо включването на Съветския съюз във Втората световна война през август 1939 година е било толкова бляскаво, а краят — толкова печален? Защо Втората световна война е завършила за Съветския съюз с така наречената „велика победа“, която се е оказала по-лоша от всяко поражение?
https://chitanka.info/text/27232-razgromyt
https://chitanka.info/text/27233-vzimam-si-dumite-nazad
wal
Цитат
Като ще забраняваш референдумите, забрани и изборите.

Изобщо не става дума за забрана на референдумите, а за това, че няма как експертни въпроси да се решават с референдум.Тръгнем ли по този път трябва чрез референдум да решаваме как да се лекуват някои болести.
Радио Ереван
Цитат(wal @ 06/05/2022, 18:51) <{POST_SNAPBACK}>
Изобщо не става дума за забрана на референдумите, а за това, че няма как експертни въпроси да се решават с референдум.Тръгнем ли по този път трябва чрез референдум да решаваме как да се лекуват някои болести.

Ей тук е описано какво не може да се решава с референдум.

Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2015 г., в сила от 24.07.2015 г.) Национален референдум се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание.
(2) Чрез национален референдум не могат да се решават въпроси:
1. (отм. - ДВ, бр. 88 от 2020 г.)
2. по чл. 84, т. 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16 и 17, чл. 91, 91а, чл. 103, ал. 2, чл. 130, ал. 3, чл. 132а и чл. 147, ал. 1 от Конституцията;
3. за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски;
4. на държавния бюджет;
5. на правилата на вътрешната организация и дейност на Народното събрание.
(3) Не могат да се подлагат на референдум в тяхната цялост кодекси и закони, които уреждат изцяло материята в дадена област.
(4) Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 06/05/2022, 08:41) <{POST_SNAPBACK}>
Прочети книгите на Виктор Суворов, който доказва всичко с факти и ще си промениш мнението. Той я завладя половината през 1945 г. при огромните загуби през 1941 г. и 1942 г.. Какво ли щеше да бъде, ако беше нападнал през 1941 г. ? Само Румъния да завладее и Хитлер остава без нефт. Нещо повече, явява се като освободител на Европа от нацизма и фашизма.
Но как е станало така, че Сталин е загубил войната, която е подготвял цял живот? Защо включването на Съветския съюз във Втората световна война през август 1939 година е било толкова бляскаво, а краят — толкова печален? Защо Втората световна война е завършила за Съветския съюз с така наречената „велика победа“, която се е оказала по-лоша от всяко поражение?
https://chitanka.info/text/27232-razgromyt
https://chitanka.info/text/27233-vzimam-si-dumite-nazad

Значи прочете Виктор Суворов и оттам разбра, че СССР е имал капацитета да завладее Европа, а защо не и света. Е, нека е така. Нямам повече въпроси към теб.
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 06/05/2022, 22:57) <{POST_SNAPBACK}>
Значи прочете Виктор Суворов и оттам разбра, че СССР е имал капацитета да завладее Европа, а защо не и света. Е, нека е така. Нямам повече въпроси към теб.

Не само от него, но той е най-лесен за цитиране. Ако не му вярваш поразрови и ще видиш, че е прав.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 06/05/2022, 14:46) <{POST_SNAPBACK}>
Не само от него, но той е най-лесен за цитиране. Ако не му вярваш поразрови и ще видиш, че е прав.

Ха! Изобщо не знаеш кога какво съм ровил, но това не те затруднява да знаеш какво ще видя.
Ще видя, ама друг път. Самоувереността ти по отношение на цитатаджийството е завидна. smile.gif
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 07/05/2022, 01:02) <{POST_SNAPBACK}>
Ха! Изобщо не знаеш кога какво съм ровил, но това не те затруднява да знаеш какво ще видя.
Ще видя, ама друг път. Самоувереността ти по отношение на цитатаджийството е завидна. smile.gif

Сам си решаваш на кои факти да вярваш. Аз ти дадох инфо, ако искаш ползвай го. sunbathing.gif
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 06/05/2022, 15:34) <{POST_SNAPBACK}>
Сам си решаваш на кои факти да вярваш. Аз ти дадох инфо, ако искаш ползвай го. sunbathing.gif

Позоваваш се на цитати, наричаш ги "факти", и предлагаш да вярвам. Този стил вирее само в Х-фор. smile.gif
Hartmann
Цитат(Радио Ереван @ 07/05/2022, 00:46) <{POST_SNAPBACK}>

Чекай аз да ти цитирам Георги Марков, вярно, той пиша за периода малко след войната, но нека все пак да видим голямата съветска мощ:"
------------------------------------

През лятото на 1959 година бях в Москва. Престоят ми там съвпадна с американската изложба и пускането по съветските екрани на американския филм по романа на Толстой „ВОЙНА И МИР“. Но докато филмът предизвиква оживени спорове всред обикновените съветски граждани, павилионите на американската изложба имаха възможно най-смайващия ефект върху съветските посетители. Там те видяха всевъзможни вещи, за чието съществуване не бяха дори сънували. Мнозина отказаха направо да повярват, че хладилниците, телевизорите, разни кухненски машини, леки коли, битовите технически удобства, дрехите и напитките бяха неразделна част от живота на обикновения американец. Аз стоях всред гъстите тълпи на посетителите и гледах почти детското им увлечение, стигащо до прехлас, когато преминаваха покрай експонатите. Съмнявам се дали на друго място по света някога е имало такъв спонтанен, първичен и масов изблик на боготворене на вещи

https://chitanka.info/text/2898-zadochni-re...za-bylgarija/44

-------------------------------------

Извод - преди да "завладява света", нещастните орки трябваше да се научат поне перални да произвеждат. Това и други простички неща, те не могат и до днес. smile.gif

Пример - наскоро едно убого същество откри за себе си, че "Русия не произвежда даже пирони":

https://www.mk.ru/economics/2022/04/13/matv...proizvodim.html
https://www.rbc.ru/business/13/04/2022/6257...a7947597cff5a17
нищ по дух
Цитат(Hartmann @ 07/05/2022, 08:45) <{POST_SNAPBACK}>
Извод - преди да "завладява света", нещастните орки трябваше да се научат поне перални да произвеждат. Това и други простички неща, те не могат и до днес. smile.gif

Пример - наскоро едно убого същество откри за себе си, че "Русия не произвежда даже пирони":

Много я мразите тая Русия...
Ние да не би да произведохме наша пералня?
Перла-та да не би да е наша разработка?

Перални:
https://naobzorah.ru/stiralka/okean
Освен тези, които са тяхна разработка, се сглобяват Аристон, Индезит, Бош, Сименс, LG, Самсунг, Беко, Вестел, Канди. Защо тия въобще правят бизнес в Русия?

Пирони:
https://www.google.com/amp/s/m.gazeta.ru/am.../17569730.shtml
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 07/05/2022, 02:09) <{POST_SNAPBACK}>
Позоваваш се на цитати, наричаш ги "факти", и предлагаш да вярвам. Този стил вирее само в Х-фор. smile.gif

Грешно си ме разбрал, не се позовавам на цитати, а на факти. Единият е, че е достатъчно само Сталин да завлдее Румъния (даже не цялата) за да остане Нацистка Германия без нефт. Вторият е, че трите големи завода на СССР за оръжие и боеприпаси са били в Харков, Киев и Ленинград. Няма нужда да продължавам. sunbathing.gif
Thursday Next
И тук, откак скочи бензинът, сякаш отново се появиха предпандемийните задръствания. Мислех си, че едночасовото ми прибиране от работа (17 км) е останало безвъзвратно в миналото, а то ... sad.gif
ПП. Продължавай със снимките, гледам и събирам идеи.
Thursday Next
Цитат

Разликата е в това, че ние не се бием в гърдите как произвеждаме безаналогова техника, техника на бъдещето. Нямаме и претенции да завладяваме света и да му налагаме нашия "мир".
Alexfield
Ама то имаше подмятания за референдум и за ковид ваксините, нищо че са доброволни.

П.П. Няма как да обясниш смисъла от общо платежно средство между различни държави на някой, който не си е показвал носа от Долно Уйно.
Alexfield
То, ако имаше референдум нито в НАТО, нито в ЕС щяхме да влезем. Защото тогава точно такива като теб щяха да обясняват, колко е лошо:
ЕС се разпада - за гнилият капитализъм слушам още от преди ЕС да бъде създаден.
А с НАТО ще ядосаме Русия.
Радио Ереван
Цитат(Alexfield @ 07/05/2022, 10:34) <{POST_SNAPBACK}>
Ама то имаше подмятания за референдум и за ковид ваксините, нищо че са доброволни.

П.П. Няма как да обясниш смисъла от общо платежно средство между различни държави на някой, който не си е показвал носа от Долно Уйно.

Неее....Имаше предложение за референдум за зеления сертификат.

Така е, ще има хора, които няма да разберат, но те не са толкова много, а и повечето от тях като не разбират, няма да гласуват. Когато народът вземе едно решение, после не може да се сърди на никого. Пример - брексит.
Радио Ереван
Цитат(Alexfield @ 07/05/2022, 10:40) <{POST_SNAPBACK}>
То, ако имаше референдум нито в НАТО, нито в ЕС щяхме да влезем. Защото тогава точно такива като теб щяха да обясняват, колко е лошо:
ЕС се разпада - за гнилият капитализъм слушам още от преди ЕС да бъде създаден.
А с НАТО ще ядосаме Русия.

Аз съжалявам, че влязохме в ЕС, макар че вече не искам да излизаме. Няма смисъл, белите са направени. За НАТО съм бил винаги.
По-добре щеше да стане, ако имаше референдум. В НАТО може да влезем и сега като Швеция и Финландия.
За еврото трябва да се произнесат специалистите и да разяснят на тези, които могат да ги разберат.
Питето
Ми имаш борд, ама онези печатат евро, и ти потъваш заедно с тях, та какво те спасява борда? Всъщонст е точно обратното, борда те спасява, дори да се печата евро щото лева всъщност е преоблечено евро, за да не пискат по-глупавите патрЕоти.
Каква е разликата ако сме на евро ли, ми лихвите в банките ще са съвсем различни. Е, може пък да ти бърка в джоба че ще ми поевтинее кредитирането и обслужването ако папкаш от този клон, ама мен ме кефи че ще плащам по-малко. Отделно, че доста ЕС фирми ще навлязат на българския пазар щото валутата ще им е позната, което също ме кефи, щото конкуренцията сваля цените и вдига качеството на обслужването. А да, и шашмите с цените от евро в лева и грешните пари по обръщането на валутите ще пропаднат. Също ме кефи.
Питето
Квото си си избрал, това ще бършеш. При руснаците е същото. Ма ти, като живееше лесно досега, не пискаше срещу политиците, пък сега като ще плащаш лесното политиците ти били виновни.
Питето
Жалко, и тези си скапаха системата.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 07/05/2022, 14:37) <{POST_SNAPBACK}>
Ми имаш борд, ама онези печатат евро, и ти потъваш заедно с тях, та какво те спасява борда? Всъщонст е точно обратното, борда те спасява, дори да се печата евро щото лева всъщност е преоблечено евро, за да не пискат по-глупавите патрЕоти.
Каква е разликата ако сме на евро ли, ми лихвите в банките ще са съвсем различни. Е, може пък да ти бърка в джоба че ще ми поевтинее кредитирането и обслужването ако папкаш от този клон, ама мен ме кефи че ще плащам по-малко. Отделно, че доста ЕС фирми ще навлязат на българския пазар щото валутата ще им е позната, което също ме кефи, щото конкуренцията сваля цените и вдига качеството на обслужването. А да, и шашмите с цените от евро в лева и грешните пари по обръщането на валутите ще пропаднат. Също ме кефи.

Тъй, тъй, нали бяхме се вързали за марката и вноса ни е с долари и евро. Инфлацията пак е голяма. Само че едно е да си контролираш парите сам, друго е от друго място да ги контролират. Има си и плюсове и минуси.
Колко по-ниски лихви искаш бе? Отрицателни ли на депозитите? navikvane.gif И това го има вече? Ако не бяхме в ЕС това нямаше да стане. 4-5 % лихва и се мръщехме, че са малко. Когато този Бей Дянков въведе лихви по депозитите всички го псувахме.
Кво им пречи и сега да дойдат тези фирми? Съдебната на система, която не работи както трябва и продажните политици, които сега уж вече не са продажни. Туй добре, но не стига.
ЕксГорски
Цитат(Радио Ереван @ 07/05/2022, 12:10) <{POST_SNAPBACK}>
, белите са направени.

Например?
ЕксГорски
Цитат(Радио Ереван @ 03/05/2022, 23:44) <{POST_SNAPBACK}>
Кви ги плещи тоя папа? w00tbrows.gif

Папата, никога, нищо не плещи!
Това са речи, дискутирани и проверени десeтки пъти от специaлисти!
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 07/05/2022, 14:44) <{POST_SNAPBACK}>
Жалко, и тези си скапаха системата.

Още през 13 век са я "скапали", защото първият се е оттеглил тогава.
Радио Ереван
Цитат(ЕксГорски @ 07/05/2022, 14:58) <{POST_SNAPBACK}>
Папата, никога, нищо не плещи!
Това са речи, дискутирани и проверени десeтки пъти от специaлисти!

Аз не посмях да го допусна в темата, но теб явно не те е страх. hat.gif Кой ще те наругае заради белите ти коси? Няма такива простаци тук.
Излиза, че според Ватикана, Русия е възможно да е провокирана.
Радио Ереван
Цитат(ЕксГорски @ 07/05/2022, 14:53) <{POST_SNAPBACK}>
Например?

Караш ме да се повтарям.
1.Лихвите по депозитите паднаха - за тези които имат пари е зле
2. Нашите земеделски производители имат жестока конкуренция, което донякъде е добре, донякъде не е.
3. Затворихме си реакторите - за всички е зле
4. Повечето кадърни хора заминаха за чужбина и няма качествена работна ръка - за всички в България е зле, освен за тези, които получават кинти от чужбина.
5. България няма самостоятелна политика - има си добри и лоши страни.
Thursday Next
Цитат(Радио Ереван @ 06/05/2022, 14:39) <{POST_SNAPBACK}>
Ти явно си свикнала никой да не те пита за нищо и да изпълняваш.

406.gif И как стигна до това гениално прозрение? Само защото казвам, че вас не трябва да ви питат ли?

А иначе да не влизаме в еврозоната, щото Франция имала дългове ... И ти го удари на опитно поле тука, май. a4dff7b7.gif
wal
Събирай и кради идеи, но като хукнете да ги осъществявате не правете като нас.Използвайте делничните дни, а не когато всички са се юрнали да атакуват планината.Една от причините да не посетим "Утробата" е липсата на места на паркинга пред изходния пункт.Там и поляни няма наблизо, иначе преходът пеша е нищо и никакъв час.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 07/05/2022, 14:40) <{POST_SNAPBACK}>
Квото си си избрал, това ще бършеш. При руснаците е същото. Ма ти, като живееше лесно досега, не пискаше срещу политиците, пък сега като ще плащаш лесното политиците ти били виновни.

Напротив, винаги съм ги критикувал.
Да бяха намерили евтини алтернативи на търговията с Русия за тези осем години. Нищо не направиха и сега въведоха санкции без да са подготвени.
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 07/05/2022, 19:47) <{POST_SNAPBACK}>
406.gif И как стигна до това гениално прозрение? Само защото казвам, че вас не трябва да ви питат ли?

А иначе да не влизаме в еврозоната, щото Франция имала дългове ... И ти го удари на опитно поле тука, май. a4dff7b7.gif

Реагираш като такъв човек. Може и да не е така. neprichom.gif

Ааа, не съм писал да не влизаме, а хубаво да си помислим преди да го направим.
Как няма да има дългове Франция като хрантути толкова много негри? Минавала ли си от там да видиш колко снежинки има?
Thursday Next
Цитат(Радио Ереван @ 07/05/2022, 14:31) <{POST_SNAPBACK}>
Караш ме да се повтарям.
1.Лихвите по депозитите паднаха - за тези които имат пари е зле
2. Нашите земеделски производители имат жестока конкуренция, което донякъде е добре, донякъде не е.
3. Затворихме си реакторите - за всички е зле
4. Повечето кадърни хора заминаха за чужбина и няма качествена работна ръка - за всички в България е зле, освен за тези, които получават кинти от чужбина.
5. България няма самостоятелна политика - има си добри и лоши страни.

1. Лихвените проценти се определят от световната конюнктура. Ти по-добре питай що не падат лихвите по кредитите, че да са добре и тези, които вземат кредити за развитие на бизнеса си, да речем.
2. Нашите земеделски производители всъщност са конкурентоспособни, доколкото трудът в България е евтин, както и вземането под аренда на земя. Просто земеделските стопани не са си направили труда да те информират какво правят и на кои пазари го реализират. Ти си мислиш, че понеже доматите са внос отнякъде си, значи българското земеделие загива. Това, че неотдавна отвяхме перчема на Франция като износители на лавандулово масло, което хем е традиционно тяхна сила, хем е несравнимо по-скъпо от драгоценните домати, изобщо не го забелязваш.
3. Продължава да има два отворени реактора, които ще работят до 2027/2029.
4. Най-голямата емигрантска вълна беше преди влизането ни в ЕС - през 90-те.
5. Напротив, България има самостоятелна политика, просто не я умее. Членството в ЕС не прехвърля компетентността за всички решения на Съюза. Дълго е за обяснение, хвани се да почетеш малко.
Радио Ереван
Цитат(Thursday Next @ 07/05/2022, 21:07) <{POST_SNAPBACK}>
1. Лихвените проценти се определят от световната конюнктура. Ти по-добре питай що не падат лихвите по кредитите, че да са добре и тези, които вземат кредити за развитие на бизнеса си, да речем.
2. Нашите земеделски производители всъщност са конкурентоспособни, доколкото трудът в България е евтин, както и вземането под аренда на земя. Просто земеделските стопани не са си направили труда да те информират какво правят и на кои пазари го реализират. Ти си мислиш, че понеже доматите са внос отнякъде си, значи българското земеделие загива. Това, че неотдавна отвяхме перчема на Франция като износители на лавандулово масло, което хем е традиционно тяхна сила, хем е несравнимо по-скъпо от драгоценните домати, изобщо не го забелязваш.
3. Продължава да има два отворени реактора, които ще работят до 2027/2029.
4. Най-голямата емигрантска вълна беше преди влизането ни в ЕС - през 90-те.
5. Напротив, България има самостоятелна политика, просто не я умее. Членството в ЕС не прехвърля компетентността за всички решения на Съюза. Дълго е за обяснение, хвани се да почетеш малко.

1. Нали това писах. За тези, които имат пари е зле. Те нямат нужда от кредити. Хората се принудиха да си влагат парите в друго поради ниските лихви на банките.
2. Естествено че има земеделци, които печелят много, но има и такива, които са мачкани от конкуренцията.
3. 4 ги закриха.
4. След 2007 г. обаче стана още по-лесно да отидеш да работиш в ЕС.
5. Каква самостоятелна политика? Каквото ни кажат, това правим. Това обаче признавам не винаги е лошо. Изключение е ветото за Северна Македония, където засега си държим на своето. И правилно постъпваме. Сега да видим ще наложим ли вето за петрола.
Alexfield
Когато се говореше, че е жизнено важно да се направи газова диверсификация през последните не 8 а 15 години, проводниците на руския интерес в интернет ревяха, как американският (примерно) газ, който ще идва с танкери на гръцкия газов хъб щял да бъде много по-скъп от руския и как, ако го направим, ще им плащаме огромни суми вместо да си цоцаме евтинджос от Русия. Тези приказки (абсолютна мурзилска пропаганда) притъпиха възприятията на и без това не много умния български народ и затова алтернативния газопровод до Гърция още не е готов - Боко напълно успешно успя да си изпълни пионерското поръчение от Кремъл и да забави връзката с Гърция с поне десетилетие.

И така ще е докато си избираме руски подлоги да ни управляват.
Thursday Next
Цитат(Радио Ереван @ 07/05/2022, 20:23) <{POST_SNAPBACK}>
1. Нали това писах. За тези, които имат пари е зле. Те нямат нужда от кредити. Хората се принудиха да си влагат парите в друго поради ниските лихви на банките.
2. Естествено че има земеделци, които печелят много, но има и такива, които са мачкани от конкуренцията.
3. 4 ги закриха.
4. След 2007 г. обаче стана още по-лесно да отидеш да работиш в ЕС.
5. Каква самостоятелна политика? Каквото ни кажат, това правим. Това обаче признавам не винаги е лошо. Изключение е ветото за Северна Македония, където засега си държим на своето. И правилно постъпваме. Сега да видим ще наложим ли вето за петрола.

1. Мне, не писа това. Опита се да внушиш, че лошият ЕС направил така, че да паднат лихвите по депозитите. Дали случайно се сещаш за период, в който лихвите по депозитите са били по-високи от инфлацията, така че да оправдаят държането на пари по сметка? Аз се мъча и не мога. С подкрепата на Жан Виденов дори 80-годишната ми тогава баба разбра, че държането на пари на спестовен влог е умряла работа, мислех си, че тя е последната. a4dff7b7.gif

2. Ти написа "нашите земеделски производители", очевидно опитвайки да внушиш, че всички. А сега го усукваш, е да, ама то били само някои. Ми да се оправят - щом едните могат, да се напънат и другите и да се научат как става.
3. Но два са открити, все пак. А ти внушаваше, че всички са закрити.

4. И въпреки, че е по-лесно, нямаше масова емиграция след влизането ни, каквато имаше на трудното през 90-те. А ти твърдеше, че ЕС е виновен за масовата емиграция.
5. Ето ти точно изброени областите, в които ЕС има изключителна компетентност, тези, в които има споделена компетентност с държавите членки, и тези, където компетентността е изключително на държавите членки, а ЕС се намесва само да улесни обмена на информация и най-добри практики. Нямаше нужда да ти издирвам този линк, при положение, че ти сам си си го казал - държим на ветото си за Македония, можем да наложим и вето за петрола. А ти пищиш, че сме правели каквото ни кажат. Усещаш ли как сам се оборваш?

https://europa.eu/citizens-initiative/how-i...ssion-powers_bg
Hartmann
Цитат(нищ по дух @ 07/05/2022, 09:43) <{POST_SNAPBACK}>
Много я мразите тая Русия...

Перални:
https://naobzorah.ru/stiralka/okean
Освен тези, които са тяхна разработка, се сглобяват Аристон, Индезит, Бош, Сименс, LG, Самсунг, Беко, Вестел, Канди. Защо тия въобще правят бизнес в Русия?

Пирони:
https://www.google.com/amp/s/m.gazeta.ru/am.../17569730.shtml

Да, да, разбира се - Русия произвежда всичко. Те и коли произвеждаха и произвеждат, вярно Москвич вече е в небитието, он ладите се произвеждат, нали. Както е според руския виц: какво е общото между банята и Лада Калина? - Когато излизаш от двете места (банята и ладата), ако те гледат много хора, човек почва да се чувства малко неудобно. smile.gif

Руснаците произвеждаха и собствен смартфон - Йотафон. Програмното обезпечение беше американско, хардуера идваше от Китай, но го сглобяваха все пак в Русия. Уникален, с две лица. Обаче фалира. Правеха и електрически автомобил - Ë-мобил (йомабил). Обаче и този завод фалира. Имат и нанотехнологично звено. Но от там нищо не е излязло. Направиха лаптоп Ельбрус. 10 кила тежък, със собствена OS (прекръстен Линукс), с процесор 120 kb, продажна цена - 3000 долара. 453.gif Но няма много желаещи да го закупят. След като станаха за посмешище през света, казаха, че бил за военни цели - сигурно да халосаш врага с тая тухла, ако си провре главата през люка. smile.gif Такива са руските постижения, ако не знаеш. Питай, аз ще ти разясня.

Що се отнася конкретно до гвоздеите - лесно се жонглира с проценти. Като във вица за албанската армия, която поизвела 1 танк и така увеличила количеството бронирани машини със 100%, понеже преди тва имала един. smile.gif Истината е, че действително дори пирони Русия не произвежда достатъчно:

"ввозим мы гвоздей втрое больше, чем вывозим. Вот и решайте сами, удовлетворяет ли их внутреннее производство объем внутреннего спроса"
https://www.gazeta.ru/business/news/2022/04.../17572574.shtml
Питето
Откакто цените скачат и падат както им нареди пазара, оттогава съм много добре. Знам отстрани как звучи, ама то е само ако не знаеш икономиката как работи. Обаче пък си е напълно реално, при това проиграно в България. Аха, колкото повече се движат цените, толкова повече имаш въпреки цифрите на касовата бележка. И обратното, когато държавата се грижи цените да са ти ниски, тогава хем ти е скъпо, хем няма в магазина. Аз не познавам човек, който тази година да си е спрял колата заради "ужасните цени на горивата", обаче помня време, когато цените бяха ниски, ама колите не се движеха, а бензина се разпределяше за седмицата в бутилки, да не ти го източат от резервоара. Аха, тук, в България. Та да, кефи ме, че само с пазаруване ще прецакам една държава-терорист. Кефи ме, че този път сме от правилната страна на "завесата". Не ме кефи, че все още в мамковината има хора скарани с икономиката, които не схващат колко е евтино да платиш малко отгоре.
Питето
Последно като си контролирахме лева, си скапахме рахатлъка без война и бедствия. Та да, кефи ме, че не си управляваме сами валутата, ами има кой да ни опъва юздите и да ни вкарва в пътя. И в тази посока, когато българите почнем да искаме да девалвираме лева за да ни върви износа, едва тогава ще сме дорасли сами да си управляваме валутата. Аха, може да съм ти обърнал света, обаче точно това се опитват да правят тези дето имат акъл и им върви икономиката. Дори се вкарват сами в борд към еврото, да си сринат малко собствената валута. Ти да видиш свят и чудо... animatedwink.gif
нищ по дух
Цитат(Hartmann @ 07/05/2022, 22:32) <{POST_SNAPBACK}>
Да, да, разбира се - Русия произвежда всичко. Те и коли произвеждаха и произвеждат, вярно Москвич вече е в небитието, он ладите се произвеждат, нали. Както е според руския виц: какво е общото между банята и Лада Калина? - Когато излизаш от двете места (банята и ладата), ако те гледат много хора, човек почва да се чувства малко неудобно. smile.gif

Руснаците произвеждаха и собствен смартфон - Йотафон. Програмното обезпечение беше американско, хардуера идваше от Китай, но го сглобяваха все пак в Русия. Уникален, с две лица. Обаче фалира. Правеха и електрически автомобил - Ë-мобил (йомабил). Обаче и този завод фалира. Имат и нанотехнологично звено. Но от там нищо не е излязло. Направиха лаптоп Ельбрус. 10 кила тежък, със собствена OS (прекръстен Линукс), с процесор 120 kb, продажна цена - 3000 долара. 453.gif Но няма много желаещи да го закупят. След като станаха за посмешище през света, казаха, че бил за военни цели - сигурно да халосаш врага с тая тухла, ако си провре главата през люка. smile.gif Такива са руските постижения, ако не знаеш. Питай, аз ще ти разясня.

Що се отнася конкретно до гвоздеите - лесно се жонглира с проценти. Като във вица за албанската армия, която поизвела 1 танк и така увеличила количеството бронирани машини със 100%, понеже преди тва имала един. smile.gif Истината е, че действително дори пирони Русия не произвежда достатъчно:

"ввозим мы гвоздей втрое больше, чем вывозим. Вот и решайте сами, удовлетворяет ли их внутреннее производство объем внутреннего спроса"
https://www.gazeta.ru/business/news/2022/04.../17572574.shtml

Има ли други подобни на YothaPhone или на AYYA T1?
Тук се продават телефони с по-лоши параметри и възможности.
Ако беше с логото на Самсунг или Айфон, щяха да се изтрепят.
Йотафона има два екрана, като единия може да се ползва като четец, а на другия смартфон може да се изключват камерите и микрофона, дори и да е софтуерно е важното, че може.
Щях да си купя третата версия на Йотафона, ама не знам дали въобще го продаваха тук, защото вече имах няколко от друга китайска марка.
То и смартфон Правец се пусна тук, китайски, като имаше и вариант да го купиш на модули и да си го сглобиш.
Питето
Няма файда от критикуването на политици. Има файда в якото харчене. Колкото повече се харчи в една територия, толкова по-евтино се живее там. Аха, у немско сума ти народ харчи немски заплати, и цените им като (че и по-ниски) от тукашните. У еврейско, една фирма стъпи накриво и евреите я наказаха с харчене... при конкурентите. Аха, стиснатите и пестеливи евреи платиха малко отгоре за да накажат фирмата. Логично и справедливо. От друга страна как очакваш хем да ти е под пазарно като цена и да си независим?
Hartmann
Цитат(нищ по дух @ 07/05/2022, 23:00) <{POST_SNAPBACK}>
Има ли други подобни на YothaPhone или на AYYA T1?
Тук се продават телефони с по-лоши параметри и възможности.
Ако беше с логото на Самсунг или Айфон, щяха да се изтрепят.
Йотафона има два екрана, като единия може да се ползва като четец, а на другия смартфон може да се изключват камерите и микрофона, дори и да е софтуерно е важното, че може.
Щях да си купя третата версия на Йотафона, ама не знам дали въобще го продаваха тук, защото вече имах няколко от друга китайска марка.
То и смартфон Правец се пусна тук, китайски, като имаше и вариант да го купиш на модули и да си го сглобиш.

Трябва да призная, че ми е приятно да общувам с тебе, защото в много отношения ти си като... без да се засягаш, но си като новородено, което тепърва открива чудния свят наоколо. smile.gif

Ако беше с логото на Самсунг или Айфон, щяха да се изтрепят. - Логата на големите брандове карат хората да се "изтрепват" за тях, защото те хилядократно са доказали качествата си през годините. Но ако сложиш същото лого на едно л@йно, то ще си остане л@йно. smile.gif И даже да излъжеш в началото N-броя души, лъжата скоро ще лъсне. Не става така, наивний ми по дух брате.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Понеже си говорим за брандове и за руски коли и пр., ето още малко от Георги Марков, BTW - убит от същата система, която породи и днешния фашизъм в Русия:

На площада пред драгалевската кръчма се появява някакво автомобилно чудовище. Това е последният модел на „Ферари“, с муцуна, почти докосваща земята, и четири блестящи ауспухови тръби, щръкнали отзад. Колата е боядисана в яркозелено, пресечено от лимоненожълта лента. Вътре мъж на средна възраст с левантинско лице се е облегнал удобно назад, пуши лула и самоуверено гледа нагоре към планината. Чудовището спира за малко на площада, като продължава внушително да ръмжи.

Народът от кръчмата изскача пред вратата. Аз и един приятел от киното се опитваме да обърнем неговия москвич надолу, та дано запали по инерция. Ала видели спрялата зад гърбовете ни чужда кола, ние унизено преставаме с усилията си да заставим проклетия москвич да се раздвижи. После се присъединяваме към народа пред кръчмата. Почти всички са излезли с чашите си и дълбокомислено гледат чудовището на „Ферари“.

— Брей, да му се не види, какви автомобили почнаха да правят руснаците! — изтърсва многозначително моят съсед бай Генади.

По лицата на повечето пиячи преминава странна светлина.

— Като я погледнеш тая пущина, ще разбереш, че са я правили само в Москва! — продължава в същия тон един нисичък мустакат кооператор.

— И тоя, дето я кара, е руснак — забелязва друг. — Погледни му златните копчета на ръкавите, лулата, часовника… Чист руснак…

— Аз ти казвам, Боньо, че нито американците, нито германците, нито французите… никой не може да направи такова нещо! Само братята!

И сега един от тях се обръща към моя приятел, чийто москвич не щеше да запали, и му казва:

— А бе, Киро, колко пъти ти казах да не си купуваш автомобил от италианците!

Чуждата кола изчезва зад завоя по автострадата към „Алеко“, пиячите се прибират в кръчмата, а аз и Киро възобновяваме бутането на москвича.

https://chitanka.info/text/2898-zadochni-re...za-bylgarija/65

-------------------------------------------------------------------------------------

Както виждаш, българите от онова време са умеели да тролят "братушките". smile.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.